Hírek, újdonságok

iFi GO bar USB DAC teszt

bartimex
2023.10.16 10:02
iFi GO bar USB DAC teszt

Az iFi bárhol elférő, öngyújtónál is kisebb USB DAC készüléke nemzetközi vásárlói beszámolók, szakvélemények alapján egyaránt tarol. Kíváncsiak voltunk, minek köszönheti sikerét a kis eszköz. Kipróbáltuk, öt perc után beálltunk a hívők közé. Aki telefonból akar digitális futóművet létrehozni, nehezen talál kompetensebb opciót ezen az áron.

 

 

Hifi lottózás nélkül

Laikusok számára úgy tűnhet, hogy a minőségi zenehallgatás milliós kiadás alatt lehetetlen. Maximalista audiofilek számára képtelenségnek tűnik, hogy a telefon hifi célú zeneközpont legyen. A fül- és fejhallgató kedvelők tábora azonban évek óta jól tudja, hogy ez működőképes forgatókönyv, ráadásul utazás közben is lehetségessé teszi az elmélyült zenehallgatást. Nem véletlen, hogy az ultrakompakt DAC és IEM kategória évről évre robbanásszerű iramban fejlődik.

 


iFi GO bar USB DAC

 

Az iFi GO bar a korábban bemutatott GO blu audiofil testvérének tekinthető. Utóbbi elsősorban Bluetooth vevő funkciójával lógott ki a sorból, ahhoz képest a GO bar kicsit komolyabb, hifi centrikusabb megközelítést alkalmaz. Nincs benne Bluetooth, viszont a hangminőség érdekében számos részlete igényesebb. Készülékháza nem műanyag, hanem fém. Belsejében 16 magos XMOS vezérlő és 32 bites Cirrus Logic DAC található. Támogatja a PCM, natív DSD és MQA dekódolást. Az átlagosnál jobb hangzásról TDK, Panasonic, Tantalum és muRata kondenzátorok is gondoskodnak. Részletes specifikációt cikkünk végén közlünk.

 


iFi GO bar USB DAC

 

Küllem

 

Az iFi GO bar doboza praktikus bőrtokot és két USB OTG kábelt (USB-C és Lightning - USB-C), valamint egy USB-A-C adaptert tartalmaz. A mellékelt fotókon is látszik, hogy kézben tartva mennyire apró az eszköz. Emellett könnyű is, alig 30 gramm. Tetején néhány apró LED sorakozik, melyek különböző funkciókat látnak el. Jelzik az opcionális xBass és xSpace módok aktivitását, jelszint vezérlés (hangerő szabályzás) esetén pedig azt is mutatják, hányadán állunk a hangerővel. Emellett az aktuális mintavételezési frekvencia is folyamatosan nyomon követhető.

 


iFi GO bar USB DAC USB

 

A jobb oldalon sorakozik minden fizikai nyomógomb. Egy iEMatch feliratú kapcsolóval csillapítást lehet beállítani, ha magas érzékenységű fülhallgatóval hallgatjuk a zenét. Utána következik egy halkító és hangosító, végül pedig az xBass/xSpace funkciók és digitális szűrőmódok beállítására szolgáló gomb.

 


iFi GO bar USB DAC

 

Fent található egy USB-C bemenet, lent pedig egy 3,5 mm-es és egy 4,4 mm-es Pentaconn hangkimenet. A 3,5 mm-es, ahogy a gyártó írja, S-Balanced hajtásban részesül, mely a hagyományos single-ended kivitelekhez képest 50%-kal kevesebb zajt és áthallást ígér.

 


iFi GO bar USB DAC kimenetek

 

Használat közben

 

Windows rendszerű laptophoz csatlakoztatva segédprogram telepítése nélkül is azonnal rendelkezésre állt a GO bar. Nem a Windows beépített szoftveres csúszkájával, hanem az iFi gombjával volt lehetőség hangerőállításra. Ezt leszámítva teljesen elfeledkeztünk a kis DAC-ról. Zökkenőmentesen végezte dolgát és minden gombnyomásra azonnal reagált.

 


iFi GO bar USB DAC

 

A DAC szűrő módok közül mindegyiket végig próbáltuk, de végül maradtunk az alapbeállításnál. Alig érzékelhető különbségeket tapasztalunk, ezért ez az opció kevéssé tűnt indokoltnak. Az iEMatch viszont egyértelmű, hallható csillapítást okozott. Az xBass funkcióval kellemes mértékben erősödött, kissé kerekebbé vált a mélyhang, több drámát és súlyt adva a könnyűzenei műfajoknak. Az xSpace nevéből azt sejtettük, hogy megnöveli a térérzetet. Azonban mi inkább úgy érzékeltük, hogy csak a magashangok erősségét változtatta meg, ezért inkább kikapcsolva hagytuk.

 


iFi GO bar USB DAC tartozékok

 

Hangminőség

A teszthez használt Dell laptop alaplapi hangkártyáját minden hangminőséggel kapcsolatos téren felülmúlta, amit az iFi nyújtott. Hatásosabb volt a háttércsend, jobban elkülönültek a részletek és összességében árnyaltabb, dinamikusabb módon jelentek meg a zenék. Quincy Jones - Soul Bossa Nova c. klasszikusát hallgatva tetszett a mélyebb atmoszféra és a pontosabb, tagoltabb magashangokkal közölt fúvósok. A trombita hangja alaplapi hangkártyájával elmosott volt és nehezen lokalizálható. Az iFi nagyobb dinamikai kontrasztot adott a hangszereknek és a jobbról balra történő átmeneteket, visszhangokat kifinomultabb módon mutatta meg.

 


iFi GO bar USB DAC teszt

 

Gyártója úgy népszerűsíti a GO bar D/A konvertert, mint a kategória legnagyobb teljesítényű résztvevőjét. Nem gyűjtöttük össze az összes 100-150 000 Ft között kapható DAC-ot, hogy meggyőződjünk e kijelentésről. Azonban saját memóriánkra támaszkodva, eddig valóban kevés alternatívát teszteltünk, ami a GO bar határozottságát megközelítette. Határozottság alatt értendő, hogy a mélyhangok rendkívül jó egyensúllyal és erővel jelentek meg, kellemesen elhatárolva a magasabb hangoktól. Elektronikus műfajoknál (köztük a Gramatik - Good Love) estében is kellően nehéz, zamatos ütemek jelentek meg, miközben a többi részlet mozgással, gazdag textúrával vonta magára a figyelmet. A mozgalmas tér és gazdag dinamika határozottan csillagos ötöst érdemelt.

 


iFi GO bar USB DAC

 

Alternatívák

Az AudioQuest DragonFly Cobalt szoros vetélytárs. Nem tudtuk A/B teszttel összemérni a két eszközt, ezért nyitott kérdés, hogy melyik DAC hangminősége jobb. Az bizonyos, hogy a szitakötő funkcionálisan szűkösebb (nincsen rajta szimmetrikus kimenet, gombok és jelszint kijelzés). Az EarMen Colibri teszt olvasása azoknak ajánlott, akik akkumulátoros DAC után kutatnak. Más gyártótól származó konvertert alkalmaz, erősebben fókuszál a magashangokra, ami klasszikus zenét kedvelőknek kedvezőbb lehet. Vegyes célra, rendszeres utazóknak viszont szerintünk a kisebb méretű iFi is megállja a helyét. Leginkább személyes preferencián és egyéni ízlésen múlik, hogy kinek melyik opció szimpatikusabb.

 


iFi GO bar USB DAC

 

Végszó

Az iFi hangkaraktere dinamikus, élvezetes és részletgazdag. A fapados hangkártyák mosott, torz módon jelenítik meg a zenét. Azokhoz képest a GO bar pontosabban és jobb dinamika árnyalással
jeleníti meg a részleteket. Háttércsendeket, színpadképet, atmoszférát meglepően jól ábrázol, ami komolyabb fülessel hosszú távon az igényesebb vájtfülűeket is kielégítheti. Emellett igényes a kivitele és praktikus funkciókat tartalmaz. A mai kínálatban Ajánlott Vétel cédulát érdemel!

Műszaki adatok

 

Teljesítmény:

szimmetrikus kimenet: 475 mW (32 Ohm)


aszimmetrikus kimenet: 300 mW (32 Ohm)

Frekvencia-átvitel: 20 Hz-45 kHz  (-3 dB)
Bemenet: USB-C
Kimenetek: 3,5 mm-es Jack, 4,4 mm-es Pentaconn
Támogatott jelfolyamok: PCM (akár 384 kHz/32 bit), DSD (akár DSD 256), DXD, MQA
Jel/zaj viszony:

szimmetrikus kimenet: 132 dB


aszimmetrikus kimenet: 108 dB

THD+N:

szimmetrikus kimenet: <0,002%


aszimmetrikus kimenet: <0,09%

Méretek: 22 x 65 x 13,2 mm
Tömeg: 28,5 g
Ár (a cikk megjelenésekor): 127 990 Ft
Forgalmazó:

JTC Kft.


jtc.hu

Kiemelt viszonteladók:

Bartimex Audio


bartimexaudio.hu


NetDepo.hu


netdepo.hu


AQUA


aqua.hu


After Hours Kft.


afterhours.hu

 

Mérleg

+ Dinamikusabb, tisztább és részletesebb hangzás, mint a telefon vagy laptop beépített hangkimenetével

+ Igényes megjelenés és tartozékok

+ Meglepő teljesítmény, magasabb impedanciájú fejhallgatót is kiszolgálhat

+ Jelszint vezérlő gombok és interaktív LED kijelző

- A védőtok lehetne nyitott, hogy hozzáférést nyújtson a csatlakozókhoz

- Az XSpace funkció nem ad hozzá a térhez, csak a magashangokhoz

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség:
Szolgáltatások: 4,5 
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu