Hírek, újdonságok

ULTRAHANGOS LEMEZMOSÁS

bartimex
2023.09.24 20:01
ULTRAHANGOS LEMEZMOSÁS

Az elmúlt 40 évben minden vérbeli hanglemezgyűjtő használt lemezmosó gépet, de a napi gyakorlat problémáiból következtetve mindig vágyott egy hatékony, csendes működésű, könnyen használható gépre. A hanglemezek ultrahangos tisztítása az elmúlt években rendkívül népszerűvé vált. Az elv és a megvalósítás ma is az ékszeripar egyik alappillére, amelyet azért kedveltek, mert mikroszkopikus szinten képes megtisztítani a bonyolult, kis repedéseket. A hanglemezek esetében alkalmazott technológia alapja ugyanaz, amelyet az ékszerészek használnak a gyémántok és arany-ékszerek mélytisztítására.
Az Audio Desk Vinyl Cleaner Pro X ultrahangos lemeztisztító gép egy vadonatúj típus, az első modell továbbfejlesztett változata. Az eddigi legmagasabb besorolású és legjobb teljesítményű lemeztisztító most még jobb lett. Az új, nagy teljesítményű motor, a továbbfejlesztett kerámia csapágyakkal ellátott folyadék szivattyú, a halkabb és hatékonyabb ventilátoros szárítás, valamint az elektronikus vezérlőrendszer továbbfejlesztése – beleértve a csak száraz opciót is – megkülönbözteti a Vinyl Cleaner PRO-t a már bevált eddigi modelltől. Ez az egység mindössze 5 perc alatt, sokkal hatékonyabban tisztítja a lemezeket.

A Vinyl Cleaner Pro X teljesen automatikus működésű és a folyadékos technológia mellett ultrahangos rezgések segítségével tisztítja a hanglemezeket. A tisztítási folyamat nagyon egyszerű, az eddigieknél csendesebb és alaposabb. A Vinyl Cleaner Pro X mindössze 5 perc alatt megtisztítja a lemezeket. A mikroszálas tisztítópárnák ellentétes irányban mozognak, míg a dedikált ultrahangos rendszer eltávolítja a port, szennyeződést és zsírt a lemez barázdáiból. A tisztító oldatot teljesen megszűri, hogy megakadályozza az újra szennyeződést. A mosófolyadék szintjét egy ablakon keresztül lehet figyelemmel kísérni, és a gyorsabb kiürítéshez egy jobb vízleeresztő kimenetet is rendelkezésre áll. A fejlesztések közé tartozik a hatékonyabb szárítási folyamat. A kettős nagy teljesítményű ventilátor gondoskodik arról, hogy az LP hibátlanul szárazon és játékra készen fejezze be a tisztítási ciklust. Mindezek a fejlesztések jobb teljesítményt és nagyobb használati élményt eredményeznek.

Az Audio Desk Systeme Vinyl Cleaner Pro X eltér a többi tisztítógépben megtalálható szokásos kefés eljárástól, ami gyakran vezethet ahhoz, hogy a szennyeződés még mélyebbre szorul a barázdákba, ezzel károsítva a hanglemezt. Az Audio Desk Vinyl Cleaner Pro X ellentétes irányban forgó, mikroszálas, nedves tisztító hengerekkel működik. Az ehhez társuló ultrahangos eljárással a szennyeződések alapos eltávolítása még a barázdák mélyén ülő szennyeződések esetén is megtörténik. Az ötperces tisztítási folyamat során a speciálisan kialakított, mikroszálas anyagból készült forgó tisztító párnák ellentétes irányba mozognak, miközben egy speciális ultrahangos rendszer a legfinomabb szennyeződéseket is eltávolítja a barázdákból. A négy mikroszálas tisztítóhenger rendkívül tartós, ezért csak kb.: 500 tisztítási ciklus után kell kicserélni. A tisztító oldatot a gép belsejében alaposan szűri, elkerülve az LP újbóli szennyeződését. A módszer és a technológia mentes az elektrosztatikus feltöltődés kialakulásától, mert a Vinyl Cleaner Pro X a lemez mindkét oldalát megtisztítja, majd két nagy teljesítményű ventilátor egyidejűleg szárítja. A szárítás csökkentett zajjal történik, statikus elektromosság nélkül, ellentétben a hagyományos vákuumos tisztítógépekkel, amelyek működése hangos porszívószerű zajjal jár. Az LP tökéletesen szárazon és lejátszásra készen fejezi be a tisztítási ciklust.

Az eddigi hagyományos, kis teljesítményű lemeztisztítók esetében sajnos gyakran előfordult a legrosszabb forgatókönyv. Ahelyett, hogy nagy hatásfokkal eltávolítanák, a szennyeződés még mélyebbre szorul a barázdákba vagy ami a legrosszabb, szétterül a teljes LP felületen. Az ellentétesen forgó mikroszálas tisztító hengerek és az ultrahangos eljárás kíméletesen, mégis alaposan eltávolítja a szennyeződéseket, még a legfinomabb részecskéket is. A szennyeződés eltávolodik az LP felületétől, és nem ragad vissza. A két nagy teljesítményű motorral végzett ventilátoros szárítási folyamat lényegesen alacsonyabb zajszinttel nem okoz sztatikus elektromosságot. A sztatikus elektromosság felhalmozódása mindig is a lemez tisztítás kellemetlen utóhatása volt – ez már a múlté. A tisztítási technológia teljesen mentes az elektrosztatikus hatástól.

A folyamat elősegítéséhez egy felületaktív anyag hozzáadása elengedhetetlen, ezen túlmenően, a nagyon szennyezett lemezek esetén, általában előnyös, az ultrahangos eljárás előtti előzetes tisztítás, akár kézzel, akár vákuum alapú lemeztisztító gép használatával, ha van ilyen. A Vinyl Cleaner PRO X-hez kifejlesztett tisztító folyadék nem alkohol-származék, hanem egy kiváló tisztító tulajdonságokkal és kiváló antisztatikus jellemzőkkel rendelkező, biológiailag lebomló keverék. Egy tartály tisztítófolyadék-koncentrátum körülbelül 100-200 LP tisztítására elegendő. A mechanikai finomítások, valamint a belső alkatrészek számos kulcsfontosságú frissítése még nagyobb teljesítményt, kiváló funkciókat és nagyobb megbízhatóságot eredményez. Nincs még egy ehhez foghatóan kíméletesen tisztító, hatékony, könnyebben használható lemeztisztító gép a világon. A hanglemez barázdái tisztábbak lesznek, mint vadonatúj korukban.

Természetesen felmerül a kérdés: hogyan működik az ultrahangos hanglemez-tisztítás, és mi a fő különbség a „klasszikus” tisztítási módszerekhez képest? Az ultrahangos tisztítás nagyon eltérő megközelítés a klasszikus „kefe+folyadék+elszívó” alapú tisztítási módszerekhez képest. A legfőbb különbség, hogy itt nincs mechanikai kölcsönhatás a tisztítóeszköz és a vinyl felülete között, ami azt jelenti, hogy a tisztítási folyamat nem okozhat mikrokarcolásokat. Az ultrahangos folyamat fő tisztítási művelete következő: az ultrahangos hanglemez tisztítók általában 40 kHz-en végzik a tisztítási műveletet, ami azt jelenti, hogy nagy frekvenciájú hullámokat vezetnek be a tartályban lévő folyadékba. (Bár vita folyik arról, hogy melyik frekvencia a legjobb, a magasabb frekvencia kisebb méretű kavitációs buborékokat eredményez, amelyek elméletileg könnyebben megtisztítják a lemez barázdákat.) A levegőben lévő hang-hullámokhoz hasonlóan ezek is magas és alacsony nyomású régiók. Az alacsony nyomású területeken kis buborékok képződnek. Ezek a buborékok véletlenszerűen mozognak a tartályban, amíg kavitálódnak. A kavitáció a hanglemez felületén képződik. A buborékok kavitáció előtti véletlenszerű mozgása, valamint a mosó folyadék hatására a tisztítási folyamat a teljes felületen mindenhol működik, a tisztító folyadék még a legnehezebben elérhető zugba is behatol. A kavitáció során a felszín felé irányított energiasugár képződik. Ez a sugár eltávolítja a felületre tapadó szennyeződés-részecskéket. A párnák a felület mentén magukkal ragadják az útjukba kerülő szennyeződéseket. A magasabb frekvenciák kiválóak a kémiai szennyeződések, például a vinyl préselési folyamata során használt leválasztó szerek eltávolítására is. A durva szennyeződések mellett eltávolításra kerülnek a biofilmek és vegyszerek, például a prés leválasztó szerek. Tekintettel a hanglemezek barázdáinak mikroszkopikus jellegére, könnyen belátható, miért vált az eljárás a lemeztisztítás leghatékonyabb módszerévé.

Tehát, nem kell audiofilnek lenni ahhoz, hogy igazoljuk a tisztítás hatékonyságát, eredményét és hasznát. Amennyiben sok használt lemezt vásárolunk, ha valakitől egy gyűjteményt örököltünk és, ha alaposan meg akarjuk tisztítani meglévő, nagy létszámú gyűjteményünket, csak az ultrahangos lemezmosásnak van létjogosultsága.

Forrás: Hangzásvilág.hu