Hírek, újdonságok

Rose RS520 bemutató - HiFiNews

bartimex
2023.04.18 19:30
Rose RS520 bemutató - HiFiNews

Az RS150B zászlóshajó hálózati lejátszó képességeit ötvözi a GaN-FET D-osztályú erősítéssel, ami az RA180-ban, a legnagyobb sztereó integrált erősítőjükben mutattak be elsőként. A Rose RS520 mindenki All-In-One készüléke szeretne lenni.

Újabb okosság érkezett a koreai tech specialistától. Igen, úgy tűnik, hogy a szöuli cég újdonsága arra utal, hogy a HiFi Rose gyorsan a hálózati AV streaming piac egyik főszereplőjévé nőtte ki magát. Az RA180-ról írt bemutatónk alkalmával interjút készítettünk Sean Kim-mel, amelyben elhangzott egy egyszerűbb, megfizethetőbb integrált erősítő típus, az RA280. Az még a jövő zenéje lesz, most beszéljünk inkább az RS520 all-in-one streaming erősítőtől.

Fekete és ezüst színben rendelhető, a gyártó masszív alumínium házba építette be. Saját fejlesztésű Android bázisú operációs rendszert használ, amit a Rose Connect alkalmazással Android vagy iOS készülékekről, illetve a saját érintő kijelzőjéről lehet vezérelni. A front panel színes kijelző hatalmas.

Technológiai csavar:

Azt nem lehet állítani, hogy az RS520 egyszerűen a két zászlóshajó modell elegye lenne. Inkább az a helytálló, hogy mindkettőből használtak ezekből az építés során. A DAC például a legújabb ESS ES9038PRO, amit az RS150B-ben alkalmaztak elsőként. Az erősítés módja pedig az RA180 D-osztálya, amit a Rose AD-osztálynak nevez, ám nem négy modullal, hanem kettővel dolgozik.

A fenti képen a bal oldalon látható az árnyékolt kapcsoló üzemű tápegység, jobbra a 8-magos CPU, középen fent az ES9038PRO és diszkrét áramköri kiegészítői, jobb oldalon pedig a GaN végfokok.

Szóval akkor pontosan mi is az RS520? Kezdjük azzal, hogy nem a legelső all-in one a kínálatban. Ezt a címet az RS350 Lifestyle Media Player birtokolja. Ebben a készülékükben beépített hangszórók is voltak. A Naim Mu-So versenytársának építették, ugyanúgy, mint például a Cambridge Audio EVO150-et a Naim Uniti kihívójának. A Rose RS520 a „csak hangfalat kell hozzá csatlakoztatni” iskola felső tagozata.

Bekapcsolás:

A mindent egyben végző eszközökben rengeteg közös vonás található. A streaming részt hangolják össze a megfelelő mértékű erősítéssel ahhoz, hogy a lehető legtöbb féle hangfal típushoz alkalmazhatók legyenek. Ez alól az RS520 sem kivétel, ám azt meg kell jegyezni, hogy a 8 ohm 250 W névleges kimeneti teljesítménye jelentősen magasabb a kategória átlagánál.

Az újonc streaming képessége bőkezű felszereltséget nyújt. Hálózati kapcsolatok terén az Ethernet, vagy a tartozék dongle egységgel WiFi áll rendelkezésre. A stabilitás miatt én mindenképpen a vezetékesnél maradok. 768 kHz 32 bit PCM, és DSD512 (22,4 MHz) helyi zenei gyűjtemény lejátszásig mindent támogat. Ezen kívül MQA, Qobuz, Spotify Connect, internet rádió, és többféle Rose saját tartalom elérhető. Továbbá Bluetooth, AirPlay, valamint Roon Ready, és akkor még nem beszéltünk a videó támogatásról.

A videó lejátszást meg tudja jeleníteni a front panel kijelzőn, vagy a HDMI kimenetéhez csatlakoztatott TV készüléken 3840×2160 felbontással. Van rajta eARC HDMI bemenet, hogy a TV készülék visszavezetett hangját rajta keresztül lehessen hallgatni.

Ami a csatlakozás kínálatát illeti, van rajta analóg, optikai, koaxiális be és kimenet három USB 3.0, amelyekhez 10 TB-ig lehet külső tárolókat csatlakoztatni, de van számítógép USB-B bemenet is. Ha ez nem lenne elég, kis csináld magad munkával 7 mm vastag 4 TB SSD SATA csatlakozású belső tárhely építhető bele az alján található rekeszbe, hogy szerver lehessen. A HiFi Rose tájékoztatása szerint ők Samsung SSD-vel tesztelték. Az Intel típusok nem mindegyike támogatott. Ez nem hiszem, hogy gondot okoz, mert a Samsung SSD egységek nagyon jó áron szerezhetők be.

Még mindig nincs vége. Ha külső vagy belső tárolót csatlakoztat, lehetősége van USB CD egység használata mellett a lemezek rippelésére a kiválasztott tárhelyre. Ők persze az RSA780 igényes, masszív felépítésű CD olvasót javasolják elsősorban, de működik más típusokkal is.

A vezérlés módok, és a hang:

Mint minden Rose termék, az RS520 is rengeteg beállítás lehetőséget kínál a különböző menükben. A PCM átkonvertálástól kezdve a szűrés módokon át minden kiválasztható, de van benne virtuális grafikus equalizer is, ami ha nem kell, kikapcsolható.

A meghallgatást a Buggles’ The Age Of Plastic [Island UIGY-9533] DSD rippelt verziójával kezdtem. A felvétel eredetije 42 éves, és kiválóan mutatja be az adott korszak gyártási szabványait. A Neat Iota Xplorer hangfalaimon hallgatva az RS520 stabil kontrolt, részletgazdagságot, és rendkívül élvezetes hangzást nyújtott. A mély feszes, kiváló a betekintés a felvétel részleteinek minden rétegébe.

Folytatva a szórakozást elindítottam a The Get Up!, a Madness lockdown különleges [Union Square/BMG B0BG6F5L65] filmzenéjét. Ez megmutatta, hogy az erősítő képes a zenekar szervezett káoszát is megjeleníteni. A muzsika vitalitása, és a beütések a Madness élmény szerves részét képezi, különösen igaz ez a 2021-ben a londoni Palladiumban rögzített felvétel hallgatása közben.

Több mint 45 évvel a megalakulásuk után a Suggs and Co még mindig tele van tiszta energiával. Paul Weller a ‘The Harder They Come’ című szerzeményének hallgatása közben akkora mennyiséget kapok ebből, ami a hangerő növelésére csábított.

Még mindig a retro-nál, bár annak modernebb változatánál maradva Bruce Springsteen ‘What Becomes Of The Brokenhearted’, száma következett az Only The Strong Survive [Columbia 19658756572] lemezről. Az RS520 az énekes valódi rekedtes hangját szólaltatja meg buja karakterével együtt. A ‘The Sun Ain’t Gonna Shine Anymore’ című számban Ron Aniello társ producer mindenbe belenyúlt, kivétel a zenekari részek. Igazi szerelem gyerek lett belőle, ez tökéletesen hallható. Ebben a The Boss egyesül a Motown/Philly hangzással, ami nem teljesen összeillő, de állítom, hogy ebben a tálalás módban remek volt hallgatni.

Az RS520 kiterjedt basszus és szigorú vezérlés mód kombinációja jó hatással volt a Queen 1989-es The Miracle című albumának, a nem régen kiadott átkevert verzióban [EMI download; 96kHz/24-bit]. John Deacon és Roger Taylor dobja valamint basszus aláfestése a The Invisible Man és az örök kedvenc Breakthrough című számokban Freddie Mercury hangjának, és Brian May gitár játékának karizmatikusabb jelleget kölcsönzött, mint bármi más. Ütős, pörgős, erőteljes az egész Collectors Edition kiadvány, aminek bemutatása során az RS520 nagyon elemében volt.

Egyéb bemenetek:

Kipróbáltam az RS520 analóg és digitális bemeneteit is egy iFi Audio ZEN streamer csatlakoztatásával, de nem hallottam jelentős különbséget a beépített platformhoz képest. Ahol meglepődtem, az a külső USB CD lejátszó volt. Sokat nem hallgattam az olcsó Samsung típusommal, meg a számítógépem driverével, de állítom, hogy egészen jól szólt.

Nem hagytam magam elveszni ebben az ultra-flexibilis streaming erősítő részleteiben, csak mint all-in-one egységről szeretnék beszélni róla, amihez hangfalat csatlakoztattam. Az egyéb funkciók és lehetőségek bár hidegen nem hagynak, rengeteg van belőlük.

Tianxu An Tchaikovsky ‘Scherzo-Fantaisie in E-flat Major’ [Alpha ALPHA855; 96kHz/24-bit] hallgatása közben az RS520 minden hangot és érintést meggyőző természetességgel szólaltatott meg, miközben a hangszer teljes dinamikus skáláját és jelenlét érzetét felvonultatta. Ugyanez érhető tetten a Dave Brubeck Trio „Take The ‘A’ Train” Live From Vienna 1967 remasterelt letöltésében [Brubeck Editions BELP20220301]. Joe Morello dobjai különösen feszesen, és határozottam szólaltak meg.

Teljes körű szórakozás:

Ez egy szórakoztató mindenevő berendezés, amelytől még a komolyzene bemutatója sem áll távol. Képes visszaadni a komolyzene széles hangzását, erejét és energiáját, valamint a koncert terem hangzását. Jó példa erre a ‘The Perfect Stranger’ [Boulez Conducts Zappa; Rykodisc RCD 10542] felvétele, amelyben a hárfától a hatalmas üstdobokig mindent megszólaltatott a finom hárfa futamoktól az üstdob drámaiságáig. Újbóli meghallgatáskor is meglepően tetszett.

HiFi News ítélet:

Egy kifinomult hangzású hálózati lejátszó, és egy jó erősítő kombinációja. A Rose RS520 mindent egy kiváló teljesítményt nyújtó készülékben egyesíti. Rengeteg lehetőséget biztosít, de az a legegyszerűbb, ha az elején csak hangfalakat csatlakoztat hozzá, és a zenét azonnal élvezheti. Rendkívül rugalmas, és tele van olyan funkciókkal, amelyeket valószínűleg használni fog a jövőben, de akad majd olyan is, amit talán soha. Kiváló lehetőség a piac egyre inkább feltörekvő ágazatában.

Mérés:

Azzal együtt, hogy az RS520 analóg teljesítményét a GaN-FET D-osztályú erősítő modulja uralja, a HiFi Rose javított az ultrahang paramétereken abban a 250 wattos egységben, amit itt használ. Ugyan még mindig van egy csekély emelés a magas tartományon, de az átvitel +/-0,1 dB-en belül marad 20 kHz-ig. 100 kHz 4 ohmon -0,4 dB-re emelkedik.

A kimeneti impedancia 0,38 ohm 20 kHz, az A-súlyozott jel/zaj viszony 67-5 – 74,5 dB. A torzítás igen alacsony 0,004-0,006% a közép és magas tartományon 10 W 8 ohm terhelésen, az alacsony frekvenciákon 0,4%-ra nő (20 Hz-en)

A kimeneti teljesítmény 2x250W 8 ohmon, 2x450W 4 ohmon. Dinamikus teljesítménye 428W 2 ohm, és 235W 1 ohm. A maximális kimeneti áram 10,0A lehet a terhelő impedancia függvényében.

Dinamikus teljesítmény: 8 ohm fekete, 4 ohm piros, 2 ohm kék, 1 ohm zöld

Az RS520 ES9038PRO bázisú DAC és előerősítő fokozata nagyon tiszta, 109 dB A-súlyozott jel/zaj viszonyra képes 2V kimeneti jelszinten és 330 ohm forrás impedancián. Mérhető volt ugyan némi fáziszaj a tesztek alatt, de összességében a nagyon alacsonynak minősülő 15 psec alatt maradt minden mintavételezés rátán.

A felbontás +/-0,2 dB és a dinamika 100 dB felett van a teljes 20 Hz – 20 kHz tartományban. A torzítás 0,002-0,0017. A maximális legjobb értéke 0,0004%. A gyors szűrő beállítás nyújtja a leglaposabb átvitelt, ami +/-0,3dB 30 kHz-ig. A lassú szűrés 20 kHz-en -3,5 és 20 kHz-en linear beállításban tetőesést okoz, a minimum phase beállítás pedig 20 kHz-en -5 dB.

Az alábbi ábráról leolvasható, hogy a 24 bites jelen a dinamika erősen közelíti a 120 dB értéket. 1 kHz fekete, 20 kHz kék.

Írta: Andrew Everard

Mérések: Paul Miller

2023 február 9

Forrás és képek: HiFiNews és Rose

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu