Hírek, újdonságok

Sonus faber Guarneri G5 bemutató

bartimex
2024.02.26 15:57
Sonus faber Guarneri G5 bemutató

Művészi benyomás. Az új generációs Guarneri gyönyörű, de Ed Selley szerint nem csak szép. Olvassa el a Sonus faber Guarneri G5 bemutatóját.

A Sonus faber legrégebben futó modelljei közül a Guarneri az egyik, ami hatalmas hírnévnek örvend. A G5, ahogy a név sugallja, az ötödik generációja ennek a viszonylag kompakt méretű két-utas állványosnak. A magas sugárzója 28 mm-es DAD (Damped Apex Dome) lágy dóm, amely a csúcs csillapításával segíti a fázishelyes működést.

A 2,2 kHz alatti hangtartományt cellulóz pép mélyközép kezeli. A membrán keverék anyaga megtartja a papír előnyeit, de annál jobb merevséget biztosít. Az újra tervezett neodímium mágnes motor rendszer és a korábbinál alacsonyabb töréspont alkalmazása a mélyhang átvitelt kisebb torzítással szólaltatja meg. Figyelemre méltó dinamikával mozgatja a levegőt.

A mágnes motor fejlesztése mellett a mérnökök sokat dolgoztak a meghajtó rendszer tömeg csökkentésén, hogy javítsák a reakció sebességet. A keresztváltó négy bemenete a kettős vezetékezést és erősítést is lehetővé teszi, ez náluk már szinte hagyomány.

A kabinet felülről nézve megtartotta a lant alakú profilt, és a korábbinál merevebb. A különbség az alsó és felső alumínium részeken vehető észre. A gyártó ezt Dampshelves-nek nevezi, és rezonancia csillapítás a feladatuk. A hátlap teljes magasságában végigfutó alumínium borda tartalmazza a Stealt Ultraflex kicsatolás rendszert. A levegő áramlás biztosításán kívül szerepe van a doboz merevségének javításában is.

A látható fém részek színe a választott kivitelhez illeszkedik. A kínálatban a wenge és a grafit új színek egészítik ki a hagyományos pirost. A kivitelezés minősége kifogástalan. A vizsgálati minta állvánnyal együtt érkezett, de a szállító levélen nem szerepelt az ára. (a Guarneri G5 tartozéka a dedikált állvány – Fordító megjegyzése)

A hang:

A felépítésbeli módosítások nem változtattak rengeteget a hangban. A mód, ahogy Leila Moss és Gary Numan duettje a Vanishing Shadows című számot éneklik, gazdag, és meggyőzően természetes. A két hang közötti kölcsönhatás csodálatosan kézzelfogható, két organikus sziget az elektronikus zajok tengerében. A The Neptunes Olympian nagyobb léptékű hangszerelése is teljesen magabiztos. A hangszerek definiáltak, egyedi karaktert mutatnak, de ez nem megy a muzikalitás és a mondanivaló tolmácsolásának rovására.

Az alacsony frekvenciák megjelenítésében sincs hiány. Ez mindaddig igaz marad, amíg a meghajtásnak van elegendő ereje a hangfal feletti uralomra. A Guarneri G5 figyelemre méltó teljesítményt nyújt a méretéhet képest. Grimes So Heavy I Fell Through The Earth című művének hatalmas, összetett mély hangjai artikuláltan, megfelelő lendülettel és ütősen szólalnak meg.

Egyetlen furcsasága az, hogy a normál hallgatási hangerőn kiváló, de visszafog néhány dolgot, ha halkan hallgatjuk. A lépték, és a három dimenziós hatás egy része elvész, és kevesebb az izgalom. Persze normál hangerőn életre kel, és megjelenik a gyártóra jellemző dinamika, és hangzás világ. Bökkenő lehet, hogy kisebb szobákban ez esetleg túl hangos, ezért oda kell rá figyelnie.

Következtetés:

Ha van lehetősége a megfelelő hangerőn hallgatni, a Sonus faber Guarneri G5 csodálatos élményt garantál. Joggal érvelhet azzal, hogy az árcédula nem illik egy ilyen kis méretű hangfalhoz, de a kivitelezés módját, a hangzást, és a megjelenést soha nem szabad figyelmen kívül hagyni. Mindezeket figyelembe véve ez az egyik legjobb napjainkban kapható állványos hangfal.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Írta: Ed Selley

Forrás és képek: 7Reviews és Hi-Fi Choice

2024 Január Hi-Fi Choice fizikális lapkiadvány kivonat

Forrás: Audiophile-szalon.hu