Hírek, újdonságok

Sonus faber Lumina III bemutató - HiFi Choice

bartimex
2023.12.07 14:52
Sonus faber Lumina III bemutató - HiFi Choice

A cégek, amikor új terméket mutatnak be, általában arra fektetik a hangsúlyt, hogy legalább egy téren túlszárnyalja az új modell a korábbiakat. Ez hatalmas kihívást jelent abban az esetben, ha olyan márkanévről beszélünk, ami a termékei gyönyörű megjelenéséről és kimagasló hangzásáról ismert. Bárki, aki kicsit is tájékozott az audió iparban Sonus faber név hallatán rögtön valami különleges műalkotásra gondol. Igen, a hangfalaik mindig is nagyon jól néztek ki, amellett, hogy jól szólnak.

A kínálat prémium részén ennek a hagyománynak a fenntartása nem jelent problémát, de a paletta megfizethető végén sokat kell dolgozni ahhoz, hogy a termék illeszkedjen a márkanévről kialakult image-hez. Vajon a Sonus faber Lumina III álló hangfal megfelel a kihívásoknak?

Ami a driver készletet illeti, annak egy része a magasabb Sonetto szériából csepegtetett technológia. A magas sugárzó 29 mm-es Damped Apex Dome, ami helyi csillapítást alkalmaz a selyem dóm kupola nem kívánt rezonanciáinak csillapítására. A Lumina széria minden hangfalában ezt a megoldást alkalmazták.

A Lumina III közép sugárzója is a Sonetto sorozatban használatos egység. 150 mm-es papír pép membránja közepén a Sonus faber logója díszíti a lezáró kúpot.

A mélysugárzókat a szériához külön fejlesztették. Papír pép membránok, amik hagyományos fázis kúp lezárást kaptak. A két mélysugárzó hangolt üregbe van beépítve, aminek kicsatoló nyílása a hangfal kabinet alján található. Az alsó határfrekvencia érték 40 Hz, de nincs megadva a decibel a letöréshez. A hátlapon két pár bemenettel lehet csatlakozni a keresztváltóhoz.

Egy biztos, hogy a Sonus faber gondot fordított arra, hogy a stílusukat bele tervezzék. Ugyan nem használták az íves oldal panelt, de mégis megmaradt az érzés és az elegancia. A front panel többrétegű fa, amelyet háromféle színben lehet rendelni. Mindegyikhez stílusosan illeszkedik a driverek és a keretek fém színe.

A valódi fa használata csak a front panelre korlátozódik. A szekrény többi része műbőr borítású nagy sűrűségű pozdorja anyag. A Lumina III karcsú, modern stílusú, és a megjelenése a gyártóra emlékeztet.

A prózai részletekkel is sokat foglalkoztak. A felépítése jó, és annak ellenére, hogy 2000 font az ára, a kivitel minősége nagyon is meggyőző. Az érzékenysége 89 dB, az impedancia 4 ohm, ami arra enged következtetni, hogy a meghajtása nem jelent kihívást az erősítőknek. Minimum 50 W teljesítményt javasol a gyártó az erősítésben.

A hangminőség:

A Cambridge Audio Edge A integrált erősítő amihez csatlakoztattam, kicsit többet tud. A Lumina III betartja a gyártó ígéretét, miszerint a pozicionálása egyszerű. Igaz, hogy jobbat mutat a hátfaltól kicsit távolabb, de a hangja következetes, és tényleg nem nagyon érzékeny a pontos pozicionálásra. Én egymástól 3 méterre helyeztem el őket, enyhén a hallgatási pozícióm felé forgatva.

A Lumina III sikeresen mutatja a Sonus faber házi hangzásának stílus jegyeit és erényeit. A magasabb kategóriás közép sugárzó használata itt nagyon megtérült. 350 Hz és 3,5 kHz közötti sávban működve lenyűgöző hangsúlyt fektet az énekhang és hangszer hang ábrázolás valódiságára.

Nicolas Michaux Amour Colère című szerzeményében a vokál a figyelem középpontjába kerül, míg a kíséret meggyőző rétegezettséggel mögötte foglal helyet. A magas sugárzóval együtt egyensúlyban mutatja a finom részleteket, az átmenet zökkenőmentes.

A különböző stílusok bemutatás módja könnyen hallgathatóvá teszi. Nem meleg, de tonalitása gazdag, ami nem túlhangsúlyos sehol, ezért fáradság nélkül hallgatható hosszú ideig. Ugyan The Comet Is Coming Trust In The Lifeforce Of The Deep Mystery nem annyira megrázó, mint más hangfalakon, de így is átjön az előadás frenetikus energiája.

Azonban nem minden tökéletes. Annak ellenére, hogy a Lumina III közel egy méter magas, és két mélysugárzót tartalmaz, a basszusa soha nem érzékelhető nagyon erősnek. Úgy tűnik, a Sonus faber a tartományok közötti sima váltást helyezte előtérbe a tervezés során, és nem az ütős mélyábrázolást. Amennyiben a szegycsont horpasztó dübörgést vár el, nem ez az Ön hangfala.

De a hangjában van egy kis csavar, ami váratlanul ért. A basszus tömeg ábrázolás tekintetében történt kompromisszum kiváló dinamikát és nagy sebességet adott neki. Szó sincs arról, hogy a hangfal pusztán kíméletes mélyekre lenne képes, mert olyan sebességgel tud támadni, ami nagyon meglepett. Ahogy Mark Lanegan ropogtatja a The Gravedigger Song című szerzeményt, az jó példa. Udvariasabb, mint kéne, de a hatása mégis a zsigerekig ható, amit nehéz észérvekkel alátámasztani.

A megbocsátó jellegű bemutatás nem akadályozza meg abban, hogy tündököljön a jobb felvételeken. Poppy Ackroyd Resolve egy modern klasszikus ami összemosódik az elektronikus zene margóival. Mesteri módon szólaltatta meg a Lumina III. Amikor Ackroyd „zongorázik” nem csak a billentyűket használja. A játéka úgy illeszkedik bele a nagy egészbe, hogy a jelenlét érzet nincs zavaró módon túlhangsúlyozva. Az előadás olyan energiától duzzadó, ami a hallgatására kényszerít.

Következtetés:

A Sonus faber Lumina III hangfal nem kompromisszum mentes, de úgy megjelenésében, mint a teljesítményben újdonság. A tervezés során sikerült elérniük, hogy igazi Sonus faber termékként lehessen azonosítani. Ehhez olyan új megközelítést és gondolkodás módot alkalmaztak a hangzás és az esztétika terén, ami mellé az ajánlásunkat adjuk.

Írta: ES

  1. Szeptember 7

Forrás és képek: HiFi Choice és Sonus faber

Forrás: Audiophile-szalon.hu