Hírek, újdonságok

Q ACOUSTICS 5040 – AZ ARANY KÖZÉPÚT

bartimex
2023.12.07 08:57
Q ACOUSTICS 5040 – AZ ARANY KÖZÉPÚT

A márka 2006-ban robbant be a piacra fantasztikus, kedvező árú hangszórókkal, és az eredeti termékcsalád minden egyes új generációja megerősítette a cég hírnevét, mint a megfizethető hangszórók márkája.

A jó hír gyorsan terjedt és az ez idő alatt megszerzett ötcsillagos kritikák és díjak kamionnyi rakománya is nagy szerepet játszott ebben. Az alacsonyabb árkategóriákban elért sikerrel az a baj, hogy ez a márka felső kategóriás termékeinek megbecsülésének hiányához vezetett.

Az új 5000-es sorozat a kedvező árú 3000-es modellek és a prémium Concept sorozat közötti űrt tölti be. A piacra dobáskor két állványos, két álló hangfalból, egy dedikált középső hangszóróból és egy mélysugárzóból áll. A Q Acoustics 5040 a két torony közül a kisebbik, és 97 cm-es magasságával és mindössze 18 cm-es szélességével megfelelő méretű ahhoz, hogy a legtöbb helyiségbe beilleszkedjen. Pontosan az arany középúton foglal helyet.

Dizájn

Ezek az álló hangfalak a vállalat által kedvelt kettős közép/basszus hangsugárzót használják, középen egy magassugárzóval, amely a korábbi modellekben jó eredményeket produkált a hangeloszlás és az integráció tekintetében. Az 5040-es modellben viszont ezek a közép/basszus hangszórók vadonatúj kialakításúak, a Q Acoustics által Continuous Curved Cone-nak nevezett megoldást használják.

Ez az új meghajtó olyan geometriával rendelkezik, amely az állítólag a hagyományos kúpos kónuszprofil merevségének előnyeit a szélesebb kialakítás magas frekvenciájú törési tulajdonságaival ötvözi. A kúp anyaga a cég által kedvelt impregnált papír, a membrán átmérője pedig meglehetősen keskeny, 125 mm. A mérnökökkel való eszmecseréink során nyilvánvalóvá vált, hogy nagyon büszkék erre a kialakításra, így senki ne lepődjön meg, ha ezt a jövőbeni modellekben is viszontlátja.

A magassugárzó a cég hagyományait követve 25 mm-es lágy dóm, ami az elülső hangfaltól függetlenítve van, hogy csökkentse a szerkezeti rezgések okozta torzulásokat. A három meghajtóegységet egy viszonylag egyszerű másodrendű keresztváltó hálózat köti össze, amely fémezett poliészter filmkondenzátorokat, légmagos induktivitásokat és nagy teljesítményű, huzalra tekert ellenállásokat használ.

Az eredmény egy olyan hangszóró, amelynek érzékenysége alig több mint 91 dB/W/m, névleges impedanciája pedig 6 ohm. Ez az impedancia minimum 3 ohmra csökken, ami azt sugallja, hogy érdemes az 5040-eseket egy izmos erősítővel társítani.

Felépítés

Nincs panaszunk az 5040 felépítésére és kivitelezésére. A Q Acoustics általában jól oldja meg ezeket a dolgokat, és a helyzet itt sem változott. A szekrény stabilnak tűnik a 25 mm vastag HDF elülső hangfalnak és a gondosan átgondolt belső merevítésnek köszönhetően. A többi panel mind 20 mm vastag MDF. Miután kivettük a hangszórókat a dobozból, fel kell csavarozni az alumínium kitámasztókat az alap hátsó végén, de a tüskék hozzáadásán túl már nem sok mindent kell tennünk.

A hangfalak elhelyezése nem túl nagy probléma. A hangszórók hangzása kiegyensúlyozott, ha faltól kb. 40 cm-re helyezzük el őket. Persze közelebb is lehet őket pakolni, ha a mellékelt habszivacs dugókkal elzárjuk a hátsó reflexnyílásokat, bár a hangszóró így egy kicsit veszít a hatékonyságából. A legmeggyőzőbb sztereó megjelenítést akkor kapjuk, ha a kabinetek kissé a hallgatási pont felé néznek, úgy, hogy a hallgatási helyünk mögött egy kicsit keresztezzék egymást.

Kompatibilitás

A Q Acoustics termékei hagyományosan mindig is könnyűnek és kényelmetlennek bizonyultak, ha a rendszerhez való illesztésről volt szó. De ez már nem így van. Az 5040-esek lenyűgözően transzparensek az árukhoz képest, és ez azt jelenti, hogy gyorsabban megmutatják a hangláncban feljebb előjövő hiányosságokat. Ha a forrás vagy az erősítő hajlamos az erőszakosságra vagy a túlfényességre, ezek a hangszórók nem hagynak kétséget efelől. Ha kifinomult elektronikával társítjuk őket, nem fogunk nagyot tévedni.

Hangzás

Első hallgatáskor a Q Acoustics 5040 hangszóró általános hangkaraktere semleges, akár klasszikus vagy elektronikus hangszereket, akár emberi hangot adnak vissza. Az alsó-közép-, közép- és felső-közép tartományból származó legfontosabb hangspektrumot a legtöbb felvételen alig vagy egyáltalán nem érzékelhető színeződéssel jeleníti meg, noha némi színeződés előfordulhat magától a felvételtől, attól függően, hogy hogyan masterelték őket.

Ha már jól beállítottuk, ezek a hangszórók kiváló hangzást biztosítanak. Csodálatosan tisztán és pontosan szólnak, a hangjegyeket határozottan definiálják, és mindenféle túlzott keménység nélkül adják vissza.

A hangpanorámában ezek az álló hangszórók a semleges hangzású hangszóróknak éppen a szélső oldalára esnek, de nem annyira, hogy problémákat okozzanak. Az alacsony frekvenciájú hangok kis túlnyúlásokkal jönnek és mennek, de semmiben sem szenvednek hiányt, még ott sem, ahol az erő és a tekintély kerül szóba.

Tetszik, ahogyan ezek a tornyok mindig összeszedetten és kontrolláltan szólnak, és ez a hangképben nem lankad olyankor sem, amikor a zene igényesebbé válik. Miután az 5040-esek gondosan elhelyezésre kerültek, tágas, fókuszált és szépen rétegzett hangszínpadot festenek. Csukott szemmel is könnyen megtaláljuk a zenekar különböző szekcióinak pontos helyét. Ez a hangszínpad a zenei összetettségtől függetlenül is megbízhatóan stabil marad.

Összegzés

A Q Acoustics 5040 kiegyensúlyozott teljesítményű hangfal, egyszerűen félreáll a zene útjából és átadja a teret a muzsikának. Gondos társítás esetén csodálatosan kifejező és érzékletes teljesítményt nyújt, amely ezen a szinten kategória vezető. Kifejezetten jól sikerült hangfalpár ahhoz, hogy a Q Acoustics prémium árkategóriájában is megállja a helyét. A hallottak alapján mindenképpen bízhatunk benne, és állítjuk, hogy nem fognak csalódást okozni.

Forrás: Sztereómagazin.hu