Hírek, újdonságok

Primare PRE35 Prisma bemutató - Stereophile

bartimex
2024.04.05 15:16
Primare PRE35 Prisma bemutató - Stereophile

Valószínűleg nem a „hygge” lesz az első szó, ami eszébe jut amikor elgondolkodik a Primare PRE35 Prisma előerősítőn, pedig a Svédország Limhamn városában található Primare így hirdeti a készülékeit. A szó kényelmet jelent, ami fontos dolog az északi országokban, gyakorlatilag életelvnek nevezhető. Van még egy kifejezés, amit a gyártó használ, ez pedig a „lagom”, ami laza fordításban nem túl kevés, nem túl sok, pont megfelelő jelentéssel bír.

Oda vagyok a high-tech berendezések népies jelzőiért, főleg akkor, ha megtapasztaltam azokat. Hygge stílusban éltem együtt a PRE35 Prisma előerősítővel, miközben a fizikai és elektronikus tervezésének eleganciája ráébresztett a lagom elv nem túl kevés és nem túl sok jelentésére.

A Primare régóta működő gyártó. Bo Christensen és Bent Nielsen alapította 1985-ben. Csapatban dolgoznak úgy a kutatás mint a fejlesztés terén, és amit a mérnökök kitalálnak, azt Nielsen, a főmérnök gyúrja egységbe. A Primare egyébként a D-osztályú erősítés egyik úttörője. Kal Rubinson és Herb Reichert kollégáim erről részletesen beszámoltak az általuk írt bemutatókban. (A teszteket lefordítottuk, az A35.8 végfokról itt olvashat bemutatót.)

A PRE35 Prisma teljes mértékben megvalósítja a digitális adatfolyam technológiák felfedezésének lehetőségét.

Az elmúlt években a piacon megjelent több funkciót integráló egységek kínálata sokat szélesedett, ráadásul a minőségük is egyre jobb, ami arra készteti a megrögzött szeparatistákat (minden funkcióra külön készüléket használók), hogy komolyan fontolóra vegyék őket a rendszer fejlesztés során. A Primare kínálata 21 komponenst tartalmaz, és ezek egy része többféle felszereltség fokozattal rendelhető.

A külön megvásárolható kiegészítő modulok több szabadságot adnak az utólagos fejlesztéshez. A PRE35 alap felszereltség választásakor 3900 dollár. Ha a DM36 DAC modullal felszerelve szeretné kérni, az ára 4400 dollár. Aki pedig a bemutatóban szereplő SM35 Prisma hálózati modullal bővített verziót választja, annak 5000 dollárt kell fizetnie. A PRE35 Prisma tehát DAC és hálózati modult is tartalmazó többfunkciós eszköz.

Csatlakozások és az általános megjelenés:

Nem szeretném, hogy használati útmutatóvá fajuljon a cikkem, ezért csak röviden sorolom fel a be és kimeneteket. Öt analóg bemenet (kettő XLR), kilenc digitális bemenet, Wi-Fi és Bluetooth mellett Két XLR és két RCA vonal kimenete van. Digitális kimenet (SPDIF RCA), LAN kimenet, trigger kimenetek, és RS232 a rendszer építéshez. Nincs szimmetrikus digitális bemenet, és nincs fejhallgató kimenet. Az analóg oldalon szimmetrikus a jelkezelés módja a bemenettől a kimenetig (semmi digitális, teljesen analóg)

A PRE35 Prisma klasszikus teljes méret, 4,2 inch magassággal, három kiváló minőségű lábbal. Nem melegszik, másik készülékre rárakható. Az előlapon két forgató gomb, és négy nyomógomb található. A távirányító rendszer vezérlésre alkalmas, más Primare készülékeket is kezel. A kijelző viszonylag kis méret, csak alap tájékoztatást nyújt. A hátlap felirata szerint Svédországban tervezték, de Kínában készítették.

Hogy teljesebb képet kaphassak, a kezelési útmutató és a gyártói tájékoztató elolvasása után Terry Medalen marketing menedzserhez fordultam. Tájékoztatott arról, hogy a PRE35 Prisma egyedi tervezésű R-magos analóg tápegységet tartalmaz, a kapcsoló üzemű részt csak a készenlét fogyasztás alacsony értéken tartásához használja. A Primare egyébként nagyon nagy hangsúlyt helyezett a lehető legjobb tápfeszültség ellátásra, ahogy az a web oldalukon olvasható tervezési elv dokumentumban olvasható.

Mivel ez egy előerősítő, a hangerő szabályzás módja kulcsfontosságú. Ahogy arról Medalen tájékoztatott, 2×4 csatornás szimmetrikus áramkört építettek be, ami kis hangerő beállításban is optimális dinamikát és pontos csatorna együttfutást garantál. Az integrált áramkör nincs benne a jelútban, az teljesen analóg. 21-54-es hangerő értékig 1 dB a lépték, és 55-99 között pedig 0,5 dB a lépték. Nagyobb hangerő esetén a finomabb szabályzás a jobb.

A hangerő szabályzás, a DAC, illetve a hálózati elektronika is generál némi zajt, ez természetes. A Primare ezt úgy csökkentette, hogy a lehető legrövidebb jel utat valósította meg. Átgondolt topológia, és négy rétegű áramköri egységek, amelyeken kis méretű felületszerelt alkatrészek vannak, rövidebb antennának minősülnek, mint a hagyományos alkatrészek, amelyeknek lábai vannak.

A PRE35 DAC egysége az AKM egyik zászlóshajója, az AK4497 köré épült. Ez 128 dB jel/zaj viszonyra képes sztereó módban, -116 dB THD+N mellett, és támogatja a 768 kHz PCM valamint a 22,4 MHz DSD formátumokat. Ezek a magas értékek potenciális jövőbe mutató dolgok. Az AK4497EQ tartalmaz egy új fejlesztésű QSR Doubler kapacitás szűrő egységet is, amely 200 kHz-ig rendkívül alacsony zajszintet garantál.

A belső kapcsolatok:

Úgy a fogyasztók, mint a magas minőségű audió berendezések tervezői új kihívásokkal néznek szembe akkor, amikor a hardver és szoftver házasításáról van szó. A hardver gyártó cégeknek szoftver tervező mérnököket kell alkalmazniuk, akik létrehozzák az alkalmazások integrációját figyelembe véve a jövőbeli funkciókat és frissítéseket. A bemutató megírásakor (2023) ez a hardver-szoftver házasítás még folyamatban volt, nem zárult le teljesen. A szoftver a hálózati kapcsolaton keresztül frissíthető. Terry Madelen az alább felsorolt lehetőségeket említette:

  • A Primare PRE35 Prisma úgy van tervezve, hogy a multi zónás Primare Prisma alkalmazással vezérelhető, ami Android és iOS platformon is elérhető. Az app egybe integrálja az internet rádió, a helyi tárolt fájlok, valamint a streaming szolgáltatások széleskörű elérhetőségét.
  • Miután minden tervezett fejlesztéssel végeznek, a Qobuz és a Tidal is beépül az alkalmazásban. A Qobuz 24/192 kHz felbontást, a Tidal pedig az MQA felbontásokat támogatja.
  • A tesztelés időtartama alatt a Roon, az AirPlay és a Chromecast fejlesztés alatt állt, de a cikk megjelenésekor már minden funkció teljesen használható állapotú és a maximális kapacitással kihasználható. (azóta a Roon Ready minősítést is megkapta a készülék – Fordító megjegyzése)
  • A Bluetooth megközelítés módja szokatlan a gyártó részéről. Annak tudatában, hogy mire képes az új kodek, a Primare mégis a 4.1-et választotta, ami elsősorban alkalmi zenehallgatásra van kitalálva. Aki tehát jobb hangzásra vágyik, annak érdemes más kapcsolat formát választania.
  • Bele van építve a WiSA vezeték nélküli rendszer, ami akár 24/96 kapcsolatra képes gyakorlatilag nulla késleltetéssel (mikro szekundum) a rendszert alkalmazó vezeték nélküli hangfalakkal való használatra.

Kezdetben a laptopom Wi-Fi kapcsolatát használtam, és USB kábellel csatlakoztam a PRE35 Prisma bemenetéhez. Később Ethernet közvetlen csatlakozást használtam a routertől, és így végeztem a kritikus meghallgatást. Persze kipróbáltam a beépített Wi-Fi kapcsolatot is. Minden jól működött, de végül maradtam a LAN-nál.

A konfigurációs beállításokhoz közel ültem, és szemüveget vettem fel, mert ahogy azt korábban is említettem, a kijelző nem túl nagy. A beállítások többféle testre szabást tesznek lehetővé, még a némítás mértéke is kiválasztható.

Meghallgatás három szinten:

Három különálló audió rendszerem van, háromféle árszinten. Ez lehetővé teszi számomra, hogy a vizsgálati mintákat a megfelelő árszintű készülékek között hallgathassam meg.

A referencia rendszerem a Wilson Audio Sasha DAW hangfalból, a McIntosh MC462 végfokból, és Audio Research csöves phono és előerősítőből áll. Elsőként ebbe illesztettem be a Primare PRE35 Prisma-t mint előerősítő, és forrásnak CD lejátszót használtam.

A meghallgatások számos aspektusa közül az egyik amit nagyon élvezek, a lehetőség, hogy újra hallgassam a felvételeket, és felfedezzek bennük eddig még nem hallott részleteket.

Burt Bacharach 2005-ös albuma At This Time (CD, Columbia/Sony CK 97734):

A PRE35 Prisma hangzás karakterének meghatározásához ezt az albumot választottam. Ez talán kevésbé ismert, mint a többi, mivel hét év kihagyás után jelent meg. 9/11 után hallgatva ez az album komorabbnak, politikai felhangoktól kevésbé mentesnek tűnik, mint az előzők. Néhány minta Dr. Dre munkája a felvételben.

Személyes referencia hangzás élményem kapcsolódik ehhez a felvételhez. A Capitol Records Studio vendége voltam akkor, amikor Bacharach vonós zenekari hangokkal egészítette ki a szerzeményt. A Danger című instrumentális szerzeményében hallható, ami Dr. Dre szintetizátor hurkokat is tartalmaz.

Az volt a személyes benyomásom, hogy a PRE35 Prisma hangja az Audio Research REF6SE előerősítőmhöz hasonlít, de nem teljesen olyan. A mélytartomány kicsit előrébb van a PRE35-tel, és a magasak pedig fent csillogóbbak. Más szavakkal a széleken érzékeltem eltérést. Először nem találtam elég komfortosnak.

Aztán a jól ismert bejáratás folyamata alatt –a Primare 24 órát javasol – folyamatosan zenéltem vele és hallgattam. A karaktere tényleg megváltozott, de az is lehet, hogy csak hozzászoktam. Elővettem a Records to Live For sorozatomból Frank Sinatra Capitol albumát.

Frank Sinatra The Complete Capitol Singles Collection (16/44.1 FLAC, Capitol Records/Qobuz):

Kiderült, hogy a kislemez verziók különböznek az albumokon szereplő daloktól. Ahogy hallgattam, immár összeállt az előerősítő hangja. A telt basszus, ami korábban túlzónak tűnt, most mély és nyugodt óceánná változott, amelyen Frank hangja hajózott.

2009-es Avatar (Atlantic 521681):

Régen nem hallgattam ezt a filmzenét, amit a néhai James Horner kevert. Ő képes volt a kifinomult szintetizátor elemeket a nagyzenekarral tökéletesen egybe olvasztani. A You Don’t Dream in Cryo nyitó számban a drónok lenyűgöző filmes hatást keltettek – erőteljesebbek voltak, mint a referencia előerősítőmmel. A hangszer textúrák és az ének nem volt sem vékony, sem durva, a finom részletek amiket hallottam szépen egészítették ki ezt a többsávos hangfelvételt.

A földszinti tapasztalatok:

A mostani házamban először állítottam össze minőségi hangrendszert a nappaliban. A lelke egy klasszikus McIntosh MC275 csöves végfok, amely Harbeth C7ES-3XD hangfalat hajt. Kíváncsian vártam, hogy miként működik majd együtt a félvezetős Primare és elektroncsöves végfok kombo. Streaming DAC és előerősítőként használtam a PRE35 Prisma-t Qobuz zenékkel.

Stephen Sondheim musical Into the Woods (24/48, Craft Recordings/Qobuz):

A 2022-es Broadway felvétel nálam Grammy ajánlást kapott az év legjobb musical albumára. Sondheim összetett pergő dalszövegei kiváló minőségű lejátszást igényelnek. A mássalhangzókat tisztán kell érteni ahhoz, hogy értékelhető legyen a művészi szintű alkotás. A dalszöveg kristály tisztán érthető, a zenekar energiától duzzadt, és soha nem keményedett fel a hang. Az előadás jobb volt így, mint egy tipikus élő Broadway erősítés a színházban.

Samara Joy egy fiatal jazz előadó énekes, akit kedvelek. Debütáló albuma (24/96 FLAC, Whirlwind Recordings/Qobuz) olyan szerzeményeket tartalmaz, mint a But Beautiful és az Everything Happens to Me ahol megmutatja igazi tehetségét. A hangja tud sötét lenni, ha a dalszöveg megkívánja, de nem nehéz, és vastag. Joy nem fél Ella nyomdokába lépni, véleményem szerint úgy a hangja, mint a zenei érettsége, meg a tehetsége is megvan ehhez. A PRE35/MC275 kombó kiváló együttműködést mutatott, a tonalitás szépen csiszolt, a képalkotás precíz.

Giles Martin and the Abbey Road Revolver (24/96 FLAC, Apple Records/Qobuz):

Miközben jegyzeteltem, Giles Martin új remixét, a Revolvert hallgattam. Mikor először hallottam a dologról, elgondolkodtam azon, hogy lehetett elérni a javulást, hiszen mindig is nagyon jól szólt a felvétel. (aktuálisan az album a 11. helyen van a Rolling Stone 500 Greatest Hits listáján). Megtudtam, hogy az Abbey Road szabadalmaztatott demix eljárását alkalmazták rajta.

Megkérdeztem Joe Harlay producer barátomat, miként vélekedik az új albumról. Joe azt mondta, hogy az énekhang most jobban megkülönböztethető, és kiegyensúlyozottabb a sztereó hatás. Számomra a leginkább szembetűnő változást a Good Day Sunshine nyitó zongora hangjai jelentették, amely immár csodálatosan szól. Aztán ott a Got to Get You into My Life kürtjeinek hangja, amelyek élénkebbek. A demix lehetővé tette Martinnak és a hangmérnököknek, hogy új életre keltsék ezt a híres klasszikust. A PRE35 Prisma meg azt tette lehetővé számomra, hogy meghalljam, és értékelni tudjam a változtatásokat.

Értékelés:

A Primare PRE35 Prisma arra késztetett, hogy elgondolkodjak az általam kedvelt hang fogyasztás módokon. Nem feltétlenül jókedvből hallgatok zenét fejhallgatóval, de túl sok évet töltöttem fejhallgatóval a fejemen szerkesztés és keverés közben (egyébként Amtrak halló járati verziót használok, hogy kizárjam mások mobil telefon beszélgetésének zavarását) A monó felvételek sem okoznak annyi örömöt, mint egy finom sztereó színpad, kivéve ha Billie Holiday-ről van szó 78-as fordulatról, mert az legyőzhetetlen. Amúgy nem tartom magam térhatásúnak sem, nem akarom, hogy a zene besurranjon hozzám, és nem rajongok a kettős erősítésért sem. Nyűgös, és drága dolognak tartom. Ám nagyon szeretem a kiegyensúlyozott félvezetős és az elektroncsöves eszközök hangját.

A PRE35 Prisma egy jól hangolt jól megépített finom eszköz, ami figyelembe véve a legmodernebb technológiákat, igazán méltányos árú streaming előerősítő. Egyszerű skandináv esztétikáját meghazudtolja a gazdag funkcionalitás, és a rugalmas használat módja. Ha tehát hálózati lejátszásra képes előerősítőt keres gazdag felszereltséggel, és rendelkezésére áll a megfelelő költségvetés, valamint a hozzá illó rendszer, mindenképpen vegye fel a hallgatási listájára, mert szívből ajánlom. Lagom!

A Primare PRE35 Prisma előerősítőt az Audio Precision SYS2722 rendszeremmel mértem, majd néhány mérést megismételtem a Magazin nagy teljesítményű APx500 rendszerével. Elsőként az analóg bemenetek bemeneti impedanciáját mértem meg. A gyári adatok 30 kiloohm, és 15 kiloohm. A méréseim szerint 29,6 kiloohm az XLR 20 Hz – 20 kHz között, illetve 14,8 kiloohm 20 Hz és 1 kHz között az RCA bemeneten, ami 13 kiloohmra csökken 20 kHz-en.

A maximális erősítés értékek az XLR kimeneten 16,7 dB, és 22,75 dB az RCA kimeneten mérve. A PRE1 és LINE1 kimeneteken 16,7 az RCA csatlakozáson, és 10,7 dB az XLR-en. A fix vonal kimenet ehhez nagyon közeli érték, az eltérés mindössze -0,1 dB. A kimeneti impedanciák is nagyon közel vannak a gyári adatokhoz 376 ohm az XLR és 94 ohm az RCA csatlakozásokon.

A PRE35 minden analóg kimenete abszolút polaritással dolgozik, és az analóg bemenetről szuper lapos 100 kHz-ig. A mérést maximális hangerő beállítással végeztem. Egyéb hangerő beállításban sem volt változás, az együtt futás pontos, és a frekvencia menet teljesen lapos maradt.

A fenti ábrán az 1 kHz-es szinusz átvitel látható DC-1kHz között. Bal csatorna kék, jobb csatorna piros.

Az alacsony frekvencia részen megfigyelhető, hogy az átvitel teljesen mentes a tápfeszültség zavaroktól. Ugyan az ábrán nincs megjelenítve, de az áthallás csillapítás mindkét irányba 120 dB-nél magasabb érték, ami a hangsáv tetején is még mindig a kiválónak számító 101 dB.

Rövidre zárt bemenettel és maximálisra állított hangerő szabályzással a Primare szélessávú jel/zaj viszonya 78 dB mindkét csatornán, ami 91-re javul 1V 100 kiloohmon, ha a mérést az audió sávra korlátozom. A-súlyozott mérés módban az érték tovább javul 93,75 dB-re.

A fenti ábrán az XLR kimenet THD+N 1 kHz 100 kiloohm mérés látható. A függőleges a százalék skála és a vízszintes a feszültség skála. 8V-ig a torzítás mértéke a zajszint alatt van, a klipping 15 V. Ha 600 ohmra csökkentem a terhelést, a vágás szint 6V-on megtörténik, de ez a gyakorlatban nem következik be soha, pusztán a méréskor használatos tájékoztató jellegű adat. (több tíz kiloohm minden erősítő bemeneti impedanciájának a névleges értéke, a gyakorlatban ilyen alacsony érték csak meghibásodás esetén fordulhat elő – Fordító megjegyzése)

A fenti ábrán az XLR be és kimenetek THD+N figyelhető meg 5V 100 kiloohm értéken. Bal csatorna kék, jobb oldal piros. 600 ohm értéken bal csatorna zöld, jobb oldal szürke. (nem bírt magával, itt is elvégezte a 600 ohmos mérést – Fordító megjegyzése)

A normál terhelés értéken a torzítás értéke nagyon alacsony, 0,0035% alatt marad. (próbálta hibára kényszeríteni, de nem igazán jött össze. Szerintem tetszett neki a stabilitása, ezért játszott el vele a szélsőséges terheléssel – Fordító megjegyzése)

A fenti ábrán a LINE bemenet és asz XLR kimenet spektrum látható 50 Hz bejövő jellel. A skála DC-1 kHz-ig mutatja lineáris felosztással a kimenetet 2 V-os bejövő jellel. Bal csatorna kék, jobb csatorna piros. A harmadik harmonikus alig haladja meg a -120 dB értéket.

A fenti ábrán az intermodulációs torzítás mérés ábrája látható 19 kHz és 20 kHz bejövő jelekkel. Elképesztően alacsony százalékos torzítás érték.

A digitális bemenetek felől is ugyanilyen alapossággal végigmérte a PRE35 Prisma képességeit. Az ábrák és a mérés módok értékelése hosszú és unalmas lenne, akit viszont érdekel, az eredeti nyelven ide kattintva elolvashatja.

Aki pedig nem akar a száraz témával hosszan tovább foglalkozni, John Atkinson rövid értékelését az eredeti nyelven itt is elolvashatja.

 

Írta: Sasha Matson

Forrás és képek: Stereophile és Primare

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu