Hírek, újdonságok

TEAC UD-701N DAC és AP-701B – Igazi ékkövek

bartimex
2024.04.30 13:54
TEAC UD-701N DAC és AP-701B – Igazi ékkövek

A TEAC a múlt században kompakt integrált zenei rendszerek fontos szállítója volt, mára high-end audiofil márkává vált, amely korlátozott számban gyárt különálló komponenseket.

A 701B erősítő hátlapján egy-egy pár, egymástól távol eső, nehéz, „WBT-típusú” banán/5-utas csatlakozót találunk, egy szimmetrikus (XLR) és egy nem szimmetrikus bemeneti (RCA) csatlakozót, 12V-trigger jackeket, valamint egy IEC tápkábel csatlakozót, végül egy „Software” feliratú mini-USB port, és a kimeneti Stereo/Biamp, valamint az Auto Power Save On/Off feliratú mini csúszó kapcsolók teszik teljessé a felsorolást.

Az erősítő előlapját borostyánszín megvilágítású, dB-ben jelölt kettős mérőműszer uralja. A három kapcsoló közül az egyik éles, pozitív működésű, ami a mérő érzékenységét 0/+20 dB-re vagy kikapcsolásra állítja; a szomszédos kapcsolók a mérő fényerejét és a hátlapi szimmetrikus XLR vagy RCA bemeneteket választják, míg a bal oldalon egy sokkal nagyobb teljesítménykapcsoló található. Az előlap finoman csiszolt, a beépített fogantyúk elegánsan formázottak.

A 701N USB DAC/Network Player-en ugyanezt a csiszolt felületet és fogantyúkat látjuk, kiegészítve egy pár gombbal. Menü és kimeneti nyomógombok, valamint egy, az erősítőével megegyező bekapcsoló gomb egészíti ki a kezelőszerveket, míg a gombok közötti kis sárga kijelző alapvető vizuális visszajelzést biztosít. Két fejhallgató kimenet van: egy hagyományos 1/4 hüvelykes sztereó, és egy négytűs DIN szimmetrikus jack.

Hátul a 701N zsúfoltabb, szimmetrikus (XLR) és nem szimmetrikus (RCA) be- és kimenetekkel, párosított optikai és koax S/PDIF digitális bemenetekkel, valamint USB-B (streaming) és – A (meghajtó) portokkal. Természetesen van egy vezetékes Ethernet hálózati port is, valamint egy RS-232-es soros port a rendszervezérlőhöz, 12 voltos trigger be/ki minijack-ek és egy Bluetooth antenna out. A távirányítóval, közvetlenül elérhetők a bemeneti gombok és a hangerő/némítás el van különítve, hogy könnyebben el lehessen hüvelykujjal érni.

Beállítás és hangzás

A beállítás nem állt másból, mint a források és a hangszórók csatlakoztatásából. Egy pár kiváló minőségű mikrofonkábelt alkalmaztam a TEAC pár szimmetrikus üzemmódban történő csatlakoztatására. A források közé tartozott egy CD/SACD-lejátszó/transzport és egy Ethernet-kábel.A szoftver felismerte a „Roon-Ready” 701N-t, és azonnal készen állt. Az első szám, Phoebe „Snow Shaky Ground” című száma, részletgazdagsággal, erőteljes dinamikával és nagyszerű hangzással mutatkozott be.

A 701N egy újonnan tervezett, saját fejlesztésű DAC átalakító alrendszert tartalmaz. A Tilson-Thomas vezette San Francisco-i Szimfonikusok briliáns Mahler Negyedikje (Qobuz, 96 kHz-es FLAC) mesterien hangzott, a zenekari hangzásvilág könnyen érzékelhető mélységével és a belső hangok tisztaságával, amit csak a teljes felbontású lejátszás biztosít. Streisand meghökkentő, a felvétele a „Live at the Bon Soir” ugyanilyen lebilincselő volt a hang hipnotikus közvetlensége miatt.

A TEAC rendszeren keresztül egyszerre tudtam átadni magam a kiváló énekhang varázsának egy olyan dallamnál, mint a „Cry Me a River” című Arthur Hamilton-standard, és észrevettem a felvétel mögötti „mozgó részeket”. Hogy ebből a dicséretből mennyi jár a TEAC ikrek fejrészének, és mennyi a végerősítőnek, nehéz megmondani. A TEAC 701B, amely 125/230 wattra van méretezve 8/4Ω esetén, élethűen hajtotta az alacsony érzékenységű monitorjaimat minden zenei műfajban. Egyszer sem hallottam, hogy a hangszóró durvult volna.

Kiegészítők

A TEAC távirányítója teljes és funkcionális, 22 azonos alakú felületű gombja vizuális, nehezen érthető logika szerint van elhelyezve, ennek ellenére a 701N minden funkciójához hozzáfértünk. A TEAC Bluetooth bemenete és a hangja rendben volt, ez aptX-HD kodekkészlettel van felszerelve. A 701N analóg bemenete, amely a külső D/A átalakítómat szolgálta ki, ugyanolyan jól szólt.

Végül a TEAC konstrukciója közvetlenül képes dekódolni a DSD (SACD formátumú digitális hang) fájlokat 22,5 mHz-ig. Lejátszottam néhány darabot a több tucat DSD fájlból álló gyűjteményemből, és mind kiválóan szóltak. A 701N teljes értékű MQA dekóderként is működhet, amit a Tidalról lejátszott fájlokkal meg is tett.

Összegzés

Íme csúcskategóriás, teljes mértékben audiofil minősítésű sztereó kiválóság. Vajon megéri az árát a TEAC-duó? Ezt mindenkinek saját magának kell eldönteni. A TEAC UD-701N/AP-701 ikrek intelligens tervezésűek, a maguk nemében rendkívül értékesek és szépen kivitelezettek, emellett pazar, kifogástalan sztereó hanglejátszást biztosítanak.

(Herskovits Tamás)

Forrás: Sztereómagazin.hu