Hírek, újdonságok

Pro-Ject X2 B lemezjátszó teszt

bartimex
2023.04.19 19:46
Pro-Ject X2 B lemezjátszó teszt

Még évekkel ezelőtt estem szerelembe a Pro-Ject X1 teljes esztétikájával és ár-érték arányával, ami szerintem a mai napig egy tuti vétel mind gyári hangszedővel, mind pedig szedő nélkül egy komolyabbal párosítva. Ennek a turbo változata az X2 és az X2 B verzió. Hozzám a B verzió érkezett, szóval a hozzá illő Pro-Ject Phono Box DS3 B előfokkal már mini xlr szimmetrikus összeköttetéssel is használható, ami nem szokványos megoldás még a gyártó kínálatán belül sem.

Ezt a cikket a GedeonAudio.hu portál engedélyével, tartalmi változtatások nélkül közöljük. 

Pro-Ject X2 B lemezjátszó Gedeon Audio

30 évvel ezelőtt még messze nem volt annyi elektronikai és vezeték nélküli eszköz a háztartásokban, mint manapság, így az adott hifi eszközök is jóval több elektromágneses és egyéb zajoknak vannak kitéve. A lemezjátszók klasszikus RCA összekötéssel érzékenyebbek is erre a jelenségre, ezért fejlesztett a Pro-Ject csapata egy B szériás kínálatot, amely elmondásuk szerint drámaian csökkenti az interferenciákat, jel/zaj viszonyt és hanghűséget.

Pro-Ject X2 B lemezjátszó Gedeon Audio

A Pro-Ject X2 B lemezjátszón már megtalálható a mini XLR csatlakozó is a szokásos semi-balanced RCA mellett. Ahhoz, hogy ezt az új összeköttetés kihasználhassuk szükség van egy mini xlr – mini xlr kábelre és egy ehhez fejlesztett B jelölésű balanced phono előfokra, mint az említett Pro-Ject Phono Box DS 3 B. A rendeltetésszerű használat az, hogy egyszerre csak az egyik kábel van bekötve, tehát mini xlr használat esetén az RCA ne legyen bekötve és külön földelő kábel sem szükséges ilyenkor.

Pro-Ject Phono Box DS3 B előerősítő Gedeon Audio

A Pro-Ject X2 B lemezjátszó ugyancsak európai termék, tehát tőlünk pár órára fejlesztik, építik és gyártják az elejétől a végéig. Nettó 10 kg súly, szíjhajtás, 30 mm vastag és 2 kg-s akril lemeztányér, 50 mm-es masszív MDF test, szénszál-alumínium szendvics hangkar, Ortofon Quintet Red MC hangszedő és elektronikusan állítható sebesség. Állítható azimuth, VTA és anti-skating a szokásos lógatott súllyal.

Pro-Ject X2 B lemezjátszó Gedeon Audio

Ami már az összeszerelésnél is feltűnt, hogy már magát a motort is TPE szíjjal lebegtetik egy foglalatban, tehát maga az elektronika nem érintkezik az MDF testtel és így teljes elcsatolást hoztak létre. Ennek előnye, hogy még a legapróbb rezgések sem jutnak át a hangszedőhöz és lemezhez.

Pro-Ject X2 B lemezjátszó Gedeon Audio

Külön említendő, bár már alapnak mondható a Pro-Ject-nél, hogy a talpak állíthatóak és így önmagában vízszintbe helyezhető a lemezjátszó. Más gyártóknál sajnos ez még nem alap funkció, így említést érdemel. Maga a három talp pedig alumíniumból készült és csillapított, tehát ezen a ponton is csillapítják az esetleges rezonanciát és hangra gyakorolt káros hatásokat.

Pro-Ject X2 B lemezjátszó Gedeon Audio

Lakk fekete, lakk fehér és dió furnér színekben kapható az X2 B. A plexi porvédő tető tartozék, viszont a design csapat vélhetően pityókás volt döntéshozatal közben, mert két oldalt és front részen nem ér végig a lemezjátszón a tető. Ez szándékos, így tervezték, szóval nem hiba.

Pro-Ject X2 B lemezjátszó Gedeon Audio

A teszt környezet az alábbiakból állt össze: Norma Revo IPA-140 erősítő, VIABLUE NF-S1 XLR kábel, SC-6 hangfalkábel, Pro-Ject Phono Box DS3 B, Titan Audio és VIABLUE tápellátás. Hangfalból volt több is, de főként Revel Performa3 F206 és Fyne F700 volt bekötve.

Norma Audio Revo IPA-140B erősítő Gedeon Audio

Szokásos lemezeimet vetettem be, mint Manu Delago – Metromonk, Sevdaliza – Shabrang, Birds ov Paradise, The XX és társai. Az örök referencia trackel indítottam, a The Step című számmal Manu Delago-tól, ami egy egészen selymes és könnyed stílust hozott a Pro-Ject lejátszóval és phonoval. A férfi énekhang kontrasztos és kontúros, de nyugodt és mélyebb tónussal kezelve.

Fyne Audio F700 hangfal Gedeon

A handpan apró részleteit egyértelműen kihozza a szett, mindezeket hasonlóan simulékonyan és elegánsan kezelve. Semmi erőszakos élesség, karc és túlzott fényesség. A hangkép színtiszta analóg érzetet hoz végig és ez egyik lemezen sem változott kardinálisan. Sevdaliza hangzása volt még a leghivalkodóbb a mix és master miatt, hiszen ott elég sok kísérletezés történt a zenék készítésénél. Ez viszont elég jó hír, hiszen nem nyomja rá a Pro-Ject a sajátos hangzását minden vinylre, hagyta a Shabrang album minden torzítását, furcsaságát és néhol ércességét érvényesülni. Homogén, neutrális és csendes az összkép alapból.

Pro-Ject X2 B lemezjátszó Gedeon Audio

Birds ov Paradise – Rainmaker lemezét a pattogó, pörgős és szokatlan hangok miatt szeretem felrakni, mert több képességre (vagy hiányosságra is) felhívja a figyelmet egyes szetteknél. A basszus gyors, irányított és a Fyne F700-on kicsit kemény is volt. Álló hangfalakon hasonlóan megmaradt a kontroll érzet, csak jóval mélyebbre hallottam a történéseket. Érdekes, hogy még a Norma IPA-140 mellett is milyen katonás rendet tartott a Pro-Ject páros.

Pro-Ject X2 B lemezjátszó Gedeon Audio

Mini XLR vs RCA

Mivel a normál X1, X2 és a B verziók között van különbség árban, így nyilván fontos kérdés, hogy a két összekötés között mekkora különbség is hallható ugyanezen zenéket hallgatva. A tesztelés egésze alatt xlr-en hallgattam a zenéket és a legvégén kötöttem csak át az RCA-t, majd ismét vissza az xlr-re. Érdekes, hogy mikor először hallottam RCA-n keresztül, akkor jóformán vállat vontam, hogy igazából nincs nagy különbség, csak talán egy kis gömbölyítést kapott a zene közepe és teteje. Mindez hallható, de nem hatalmas különbség. Aztán visszakötöttem ismét az xlr-t és kiélesedett a zene, kontrasztosabb lett a teljes hangkép és jelerősségben is feljebb ugrott az érzet. Manu Delago – The Step számban lévő énekhang artikuláltabb lett és a középtartomány textúra rétege előrébb lépett a zenén belül. A zene teteje levegősebb és kevésbé érződik zártnak a tér, mint az RCA esetén. A különbség ott van, hallható és több ponton is felfedezhetőek ezek a kisebb, nagyobb változások. Fekete fehér különbségnek nem merném hívni, de egy kellőképpen nagy felbontású rendszeren ez hatványozott változást jelent.

Összességében a Pro-Ject X2 B lemezjátszó kialakítása, építési minősége és felhasználó barát rugalmassága tökéletes közeli, amit csak a plexi tető kinézete csorbít kis mértékben. Nincsenek indokolatlan kötöttségek, állíthatjuk kedvünkre a hangkart, a lábakat és fel van készítve a mini xlr összeköttetésre is. Az új balanced technológia valóban hoz pár előnyt, aminek egy hátránya csupán, hogy házon belül kell phono előfokot választani a lejátszóhoz. Nyugodt, selymes és elegánsan részletező hangja van, kiemelkedően jól megfogott és feszes basszusokkal. További érdekesség lesz, hogy miként szól az X2 B + Ortofon Quintet Red MC egyéb phono előerősítőkkel, aminek a beszámolójával érkezem a későbbiekben.