Hírek, újdonságok

Primare CD35 csoportteszt - HiFiChoice

bartimex
2023.07.31 10:04
Primare CD35 csoportteszt - HiFiChoice

A zászlóshajó nem csak streaming modul beépítési lehetőséget, és modern DAC modult tartalmaz.

Amennyire letisztult és minimalista, olyan aprólékosan kidolgozott svéd építési minőség. A Primare moduláris fejlesztési ötlete nagyon rugalmas, és nagyon skandináv belső harmóniát áraszt. Ha például a csoport tesztben szereplő Primare CD35-be SM35 Prisma modult épít, hálózat lejátszás funkcióval bővíthető. De arra is van lehetősége, hogy a DD35 transzportot választva megkapja a legjobb CD futóművet, és külső DAC-hoz csatlakoztassa. Bárhonnan közelít, kiváló alapokra építkezhet.

A CD35 erőssége a TEAC CD5020A-AT transzport, amit különleges csillapításokkal építettek be. Külön analóg tápegység hajtja a mechanikát, a digitális részeket és az analóg áramköröket. A memória buffer funkcióval javítják a hangminőségét. 32 bites 8-csatornás ESS Sabre ES9028 PRO DAC dolgozik benne, ami 129 dB dinamikára képes a dupla differenciál topológiának köszönhetően. RCA és XLR kimenetei vannak, válogatott FET félvezetőkből építve.

A tápellátásra nagy hangsúlyt fektettek. A Primare szerint ez nélkülözhetetlen, ha jó eredményt szeretnének elérni. A hatékonyság elengedhetetlen úgy az analóg, mint a digitális kapcsolóüzemű megoldások alkalmazása során. A CD35 a hangminőség szempontjából fontos áramköri részeket analóg tápegységgel, míg a digitális vezérlést és a készenléti áramköröket kapcsoló üzemű tápegységgel hajtja.

A kijelzője kiváló. Nagy, OLED, fehér színű, és a hallgatási pozícióból is könnyen leolvasható. Ez pontot érdemelt az értékelésben, ahogy a kényelmesen használható csatlakozások is.

A hang:

Sima győzelem? Ez gyakorlatilag elképzelhetetlen egy csoport tesztben, de minden esetre a CD35 komolyan kezdi. Minden olyan tulajdonságot felvonultat, ami szükséges a legjobb megítélés szempontjából. Először is a Primare egy rendkívül magabiztos, a hangzásban tényleg mindenre kiterjedő.

Hasonlít a Rega lejátszójára, de húsosabb, és gömbölyűbb annál. Ugyanakkor a Roksan simaságát dinamikáját és finom részleteit is megadja. A Cyrus közel van hozzá, de a CD35 bemutatója tisztább, áttekinthetőbb képet ábrázol a színpadról. Mint látható, minden versenytárs jól fel van vértezve, de a CD35 előnye a felbontás, és a rendkívül pontos ábrázolás mód, amiben fellelhetők a legapróbb zenei részletek, amik természetes tonalitással, folyékonyan szólalnak meg. Jeff Beck szédítő sebessége a Goodbye Pork Pie Hat számban dinamikusan, erőlködés nélkül, tele finomságokkal pörög. Nem olvadnak össze részletek, annyira izgalmas a bemutató, hogy leesett az állkapcsom. Ellenállhatatlan késztetést éreztem a hangerő növelésére.

Ítélet:

Annak ellenére, vagy éppen azért, mert mérföldeket gyalogoltam a CD szekrény, a Hi-Fi állvány, és a hallgató szék között, nagyon élveztem a csoporttesztet. Folyamatosan bővítem a CD gyűjteményemet, és soha nem untam meg cserélgetni a lemezeket ebben a hat prémium lejátszóban. Hangsúlyozom, hogy a döntésem az egyéni ízlésemet tükrözi, egyszerűen számomra a Primare CD35 hangzott a legjobban.

A Roksan-nal kezdtem, mert nagy reményeket fűztem hozzá. Nem teljesen hozta azt, amit elvártam. Kifinomult, nem fárasztó, ennek ellenére a hang sármja nem minden felvételnek tesz jót. A Marantz és a Musical Fidelity között döntetlent hirdetek, mert nem tudom egyértelműen eldönteni, hogy az SA-12SE stúdió jellegű elemző képessége, vagy az M6SCD laza, színes, és kiterjedt hangja a vonzóbb tulajdonság. A megszólalás stílusuk teljesen eltérő, egyéni választásán múlik, melyik tetszik majd jobban.

A Cyrus megszolgálja az árát, ütős és fürge, analógosságban közelít a csábos Rega-hoz. Mindkettőt meg lehetne hívni egy olyan versenyre, ahol azt kell eldönteni, hogy valóban digitális-e a lejátszott hang. Érdekes, egyéni stílusú mindkettő, és végül is bármelyik jó választás a CD lejátszásához. A Saturn a felső betöltés módjával azért túlmutat a Cyrus front töltésén, emiatt nálam a Rega szerezte meg a második helyet.

A csoportteszt győztesének rövid értékelését a hitelesség kedvéért az eredeti nyelven mutatjuk meg:

A csoportteszt résztvevő készülékei:

Írta: David Vivian

  1. Márcus fizikális lapkiadvány

Forrás és képek: HiFi Choice és Primare

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu