Hírek, újdonságok

Primare A35.8 bemutató - Homecinemachoice

bartimex
2023.05.19 18:09
Primare A35.8 bemutató - Homecinemachoice

A Primare nyolc-csatornás erősítőjének az a célja, hogy egyetlen watt se menjen veszendőbe.

Nyolc csatorna? Amikor először megláttam a Primare A35.8 végerősítő adatlapját, azt hittem rosszul olvastam, mert a házimozi piacon a páratlan számokhoz vagyunk szokva. Márpedig a gyártó a rugalmas használhatóság érdekében a nyolcat tartja a megfelelő mennyiségnek akár a házimozi, akár a zenehallgatás a cél.

Igen, a zene. A svéd Primare a közelmúltban leginkább a kétcsatornás Hi-Fi hardverekre koncentrált, ezért váratlanul ért az A35.8 piacra dobása, ami egyértelműen házimozi alkalmazásra utal első látásra. A 35.8 a cég kínálatában a kétcsatornás 35.2 végfokmellett található, de érdekes módon az is használhatja, aki csak egy pár hangfalat szeretne meghajtani. Hogyan? A nyolc csatornányi erősítőt akár négy hídba kötött rendszerként is használhatja, és kettős erősítéssel hajthat meg velük egy arra alkalmas hangfalat. Így lesz a nyolcból négy, végül kettő. Természetesen csak akkor tegyen bárki ilyet, ha a hangfalai elég magas színvonalat képviselnek ahhoz, hogy indokolt legyen a 4500 fontba kerülő erősítés. Ha így akarná bárki használni, akkor mindent elsöprő 750 W teljesítmény juthat egy hangfalra.

Csatorna kiosztás:

Házimozis alkalmazás mód szempontjából 150 W csatornánkénti teljesítmény áll rendelkezésre. 7.1 rendszer építése esetén a Primare azt javasolja, hogy a center csatornát hídba kötött két végfokkal hajtsa meg, így jól működik a matek. Ám 5.1 esetén is használható olyan módon, hogy a két frontot és a centert hídba kötött végfokokkal hajtja, a fennmaradó kettő pedig a hátterekről gondoskodik. Aki pedig Atmos rendszert szeretne mondjuk 15 csatornával, annak két darab A35.8-ra lesz szüksége. Végül is ötletes.

A teljesítményt egy elfogadható méretű, 43 centi széles, és 14,5 centi magas préselt acél váz és alumínium kombinációjából álló egység állítja elő. Ez kényelmesen befér a Hi-Fi állványba. D-osztályú Hypex modulokat tartalmaz. A tápegység modul nem bowling golyó tömegű toroid trafót használ, hanem kapcsolóüzemű. Sem a végfokok, sem pedig a tápegység nem termel hatalmas hőt, ezért a végfok hűtőbordái a zárt készülékházon belül találhatók. A végfok a Primare legújabb APFC (active power factor) tápegység rendszerét használja. A hátsó felében látható végfok modulok rövid jelúttal csatolják ki a teljesítményt a kimeneti pontokra. A direkt kimenetek nem használtak kábeleket, valamint sok forrasztást.

A kimeneti csatlakozások katonásan sorakoznak egyértelmű feliratozással. Felettük XLR és RCA bemenetek találhatók. A csatorna párok egymástól függetlenül hídba köthetők. Tényleg teljesen áttekinthető.

A jobb oldalon a 12V-os trigger be és kimenetek mellett RS232 rendszer vezérlés csatlakozás látható. Én ezeket nem használtam, mert az A35.8 automatikusan bekapcsol, ha jelet érzékel a bemenetén, és 20 perc múlva készenlétre kapcsol, ha nem. Az Auto Sense és Auto Standby is kikapcsolható, ha valakinek nincs rá szüksége.

Ami az A35.8 általános megjelenését illeti, az elsősorban funkcionális, és elegáns. Sok teljesítmény erősítő viseli a fekete színt, de a Primare szálcsiszolt előlapja tényleg szép. Rendelhető titán színben is. Középen a logo alsó része szolgál a be és kikapcsolásra, ami fényesebben világít, ha az erősítő készen áll a bevetésre.

Minden szempontból rendelkezésre áll:

A teszt során meghallgattam a kétcsatornás Primare PRE35 előerősítővel (XLR bemenetről) valamint egy Arcam AVR850 receiver RCA multicsatornás kimeneteiről is. Mindkét használat módban nyilvánvaló volt az ereje, és az erőssége. Vannak hangzásbeli jellegzetességei, amik nagyon tetszettek.

Mivel D-osztályú, ismerős jelenségként szinte vártam a kategória ütős stílusát, de a Primare más. Nem dühöng feleslegesen, és még finomkodásra is képes. A tranziens ütős, de a kéz stabilan rajta van a kormányon, nem fordul el erőszakos irányba. A film egyes harsány jelenetei után le tud nyugodni a hang, és jöhetnek az érzelmek. A hangos effekteken nem érezni az erejének határait, kimeríthetetlennek tűnik. Ebben biztos, hogy szerepet játszik az NCore modul jó tervezés módja, ami alacsony torzítással dolgozik még drasztikus impedancia változások esetén is. A hangzás tiszta, egyenletes a teljes hallható tartományban.

Az elején öt hangfalból álló Q Acoustics Concept rendszerre kötöttem rá, és nem alkalmaztam a híd bekötést. A The Suicide Squad (4K BD) bombasztikus hangsávjával hallgattam meg. Amikor a csapat partra szállt Corto Maltese szigetén, hatalmas tűzharc következik. Határozottan jól jött az erőteljes tranziens átvitel képesség. A fegyverek dörgése pontos, gyors, drámai. Mivel a hangok nem mosódtak össze, az egész még izgalmasabb volt. A filmzene dobokkal, és gitárral kezdődik, ami határozottan zúdult a frontok irányából. Aztán mikor Savant visszavonul, John Murphy zeneszerző klasszikusra vált vonósokkal, rézfúvósokkal, ami megmutatta, hogy az A35.8 képes a zenei stílusú bemutatás módra is. A hangszerelés pompás, tele van gazdag tónusokkal a bemutató.

Aztán átkötöttem a két frontot és a centert híd meghajtás módra. A változás lenyűgöző volt. A sebesség és az áttekinthetőség extra lendületet kapott, amihez a mélyek teltebb bemutatás módja csatlakozott. Az előny nyilvánvaló.

Ugyanez igaz a Transformers: Revenge of the Fallen (Sky Cinema) kasszasikerén. Miközben a robotok Gízában harcolnak, a mechanikus részeik zúgása, és zörgése hatalmas élmény, a bariton hangjuk pedig az ember apró méretét hangsúlyozza.

A Primare A35.8 hídban kiválóan zenél. Aki megvásárolja, mindenképpen próbálja ki, ezt melegen javaslom. Ilyenkor az erősítő a tápegység határtalannak tűnő energiájával mindössze két pár modult táplál. A Bowers & Wilkins 705 S2 állványos nem könnyen hajtható, de izgalmas energiát és áttekinthetőséget kapott az extra energia révén. A lejátszási listámon széles skálán található zenei stílus a bluestól a rock és elektronikuson át, a jazz-ig. Az AC/DC Back in Black (CD) riffjei szinte a székbe préseltek, míg Bob Dylan Pat Garretthez és Billy the Kidhez (Tidal Master) hasonló stílusa megmutatta a végfok édes oldalát. A gitár húrok rezonálása, a finom ütőhangszerek és a basszus aláfestés túlkapások, és felesleges durvaságok nélkül szólaltak meg.

Értékelés:

A Primare A35.8 egy sokoldalú végfok, amelynek teljesítménye és elegáns megjelenése bőven meghaladja az árkategóriát. A benne rejlő erő nem csak kezelni képes a nehezen hajtható hangfalakat, de mindezt úgy műveli, hogy a torzítást, és a nem kívánt elszíneződéseket nagyon alacsony szintet tartja. Az, hogy hídba köthető, csak hab a tortán, amivel az általa okozott élvezet fokozható. Egyszerre erős, és kifinomult, ezért határozott A-kategóriás besorolást adok neki.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Írta: Mark Craven

  1. június 22.

Forrás és képek: Homecinema Choice és Primare

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu