Hírek, újdonságok

Sonus faber Omnia bemutató - Oracle Time

bartimex
2023.11.27 07:40
Sonus faber Omnia bemutató - Oracle Time

Gyors névmagyarázat. Az Omnia latinul azt jelenti, hogy „mindenre felkészült”. A Sonus faber all-in-one hangszóró rendszere olyan hálózati lejátszó, amin minden keze ügyébe kerülő vezeték nélküli lehetőséget használhat, és akár telefonról, vagy más eszközről is vezérelheti. Annak ellenére, hogy ezeket a berendezéseket elsősorban a könnyű használatra, mintsem a kimagasló hangminőségre tervezik, nehéz megmondani, hogy hol van az elkerülhetetlennek tűnő kompromisszum.

A stopper (jelen esetben kronográf) szerint kevesebb, mint egy perc kellett ahhoz, hogy a zene megszólaljon rajta. A kicsomagolása tovább fog tartani az üzembe helyezésnél. Csak adjon neki hálózatot, nyomja meg a start gombot, és csatlakozzon hozzá. Nincs szükség dedikált alkalmazás letöltésére, nincs trükkös Bluetooth, az elérés zökkenőmentes, és tényleg gyors. Még az Amazon Echo telepítése is hosszabb időt vesz igénybe.

Első pillantásra meglátszik rajta, hogy Sonus faber. Az Omnia igazi szépség, amit az olasz audió specialisták nem a rájuk jellemző álló, hanem széles, lapos fekvő pozícióra terveztek. Úgy néz ki, mint egy csúcskategóriás díszítő elem egy ötcsillagos szállodában, de minden szélsőségével együtt messze maga mögött hagyja a versenytársakat.

Ám egy Sonus faber termék nem csak a megjelenésről szól. Hét hangszóró van beépítve, amelyek közül kettő a széleken található, és a rendszert a Crescendo névre keresztelt saját fejlesztésű technológiájuk vezérli, ami elképesztő hangzást állít elő. Nem egy tökéletesen felszerelt hallgató szoba hangjával kell versenyre kelnie, ebbe a kis csomagba ez nem fér bele, ám a méretét jelentősen meghaladó térábrázolásra képes.

A Sonus faber Omnia 360 fokos hangzást ígér. Bár ez kissé túlzás, mégis elég jó ahhoz, hogy nem csak egy pozícióból lehessen a hangját élvezni. A legjobb eredményt akkor értem el, amikor bőséges hely állt mellette rendelkezésre, de van lehetőség más pozíció beállítására is a webes kezelő felületen. A hangerejét tekintve még a maximális közeli beállításban sem hallottam torzítást, igaz az én fülem nincs tökéletesen kondicionálva erre. Lényegében benne van minden, amit a gyártóban szeretünk, és ez egy könnyen kezelhető készülékbe van sűrítve. Az Omnia a kisebb lakások tökéletes Sonus faber stílus tanulmánya.

A tetején lévő három fénycsíknak kettős funkciója van. Egyrészt a panel érintés vezérlés pillanatnyi állapotáról ad tájékoztatást. Bevallom, én ezt a funkciót nem igazán használtam, egyszerűen azért, mert a távvezérlővel és a telefonnal könnyebb kezelni. Megjegyzem, hogy a távvezérlője annyira nem luxus, mint a készülék, de jól használható. A másik funkciója pedig egy jópofa vizualizáció, ami azt mutatja, hogy éppen mi történik. Az elől lévő kis sáv a színét a választott bemenettől függően változtatja. A narancs a HDMI, a zöld a Spotify, stb. A sokféle szín azt jelenti, hogy nagyon sokoldalú eszközről van szó. Még MM lemezjátszót is csatlakoztathat, de a TV készülék alá helyezve soundbar funkciót is képes ellátni.

Nálunk az Omnia grafit színű verziója járt. Érdekes, hogy az esztétikája mennyire eltér a klasszikusnak mondható dió színtől. Letisztult, kontrasztos, modern és minimalista, ami sokféle berendezéshez illeszkedik. Az irodaházunkban tetszetős volt, de egy lakásban még jobb lehet. Be kell vallanom, hogy nem volt sok idő a vele való együtt élésre, így csak a Spotify, Amazon Music és AirPlay funkciókat próbáltuk ki. Mindegyiket a saját, jól megszokott felületéről vezérelve nem kellett egy új dedikált alkalmazás káoszában bolyongani. Ez számomra előnyt jelentett. Mindenki telefonján van egy rakás app amit képtelen normálisan kezelni, de szerencsére ebben az esetben nem is kell.

Igaz az állítás, miszerint mindenre felkészült. Az all-in-one piac domináns márkanevei mellett a Sonus faber Omnia az egyik, minden szempontból lenyűgöző új résztvevő. Egy percnél rövidebb idő alatt nyújt élvezetes zenehallgatás élményt, ami megnehezíti a visszatérést a szokásos kábel rengeteghez. Úgy is mondhatnám, hogy zen érzést vitt az életembe, amit nagyra értékeltem.

Írta: Sam Kessler

2023 február 16.

Forrás és képek: Oracle Time és Sonus faber

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu