Hírek, újdonságok

Rose RS520 bemutató - FutureAudiophile

bartimex
2024.04.26 16:41
Rose RS520 bemutató - FutureAudiophile

Rose RS520 készülékét a koreai gyártó all-in-one hálózati lejátszónak nevezi. Jelen esetben a minden az egyben azt jelenti, hogy streamerDAC és erősítő kombinációról van szó, de állítom, hogy az elnevezése csak a felszínt karcolja, ha figyelembe veszem, mire képes ténylegesen. 3700 dollárért egy modern megjelenésű, 12,6 hüvelykes LCD érintő képernyővel, valamint az ES9038PRO zászlóshajó DAC készletével felszerelt eszközt kap, amit kiváló minőségű 6000-es kategóriába sorolt alumínium házba építettek be. A maximális mintavételezés PCM formátumokon 768 kHz 32 bit, és DSD512. A beépített erősítő AD-osztályú gallium-nitrit FET, ami 250 W 8 ohm teljesítményre képes. A RoseOS alkalmazása teszi lehetővé a zenei streaming vezérlését. Az integrált erősítő része optikai, koaxiális, HDMI eARC, és USB bemenetet kínál külső források csatlakoztatására, de van egy RCA analóg bemenete is.

Mitől különleges?

  • A GaN erősítő teljesítménye magasabb, mint a riválisoké. Az elmúlt évben számos integrált erősítőről írtam bemutatót, és mondhatom, hogy ritka a 250 W érték. Hozzá kell tennem, hogy az egység mindössze 17,8 fontot nyom. Összehasonlítva a saját referenciámmal, egy Anthem MCA 225 AB-osztályú erősítővel, az 225 wattot termel 8 ohmon, és 40 font a súlya. Az RS250 erősítője a titok. Tisztán, dinamikusan szól, és szinte bármilyen hangfal meghajtására képes.
  • A RoseOS segítségével sokféle streaming szolgáltatáshoz hozzáférhet, beleértve az Apple Music-ot is. Nem nehéz olyan hálózati lejátszót találni, ami támogatja a Tidal, Qobuz, Spotify vagy Amazon Music böngészést, de ha Apple Music előfizető, akkor a lehetőségei erősen leszűkülnek. A Rose mérnökei úgy tudták ezt a sokrétű felhasználás módot elérni, hogy a lejátszó Android operációs rendszert használ, így minden Android platformon keresztül már meglévő alkalmazás gyakorlatilag a rendelkezésükre állt.
  • Nagy méretű, gyönyörű érintő kijelző. Fantasztikusan szép a megjelenítése, és a hallgatási pozícióból is jól látható az album borító, meg a műsorszám címe. A kijelzés mellett az érintés vezérlés is gyors, mindig pontosan tette a dolgát. Nekem fontos az eszköz megjelenése, ezért az RS250 modern stílusát boldogan üdvözöltem a hallgató szobámban.

Milyen előnyöket kínál?

Én az RS520-at az integrált erősítők jövőjének tekintem. Nagyon jó képességekkel rendelkezik az új iskola, a kijelzése gyönyörű, a beépített DAC pedig kiváló. Ha audiofil hangzásra vágyik, de sok berendezést nem akar kerülgetni, a Rose ezt lehetővé teszi. Tökéletesen mutat a nappaliban, és nem csak zenélhet vele, de a HDMI eARC bemeneten keresztül a TV hangja is sokkal élvezhetőbb akár a sport közvetítések nézésekor, a filmekről már nem is beszélve.

Dolgok, amik esetleg nem fognak tetszeni:

  • A netet böngészve azt találtam, hogy a legfőbb amit hiányolnak belőle, az a lemezjátszó előerősítő funkció. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet rajta bakelitet hallgatni, hanem azt jelenti, hogy külső phono előerősítőt kell használni.
  • Az érintő kijelző használata időnként trükkös. Az ötlet, hogy az előlapról is lehessen bemenetet választani, vagy dalt böngészni nagyszerű ötletnek tűnik, de nem praktikus. A RoseOS kiválóan működik, és ott a tartozék távvezérlő. Nincs igazán oka felállni, és odamenni a készülékhez, sokkal kényelmesebben vezérelhető egy táblagépről vagy telefontól.

A meghallgatás:

A meghallgatást a Rose RS520 készülékhez csatlakoztatott Paradigm Premier 700F és MartinLogan Motion XT F100 hangfalakkal végeztem. A tesztelés során használtam a Music Hall CD25.3 CD lejátszómat is.

Steely Dan Night by Night (Streaming Qobuz 192.0 kHz), az 1974-es Pretzel Logic lemezről. Ez az album volt az első, amit stúdióban rögzítettek, ami növeli az audiofil vonzerőt. A későbbi felvételeik ennél még jobb felvételi minőséget tartalmaznak. Az RS520 lehetővé teszi a zenei részletek pontos megjelenítését. A DAC képes elválasztani a különböző elemeket, de megtartja a mondanivalót, és az erősítő elegendő teljesítményt biztosít a basszus aláfestésnek, és nem vesz el a trombita csillogásából.

Chris Cornell Before We Disappear Higher Truth (Compact Disc) a zenész utolsó szóló albuma. Bár nem vagyok mindig nagy rajongója Chris Cornell szóló munkásságának, mert gyakran hajlik a pop felé, és eltávolodott a kemény rock gyökereitől. Ám a Higher Truth sokkal inkább rock album, ezt kedvelem. Összetett muzsika, amiben tisztán hallható a zongora és az akusztikus gitár dinamikája, ami kiváló kísérete Corwell ikonikus énekhangjának. Úgy a zongora, mint a gitár pontos, és színezetlen, a DAC és erősítő szekcióknak pedig nem okozott problémát a dinamika élethű megjelenítése.

A Borealis Dancing Jaimie Branch trombitás és zeneszerző modern jazz műve. 2023 posthumous album Fly or Die Fly or Die Fly or Die ((world war)) [Streaming Qobuz Ri-Res 49 kHz]. A felvétel egy hét perces kalandozás, ami közben Branch és az együttese rengeteg hanggal és zeneiséggel ajándékozza meg. A cselló kiváló a magas és közép frekvenciákon, de a dob és a basszus a szintetizátorral, valamint Branch trombita játékával keverve fantasztikus. Az erősítő a Paradigm hangfalakon elegendő mélyet adott annak ellenére, hogy a felvétel nem hangsúlyozza ezt túlságosan. Normál és hangosabb beállításban is feszes maradt. A felvétel közepe tájékán tudta megmutatni a GaN FET erősítés a valódi, tényleg kimagasló képességeit.

Mennyi a viszonteladói értéke?

Véleményem szerint az RS520 nagyon jól tartja az árát. Annyi mindenre alkalmazható, és akkora a teljesítménye, hogy minden szempontból értéket képvisel. Igazság az, hogy egyet találtam eladónak az Audigonon, amit a fogyasztói árának 68 százalékáért kínáltak. Az eBay ennél magasabban kínálja. Úgy érzem, hogy a készülék annyira jövőbe mutató, hogy éveken át jól fogja tartani az értékét a rengeteg beépített új technológia és az audiofil képességei miatt.

Versenytársak:

Ha a teljesítményt, és a magasabb árat nem veszi figyelembe, a Naim Uniti Atom (3.800 dollár) amit érdemes megnéznie. Sok hasonló funkciót kínál, ennek is van HDMI bemenete kijelzője, és streaming finomságai. A 210 wattnyi teljesítmény és a magasabb ár miatt vélhetően csak akkor jöhet majd számításba, ha a kezelő felülete jobban tetszik.

Cambridge Audio EVO150 (3.249 dollár). Közeli erősítés képességekkel, és van benne lemezjátszó előerősítő, meg szub kimenet. Ilyen az RS520-on nincs.

Rotel RA-1591 MKII (3.399 dollár). Nincs előlap kijelzése, több funkció hiányzik belőle, ám 200 wattnyi AB osztályú erősítést kínál, és a hangja hagyományosnak tekinthető. Van beépített phono előerősítő.

Utolsó gondolatok:

Amikor kézhez kaptam a Rose RS520-at, kicsit szkeptikus voltam az ára miatt. Jelentősen olcsóbb, mint az általam véleményezett készülékek. Ám nem kellett sokáig várnom, hogy megértsem, miért éri meg az árát ez az all-in-one streamer. Reálisan nézve, ha csak integrált erősítőként tekintek rá, már akkor is megszolgálja az árát. Ehhez adódik hozzá a fantasztikus hangú DAC, a HDMI eARC támogatás, a 12,6 hüvelykes képernyő, valamint a RoseOS appon keresztül elérhető rengeteg hálózati lejátszás lehetőség. Szóval határozottan megéri, sőt akkor sem tudnék vitatkozni, ha többe kerülne. Ha még nem ismeri a Rose márkanevet javaslom, hogy hallgassa meg ezt a feltörekvő új iskolát képviselő készüléket. Gyönyörű, modern megjelenésű darab, és izgatottam várom, mi lesz a következő dobásuk, mert nálam az RS520 az abszolút győztes.

Írta: Andrew Dewhirst

  1. Április 24.

Forrás és képek: Future Audiophile és Rose

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu