Hírek, újdonságok

Naim Uniti Star Media Player – PRÉMIUM JÁTÉKOS, PRÉMIUM ÁRON

bartimex
2024.04.26 11:07
Naim Uniti Star Media Player – PRÉMIUM JÁTÉKOS, PRÉMIUM ÁRON

A Naim Uniti Star egy meggyőző médialejátszó, amely kiváló minőséget nyújt a CD-rajongók számára.

A Naim Uniti Star médialejátszó egy csúcsminőségű termék, ami tükröződik az árában is. Kiváló és sokoldalú funkcionalitásával, nagy felbontású hangjával és luxuskivitelével kiváló választás azoknak, akik csúcskategóriás lejátszót keresnek, és hajlandóak pénzt is áldozni rá.

Dizájn

Fekete, csiszolt felületű, eloxált alumíniummal burkolták. Előlapján egy Naim logó, ami felett fehér LED világít és a tetején lévő egyedi megjelenésű hangerőszabályzó gomb igazi prémium benyomást kelt. A Uniti Star előlapján négy gomb: egy bekapcsoló, egy lejátszás/szünet (amely a Bluetooth párosítást is végzi) gomb, egy kiválasztás/navigáció és egy kedvencek, ami lehetővé teszi a „testreszabást”. Az előlapján lévő 5 hüvelykes képernyő modern, intelligens érzékelővel rendelkezik, amely a felhasználó közelsége szerint változtatja a megjelenített tartalmakat. Távolról albumképeket mutat, és ahogy közeledünk részletes információkra vált.

Csatlakozások és beállítások

Az Uniti Star különböző audio bemeneteket tartalmaz, például a 2 db optikai TOSLink (24bit/96kHz), 2 db koaxiális RCA (24bit/192kHz), 1 db BNC (192kHz), 1 db HDMI ARC, 1 db RCA, 1 db 5-tűs DIN, 2 db USB Type A aljzat (az elülső és a hátsó panelen található) és 1 db SD-kártya foglalat. A kimenetek: 1 db sztereó végerősítő, 1 db RCA sub/pre és 1 db 3,5 mm-es fejhallgató-csatlakozóval van felszerelve.

Az Uniti Star beállítása lényegében plug-and-play, csak be kell dugni, hangszórókat kell csatlakoztatni és máris szól. A Wi-Fi beállítása sem okozott nehézséget és van egy Ethernet port is. Amint csatlakozik az internethez, a funkcióit teljes mértékben ki lehet használni. A high-end audio esetén a konfiguráció és a beállítás már bonyolultabb lehet, de az Uniti Star annyira jól kidolgozott, hogy nem kell szuperhősnek lenni ahhoz, hogy kiismerjük. A távirányító az egyik legszebb, amit valaha láttam. Lenyűgöz egyszerűségével, jó kidolgozott, elegáns és stabil, emellett számos hasznos funkcióval rendelkezik.

Streaming integráció

A streaming abszolút gyerekjáték. Beépített integrációk: a TIDAL, Spotify és Qobuz nagyfelbontású streaming könyvtárakkal, és ezek a funkciók mind könnyedén működtek. Az Uniti Star a ház körül található más eszközökről történő streamelésre is beállítható, beleértve a privát zenei szervereket is. A mobileszközről történő streamelés hihetetlenül egyszerű, mind az AirPlay, mind a Bluetooth segítségével. Mindenféle formátummal kompatibilis, beleértve az AAC-t és a FLAC-ot is.

Hangteljesítmény – hangszórók – fejhallgató

Az Uniti Star-t négyféleképpen teszteltem: kis Focal monitorokkal, közepes Focal Chorus 826V-vel, nagy Wilson Audio Specialities Alexx hangszórókkal, valamint egy referencia Focal fejhallgatóval. Az Uniti Star azonnal képes kiváló hangminőséget produkálni, 70 wattos teljesítménnyel hajtja meg a hangszórókat, és a hangzás a bakelit hang melegségére emlékeztet, de a digitális streaming kényelmével.

A nagyméretű hangfalak életszerű hangzást biztosítottak. A Wilson Audio Specialties Alexx-ekkel párosítva az Uniti Star elvette az eszemet. A hangzás kristálytiszta, kivételes képalkotással, a zene élénk hangzásvilággal szólalt meg. A Wilsonok dinamikai és felbontóképességükkel kivételes hangzást biztosítanak, közel tökéletes hallgatási élményt kaptam. Vince Staples „Yeah Right”-ja, megkapta a megérdemelt súlyt és lendületet, míg a finomabb dalok, mint például FKA „Twigs Cellophane”, megfelelően lágyan és finoman szólaltak meg.

Az énekhangok gyönyörűek és tiszták, és pontosan előre és középre vannak irányítva. A nagyfelbontású streaming lehetőségek révén a digitális zene olyan jól szólt, mint még soha. Még a Spotify esetében is kiváló és mélységgel teli volt a hangminőség. A fejhallgató használata közben a hangminőség szilárd, és nagyszerű élményt nyújt a késő esti zenehallgatáshoz. Az Uniti Star használata érezhetően jobb volt, mintha ugyanazt a fejhallgatót közvetlenül a telefonomhoz csatlakoztattam volna.

CD-rippelés és rádió üzemmód

Nemcsak a folyamat egyszerű és intuitív, de az Unitivel lejátszott zenék is remekül szólnak. A hang stúdióminőségű, ami a magamfajta CD-rajongónak nagyon jóleső érzés. Egy teljes CD másolása mindössze 5-6 percet vett igénybe, és zökkenőmentesen ment. A rádió funkció lenyűgöző könyvtárral rendelkezik, amelyhez különböző csatornákhoz lehet csatlakoztatni.

Ráadásul a rádióállomások hangminősége is meglepően jó, bár az Uniti időnként nem reagál, és egy kicsit nehezen is tanul. A rádióállomások közötti egyszerű-, vagy a másik bemenetre való váltás szuper kényelmes, ezért remélem, hogy a jövőbeli frissítések majd javítják a reakciókészséget.

Összefoglalás

Az Uniti Star egy prémium termék, minden benne van, amit csak egy streaming eszköztől elvárhatunk. Fényűző megjelenése és hangzása nagyszerű, a beépített streaming integráció pedig rendkívül kényelmessé teszi a használatát. Az alkalmazással kapcsolatos néhány apró probléma ellenére ez egy remek készülék, ami feldobja a digitális zenei élményt. A jól átgondolt dizájn és a rengeteg funkció miatt könnyű ezt a terméket egy “Nagyon ajánlott” címkével ellátni.

(Herskovits Tamás)

Forrás: SztereóMagazin.hu