Hírek, újdonságok

Rockna Wavedream NET bemutató - GoldenSound

bartimex
2023.12.30 14:15
Rockna Wavedream NET bemutató - GoldenSound

Bevezetés:

A Rockna Wavedream NET a gyártó csúcskategóriás zenei szerver, CD transzport és hálózati lejátszó kombinációja. Aktuálisan ez a legnagyobb teljesítményt nyújtó digitális forrás, amit alkalmam volt tesztelni. Túlmutat a mérési eredmények tekintetében még a Singxer SU-6 készüléken is, ami eddig a koronát viselte.

A Wavedream NET és Wavedream Signature XLR DAC készülékeket egy SuperBestAudioFriends tag bocsátotta rendelkezésemre.

A mérésekhez a Headphones és a Patreon nyújtott segítséget

ChitChat:

Ez egy nagyon magas kategóriás készülék, ami 7.495 fontba kerül. De mit kap ennyi pénzért? A válasz: Rengeteget!

A zene szerver rész: Roon Core ami egy kattintással elérhető, ezen kívül DLNA, UPnP, AirPlay, MPD és HQPlayer NAA. 1 TB fedélzeti tárhely az alap modellben (most már 2 TB – Fordító megjegyzése), de többféle opcióval rendelhető. Külső tárhely csatlakoztatható, és NAS tartalmakat is kezel. A zenei szerver rész galvanikusan le van választva a hangjel kezelő egységektől, így digitális zaj nem szennyezi az analóg hangjelet.

CD Transport és ripper egység: CD lemez direkt lejátszását, illetve rippelését teszi lehetővé a beépített tárhelyre. A lemez lejátszásakor a Rockna a saját fejlesztésű FPGA bázisú buffert alkalmazva optimalizálja a hangminőséget.

Kivételes teljesítményű digitális forrás és hálózati lejátszó: A legtöbb felhasználó az USB csatlakozást alkalmazza a DAC felé, de itt lehetőség van az I2S, még jobb minőségű csatlakozás használatára is. Aktuálisan a Wavedream NET mutatta a legalacsonyabb jitter hibát minden SPDIF forrásról azok közül, amit valaha volt alkalmam mérni.

Minden fent felsorolt egység külön analóg tápegységről üzemel.

A felépítés:

Maga a WD NET … nem lehet másként mondani, mint hogy hatalmas. Nem teheti maga elé az asztalra, de néhány kisebb állványon is kétséges, hogy elfér-e. Mérete 38x45x15 centi, és a súlya 8 kiló. Az építés minősége kiváló. Erős, masszív, az egység minden részét precíz módon csinálták meg. A hátoldalon a be és kimenetek elrendezése jó, a csatlakozók kivágása nagyon pontos. A részletekre való gondos odafigyelés minőséget hirdet. A kijelző jól olvasható, nem túl fényes, a fizikai gombok tapintása kellemes.

Bőséges be és kimenet választékot kínál két HDMI LVDS I2S porttal, BNC-vel, Koaxiális SPDIF-fel, AES/EBU-val, és USB DAC bemenettel a Roon számítógép direkt csatlakoztatásához. Ethernet és külső órajel bemenete is van.

Általános jellemzők:

A Wavedream NET a funkciók széles választékát kínálja, hogy számos alkalmazási területet egy készülékházba hozzon össze. Elsősorban Roon Core módban használtam belső tárhely és hálózati tárhely lejátszás módokban. A Roon funkciója annyira nem volt gyors, mint a saját ventilátor nélküli számítógépem, amin a Roon-t jelenleg használom. Nem rossz, de vannak műveletek, amik a szokásos eszközeimmel azonnal megtörténnek, a Wavedream pedig 1-2 másodpercig dolgozik rajta. Aggodalomra ez nem ad okot, mert nem kötelező Core módban futtatni, végpontként használva gyors. Használható mint HQPlayer NAA, ami nagyon népszerű a felső kategóriás DAC felhasználók körében. Én is rajongója vagyok, ez egy fantasztikus funkció.

A cikk írójának megjegyzése:

Nicolae, a Wavedream NET tervezője a bemutató elolvasása után arról tájékoztatott, hogy a NET újabb modelleket nagyobb teljesítményű CPU-val építik, hogy gyorsabb lehessen mint Roon Core. Nagyszerű látni, hogy a termék folyamatos frissítés alatt áll, és ezúton köszönöm Nicolae kommentjét. Ezen felül, miután beszéltem Nicolae úrral, sikerült megoldani, hogy Roon végpontként is lehessen alkalmazni. (az eredeti bemutató 2021 Augusztusában íródott, azóta már az új, frissített, és nagyobb fedélzeti tárhellyel épülő egységek futnak – Fordító megjegyzése)

A WD NET maximális kimeneti sebessége 384 kHz, így a HQPlayer felhasználók nem tudják alkalmazni a a 768 kHz-es, vagy 1.536 MHz-es felkonvertálás módokat. Ez természetesen kevésbé fogja aggasztania Wavedream felhasználókat, mivel a Wavedream DAC kimagasló minőségű, emellett nagyon komoly szűrés módokat kínál, közöttük olyat is, amit más konverterek nem.

Szóval ott tartottam, hogy a WD NET rengeteg funkciót kínáló eszköz, hihetetlen teljesítménnyel. Az ára sajnos elég meredek, ezért biztos, hogy csak drágább rendszerbe illeszkedhet. Ám ha figyelembe veszem azt, hogy potenciálisan helyettesíti a szervert, a CD lejátszót, és a hálózati lejátszót, már sokkal jobban néz ki az ára!

A teljesítmény:

Digitális forrásként az egység teljesítménye kivételes. Tapasztalataim szerint a hangminőség javulását eredményezte az, amikor a Wavedream NET I2S kimenetéről HDMI kábellel vezettem át a jelet a Wavedream Signature XLR bemenetére. A képalkotás pontosabb, a zenei részek fókusza javult. Tekintetbe véve, hogy a WD NET kiváló USB és belső órajel generátorral rendelkezik, a teljesítmény növekedés nem annyira drasztikus mint más egységek esetében.

CD forrásként és fájl alapú lejátszóként is RAM-ba puffereli a hangot, és egy szabadalmaztatott FPGA alapú rendszert használ a jel feldolgozáshoz. Az adatok nem módosultak, ezt Bit Perfect ellenőrzéssel tanúsíthatom. Fontos dolog, hogy a NET rendszere nem az audió anyagok feldolgozását hivatott elvégezni, hanem az impulzus átvitelt és annak pontos időzítését kell a lehető legpontosabban csinálnia. De nem kell az állításaimat gondolkodás nélkül elhinni, itt vannak a számok, azok önmagukért beszélnek.

Mérési eredmények:

A mérések során az alábbi eszközöket használtam:

Audio Precision APx555 B-Series Analyzer

– AudioQuest Carbon SPDIF kábel (1.5m)

– Uptone Ether-Regen ethernet switch

44,1 kHz-es és 48 kHz-es valódi zenéket játszottam le az egységgel

A koaxiális kimenetet alkalmaztam általában, hacsak a mérés másról nem szól

Jitter:

A jitter méréséhez az anaizátor digitális bemenetét használtam, és a műszert jitter mérésre kapcsoltam, ami közben nem analizál audió adatokat. Szóval a diagramok nem hangjeleket és audió adatokat ábrázolnak, csak a jitter spektrumot és az idő domain inkonzisztenciát. Végül is ez a legfontosabb paramétere egy jó hálózati lejátszónak, amiben nincs beépített DAC.

Éééés ebben a pillanatban új „top dog”-om van! A Wavedream NET letaszította a trónról a Singxer SU-6-ot és átvette a helyet az általam tesztelt legjobb teljesítményt nyújtó digitális forrásként. A DDC vagy hálózati lejátszó esetében már ez is lenyűgöző teljesítmény lenne, de a NET-be további szoftverek és hardverek is be vannak építve. A Rockna tehát kivételesen jó munkát végzett a Wavedream NET megtervezése során.

A mindössze néhány piko szekundumnyi eltérés a javulás irányába nem feltétlenül jelent ésszerű indokot a 7000 font többlet kiadásra, de azok számára, akik az elérhető legjobb teljesítményre vágynak, megérheti.

Elektromos zaj:

Általában kimondható, hogy nem jó ötlet a digitális forrást, a szervert, és a hálózati lejátszót egy dobozba építeni, hiszen az egységek által termelt elektromágneses zavarok interferálnak az egységek között. Ám a Rockna galvanikusan leválasztotta a szervert a belső egységektől, és a tápegységekkel is jó munkát végzett. A zajküszöb kivételesen alacsony, ugyan nem annyira, mint a szuper kondenzátor alapú SU-6 esetében, mégis alacsonyabb a legtöbb általam mért eszköznél.

Wavedream NET és DAC együtt:

Természetes, ha a Wavedream NET vásárló közönsége a Wavedream DAC-ot választja majd partnernek. Egyáltalán nem kötelező dolog, hiszen a NET együtt használható bármely más kompatibilis DAC készülékkel. A felhasználók szeretik az egymásnak teremtett eszközöket, biztos vagyok abban, hogy a Wavedream duó népszerű lesz.

Gondoltam, hogy hasznos lenne kipróbálni azt is, hogy hoz-e teljesítmény javulást, ha a NET a csatlakoztatott forrás I2S csatlakozás móddal, a Wavedream DAC-hoz, vagy USB a másik forrás. A másik forrás iFi Zen Stream volt. Kezdjük a 48 kHz mintavételezéssel.

Első ránézésre az USB látszik jobbnak, de ez megtévesztő, mivel a jitter/zaj -164 dB az USB esetében, míg az I2S -170 dB, emiatt jelenhetnek más apró zajok a diagramon. Általánosságban kimondható, hogy a zajszint legalább 5 dB értékkel jobb I2S-ről, ami erősen közelíti a J-Test alsó méréshatárát, így megjelenhettek szűk spektrumú zajok, amiket könnyű félre értelmezni.

Szemléletesebb a látvány, ha a két diagram egymás mellett van ábrázolva.

Most pedig azokról a paraméterekről ejtek néhány szót, amik a Wavedream NET USB és I2S teljesítményét hasonlítják össze. Remélem, akik ezt a részt olvassák, belátják, hogy ezek nem drasztikus változások. Ezek a mérések azokhoz szólnak, akik semmi pénzt nem sajnálnak a teljesítmény fokozására, és nem nézik az ár/érték arányt.

Az I2S minden esetben néhány dB-vel jobb. A teljesítmény szempontjából nézve a Wavedream NET a számszerű adatok alapján az általam mért legnagyobb teljesítményt nyújtja, amin a Wavedream Signature tovább javít. Megéri ez a sok pénz kifizetését? Ezt mindenkinek saját magának kell eldöntenie.

Következtetés:

A Rockna Wavedream NET mérnöki bravúr, a legjobb általam tesztelt digitális forrás. A megtérülés amit az általa nyújtott nagy teljesítmény jelent a felhasználók legtöbbje számára nem megfizethető. Azok viszont, akik a legjobbat akarják, a Wavedream NET az igazi jó választás. Fantasztikus CD és szerver is egyben, a legtöbben meg mást nem is akarnak.

Nagyon ajánlom a Rockna Wavedream NET választását mindenkinek, akinek belefér a költségvetésébe.

Írta: Golden One

Forrás és képek: GoldenSound és Rockna

Mérés: Headphones és Patreon

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu