Hírek, újdonságok

T+A HA 200 bemutató - HiFi Choice

bartimex
2023.12.12 19:49
T+A HA 200 bemutató - HiFi Choice

Az első felfedező lépések megtétele egy korábban ismeretlen arénában hatalmas kihívást jelent, különösen akkor, ha a T+A nevéhez méltó módon, úgy akarja megtenni, hogy arra büszke lehessen. Az új irányba induláshoz apró lépéseket, vagy hatalmas ugrást lehet választani. A német gyártó akkor sem aprózta, amikor a Solitaire P zászlóshajó fejhallgatóját mutatta be nem csekély lőpor illattal. Ugyanezt a stratégiát alkalmazták a bemutatóban szereplő HA200 esetében, ami egy csúcsminőségű DAC és fejhallgató erősítő kombináció. Ez is lángoló kardként mutatja az utat.

A Solitaire P a maga 4800 fontos árával az Exotica kiadvány részlegünkbe való. Ha ezt a fülest a HA 200 erősítővel szeretné párosítani, akkor összesen 11.500 fontot fizet majd. Nagyon komolyan kell vennie annak az egyéni zenehallgatást, aki ennyi pénzt ad ki.

Méreteiben ugyan elmarad a német gyártó hatalmas készülékeitől, mégis ugyanolyan sziklaszilárd építési minőséget kínál. Az előlap vastag alumínium CNC megmunkálással, és az oldalán lévő hűtőbordák pedig alumínium extrudálás eljárással készültek. Szóval a T+A HA200 annak ellenére, hogy kompakt méretű, 6,5 kilós. Ezüst és fekete színben rendelhető.

A gyártó a planár fejhallgatójához tervezte, de ez nem zárja ki a más gyártók fejhallgatóival való használhatóságot. A szokványos 6,3 mm-es kimenet mellett szimmetrikus 4,4-es Pentaconn, és 4 pontos XLR kimenete is van, ami sokféle fejhallgató csatlakoztatását teszi lehetővé. Minden kimenet külön konfigurálható. Háromféle fülest csatlakoztathat eltérő paraméter beállításokkal, de egyszerre csak kettőt hallgathat. Hatféle impedancia választható 8, 12, 18, 25, 40 és 80 ohm. A négyféle loudness beállítás nem befolyásolja az erősítés mértékét, az mindig +14,1 dB marad. Ugyanez nem mondható el az impedancia választásról, az természetesen befolyásoló tényező.

A bemenet kínálata RCA, XLR, két koaxiális, két optikai, AES/EBU, BNC és USB-B a számítógéphez. A Bluetooth támogatja az aptX HD, SBC és AAC kodekeket. A hátlaphoz kell csatlakoztatni a tartozék antennát. Csak fejhallgató kimenetei vannak, más analóg kimenetet nem talál rajta.

A hátlapon van néhány ismerősnek tűnő csatlakozó, ami nem az, aminek elsőre gondolja. Az Ethernet port és egy második USB-B csatlakozás például későbbi fejlesztésekhez lesz alkalmazható, ugyanígy a két további E2 jelölésű RJ45. Az USB-A port a tartozék távvezérlő töltésére alkalmazható, nem csatlakoztathat hozzá külső memóriát. A jövőálló funkciót az biztosítja, hogy lehetőség van HDMI ARC bemenettel rendelni, és a modul képes lesz például BluRay lejátszóból az LPCM hang lejátszására.

A korábbi T+A készülékekhez hasonlóan a HA-200 is külön DAC egységet használ az LPCM és DSD formátumok feldolgozására. A PCM egy Double Differential Quadrouple Converter egységet tartalmaz, ami 32 bites Sigma-Delta jelfeldolgozást végez. A DSD jelfolyamot a gyártó szabadalmaztatott True 1 Bit dekódere DSD1024-ig kezeli.

Az USB-B port a formátumok nagyon széles skáláját támogatja 32 bit 768 kHz-ig, és persze DSD1024-ig. a Mac felhasználók maximálisan a DSD256-ig mehetnek el, a Windows pedig a megfelelő illesztő program telepítésével a végletekig.

A T+A szűrőbeállításai közül választható kétféle FIR és kétféle Bezier – mindkettő interpolál – és kétféle NOS (No Over Sampling) opció. Van olyan, amelyiknek alig van elő visszhangja, de a Bezier opciónak úgy az elő, mint az utó visszhang nagyon alacsony, ami miatt jól használható a korai magasba húzó CD/48 kHz mintavételezésű felvételekkel. Sok időt töltöttem el azzal, hogy mindegyiket kipróbáljam, és arra a következtetésre jutottam végül, hogy a legjobb ajánlásom az, hogy kipróbálásra bíztatom az Olvasót. Érdemes eljátszani még a sávszélesség beállításokkal, ami 60 és 120 kHz között választható. A 120 kHz jobb tér leképezést nyújt. Persze van balansz, mély és magas hangszín és hangerő szabályzás mód, ha kis hangerőn hallgat zenét. Ha mindez nem lenne elég, még kísérletezhet a crossfeed beállításokkal is, ami a csatornák közötti áthallás mértékét változtatja. Ezzel a hangzás módja közelíthető a hangfal hallgatás élményhez.

A hangminőség:

A T+A HV (High Voltage) technológiáját ötvözi az egység azzal, hogy teljesen külön tápegységet használ az analóg és digitális részekhez. Szerintem a fentiek után senki nem fog meglepődni azon, ha kijelentem, hogy a HA200 bármelyik gyártó fejhallgatóját képes lesz kezelni. Én a Solitaire P mellett kipróbáltam az Oppo PM-1 (mindkettő planár), a Bowers zárt P9 Signature, és a Focal nyitott Clear fülesével, és mindegyikkel nagyon jól szerepelt.

A HA 200 fejhallgatótól függetlenül tökéletesen uralt mindent függetlenül attól, hogy szimmetrikus, vagy aszimmetrikus csatlakozást használtam.

Dane Zemstov és Anna Federova felvételeit DXD formátumban hallgatva egyértelmű bizonyítást nyert, hogy miért érdemes 11 ezer fontot költeni a T+A komplett setupra. (Solitaire P fejhallgatóval együtt ennyi az ár – Fordító megjegyzése) Nem csak azért, mert a zongora magabiztos súlya és finomsága csodálatos, de a kísérő brácsa tonalitása és a vonó kezelése is kiválóan hallható, mindez egy tágas, nyílt térben intim akusztikával, ami egyszerűen elragadó

A Bowers P9 Signature fülesre váltás sötétebb tónust hoz a zenébe, de az a mód, ahogy a T+A HA200 kordában tartja a buja hangzást, az dicséretes. Az eredmény egy ragyogó hang, hallható korlátok nélkül.

Függetlenül attól, hogy a P9, vagy a Focal Clear volt csatlakoztatva, a HA200 könnyedén hozza létre a koherens, „fejből fakadó” hallgatási élményt. Teszi azt anélkül, hogy kísérletezni kellett volna a crossfeed beállításokkal, mert azokat, ha nem jól választja meg, össze tudják mosni a dolgokat. Szóval csak óvatosan bánjon vele. Vasily Petrenko and Oslo Philharmonic Rimsky-Korsakov Scheherazade hallgatása közben elképzelhetetlennek tartom, hogy élne olyan komolyzene zenerajongó, akit nem venne le a lábáról a nagyzenekar energiájának, a hangok szabad légzésének és dinamikájának érzete.

Az Oppo PM-1 volt a kedvenc választásom évek óta a fejhallgató erősítők tesztelésére. Nem hallottam még ilyen hatalmat és súlyt ebből a fülesből áradni, ahogy az ütő hangszerek energiáját ennyire könnyedén ábrázolta. Snarky Puppy Live At The Royal Albert Hall előadását a zene hatalmas erejével, dübörgő ritmusával és jól érzékelhető közönség jelenléttel szólaltatta meg.

Sports Team Deep Down Happy nyüzsgő pop stílusa az első pillanattól megragadja a figyelmet, mert a bemutatás stílusa az erő és a gyorsaság ügyes keveréke. A dalszöveg kristály tisztán érthető, de közben engedi a zene szabad áramlását.

Ella Fitzgerald 1956-os Live At Zardi felvétele felpörget. A közvetlensége szinte átüt az est hangulatán. Ez egy nagyon komoly cucc, minden rendben van vele!

Következtetés:

Könnyű lenne ráolvasni az USB-HDD lejátszás vagy az analóg kimenetek hiányát ebben az árkategóriában, de ha azt veszem figyelembe amit csinál, és ahogy szól, ez egy kivételes darab. A T+A HA200 olyan fejhallgató erősítő, ami minden fejhallgatóval nagy hangra képes. A beállítási lehetőségekkel és a rugalmasság végtelennek tűnő tárházával kombinálva nagyon nehéz másnak nevezni, mint tökéletes választásnak azok számára, akik a fejhallgatózást komolyan veszik. Csak azért, mert csúcskategóriás, nem jelenti azt, hogy elfelejtette volna, hogy kell szórakoztatónak maradni.

  1. Szeptember 11.

Forrás és képek: HiFi Choice és T+A

Forrás: Audiophile-szalon.hu