Hírek, újdonságok

Rockna Wavedream Edition XLR bemutató - HeadphonesnStuff

bartimex
2023.12.20 17:29
Rockna Wavedream Edition XLR bemutató - HeadphonesnStuff

Sziasztok Srácok!

Ma egy érdekes román digitális analóg konverter fogok bemutatni, a Rockna Wavedream Edition XLR modellt. Ez már a második Rockna DAC, amit megvásároltam, és tesztet írok róla. Az első a márkanév belépő szintű Wavelight DAC, amit nagyon élveztem, de mindig is kíváncsi voltam arra, hogy a Wavedream mivel tud többet a hangzás terén. Az első találkozásom a márkanévvel még 2014-ben történt. Aztán a Wavelight hallgatása csábított a nagyobb testvér képességeinek megismerésére.

Mielőtt belevágok a hangzás értékelésébe, egy gyors pontosítást kell tennem. A Wavedream több verzióban rendelhető. A bemutatóban szereplő Edition széria mellett ott van még a Wavedream Signature kétféle csúcs modell, amelyek SE és XLR verzióban kaphatók. A Wavedream Edition a gyártó RD-1 moduljait tartalmazzák, amelyek R2R létra DAC egységek. Az SE modell 2 darabot, az XLR pedig 4 darabot alkalmaz ezekből. A Wavedream Signature pedig az RD-0 létra DAC modulokból épül, a fent ismertetett SE és XLR verziókban.

A Wavedream Edition XLR ára 9600 USD. A cikkemben egyszerűen Wavedream-nek fogom nevezni, de ne feledje, ez a megnevezés konkrétan csak erre a modellre utal majd, a többire nem.

A Wavedream dupla karton csomagolásban érkezett meg, amin belül habszivacs szarkofág és szövet zsák óvta a sérülésektől. A mai napig nem találkoztam még jobb és biztonságosabb csomagolás móddal. A biztonság és a csomagolás tehát 10/10.

A Wavelight hallgatásakor úgy éreztem, hogy kiváló teljesítményre képes az áráért. A tonális sűrűség, a harmonikus tartalom a meleg tónus, és a nem túlhangsúlyozott, de jelen lévő részletek ábrázolása nagyon tetszett. A Chord Electronic DAVE például teljesen másként tálalja mindezt. A Wavedream hangjában felfedezhető a Wavelight rokonság, de minél tovább hallgattam, a különbségek annál inkább nyilvánvalóvá váltak.

A tonalitás:

A tonális egyensúly tekintetében úgy vélem, a Wavedream semleges, és sík mélyátvitellel rendelkezik. A Schiit Audio Yggdrasil volt az a konverter, amiből én a legtöbb basszust hallottam életemben – azok közül természetesen, amit alkalmam volt meghallgatni. A mélytartománya feszes és gyors, ha kell, tud ütni, és mindenből kicsivel többet nyújt, mint a Wavelight. Ha tehát többlet mélytartományt szeretne, nem ezt a DAC-ot kell választania. Amennyiben kiváló minőségű, gyors és dinamikus basszusra vágyik, a Wavedream jeleskedni fog.

Kifejezetten izgalmas a közép tartománya. Azt nem mondanám, hogy meleg, főleg nem a tartomány alján. Egyáltalán nem romantikus jellegű. A Wavelight közepeiben is tetten érhető ebből a hatásból valamennyi, de nem túl sok. A Wavedream viszont még kevésbé meleg. A felső közép kicsit több, talán ennek is köszönhető a pontosabb bemutatás mód.

A magas tartománya is tovább megy el, mint a Wavelight. Nem fényes, de kiterjesztése szélesebb, soha nem éreztem, hogy elfogy a levegősség, vagy csökken a szikrázás, ha arra volt szükség. Ha jobban kedveli a sötétebb tónusú hangzást, nem fog tetszeni. A hangja nagyon természetes, enyhén előre tolt felső középpel, és csodaszép széles magas tartománnyal.

Műszaki oldalról közelítve:

Számomra a Wavedream egyike a legjobbaknak, amit meghallgathattam. Sokféle DAC-hoz volt már szerencsém, de természetesen mindent én sem hallottam. Tisztában vagyok azzal, hogy létezik a Wavedream Signature, sőt Münchenben értesültem a Wavedream Ultra hamarosan bekövetkező érkezéséről, ám ezek elérhetetlenek számomra. Úgy fogalmaznám meg az érzéseimet, hogy a Wavedream Edition nyújtotta számomra eddig a legjobb mikro és makro dinamikát. Különösen a makro dinamikában jeleskedik. A részletek bemutatás módja teljesen eltér a Chord DAVE stílusától. A Wavedream egy nagy teljesítményű DAC, ami kiválóan közvetíti a zene dinamikus változásait. Ezt a hangzás paramétert nem lehet számszerűsíteni, egyszerűen tisztábbnak éreztem az első pillanattól fogva. Nem szemcsés, nincs homály, de nem klinikai, mint néhány más általam hallgatott típus. Talán ez az egyik legvonzóbb jellemzője. Általánosságban úgy érzem, hogy a létra konverterekről kialakult egy hibás nézet, miszerint melegebbek és muzikálisabbak, mint a többi, de ez leginkább a felépítésen, és a berendezés hangolás módján múlik, nem az alkalmazott technológián. Összességében kimondható, hogy a Wavedream egy hihetetlenül kompetens előadó a műszaki oldal felől közelítve.

Beállítások, opciók:

Sokféle lehetőség közül választhat. Van lineáris, minimális és hibrid fázis szűrés. Én személy szerint a nap végén a lineáris szűrőt részesítettem előnyben. Ez nyújtotta számomra a megfelelő kiegyensúlyozott, és részlet gazdag hangzást. Ugyanez volt a választásom a Wavelight esetében is. Javaslom próbálja ki mindegyiket, és úgy válassza ki az önnek tetszőt. A dithering a legtöbb zenén nem okozott nagy tonális különbséget, de végül bekapcsolva hagytam.

A Wavedream előerősítő funkciót is kínál. Mivel a szabályzás a digitális egységben történik, némi dinamika veszteséget jelenthet, ám ennek ellenére praktikus, ha nincs előerősítő a rendszerében. Beállítható a jel abszolút fázisa is a menüben. Kétféle órajel közül választhat, ezek a stream és a local. Nicolae a Rockna vezetője a stream beállítást javasolta a gyengébb források, mint például laptop esetében, és a local opciót a jobb forrásokon.

A Wavedream építési minősége elképesztő, tényleg nagyon össze van rakva. A belső részekre elég egy pillantást vetni, hogy kiderüljön, ez egy igazi High-End készülék. Minden szempontból a magas minőség.

Összehasonlítások:

A Chord DAVE egy kézenfekvő összehasonlítása alap az általam birtokolt DAC egységek közül. A DAVE hasonlóan részlet gazdag, de a zenét mégis másként ábrázolja. A hangja hidegebb, és inkább a klinikai irányba sorolható. Talán kicsit kevesebb dinamika ábrázolással és beütésekkel. Ám a mikro dinamika részlet szempontjából több, ezáltal más irányból közelíti a zeneiséget. Én a jobban preferáltam a Wavedream stílusát, de el tudom fogadni azt is, ha valaki a DAVE hangjára esküszik. Nem tudok győztest hirdetni, csak egyéni ízlés alapján lehet dönteni.

Egy gondolat erejéig visszatérek a Wavelight vs. Wavedream összehasonlításra, amit itt csak röviden összefoglalok. A Wavedream műszaki szempontból kompetens, több részletet, több dinamikát nyújt a kisebb testvérénél. A magas tartomány átvitel szélesebb, és kicsit melegebb az alsó közép tartományban. Ettől még a Wavelight kiváló választás marad, nem szégyen, ha a nagyobb, és drágább modell maga mögé utasítja.

Boldog vagyok, hogy beszereztem a Wavedream Edition XLR DAC-ot. Már 2014 óta, közel egy évtizede vágytam rá. A hangja részlet gazdag, dinamikus, és izgalmas. Azok számára nem ajánlom, aki a laza, meleg, vagy romantikus bemutatás stílust keresi. Inkább azok fogják kedvelni, akik szeretik, ha leköti a zene a figyelmüket. A hangja talán a legjobb azok közül amit volt alkalmam meghallgatni, és ez kimagasló építés móddal, a részletekre való odafigyeléssel párosul. Ha ebben az árkategóriában keres digitális analóg konvertert, akkor a Wavedream általam nagyon ajánlott.

Írta: Paul Healy123

  1. augusztus 7.

Forrás és képek: Headphones n’ Stuff

Forrás: Audiophile-szalon.hu