Hírek, újdonságok

Sonus faber Serafino G2 bemutató - Pursuitperfectsystem

bartimex
2024.05.21 14:00
Sonus faber Serafino G2 bemutató - Pursuitperfectsystem

A Sonus faber Serafino G2 különleges keveréke az újnak és hagyományosnak. A Heritage széria tagja, ami harminc éve futó sorozatuk. Ezt gondolták újra a legfrissebb fejlesztésekkel, de megtartották azokat a kulcsfontosságú elemeket, amik az eredetit olyan különlegessé tették. Az eredmény véleményem szerint szintén különlegesre sikerült, mert hosszan hallgatható magas hangminőség, ami jobban megfelel a modern audiofil elvárásoknak, de ugyanakkor híven tükrözi az összetéveszthetetlen Sonus faber stílust is.

A megjelenés:

Lehetséges, hogy van, aki más esztétikai stílust részesít előnyben, de bárhonnan is nézem őket ezek gyönyörű darabok. A hallgatási pozícióban ülve alig látszik a csodálatos ívelt forma, és a tetején látható SF logo. Amikor körbe jártam őket, akkor éreztem bennük a határozott wow faktort.

Megérkezésük után felállítottam őket a szobában bejelölt négyzetembe. Öt percig tartott a lábak becsavarása, és azóta nem nyúltam hozzájuk. Ez jól mutatja a könnyen beállítható természetüket, de ne hagyja magát megtéveszteni ez alapján. A szobámban sok hangfal jár, ki van találva a hely, ahol a legtöbbjük jól szól. A Serafino viszont udvariasan, de brutálisan őszinte, amire később kitérek.

A kivitel hibátlan. Erezet szerint illesztik a természetes fa burkolatot, amit kézzel festenek, és lakkoznak kilenc rétegben. Őrület munkamennyiség egy olyan cég esetében, ami rengeteg kézzel épített hangfalat kínál, de én személy szerint nagyra értékelem. A sok alumíniumot használtak a gyártáshoz, de alig látszik, hogy teljes vázat építettek belőle, sőt jutott a hangsugárzók köré is.

A műszaki háttér:

A Serafino három és fél utas hangfal. 4 ohmos, 90 dB érzékenységgel, ami könnyen hajthatóvá teszi. Két darab 180 mm-es mélysugárzót, egy 150 mm-es közepet, és egy 28 mm-es magas sugárzót tartalmaz. A gyártó ajánlása szerint 300 wattos erősítőt is lehetne hozzá csatlakoztatni. Mivel éppen nálam járt egy McIntosh MA352 integrált, hát rákötöttem. Az előlap VU műszereit 40W fölé soha nem tudtam lendíteni, így is hatalmasat szólt. (a bemutatót lefordítottuk, ide kattintva olvashatja). Darabonként 48,5 kilót nyomnak.

Klassz dolog volt, hogy a hangfalakkal együtt kaptam egy doboznyi finomságot a Sonus fabertől. Ebben alkatrészek találhatók. A kereskedőknek szánt fadoboz azt a célt szolgálja, hogy meg lehessen mutatni a vásárlóknak, mire költik a nehezen megkeresett pénzüket.

Részletek:

Kezdjük a magas sugárzóval. A híres DAD lágy dóm, egy csillapítást tartalmaz a kupolán, ami megakadályozza a korai letörést, és a torzítást, így megtartja az energiát. Megpróbálták megőrizni a csillogást, és az édességet. Hallgattam már belépő kategóriás DAD magas sugárzót tőlük, és korántsem volt mindegyik a kedvencem, ám a Serafino csipogója nagyon is tetszett, mert könnyű, és finom csillogást biztosít, és a hangja soha nem válik harsánnyá.

A közép sugárzó membránja a szokásosnak nevezhető adalékokkal kevert cellulóz, de újdonság a Phase Plug technológia. Ez a keresztezési frekvencián jobb átmenetet biztosít, ami lehetőséget ad arra, hogy egyszerűsítsenek a keresztváltón, így csökkenve a fázis hibákat. A hangfalban az InTono technológiát használták a középtartomány hangzás javítására. Livio Cucuzza, a hangfal fő tervezője elmondta, hogy az új Amati G5-ben, sőt a sokkal drágább Stradivari legújabb modellben is ezt alkalmazták.

Lenyűgözött a hangfal középtartománya. Fantasztikus keveréke a feszes fókusznak, a laza, mégis részlet gazdag ének bemutatásnak. Nem átüti, hanem simán átvezeti azt. Még Lady Blackbird is úgy dalol, mintha néhány sorral hátrébb ülnék, és nem pedig elől valahol szélen.

A mélysugárzók membrán anyagából is tartalmazott mintát a kincses doboz. Két oldalon papír, középen hab anyag. Az új meghajtó mágnes motor rendszer jobb teljesítményt nyújt, az új kosár pedig a kabinet felé elvezetett rezonanciát csökkenti.

Még két dolog javít a mélytartományon, ezek közül az egyik a hátlapon található Stealth Ultraflex. Az alumínium keretben található nyílások jobban szabályozza a kilépő levegő áramlást. Alaposabban megnézve bonyolult fémmunka, amit nem lehet tudni, hogy teljesítmény fokozás, vagy esztétika célokat szolgál. Végül is mindegy, nagyon jól néz ki. A tüske rendszere is befolyásolja a mély átvitelt. Először tüskék nélkül tettem a szőnyegre, és úgy is jó hangja volt. Aztán betekertem a tüskéket, és még jobb hangja lett. Érezhetően feszesebb, kontrollált lett a basszus.

A rendkívül meggyőző mélytartomány egy jól megválasztott erősítővel válik teljessé és ütőssé. Ha más erősítőt használtam, kissé változott a mély bemutatás módja, rétegezett, gyönyörűen lekerekített, és karakteres, pont olyan, amilyennek én szeretem. Véleményem szerint a hangfalat kisebb, vagy közepes szobára tervezték, ahol még a falhoz közeli elhelyezés sem fog komoly gondot okozni. Az Amati G5 az, amit nagyobb méretű szobákra terveztek.

A hang:

A hangzás jellemzői közül néhányat korábban már említettem. Véleményem szerint, a Sonus faber Serafino G2 nagyon meggyőző audiofil színpadot képes rajzolni. A hangfalak eltűnnek, elől az énekes sztár, hátrébb pedig a vokál jelenik meg egy pontos háromdimenziós képben. Teljesen mindegy az énekhang stílusa, lehet az modern, női, vagy régies bariton férfi, a tonalitás természetes, a karakter ábrázolás egyértelmű. Így értettem a korábban említett brutálisan őszinte jelzőt.

Az időzítés pontos. Jól kombinálták a gyors hangzást a rengeteg részlettel és a folyamatossággal. Nem csak a közepekre igaz ez, hanem a teljes átviteli tartományra kijelenthető.

A másik fontos kijelentésem a Serafino hangját illetően, hogy gyakorlatilag bármely rendszerben mindig megőrzi a zenei bemutatás módját. Igen, azt is megmutatja, hogy hol van a rendszer gyenge pontja, de ugyanúgy kimutatja az erősségeit is. Heteken át hallgattam, és nem találtam rajta komoly fogódzót, hogy belekössek. Minél jobb rendszerbe tettem be, annál jobban szólt. Azért meg nem bántható, hogy rengeteg potenciált rejt.

Hiányosság?

Ha valami módon bele akarok kötni, az talán a dinamika lehetne. Véleményem szerint a Serafino G2 hangját hosszú zenehallgatásra tervezték, mindennapi használatra, ezért nem építették bele a turbó gombot. Egyesek ezt úgy élheti meg, mintha az előadás módja kevésbé lenne élő, de ez nem feltétlenül igaz. A dinamikus csúcsok határozottabbak például egy Bowers 803 D4 és Chord Ultima párosítással. Az is igaz, hogy a Chord Ultima a Serefino hangját is dinamikusabbá teszi.

Miért válassza a Sonus faber Serafino G2 hangfalat? Egyik szempont a gyönyörű megjelenés. Elképesztő látványt nyújthat bármelyik brit normál méretű szobában. A hangja olyan karakter, ami melegebb, mint a Bowers 803, és folyékonyabb, mint a Gryphon EOS2. Ezek kevésbé vintage jellegű, inkább nagyon modern hangok.

Be kell zárnom a soraimat, pedig nem akarom. Zárszónak annyit írok, hogy nagyon élveztem a hangfalakkal töltött időt, az átlagos felettinél is sokkal jobban.

Az Essential Audition díjat a Pursuit Perfect System azoknak a termékeknek adományozza, amelyek egyedi hangzásukkal a zenehallgatás élményét fokozzák.

Írta: Terry Ellis

2023 Augusztus

Forrás és képek: Pursuit Perfect System

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu