Hírek, újdonságok

McIntosh MC462 bemutató - PerfectAcoustic

bartimex
2023.12.12 19:57
McIntosh MC462 bemutató - PerfectAcoustic

Cikkünkben a McIntosh MC462 sztereó végerősítővel kapcsolatos tapasztalatainkat írjuk le. A McIntosh nem ma kezdte az audió eszközök tervezését és gyártását, mert már 1949 óta dolgoznak azon, hogy a Hi-Fi rajongókat magukhoz csábítsák.

Lássuk közelebbről:

Az MC462 2-csatornás végfok, ami 450 W kimenő teljesítményre képes 8, 4, és 2 ohmon. Az Autoformer technológia teszi erre képessé. Az előd modellhez képest a kimeneti teljesítmény nem változott, de a szűrő kapacitás bankot 50 százalékkal megnövelték, ami pontosabb és tisztább mélyhang ábrázolást tesz lehetővé. A középen látható piros LED a készenlét és bekapcsolás kijelzése. Ha az erősítő 30 percig nem érzékel bejövő jelet, automatikusan készenlétre kapcsol. Környezetbarát funkció. A teljesítménye miatt még az energiára éhes hangfalakat is könnyedén képes meghajtani.

A beépített védelmek és a felépítés:

A Power Guard funkció a hangfalakat óvja meg a torz jelektől, a Sentry Monitor pedig magát a végfokot védi a túlterheléstől, és a kimeneti rövidzárlattól. A Quad Balanced topológia a null átmeneti zajt szünteti meg. A Power Control bemenet lehetővé teszi, hogy több McIntosh készüléket egy rendszerként lehessen vezérelni. A Solid Chinch aranyozott kimenetek banán, villa, és direkt kábel csatlakozást is támogatnak. Attraktív, letisztult design.

Úgy tervezték, hogy megfeleljen a kor követelményeinek, de mellőzi a kihívó látványosságokat. Hagyományos rozsdamentes alváz, festett üveg előlap, ami mögött LED világítás van beépítve. A zöld logo, az alumínium fogók és gombok, a műszerek kék háttérvilágítása jellegzetes. Autoformer kicsatoló trafói közvetlenül az előlap mögött foglalnak helyet, közöttük a hálózati transzformátor található. A Thermaltrak tranzisztorok nagy méretű hűtőbordára vannak rögzítve. RCA és szimmetrikus XLR bemenetei is vannak. Mivel a súlya 52,3 kiló, nem időpocsékolás nagyobb súlyokkal gyakorolni a mozgatása előtt egy edző teremben. A végfok AB osztályú, ami alacsony torzítás mellett jó hatásfokot biztosít.

Rock and Roll!

Türelmetlenül vártuk a hangzás tesztet, amire a készülék tulajdonosa hívott meg minket. A helyszín egy régi tégla építésű társasház szobájában zajlott. Bowers Diamond 802 hangfalakhoz volt a végfok csatlakoztatva. A helyiség akusztikusan szinte teljesen rendben volt, és a méréseink alapján néhány diffúzor elhelyezését javasoltuk (Az angol Perfect Acoustic nevű cég elsősorban ilyen diffúzorokkal, és csillapító anyagok kereskedelmével foglalkozik – Fordító megjegyzése)

Megrendelőnk kérésére a 3 Tenorral kezdtünk. Luciano Pavarotti, Jose Carreras és Placido Domingo neve garancia a csodálatos áriákra. Elindítottuk az O Sole Mio-t és nekivágtunk Olaszország napsütötte tájainak. A három kiváló énekes által előadott dalok mindegyike tökéletesen tisztán, dinamikusan szólalt meg. A hangerő növelésekor sem hallottunk semmiféle zajt vagy torzítást.

Puccini Madame Butterfly következett. A Grand Aria Maria Callas előadásában egyszerűen csodálatos volt. A végfok nem hátrált meg a feladattól, minden frekvencia tartomány szépen rétegesen, élénken és precíz térben ábrázolva jelent meg. A dinamika korlátlan érzése elképesztő élményt nyújtott.

A 2018-ban megjelent Mamma Mia-Here we go az ABBA együttes slágereiről szól. Az MC462 rendkívül részlet gazdag, tágas, telt és valósághű hangon szólaltatta meg a zenéket. A basszus intenzív, a hangzás kontrasztos, és hiteles. Pontos, torzítás mentes, egyenletes teljesítményt nyújtott.

Összefoglalás:

Nem csalódtunk a McIntosh MC462 képességeiben. Őszintén szólva a kimagasló teljesítménye semmi meglepetést nem okozott, hiszen korábban már több erősítőjüket is volt alkalmunk meghallgatni, az eredmény előre sejthető volt. A lenyűgöző dinamikája egyszerűen elképesztő. A hangkép tiszta, részletes és tágas. Végül is ez a McIntosh egyik legizmosabb erősítője, nincs ebben semmi meglepő. Negatívumként a nagy méretét és még nagyobb árát tudjuk csak említeni. A tekintélyes tömege miatt eszébe ne jusson könnyű skandináv polcra rakni.

Írta: G. H.

Forrás és képek: Perfectacoustic és McIntosh

Forrás: Audiophile-szalon.hu