Hírek, újdonságok

Focal Bathys aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

bartimex
2022.11.19 08:26
Focal Bathys aktív zajzáras Bluetooth fejhallgató teszt

Ahogy egyre többen dolgoznak otthonról, fontosabbá válik a személyes szféra és a telekommunikáció. Zajos környezetben nehezebb koncentrálni, legyen az munka vagy kikapcsolódás. A Focal eddig főleg otthoni hifi kategóriában teljesítette ki fejhallgatós tudását. Vajon a high end szintűre csiszolt formaterv és hangszóró technológia mennyire állja meg a helyét, ha aktív zajkioltást nyújtó, mobil célokra szánt fejhallgatóba ültetik át?

 

 

Bevezető gondolatok

 

 

 

Utoljára öt éve teszteltünk Focal Bluetooth fejhallgatót, amely szolgáltatások terén gazdagnak tűnt, de vezeték nélküli hangminőségét nem lehetett komolyabb vezetékes alternatívákhoz mérni. A Focal sok tapasztalatot szerzett az utóbbi években és a kereslet-kínálati viszonyok is jelentősen átalakultak. Elérkezett a Bathys ideje, amely e sorok írásakor 320 000 forintért vásárolható meg. Ennyiért más gyártóktól akár kettő ANC-s fülest is lehetne vásárolni, ezért jogos lehet a kérdés, hogy miben tud többet?

 

 

 



Focal Bathys Bluetooth fejhallgató

 

 

 

A Bathys saját fejlesztésű, alumínium-magnézium membrános, dinamikus hangszórót tartalmaz. Ilyen anyagokat alkalmaztak a nyitott, otthoni használatra szánt Focal Clear Mg esetében is, melyet saját tesztünkben Ajánlott Vétel cédulával díjaztunk. Szolgáltatásai közül említést érdemel a Bluetooth 5.1 verzió, atpX Adaptive támogatás, továbbá az összesen 8 db beépített mikrofon. Emellett alkalmazáson keresztül is elérhetők bizonyos funkciók, melyekre a Használat közben c. bekezdésben térünk vissza.

 

 

 



Focal Bathys Bluetooth fejhallgató fejpánt

 

 

 

Küllem

 

 

 

A Focal Bathys formaterve hasonlít az otthoni zenehallgatásra szánt rokonaiéra, de fontos változásokat is tartalmaz. Fejpántja lényegesen keskenyebb és a vezetékes Focal fejhallgatóktól eltérően hangszórókamrá 90 fokban elforgathatók. Ovális, méretes műbőr párnákkal kiegészített rész fogadja a füleket. A fejjel érintkező rész kárpitanyagát egyelőre nem tudjuk, hogy micsoda, de nekünk az alcantara jutott róla eszünkbe. Mivel a fejpánt keskeny és új mechanika tartja a kamrákat, a Bathys kevesebb helyet foglal. Utóbbi rendszeresen utazóknak fontos szempont. A tartozékként mellékelt, viszonylag keskeny, rendkívül elegáns, kemény falú táskából 1,2 méter hosszú USB-C és sztereó Jack kábel is előkerült.

 

 

 



Focal Bathys Bluetooth fejhallgató tok

 

 

 

Visszaköszönnek a csúcskategóriás Stellia stílusjegyei, viszont az összkép diszkrétebb, utcai használatra alkalmasabb. A hangszórókamrák külsején lévő, körkörös mintázatú lemez, az emblémát befoglaló persely és az Y-idom is fém. A belső oldalon lévő alkatrészek többsége műanyag, ezért nem testesül meg ugyanaz a magas minőségérzet, mint a Focal zászlóshajói esetében. A kategória legismertebb neveihez képest (Bose, Sennheiser, Sony) kicsit exkluzívabb a látvány. Szubjektíven két apróságot tudunk kifogásolni. Az ár ismeretében ügyelhettek volna olyan bónusz részletekre, mint további színopciók, illetve kicsit igényesebb minőségű tartozék kábelek. A Focal közismert szemgyönyörködtető, színes, divatkövető termékeiről, biztosan jól mutatna a Bathys külsején a sötétszürkétől eltérő árnyalat is.

 

 

 



Focal Bathys Bluetooth fejhallgató fülpárna

 

 

 

Használat közben

 

 

 

A Bathys elsősorban vezeték nélküli használatra készült, de USB-C kábellel számítógéphez csatlakoztatva, közvetlen digitális úton is fogadja a jeleket. Így a benne lévő DAC fogja feldolgozni a számítógéptől kapott információt, Bluetooth konverzió nélkül, emiatt jobb hangminőségben. A 3,5 mm-es Jack bemenet olyan eszközöknél lehet praktikus, amelyek nem tartalmaznak Bluetooth funkciót. Meg kell jegyezni, hogy a Bathys passzív módban nem használható. Jack kábellel is csak bekapcsolva működik. Emellett az aktív zajkioltás sem kapcsolható ki teljesen. Silent, Soft, vagy pedig Transparency szint között lehet váltogatni az ANC-t.

 

 

 



Focal Bathys Bluetooth fejhallgató

 

 

 

Az összes fő funkció fizikai gombokkal vezérelhető. Háromállású módválasztóval lehetséges lépkedni kikapcsolt, DAC és bekapcsolt (Bluetooth) üzemmódok között. A hüvelykujj számára legelérhetőbb helyre pozícionálták a jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) gombokat, egy zenei navigációra szolgáló középső gombbal kiegészülve. Igény szerint Google vagy Amazon virtuális asszisztens is elérhető dedikált gombon keresztül, de ezt a funkciót magyar nyelv támogatottság hiánya miatt mi nem próbáltuk ki. A bal oldali kamrára helyezték azt a gombot, amellyel a zajszűrési módok változtathatók.

 

 

 



Focal Bathys Bluetooth fejhallgató

 

 

 

Magas áráért cserébe a Bathys tisztességes komfortban részesíti használóját. 350 grammos tömege kissé érzékelhető marad, de egységesen eloszlik a fejen. Használat közben nem zörög, semmilyen kattogó, recsegő hangot nem hallat. Pici oldalirányú nyomást gyakorol a fülek felé, de a fülpárnák puha bélésének és méretezésének köszönhetően többórás használattól sem válik bántóvá, kényelmetlenné. A komfortszint tehát nem eredményez tökéletesen észrevétlen jelleget, de a prémium hatás és a hosszú távú kényelem így is kipipálható.

 

 

 



Focal Bathys Bluetooth fejhallgató fülpárna

 

 

 

Napi 2-3 óra használat mellett egy héttel később még 40 %-ot jelzett az akkumulátor, így a papíron közölt 30 órás üzemidő nagyjából reális. A tényleges üzemidő függ a zajkioltás mértékétől és a választott üzemmódtól is. A vezeték nélküli hatókör specifikáció szerint 15 méter, ami a valóságban is elérhető, de csak nyitott környezetben. Vastag falú, zsúfolt elrendezésű építményben inkább 7-8 méterre érdemes számítani, de az eredmény forráseszköztől is függ.

 

 

 



Focal Bathys Bluetooth fejhallgató

 

 

 

Egyre gyakoribb kérdés olvasóinktól, hogy az aktuális tesztalany alkalmas-e videójátékra. YouTube videók nézésénél elenyésző ajakszinkron késés volt tapasztalható, de a videójátékok hangsávja jelentős csúszással szólalt meg, ezért a Bathys egyelőre gamer felhasználóknak nem ajánlható (reméljük, hogy firmware frissítéssel ez is változni fog). Netflix műsorok és YouTube tartalom fogyasztására viszont kifejezetten kellemes társ.

 

 

 

A telefonos alkalmazás lehetővé teszi firmware frissítések letöltését és telepítését, továbbá hangszínszabályzót is tartalmaz. Akit zavar az oldalsó, világító embléma, az részleges, vagy teljes sötétítést is választhat. Ezen kívül videós útmutatókat is tartalmaz az alkalmazás azoknak, akik a legtöbbet szeretnék kihozni fülesükből.

 

 

 



Focal Bathys App

 

 

 

Hangminőség

 

 

 

A Focal Bathys hangkaraktere az elmélyült zenehallgatásra szolgáló, precíz hifi és populáris ízlésre hangolt Bluetooth fejhallgatók között helyezkedik el. A kettő tulajdonságait kombinálja olyan értelemben, hogy nem túl száraz, de nem is tolakodó. Kellemesen energikus, feszes, de nem zavaróan erős mélyhangokkal, közvetlen középső és kissé lágy magas frekvenciákkal. Érdekesség, hogy a magashangokban nem lehetett túlzó csilingelést, aránytalanul fémes jelleget tapasztalni. Az alumínium szó hallatán, kipróbálás előtt rideg, kemény érzetre számítottunk, de a Focal inkább lágyabb, kissé meleg tónust képviselt. Esélyes, hogy ebben a magnézium hozzáadása fontos szerepet játszott.

 

 

 



Focal Bathys Bluetooth fejhallgató

 

 

 

Hifis megközelítéssel előnyként hatott a szépen tagolt sztereó színpad. Vonalzószerű egyenességgel rajzolta meg a lejátszott zene terét. Nem homogén masszaként, hanem elkülönülő sávokként jelentek meg a részletek. Az énekhang legtöbbször teljesen középre helyezkedett és a többi részlet szakaszosan távolodott el tőle. Tetszett, hogy Erik Satie - Gnossienne No. 1. c. darabját (Alena Cherny ukrán zongoristanő előadásában) szép atmoszférával, mélyre úszó távolságokkal ábrázolta a Bathys. A zongorabillentyűk visszhangjai szépen elvándoroltak a háttérbe, ami más zenei stílusok esetében is sokszor elfeledtette a fejhallgató jelenlétét. Viszont a halk részletek kicsit fátyolosak maradtak. A hirtelen dinamika váltásokat, erőteljesebb ugrásokat ügyesen lekövették a Bathys hangszórói, de a Bluetooth jelátvitel miatt könnyen lemaradoztak a mikro-dinamikus részletek. Mindezt krémes, lágy érzet itatta át, ami pszichológiai értelemben jó, kellemes érzést váltott ki, de nem a zene tartalmazta, hanem az elektronika.

 

 

 



Focal Bathys Bluetooth fejhallgató

 

 

 

Bluetooth-os mércével a sztereó színpad megjelenítése volt főleg jobb, mint az olcsóbb riválisoké. Vezeték nélkül a frekvencia kifejtés és az apró részletek megjelenése nem okozott akkora meglepetést, amit (a gyártó high end fejhallgatóira alapozva) vártunk. Hozzá kell tenni, hogy USB DAC módban rengeteg finom, apró tónus hallhatóvá vált. Számítógépes felhasználók hifi szintre emelhetik a hangélményt, más kérdés, hogy úgy érvényét veszti a szabadságérzet.

 

 

 

A térhatás mellett másik kiemelendő előny a zeneileg mindenevő modor. Hallgattunk rajta rap, hip hop, rock, trap, klasszikus és jazz műfajokat egyaránt. A fejhallgató mindegyik zsáner hangulati elemeit képes volt kedvelhető, befogadható módon megjeleníteni. A kanadai zenész, Apashe - Renaissance c. albumát végig hallgatva örültünk, hogy a Focal odafigyelt a zúzós basszus érzékeltetésére. Ezt jó kontrollal végezte, mert a mélyhangok nem vonták el a figyelmet, miközben erőtlennek sem tűntek. Fentebb kifogásoltuk a magashangok lágyítását, de az elektronikus hangeffektekkel telepakolt Renaissance esetében kicsit örültünk is, hogy a Bathys mellőzte a túlzott definíciót. Így 50-60 % jelszinttel (hangerővel) is hallgathattuk a zenét anélkül, hogy egyórás használat után az frusztrációt okozott volna. Már azoknak, akik egyáltalán befogadják a trap zenét. Ha elengedtük a fejünkben motoszkáló, vezetékhez szokott kritikus audiofil elvárásokat, akkor vonatozás és utcai séta közben is remek kikapcsolódást nyújtott francia társunk, sok esetben tehetségesen a zenére irányítva figyelmünket. Az árért cserébe nem is vártunk kevesebbet. 

 

 

 



Focal Bathys fejhallgató mérés

 

 

 

Az alumínium-magnézium hangszóró meglepően kontrollált marad 50 Hz alatt is. A mélyhangok kicsit emelkedettebbek, ami jó lendületet ad könnyűzenénél. 4 kHz-nél látványos hegycsúcs járul hozzá a közvetlenebb, közelebbre fókuszált énekhangokhoz. 12 kHz-től kezdve láthatóan lecsökken a közlékenysége, nem a mikro-dinamikus magas frekvenciák visszaadása a fő életcélja. A mérés USB DAC üzemmódban történt.

 

 

 

Végszó

 

 

 

A Focal Bathys a Bluetooth fejhallgatók nemesebb oldalát képviseli. Kicsit finomabb küllem és hangélmény, átlagnál jobb anyagok és komfort. Előnyei közé tartozik közvetlen énekhang ábrázolása és ügyes színpad tagolása. Szigorúbb hifis megközelítésből, Bluetooth módban a részlethűsége lehetne fejlettebb. Részlethűség alatt főleg a magashangok realisztikus megjelenését értjük. A digitális jelátvitel miatti tömörítést nem rejti véka alá, amit el kell fogadni. De hozzá kell tenni, hogy USB DAC módban növekszik a részletek valóságérzete és a magashangok zselés jellege is csökken. Ezért a számítógépes felhasználók kihozhatnak belőle nem kevés többletet, tehát az alumínium-magnézium hangszóróban igenis van potenciál. Zajszűrése kellemesnek nevezhető, komfortja szinte kifogástalan. Viszont különös, hogy passzív módban nem használható. A telefonos mikrofon minősége várakozáson felüli, szinte tökéletes, ezért munkaeszköznek is befogható a Bathys. Összességében a megvalósítás tisztességes, csurig telve európai eleganciával. A magas árért cserébe örültünk volna még egy kicsit gazdagabb textúrának, de úgy tűnik, hogy jelenleg maximálisan ennyit lehet kihozni a vezeték nélküli technológiából.

 

 

 

Műszaki adatok

 



 

Rendszer típusa: fül köré fekvő (over-ear), zárt  
Hangszóró: 40 mm-es, dinamikus, alumínium-magnézium membrános  
Frekvencia-átvitel: 15 Hz-22,1 kHz  
THD: <0,2 %  
Bluetooth verzió: v5.1  
Támogatott Bluetooth kodekek: SBC, AAC, aptX, aptX Adaptive  
Akkumulátor üzemidő (Bluetooth és ANC módban): kb. 30 óra  
Kábelhossz: 1,2 m  
Csatlakozó: USB-C, Jack  
Tömeg: 350 g  
Ár: 319 990 Ft  
 

 

 
 

 

 

 

 

 

Mérleg

 

 

 

+ Telefonálás közben hatékonyan kiszűri a háttérzajok jelentős részét, emiatt utazás közbeni kommunikációra, headset funkció betöltésére is sok esetben alkalmas

 

 

 

+ Kellemes zenei részletek, fülkímélő magas hangok, tagolt sztereó szanpad

 

 

 

+ Elegáns formaterv, igényes védőtok

 

 

 

+ Hosszú távon is kellemes komfort

 

 

 

- Kissé nagy

 

 

 

- Bluetooth módban csökken a hangminőség

 

 

 

- A legtöbb prémium ANC-képes kihívóhoz viszonyítva drágább

 

 

 

Szubjektív vélemény

 

 

 

Hangminőség (USB) vezetékkel: 4,5 
Hangminőség vezeték nélkül:
Kivitel:
Stabilitás: 4,5 
Zajelnyomás hatékonyság: 4,5 
Komfort: 4,5 
Szolgáltatások:
Formaterv: 4,5 
Ár/érték arány:

 

 

 

Forrás: AV-Online.hu