Hírek, újdonságok

Rockna Wavelight DAC bemutató - HiFiPlus

bartimex
2023.12.18 09:58
Rockna Wavelight DAC bemutató - HiFiPlus

A digitális korszak Jura szakaszában, amikor a mérnökök az egyesek és nullák átviteli módját tervezgették, létrehoztak egy szabványt, amit röviden csak I2S-nek neveztek el. A legtöbb más digitális kommunikációs rendszerrel ellentétben ez nem használ transzkódolás eljárást, így nincs szüksége digitális Rosette kőre, hogy az eszközök megértsék a kommunikáció nyelvét. Ám a kereskedelemben forgalomba hozott nagy készülék mennyiség miatt a preferált digitális kapcsolat a Sony/Philips Digital Interface, vagy röviden az SPDIF lett. Az I2S soha nem halt ki teljesen, ám a használata egyre ritkább lett.

Miért említem ezt elsőként? Mert a Rockna Electronics a digitális audió komponensek világszerte elismert tervezője és gyártója az I2S lángjának egyik fő hordozója. A legtöbb piacon beszerezhető rendszer vagy Rockna által tervezett, vagy annak alapjain nyugvó platform. A bemutatóban szereplő Wavelight DAC és előerősítő is támogatja, sőt a gyártó ezt a csatlakozás módot javasolja elsősorban.

A Rockna Wavelight széria nem csak DAC és előerősítőt, de szerver egységeket is kínál, amelyek fedélzeti tárhelye igény szerint megválasztható. Ezekkel a hálózati lejátszás és a zenei könyvtár tárolása is megoldható.

A Wavelight DAC műszaki leírását elolvasva lenyűgözött az innovatív megközelítés módja, ahogy a szoftveres megoldások ténylegesen irányítják a hardvert. Az FPGA technológia egy firmware frissítéssel megváltoztathatja a hardver működését. A DAC kártyákon 25 bites R2R hybrid dekóder található. Ez az elrendezés nagyfokú jövő állóságot és rugalmasságot biztosít, mert talán soha nem fog elavulni. A komplex felskálázás folyamatot szabadalmaztatott DSP algoritmusok végzik, amelyek szűrés módjai közül a felhasználó szabadon választhat neki tetszőt.

A Rockna Wavelight DAC és előerősítő analóg részei teljesen különálló jel utat és tápegységet kaptak. Ugyanez igaz a digitális részekre. Két nagy toroid trafója szokatlan méretű az ilyen készülékekkel összehasonlítva, de a több mint 100.000 uF szűrőkapacitás sem szokványos. Ötféle digitális bemenetet találhat a hátlapon, SPDIF, USB, AES/EBU, I2S, és Toslink, az analóg RCA mellett. XLR és RCA analóg kimenetein a hangerő szabályzás teljesen analóg, csak az áramkörök vezérlése digitális. A lapos készülékház viszonylag nagy méretű kijelzője jól olvasható. A távvezérlő mellett telefonos alkalmazással is vezérelhető.

A Rockna úgy jellemzi a hangját az ajánlásban, mint nagyon precíz digitális jelfeldolgozó analógos folyékonysággal, gazdag részlet ábrázolással de digitális felhangok nélkül. És itt lép be a képbe az I2S, mert viszonylag kevés rendszer támogatja ezt az átviteli módot. Én többféle forrást használtam a bemutató során. CD lemez, nagy felbontású lemez, internet rádió, minden rendelkezésemre álló WAV, FLAC és AIFF fájl szerepelt a repertoárban. Sok időt töltöttem Tidal és Qobuz fájlok hallgatásával, elsősorban a nagyobb felbontású zenei anyagokkal.

A Wavelight DAC vagy készenléten, vagy bekapcsolt állapotban van. Ennek jó oka van. Jó pár napba telt amíg összeértek az áramkörök. Érdekes volt hallani a hangzás általános javulását például az első 48 óra során. Először nagyon digitális és klinikailag precíz volt, hogy aztán szépen kisimuljon. Persze, ha elolvastam volna a kezelési útmutatót, abban le van írva, hogy pontosan ez várható.

Általános hangzás világa nagyon is hagyományos, karakterében és tonalitásában már-már régimódi, mégis ultra modern abból a szempontból, ahogy a zeneiségét tálalja a bemutatóban. Kellemes analógos tonalitás mellett valódi részlet gazdagságot jelenít meg. Gyorsan reagál a zene által diktált dinamika és tonalitás változásokra. Digitális oldalról közelítve a hangja olyan, mintha az elmúlt évek legszebb Wadia világa éledne újjá. Vagyis a zeneiség a lényeg, nincsenek a részletek a végletekig felboncolva, így csak a muzikalitás marad. A nagyon alacsony zajszint biztosan sokat számít az irigylésre méltó dinamika megjelenítésében. A leghalkabb részektől a leghangosabb pillanatokig mindent kontrol alatt tartott, semmi nem tántorította el egyetlen zenei stílustól sem. Mindhárom dimenzió ábrázolása jelen van úgy a sok szereplős nagyzenekari műveken, mint a jazz variációkban, de még a szóló énekesek esetében is. Tényleg sokoldalú előadó, minden négyzet kipipálható.

Kipróbáltam minden elképzelhető digitális bemenetét, és a gyártó ajánlásával összhangban állíthatom, hogy az I2S volt a legjobb. Bármelyik audiofil HDMI kábel jó hangot fog biztosítani minden adatfolyam formátumon. A hang természetesebb, és élethűbb még az SPDIF-hez, vagy az AES/EBU-hoz képest is, amelyek összekötő kábeleiből széles választékot kínálnak a gyártók. Félreértés ne essék, a hangja kiváló akár a 75 és 110 ohmos digitális bemenetekről is, de a HDMI tényleg a legjobb.

A kereskedelmi streaming szolgáltatók kínálatának hallgatása nem kevésbé érdekes eredményre vezetett. A nagyobb felbontású fájlok majdnem olyan jók, mint a CD lemezről. Ezzel a megállapításommal sokan nem értenek majd egyet, de én azt állítom, hogy egy jó minőségű 16 bit 44,1 kHz-es Red Book felvétel megfelelő módon túl mintavételezve, minimális szűrés móddal, messze felül tudja múlni a legfejlettebb, vagy bonyolultabb új formátumot közvetlen összehasonlítás során. Ez persze nem zárja ki, hogy ne lehetne élvezettel hallgatni a nagy felbontású fájlokat, de ezekből néha hiányzik az egységesség.

Végül, de nem utolsó sorban a beépített előerősítő és hangerő szabályzó kiválóan használható, jó a hangja. Ha viszont van jobb minőségű előerősítője, én azt javaslom, hogy legyen a Wavelight DAC csak mint analóg konverter használatban, és állítsa a kimeneti jelszintjét a maximumra.

A Rockna Wavelight DAC és előerősítő ragyogó darab. A 4500 fontos ára (Egyesült Királyságban) ésszerű, és összhangban van a képességeivel. A hangzás teljesítménye tiszteletre méltó. Határozottan állítom, hogy az egyik leginkább analógos hangú DAC a jelenlegi piacon. Igazi hangszer annak minden erényével, és a digitális hangzású alternatívák nyilvánvaló hiányosságai nélkül (ezek sajnos egyre gyakoribbak, és számomra nem kívánatosak). A Wavelight szerverrel párosítva elég lehet egy jó végfok és hangfal, hogy önálló életre keljen a rendszer. A szerver is képes az I2S csatlakozás módra, és ez jelentős hangzásbeli előnyöket fog jelenteni. Ideális lehetőség arra, hogy a készülékben rejlő összes potenciál felragyogjon. Ám önmagában is szívesen látott vendég a digitális arénában, mint valódi csúcskategóriás komponens. Örömmel ajánlom, és komolyan érdemes megfontolnia a meghallgatását a kedvenc Hi-Fi kereskedőjénél.

Írta: Nicholas Ripley

Forrás és képek: Hi-Fi+ és Rockna

Foirrás: Audiophile-szalon.hu