Hírek, újdonságok

Sonus faber Duetto bemutató - The Ear

bartimex
2023.11.03 19:28
Sonus faber Duetto bemutató - The Ear

Sonus faber Duetto: a vezeték nélküli stílus

Négy évtizednyi gyakorlattal a háta mögött az olasz Sonus faber megtervezte az első sztereó aktív streaming hangszóró rendszerét. A felbuzdulás oka az Omnia kirobbanó sikere volt.

A Duetto is arra törekszik, hogy a lehető legkevesebb helyigénnyel valósítsa meg a zenehallgatást, de az audiofil sztereó képalkotás stílusában. Az új piaci szegmensbe való belépéshez a szemet gyönyörködtető kabinetbe streamer, DAC és két erősítő lett beépítve. Ez a felszereltség az, amire a mindennapokban szükség lehet.

Az All-In-One két-utas hangfal a népszerű AirPlay, Chromecast, Tidal, Spotify, Roon, és aptX Bluetooth mellett átkapcsolható phono/line analóg bemenetet, HDMI és optikai digitális bemenetet, Ethernet csatlakozás és Wi-Fi vezeték nélküli kapcsolatot kínál.

A dedikált iOS és Android alkalmazáson keresztül vezérelhető, de van egy web alapú beállító felület is. Az alkalmazás használata azokban az országokban lehet fontos, ahol a Qobuz elérhető, mivel annak nincs jelen pillanatban Connect verziója.

A két hangfal egymással UWB, vagy ultra széles sávú vezeték nélküli rendszeren keresztül kommunikál egymással. Ez lehetővé teszi, hogy elkerüljék az interferenciákat, és ami a legfontosabb, a késleltetést a hangban. Külső aktív mélysugárzót is lehet hozzá csatlakoztatni, de az én hallgatási környezetemben erre nem volt szükség.

A történelmi múlt:

Az 1983-ban, Olaszország Veneto régiójában alapított Sonus faber az eltelt idő alatt jól ismert luxus audio termékek gyártójává nőtte ki magát. A latin hangzás stílus, az olasz hangszer építő hagyományok és a természetes anyagok az alapjai, amit a saját technológiájukkal ötvöznek. Minden termékük hangjában és megjelenésében tetten érhető a művészetük.

A napjainkban elterjedt gyakorlatnak megfelelően a Duetto tervezését Olaszországban végezték, de Kínában építik. Livio Cucuzza főtervező ajánlása szerint ez a vezeték nélküli hangfal a Sonus faber hangzásvilágát nyújtja egy sokoldalú csomagban.

„A Duetto valódi sztereó élményt nyújtó rendszer, amelyben a hagyományos anyagokat a modern technológiákkal kombináltuk.” – mondta. „A napjainkban elérhető streaming zenei anyagok minősége egész jó, sőt folyamatosan javul, mindezek mellett gyakorlatilag végtelen a kínálat. Csak tegye le a két hangfalat a kiválasztott helyre, válassza ki a kedvenc forrást, hunyja be a szemeit, és élvezze a muzsikát.”

A design:

A kabinet formája lant alakú, amit maga a hangszer megjelenése inspirált. A hűtés és a kicsatolás esztétikus, és ami fontos, belső rezonanciák nem színezik el a hangot. A Sonus faber ezt hívja Natural Sound-nak.

A Duetto a passzív hangfal tervezés szabályain alapul, de mindkét dobozban két erősítőt tartalmaz. 100 W-os A/B osztályú hajtja a 25 mm-es selyem dóm magas sugárzót, és 250 W-os D-osztályú végfok vezérli a 133 mm-es mélyközepet. A papír membrán az új Organic Basket kosárban foglal helyet. A nagy membrán kitérés, és a nagy teljesítményű meghajtás erőteljes mélytartományt eredményez. A törésponti frekvencia meglepően alacsony, 1,9 kHz. Mindkét kabinetbe külön DAC van beépítve hang sugárzónként.

A Master hangfal bőrszerű bevonatában kapott helyet a Senso vezérlő rendszer, amely hangerő szabályzást és bemenet választást tesz lehetővé érintéssel. A megjelenést három fénycsík uralja, amit vagy lenyűgözőnek, vagy zavarónak találhat. Nappal mindenképpen az előbbi, de félhomályban, vagy éjszaka esetleg elvonják a figyelmét, ez egyéni megítélés dolga. Kis kézre illó távvezérlőt kap hozzá, de véleményem szerint a legtöbb felhasználó hozzám hasonlóan vagy az alkalmazáson keresztül, vagy az érintő felületen keresztül fogja használni.

Az összeállítás:

A Sonus faber Duetto alaposan becsomagolva érkezett. A méretre szabott pamut tasak odafigyelésről tanúskodik, és kellemessé teszi a kicsomagolást. A vaskos gyors üzembe helyezési útmutató elsőre ijesztő, de ez csak azért van, mert több nyelvű. A művelet amúgy gyors. A QR kód beolvasása áttekinthető weboldalra navigál, amin a beállítások pillanatok alatt elvégezhetők. A hálózathoz való csatlakozás lehet vezetékes, vagy Wi-Fi. én régimódi lévén a vezetékest részesítettem előnybe. Ezt követően már csak annyit kellett beállítanom, hogy a Master a bal vagy jobb oldalon található.

A felhasználó által kiválasztható lehetőség például a magas +/- 2 dB korrekciója, az elhelyezés módja, a balansz, és a mélysugárzó hozzáadása. Ugyanezen a felületen végezhető el a vezetékes vagy Wi-Fi beállítás, és a szoftver frissítés. A felülvizsgálat a megjelenés előtt volt, amikor még az utolsó simításokat végezték az alkalmazáson, de különösebb nehézségem nem volt vele. Az AirPlay azonnal tökéletesen működött, de nem tudtam vele kikapcsolni, csak a fedőlap érintésre reagált. Gondolom azóta ezt megoldották. Hogy más forrásról is tesztelhessem a hangját, a műhold vevőm optikai kimenetéhez csatlakoztattam. Minden készen állt a meghallgatásra.

A hang:

A hangja jelentősen különbözött attól, mint amit megszoktam. Az elején ez kicsit zavart, de néhány óra múlva az agyam és a fülem ráállt az élményre. Jobban hozzá vagyok szokva ugyanis a monitor hangfalak állványon történő hallgatására, de a Duetto állvány csak később lesz elérhető, a bemutató megírásakor még nem állt rendelkezésre.

A web beállításban az „away from wall” beállítást választottam, és kikapcsoltam a loudness funkciót, mert így éreztem természetesebbnek a hangzást. 1,5 dB magas kiemelést állítottam be, hogy ellensúlyozzam a meghökkentő mennyiségű mélytartalmat. A beépített D-osztályú végfokok nem spóroltak az energiával…

Az AirPlay elindítása rendkívül egyszerű volt, és teljes szimfóniákat is meghallgattam rajta, annak ellenére, hogy teljesen más a bemutatás stílusa, mint az én BBC monitor hangfalaim. A hang szórakoztató, a szó legjobb értelmében. Mikor néhány nappal később fiatalabb közönségnek mutattam meg a modern stílusú előadás módját, ők azonnal megkedvelték.

Abban mindenki egyet értett, hogy nagyon sikeresen használható kétcsatornás AV anyagokhoz, és kiválóan kiegészíti a hang a látványt. Néhány filmen a basszus elég erőteljes ahhoz, hogy bizsergesse a lábujjakat, a magasak pedig a szőrt is felállították a tarkón. Dinamikus volt, ahogy a látványt kísérte a hang, így a cselekménybe mélyebben lehetett belemerülni. A Terminator: Dark Fate című filmnél éreztem csak hiányát a mélysugárzó támogatásnak, mert rengeteg mély van benne, de azért élvezhető volt anélkül is.

Annak ellenére, hogy a klasszikus kis együttes zenekar nem szólt olyan tökéletesen a lendületességgel együtt, a pop, a rock a jazz nagyon, de nagyon ment neki. Mahler 2 (CBSO/Rattle) hallgatása közben nyilvánvalóvá vált, hogy a Duetto nagy hangra képes. Meghökkentően élvezetes volt a nagyzenekar, ezt nem vártam volna ekkora méretű doboztól. Ezzel erős ellentétben állt Hallé Orchestra recording of Vaughan William’s Oboe Concerto, Mark Elder vezényletével és Stéphane Rancourt közreműködésével. Ennek bemutatója kissé tömörítéstől szenvedett, egyetlen kivétel a mű csúcspontja, a Lento, ami figyelemre méltóan jó maradt.

A rock és a pop felé haladva kimagaslóan teljesít. Az Usher Confessions című 2004-es stúdió albumán a zenészek energiája, játékuk dinamikája, sőt néha tombolása tisztán érzékelhető. Ez a hangzás tulajdonság sokféle hanganyagon nagyon jól jött. Egészen ledöbbentem például a The Police Live (1995 remastered) bemutatóján, ahol a két Duetto nagyon otthon érezte magát. Hozták a hangulatot. Az otthoni hangfalaimhoz képest jóval dinamikusabb és érzelem dúsabb előadásban volt részem. Ugyan a basszus 3 dB-lel csökken 37 Hz-en a gyári mérések szerint, de biztos vagyok abban, hogy a beépített Fletcher-Munson görbe korrekciója ezt kompenzálta, amikor 20 százalék alá esett a hangerő, ezért nem feltűnő a hiány.

Következtetés:

Amikor először hallottam a Duetto bemutatásáról, első gondolatom az volt, hogy tényleg lehetséges lenne a gyönyörűen kidolgozott Sonus faber hangzás élményhez jutni töredék áron? Ám az életben a dolgok nem ennyire egyszerűek. Az nyilvánvaló, hogy a márkanév új piac felé szeretne nyitni, és új vásárlókat bevonni. Ehhez természetesen felhasználják az irigylésre méltó hírnevüket, és különleges megoldással rukkoltak elő. Ebben a tekintetben tökéletesen sikerrel jártak, ez nem kérdés.

Az sem kérdés, hogy egy All-In-One csomag tényleg nehezen verhető ár-érték arányt biztosít, hiszen hangfalat, erősítőt, DAC-ot és hálózati lejátszót is tartalmaz. A Sonus faber Duetto egy költség kímélő eszköz, és komplett megoldás. A design igazán stílusos, a hangzás világ pedig modern, vidám, szórakoztató, sőt magával ragadó. A Duetto bizonyosan eléri a kitűzött célját, mert szinte minden tekintetben tetszeni fog a hangja, ami idővel ez arra buzdítja majd, hogy megvásárolja a tőlük valamelyik kézzel épített hangfalukat az elsődleges rendszerébe.

Írta: Trevor Butler

  1. 10. 16.

Forrás és képek: The Ear és Sonus faber

Forrás: Audiophile-szalon.hu