Hírek, újdonságok

Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC és előerősítő teszt

bartimex
2024.04.25 10:30
Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC és előerősítő teszt

Kicsi a bors, de erős, ahogy a mondás tartja. Tesztpadunkon a Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC, ami egyben elő és fejhallgató erősítő és megbirkózik az összes lényeges audio formátummal. Dupla ESS9038Q2M chip, MQA és DSD támogatás teszi teljessé a képet.

 

 

Sok hifista otthonában sajnos csak nehézkesen, vagy sehogy sem fér el normálisan egy teljes rack nagyságú hifi készülék, vagy csak simán rontja a "látképet". A gyártó - a Pro-Ject Audio Systems egy audiofil berendezéseket gyártó cég, amelyet 1991-ben Heinz Lichtenegger alapított, és az ausztriai Mistelbachban található. Helyben, Ausztriában tervezik és gyártják a termékeket. Ráéreztek (többek között) erre a problémára és megalkották a törpe méretű Pre Box S2 Digital Edition 23 néven futó DAC/előerősítőt. Az aprócska dobozba - igényesen - belezsúfoltak mindent, az összes olyan alkatrészt, ami a jó hang előfeltétele. Minden létező zenei formátumot natívan kezel, köztük a DSD 512-t és a PCM 768 kHz-et is, még az MQA-t is, bár mostani hírek fényében már nem is annyira lényeges. A fejhallgató kimenet egyik érdekessége - az A osztályú működés mellett - az a
képessége, hogy még a 8 ohmos fülesekkel is elboldogul! Ízlésünk szerint variálhatjuk a digitális szűrőket (hétfélét) és bemenetek szempontjából sincs okunk különösebb panaszra.

 


Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC

 

Kinézet, csatlakozók

 

Négy pici gumilábon álldogál a leginkább egy családi gyufásdobozra hasonlító masina (masinácska) az elején egy egész jól kinéző színes LCD kijelzővel, amit bal oldalról a 6,3 mm-es Jack fejhallgató kimenet, jobbról a hangerő szabályzó vesz közre. Kapunk még négy darab gombocskát bemenet, digitális szűrő váltásra és egy dedikált Menü gombot is.

 


Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC front

 

A hátsó felére kukkantva sincs szégyenkezni valója, kapunk USB/koaxiális/optikai bemenetet, egy pár szabályozható szintű RCA kimenetet és egy USB-A csatlakozót, amin nem bitek, hanem a tápegység energiája áramlik! Tehát ezen csak áramot kap, ide ne dugjunk más eszközt!

 


Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC hátlap

 

Összességében jól összerakottnak és kezelhetőnek tűnt, keveset fogyaszt, a mérete okán pedig szinte bárhol elfér.

 


Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC

 

Belül

 

Két darab ESS Sabre 9038Q2M DAC chip felelős a D/A átalakításért, saját fejlesztésű órajel áramkör, organikus polymer kondenzátorok, vékony film mini MELF ellenállások és aranyozott négyrétegű PCB (NYÁK) lapon találhatók az átlagos minőségnél valamivel jobb alkatrészek.

 


Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC

 

Használat közben

 

A jól megszokott módon történik a beüzemelés, ellátogatunk a Pro-Ject oldalára, letöltjük a megfelelő USB drivert és más használhatjuk is. Az összes általunk használt zenelejátszó program (Audirvana, Roon, HQ Player) felismerte és jól kezelte. A formátumok váltása gyorsan és főleg csendben történt. Az igazán vájtfülüek eljátszadozhatnak a hétféle digitális szűrővel, kipróbálhatják a koaxiális bemenetet, ami jó dolog, ha netán nincs USB kimenet a forrás készüléken (futóműnek használva CD-lejátszókat például) tévék hangját is kezelhetjük az optikai átvitellel. Melegedést nem vettünk észre, illetve egészen minimális mértékben. A gyártó ajánl hozzá egy opcionális távirányítót
is, amit, ha beszerzünk, akkor nem kell magunkat fárasztani a fotelból való felkeléssel.

 


Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC távirányító

 

Érdemes még felsorolni az előző, Edition 23 nélküli verzióhoz képesti újdonságokat, lássuk a gyári honlapot, mit ír erről!

 

- Új belső tápegység kialakítás.

 

- Az órajelek, a DAC-k és az analóg kimeneti fokozatok tápegységei (PSU-k) továbbfejlesztésen mentek keresztül, hogy jobban elszigeteljék a PC USB tápzajt, és szélesebb/laposabb kimeneti impedanciát érjenek el a teljes hangsávszélességen.

 

- Újratervezték és továbbfejlesztették a diszkrét audio master órajeleket.

 

- Új kimeneti fokozat magasabb A osztályú árammal.

 

- Az új analóg kimeneti fokozat, amely a Sabre 9603Q köré épül, magasabb A osztályú üzemi árammal rendelkezik, a jobb teljesítmény érdekében alacsony impedanciájú fejhallgatók és hosszú kábelek részére.

 

- Új fejhallgató erősítő.

 

- A teljes kialakítás energiahatékonyabb - 12%-kal csökkenti a tápegység áramát, ugyanakkor magasabb A osztályú analóg fokozatú üzemi áramot kínál, ami alacsonyabb torzítást eredményez, ha alacsony impedanciájú fejhallgatóval használják.

 


Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC

 

Tesztkörnyezet

 

Cambridge Audio 851A, Naim SUPERNAIT 3 sztereó erősítők, Pro-Ject Amp Box S3 sztereó végfok, Cocktail Audio X50D streamer és futómű, Topping D70S DAC, Silent Angel N8 Pro switch, SVS SB-3000 szubláda, Satori és JVC hangfalak, QED, VIABLUE, Inakustik, Titan kábelezés.

 


Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC

 

Hangminőség

 

Az összes teszthez használt erősítővel - köztük az árban hozzáillő Pro-Ject Amp Box S3 - ugyanazt a vidám, friss, pezsgően elegáns hangot kaptuk, megvolt és meg is maradt a saját stílusa bármilyen zenét hallgattunk. A könnyedébb műfajokon remekül érezte magát, Mike Oldfield zenéit különösen szerette, sikerült neki megragadnia ezen zenék éteri előadásmódját. Finom, átlátható magastartománnyal hajtotta meg a két berillium magassugárzót, szellősen, élénken és kellő dinamikával szólaltak meg Mark Knopfler gitárjai. Némi testesség elkelt volna a zenét alátámasztandó, de még ezzel együtt is sikerült velünk elhitetnie, ennek márpedig így kell szólni és nem másképp, nem hagyott hiányérzetet maga után. A brutális mélyhangokkal elkészített Hans Zimmer prágai koncertjét csöppet lekerekítette, visszafogta a szubtartományt, inkább a pontosságra koncentrált, mintsem a mennyiségre. Malia művésznő felvételein sikerült visszaadnia azt a meleg, dús, fülledt légkört, ami ezeket a számokat jellemzi az énekes bársonyos hangjával egyetemben. Figyelembe véve a karakterét, kipróbáltuk mit szól az egyszerűbb énekközpontú zenékhez, jelesül Paul Simon lemezeit vettük fülügyre és nem is okozott csalódást. Ezeket a zenéket, mintha rászabták volna játékosan, könnyedén tagolva szépen térben elhelyezve szólalt meg az énekes hangja, élvezettel füleltük több számon keresztül, egyáltalán nem vált fárasztóvá a hallgatása. A legjobban az emberi hangokat szerette, ott jött elő az igazi tudása, a nagyobb hangtömegeket (szimfonikus zenék) lejátszotta ugyan, de ott már előjöttek a korlátjai (mint minden, ebbe a kategóriába tartozó DAC-nál). Kamara és úgymond "vivaldis" műfajokkal viszont jól elboldogult, ugyanazt a pezsgően mozgalmas, vidám hangulatot sugározta, mint az "egyéb" műfajokon.

 


Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC

 

Érdekes (vagy nem is annyira érdekes?) módon, ahogy haladtunk felfelé a ranglétrán erősítő tekintetében, azaz a sajátja, a Cambridge Audio, a Naim úgy tudott egyre többet kihozni magából, azaz van benne elég tartalék, egy magasabban jegyzett összeállítás számára is. Az Amp Box S3 használatával is bőven olyan lehetőséghez jutunk, amivel remekül lehet zenét hallgatni hozzáférhető áron és főleg minimális helyet foglalva.

 

Utolsóként a hosszútávú teszt következett (pontosabban nem utoljára, hiszen, ha éppen nem valamilyen kimondott előadót/stílust hallgattunk, akkor mindig ez szólt a háttérben) Radio Paradise, Mother Earth, NAIM Radio igénybevételével. Ezeken az "adókon" sem vallott szégyent, kellemesen elmuzsikált a háttérben, hagyott minket dolgozni, nem éreztük azt a kényszert, hogy ki kéne kapcsolni és inkább a főszerkesztő úr énekeljen valamit.

 

Mindent egybevetve, meglepően hallgatható kütyüt prezentált nekünk a Pro-Ject színes, ritmusos, vidáman pezsgő hangja szinte minden műfajon élvezhető, nagyon kevés a kivétel, ahol vannak hiányosságai, na de kérem, nézzük csak meg az árát, ennyiért nem igazán várható több.

 


Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23 DAC Amp Box S3 végerősítő

 

Konklúzió, ajánlás

 

Kicsi a bors, de erős. Ezzel a közhellyel el is mondtunk minden lényeges dolgot róla, jól kezelhető és jól szóló szerkezetre sikeredett a Pro-Ject Pre Box S2 Digital Edition 23. Sokan szeretni fogják a sajátos stílusát, amivel lazán megnyeri magának a hifista zenehallgatót. Akik szeretik a könnyed, világos, átlátható hangképet és kevés a helyük otthon, azoknak tökéletes választás. A külső és a belső felépítés is gondos munka.

 

Műszaki adatok

 

Digitális bemenetek: USB B, koaxiális (RCA), optikai (TOSLink)
D/A konverter: 2 db ESS9038Q2M 32 bites
USB: akár DSD 512 (DSD 1024), PCM akár 32 bit/768 kHz
Optikai: PCM 24 bit/192 kHz-ig
Szűrőbeállítások: 7 különböző választható
Frekvencia-átvitel: 20 Hz-20 kHz
Analóg kimenetek: 6,3 mm-es fejhallgató Jack (elöl), változó kimenet (RCA)
Kimeneti feszültség: 2,05 V eff
Minimális ajánlott fejhallgató impedancia: 8 Ohm
Fejhallgató kimenet teljesítménye:

6,6 mW/600 Ohm


100 mW/32 Ohm

THD: 0,0003% (0 dB, 2 V RMS, 1 kHz)
Dinamika: 124 dBA
Külső tápegység: 5 V/1 A DC (tartozék)
Méretek: 103 x 37 x 122 mm
Tömeg: 366 g (tápegység nélkül)
Ár (a cikk megjelenésekor): 169 990 Ft

 

Mérleg

 

+ Friss, üde részletes, könnyed hang, ami inkább a világosabb tónus felé hajlik, mint a sötétebb felé

+ Nagyon szerette az olyan zenéket, ahol az énekes volt a középpontban, azokon nem nagyon találtunk kivetni valót

+ Háromféle módon használhatjuk: DAC, előerősítő, fejhallgató erősítő

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kivitel: 4,5 
Kezelhetőség:
Szolgáltatások: 4,5 
Ár-érték arány:

 

Forrás: AV-Online-hu