Hírek, újdonságok

Rose RS130 bemutató - HiFi News

bartimex
2023.11.15 15:24
Rose RS130 bemutató - HiFi News

A koreai HiFi Rose RS130 néven bemutatott első DAC nélküli hálózati lejátszója hamar felkapott lesz a piacon. Meggyőző módon kombinálja a tiszta hangzást az innovatív technológiákkal.

Egy olyan márkanévről beszélünk, ami célul tűzte ki, hogy a hálózati audió lejátszás minden szegmensére megoldást tudjon kínálni. A Rose nagyon rövid idő alatt a digitális piac új belépőjéből annak egyik meghatározó pillérévé vált. Ezt az eredményt úgy érték el, hogy egy platformra terveztek többféle árkategóriában készülékeket, amelyek mindegyike rést töltött be a piac általános kínálatában. Több típus is járt már nálunk, az all-in-one egy dobozostól (az RS520 HiFi News bemutatóját ide kattintva olvashatja) a beépített DAC-ot tartalmazó RS205A-ig (a bemutató fordítását ide kattintva olvashatja). A bemutatóban szereplő RS130 pedig egyértelműen a High-End piacra épült eszköz, aminek képességeiről itt számolunk be.

Az 1950-es években alapított Citech kezdetben set top boxokat, majd később érintő kijelzős internet kioszkokat épített. Aztán a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően szárba szökkent a házon belüli Rose projekt, ami napjainkra széles hardver kínálatot tudhat magáénak. A maga nemében mindegyik egyedi, kezdve a legkisebb all-in-one streamertől a legnagyobb analóg kimenetet is kínáló hálózati lejátszójukig. Talán a legkülönösebb a steampunk RA180 integrált erősítőjük.

Touch and Go:

A kínálat bővítés legújabb tagját úgy mutatták be, mint Ultimate Network Transport. Ez a cég eddigi legdrágább hálózati lejátszója, egyben az első, amelyikben nincs beépített DAC. Az RS130 teljes mértékben arra összpontosít, hogy a lehető legjobb digitális jelet küldje a vásárló kedvenc analóg konvertere felé.

A Rose RS130 sokkal több annál, mint a már meglévő kínálatban szereplő RS150B lecsupaszított változata. Az ára miatt rengeteg érdekes újdonság található benne. Mindjárt az első domináns funkció a kijelző. Érintés vezérlést biztosít amellett, hogy nagyobb, és világosabb mint bármelyik másik. A fényerősség szerencsére csökkenthető. Az érzékelő felület virtuális gombjai megkönnyítik a beállítást használatot.

A lineáris tápegység a felső részen látható. Szuper kapacitás alapú, és külön tápellátást biztosít a CPU valamint a GPU egységek számára. Bal oldalon középen egy 256 GB SSD gyorsító tár, és jobb oldalon a 10 MHz OCXO órajel generátor látható. Az optikai Ethernet és USB porton jobbra lent vannak.

Heavy Metal:

Figyelembe véve, hogy ez „csak” egy futómű, a súlya jelentős. Úgy is mondhatnám, hogy nehéz. A vastag alumínium ház nem kis mértékben járul hozzá a 12 kilós tömegéhez. A fedő lapba illesztett háromdimenziós Rose logo egy igen stílusos szellőző nyílás. Négy szép fizikális gombjával a kedvencek, a lejátszás, és a némítás közvetlenül elérhető. Egyébként maga a készülék az előlap gombokkal, a tartozék távvezérlővel, de leginkább kényelmesen az iOS vagy Android alkalmazáson keresztül vezérelhető.

A hátlapon néhány jól ismert, és kevésbé ismert csatlakozás is megtalálható. A koaxiális, az AES/EBU, a Toslink hang, és a HDMI TV csatlakozás biztosan ismerős mindenki számára. Ám van itt külső órajel bemenet, és egy olyan HDMI kimenet, amely I2S jelfolyamot szolgáltat a külső DAC felé.

Csendet kérek!

Az RS130 hátlapján több USB port található. Két külső tároló, egy Wi-Fi dongle, vagy egy optikai meghajtó a lemezek beolvasásához, és az USB DAC kimenet a külső analóg konverter felé. Az USB Fibre port egy olyan lehetőség, ami egy toldalékkal leválasztja a külső forrás zajait. Ugyanilyen az Ethernet Fibre, ami az otthoni vezetékes hálózat zajait szűnteti meg. Az üvegszálas port SFP adóvevőt használ, és lehetővé teszi a hagyományos RJ45 illesztést. Az illesztő egységek tartozékok, benne vannak az RS130 dobozában.

Én amikor az otthoni hálózatomat üvegszálasra cseréltem, az áttekinthetőség és a fókusz javulását tapasztaltam. A hagyományos réz vezetékes otthoni hálózattal rendelkezőknek javaslom, hogy próbálják ki azt, hogy akár egy rövid optikai szakasz beiktatásával szigeteljék el a hálózati zavaroktól a streamert. Hozzávetőleg 60 fontnyi költséget jelent majd az átalakító SFP egységek és egy rövid optikai szál, de ez határozottan jól elköltött pénznek fogja értékelni. Az RS130-ban minden esetre benne van külön költség nélkül a lehetőség. A helyi könyvtárak egyéb csatlakoztatásához a gyártó az RSA720 USB optikai HUB egységét javasolja.

De nem csak ennyit tett a HiFi Rose az adatfolyam optimalizálása érdekében. Áttervezték a tápegységet, amely túlméretezett trafót, nagy szűrőkapacitás bankot, és szuper kondenzátort tartalmaz. Ezen túl OCXO órajel generátor, és külső órajel szinkronizáló bemeneteket kapott. Szintén újdonság náluk az SSD gyorsító tárazás az USB és hálózati anyagok lejátszásának javítására.

Az RS130 szerverré fejleszthető úgy, hogy az aljába például 4TB SSD tároló építhető. Az előkészített rekesz maximum 7 mm vastag egységeket tud fogadni. A Rose a Samsung SSD meghajtókkal tesztelte. A hozzávetőleges fejlesztési költség 180 fontot jelent.

Az analóg konverter legjobb barátja:

A legfontosabb általános figyelmeztetésem az RS-130-hoz hasonló digitális eszközökkel kapcsolatosan az, hogy ezek csak annyit tehetnek, hogy a lehető legtisztább adatfolyamot szállítják a csatlakoztatott külső DAC felé. Hangjuk megítélése leginkább akkor jó, ha nincs saját hangjuk, és lehetővé teszik, hogy a csatlakoztatott DAC a benne rejlő teljes potenciált megmutathassa. A bemutató második részében Paul mérései azt igazolják, hogy egy ilyen jól összepakolt nagyágyú még a szerényebb árkategóriás DAC-nak is szárnyakat ad. Érdekes módon minél olcsóbb a konverter, annál többet javított a hangon, legalábbis az általa mért típusok esetében. A mérés során többek között az iFi Audio NEO iDSD, a Chord Mojo 2, és a leginkább pénztárca barát AudioQuest DragonFly Cobalt lett csatlakoztatva.

Természetesen nem úgy kell érteni a fenti gondolatokat, hogy a Rose RS130 életszerű párost alkot majd egy kis AudioQuest stick jellegű DAC egységgel, mert azt úgy sem venné be a High-End transzport vásárló közönségének gyomra. Az iFi készüléke viszont például megjelenésében illeszkedhet hozzá.

A NEO-val együtt hallgatva Steven Wilson az ABC The Lexicon Of Love album [Neutron Records/UMC; 96kHz/24-bit download] dinamikus remixét, a kombo a jól ismert felvételben elképesztő mennyiségű finom részlettel nyűgözött le. Igen, a remastering kicsit felpörgette a dolgokat, de még az eredeti 1983-as CD-vel összehasonlítva (Mercury 810 003-2) is olyan árnyalatokat tárt fel, amit korábban soha nem hallottam. Tudni kell, hogy közel 40 éve vásárolok különböző kiadásokat ebből az albumból a gyűjteményembe.

Egy évtizeddel újabb felvételre váltva Matthias Bamert Stokowski Symphonic Bach BBC Philharmonic for Chandos [CHAN 9259] az RS130 az ismerős darabok nagyzenekaros feldolgozásait igazán drámai módon szólaltatta meg. Amit korábban hiányoltam apró részleteket, tömeget és nagyzenekari érzést, azt mindet megkaptam bőséges basszus aláfestés kíséretében.

Sehol nincs probléma:

Bamert felvételeket USB meghajtóról játszottam le vele, úgy hogy a hátlap bemenethez csatlakoztattam, és adatbázis szkennelést végeztettem az RS 130 indexelés funkciójával. Eltartott egy darabig, mert igen nagy a könyvtár, de megéri a várakozást, mert gyorsabb a böngészés. Nem tudtam különbséget felfedezni a források hangzás módja között, ráadásul a használat mód rendkívül rugalmas volt.

Egy másik nagyzenekari felvételen, a 2016-os Dennis Russell Davies gyűjteményen, Philip Glass szimfóniákat hallgattam a szerző saját kiadásában [Orange Mountain Music OMM 0104]. Az a mód, ahogy az RS130 kiemelte a ritmust, és Glass extrém hatások iránti szenvedélyét, csodálatos élményt jelentett. A mélyhangok dinamikája mellett a finom részletek megjelenítése egyszerűen lenyűgöző.

Magasröptű:

Az éppen alkalmazott digitális kimenettől, és a csatlakoztatott DAC képességétől függően az RS 130 támogatja a 768 kHz 32 bites és a DSD512 formátumokat. DoP alkalmazható azokhoz a külső konverterekhez, amelyek nem képesek megfelelni a szélsőséges értékeknek. A HiFi Rose kimagasló képességei a nagy felbontású fájlokon szembe ötlők. Hoff Ensemble Polarity [2L 2L-145; DSD256] lejátszásakor kiváló panoráma jelenik meg Jan Gunnar Hoff zongoraművészről, Anders Jormin basszusgitárosról és Audun Kleive dobosról, valódi jelenlét érzettel. Morten Lindberg a 2L kiadó főnöke ennél alább soha nem adja.

Ám az RS-130 a sokkal alacsonyabb adatátviteli sebesség esetén is remekelt. Élveztem vele mindent hallgatni a Radio Paradise internetes állomástól kezdve a 2023-as BBC Proms-ig, ahogy az élő Radio 3 előadásokból is kihozta a maximumot. Tényleg szüksége van rá? Ez a személyes döntésén múlik, de az tagadhatatlan, hogy az RS130 egy rendkívül magas szintű hálózati transzport.

Hi-Fi New ítélet:

A Rose folytatja a folyamatos fejlődést, és felsőbb osztályba lépett ezzel a futóművel. Mindezt úgy érték el, hogy megtartották a rájuk jellemző innovatív megközelítés módot. Az optikai USB és Ethernet csatlakozások tényleg leválasztják a zajt, a NAS és USB forrásokról pedig a gyorsító tárazás javítja a hangminőséget. Az eredmény egy olyan futómű, ami minden csatlakoztatott DAC-ból a legtöbbet hozta ki, beleértve az olcsóbb típusokat is.

A vezérlő alkalmazás:

Annak ellenére, hogy a Rose RS130 egyszerű alap funkciókat végez, szükség van vezérlő alkalmazásra, amivel bemenetet választhat, illetve kimeneti beállításokat végezhet. Az érintő kijelzőn is elvégezhetők a beállítások, de használható Bluetooth távvezérlővel, sőt a Roon-nal is. De mindegyiknél kényelmesebb lehetőség az iOS és Android verzióban letölthető Rose Connect.

Az alkalmazás nem csak a beállításokat, de a tartalom böngészést rendkívül egyszerűvé és áttekinthetővé teszi. Egy pillantással felmérhető minden lehetőség, mert logikus az elrendezése. A videó tartalom az előlap kijelzőn, vagy a csatlakoztatott TV készüléken nézhető. A rendszer kapcsolódó tartalmakat is javasol, ami élvezetessé teszi a használatát.

A mérés:

Összehasonlítva az általam korábban mért Aurender W20SE, Grimm Audio MU1, Innuous Statement, Auralic Sirius G2, és Antripodes Olandra futóművekkel, a Rose RS130 egyértelműen a felső osztályba sorolandó. A digitális be és kimenetek rugalmasan kezelhetők, és az olyan funkciók, mint a DSD-ről LPCM formátumra keverés, a digitális hangerő szabályzás, a reclock, valamint a szinkronizált/aszinkronizált mintavételezés nagyon jól használhatók. Természetesen ezek közül a legutóbbi hatásfoka erősen függ a csatlakoztatott külső DAC képességeitől. Például USB kimeneten keresztül szinkronizált módban 48 kHz-ről 96 kHz-re való felskálázással javított valamennyit a forrás anyagon.

A mérés során az USB bemenetéhez csatlakoztatott SSD tároló volt a forrás, és többféle külső DAC egységet csatlakoztattam a bemutatóban említett iFi Audio modelltől kezdve a Mytek Brooklyn-on át a dCS Vivaldi APEX DAC-ig, de még a büdzsé kategóriás DragonFly is kipróbálásra került. Talán nem meglepő, hogy a legolcsóbb, és legzajosabb DragonFly esetében volt a legnagyobb javulás a jitterben. Az RS130 a 300 psec PC forrás torzítás értéket gyakorlatilag a felére csökkentette, egészen pontosan 156 psec-re.

A NEO iDSD DAC amely átlagosan 550 psec hibával dolgozott, mindössze 8 psec-re javult fel (natív mintavételezés értéken), ami 6 psec-re csökkent szinkronizált felskálázással. Ilyen kimagasló alacsony értékeket csak az Aurender W20 SE és annak újabb testvére, a két dobozos N30SA esetében tudtam detektálni.

A felső ábrán 48 kHz 24 bit spektrum látható. PC piros, RS130 fekete. A mérés az iFi NEO iDSD DAC készüléken keresztül lett felvéve.

Ahogy az a korábbi mérések során is kiderült, a dCS és a Mytek DAC beépített reclock és galvanikus leválasztás módok is hatékonyan csillapítják az USB és SPDIF anomáliáit, ezek használatakor mintegy 5-10 psec javulást tudtam csak mérni. Az RS130 tehát az ezeknél megfizethetőbb osztályba sorolható külső DAC egységekkel tud majd látványos javulás eredményeket felmutatni.

Egyéb mérési eredmények:

Digitális jitter AQ DragonFly: 156 psec (300 psec PC-ről)

Digitális jitter iFi NEO iDSD: 6 psec (550 psec PC-ről)

Digitális jitter Mytek Brooklyn: 7 psec (8 psec PC-ről)

Írta: Andrew Everard

Mérés: Paul Miller

2023 November 2.

Forrás és képek: HFi News és Rose

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu