Hírek, újdonságok

NAIM ND5 XS2 – SZÜRKE FARKAS BÁRÁNYBŐRBEN

bartimex
2023.06.06 18:53
NAIM ND5 XS2 – SZÜRKE FARKAS BÁRÁNYBŐRBEN

A minimalista Naim ND5 XS 2 a legrégebbi zenei streamerek közül való, de hangjáról ítélve nem úgy hangzik.

Annak ellenére, hogy nincsenek rajta gombok én nincs képernyője, a Naim lejátszó az egyik legjobb választás ebben az árkategóriában. Zenei streamerként szinte semmi sem hiányzik belőle, és bár az ND5 XS 2 2019-es bemutatása óta immár ötödik éve van a piacon, még mindig a legjobb a kategóriájában.

Lépjünk közelebb

A matt fekete váz mögött egy jól átgondolt technológia bújik meg, amely éles kontrasztot mutat a visszafogott külsővel. A Naim lejátszó támogatja a legtöbb fájlformátumot, kivéve a Tidal MQA fájljait, de simán lejátssza őket MQA dekódolás vagy bármilyen más probléma nélkül. Támogatja továbbá a nagy felbontású, 24 bites 192 kHz-es lejátszást a Qobuz-tól, és a hátoldalon található négy digitális bemenettel akár DAC-ként is működhet, más hangforrások számára.

Digitális bemenetekkel a Naim Streamer DAC-ként használható. A streamelés történhet Wi-Fi-n keresztül a mellékelt antennával vagy vezetékkel a hátoldalon található Ethernet bemeneten keresztül. Van benne Bluetooth és találunk USB bemenetet is elöl és hátul. A Naim streamer támogatja az Airplay 2-t, beleértve a multiroom-ot, a Chromecastot, ugyanakkor a DLNA/UPnP segítségével pedig nagy felbontású, 32 bites/384 kHz-es audiohangot is streamelhetünk a hálózaton lévő többi eszközről.

Kétségtelen, hogy egy képernyő és néhány alapvető gomb az előlapon, mint a Naim NDX-en, felhasználóbarátabbá tenné a streamert. A helyzetet egy igazán jó alkalmazás oldja fel, méghozzá több funkcióval, mint amennyire a legtöbb embernek általában szüksége van. Az alkalmazás más termékeket is vezérelhet, például egy másik szobában lévő Naim Mu-so egységet.

A Naim ND5 XS 2 beállítása mindössze néhány percet vesz igénybe a hálózaton. Egyébként soha nem volt jelentős probléma a Naim-termékek alkalmazáson keresztüli vezérlésével és esetünkben sem, ahol ez az egyetlen alkalmazás, ami hozzáférést biztosít a zenéhez, és bizony kulcsfontosságú, hogy minden kifogástalanul működjön.

Hangminőség

A Naim termékkel kapcsolatos tapasztalataink általában mindig pozitívak voltak. Ennek nagyrészt az az oka, hogy a Naim erősítők és streamerek, már az első megjelenésüktől kezdve kíváló teljesítményt nyújtottak, és ez alól a most vizsgált ND5 XS 2 streamer sem kivétel. Ugyanazt az izgalmas, dinamikus hajtóerőt tapasztaltuk, mint más teszteléseknél, ami Naim filozófiájának köszönhető.

Meghallgatás

Wolf Péter „Wolftemperiertes Klavier” című legendás CD-jét Balogh Jenő előadásában hallgattam. A kíváló pianista különben is a kedvencem, legutóbbi koncertjét a Zeneakadémián hallottam. A Naim streamer példamutatóan hozza ki a zongora hangját. A hang inkább melegebb, mint semleges, a dinamikában pedig nagyobb volt az erő, mint amit általában elvárhatnánk, kifejezetten volt benne élet…

Elővettem az egyik kedvencemet, az Earth Wind & Fire „September” című felvételét, amiben minden benne van, amit erről a típusú zenéről tudnunk kell. A Naim ND5 XS 2 olyan dinamikus, élénk hangzást produkált, hogy minden porcikám belemozdult. A basszus gitár elképesztően pregnáns volt, lüktetett minden – én is – majd amikor a fúvósok megszólaltak eljött a „Nirvána” érzés, amit az énekhang tökéletessé tett, enyhén szólva „végem volt”, annyira élveztem a fantasztikus zene és a Naim hibátlan hangzását.

A zene hallgatása közben majdnem olyan akusztikai élmény ért, mintha a hangszórók egy kicsit közelebb kerültek volna egymáshoz. Nekem úgy tűnt, hogy az Auralic streamer jobban meghatározott perspektívával rendelkezik, mint gondoltam. Itt nekem hiányzott egy kis nyitottság, határozottabb fókusz, főleg a középfrekvenciáktól és felfelé, de ettől függetlenül a hangszínben tökéletes volt az egyensúly. Nyugodtan kijelenthetem, hogy a Naim streamer talán zeneileg az egyik leginkább „analóg” hangzású eszköz, amit hallottam.

Összegzés

Nem tévedhetsz egy ND5 XS 2-vel kapcsolatban, mégha a képernyő és az előlapi gombok nélkül is kell élned, mert ha hozzájutsz, akkor az egyik legjobb lejátszó és a legvonzóbb zenei streamer van a birtokodban.

Talán messze nem ez a legfejlettebb vagy legjobban felszerelt eszköz és a dizájn a legjobb esetben is minimalistának tűnik a szálcsiszolt szürke-fekete megjelenéséve, próbáld ki a sikeres Naim alkalmazást, hallgass egy kis zenét, és meglátod, hogy hamarosan a szivárvány összes színe a helyére kerül.

Csak a legjobbakat tudjuk elmondani a Naim 2019-ben megjelent streameréről. Élénk hangzásvilág analóg zeneiség jellemzi, csillogó dinamika és finom alkalmazásvezérlés, aminek részese lehet a hallgató.

(Herskovits Tamás)

Forrás: Sztereómagazin.hu