Hírek, újdonságok

McIntosh MC303 bemutató - HometheaterHifi

bartimex
2024.01.03 16:21
McIntosh MC303 bemutató - HometheaterHifi

A McIntosh MC303 három csatornás végerősítő egy több mint 70 éve fennálló cég 155 font súlyú terméke. Nagy, nehéz, és gyönyörű. Olyan masszív értéket képvisel, ami ritka napjainkban.

A McIntosh Labs a késői 40-es és a korai 50-es évek óta a High-End audió meghatározó márkaneve. McIntosh erősítőt birtokolni mindig is azt jelentette, hogy jobb pénzügyi háttérrel rendelkező audiofil zenerajongó az illető, aki a legjobbra vágyott. Az MC303 végfokot már több mint egy évtizede gyártják, de ennek ellenére sok audiofil átnéz rajta, mert háromcsatornás. Én arra törekszem, hogy kiderítsem, mit tud házimozi, és sztereó alkalmazásban. Napjainkban a rendszereknek sok mindent kell tudniuk, de nem szabad sehol sem kompromisszumot kötni.

A tervezés módja:

Az első McIntosh erősítőm most 20 éves, és ugyanúgy működik, mint újkorában. Egy MA6900 integrált erősítőről van szó. Emlékszem az érzésre amikor kicsomagoltam (az eredeti doboza is megvan még). A 200 wattos csatonánkénti teljesítményre képes masinámra az évtizedek alatt vagy 150 pár különböző típusú hangfal volt csatlakoztatva tesztelés céljából. Golyóálló, ráadásul a feleségemnek is tetszik. Az MC303 mindent jobban csinál nála, magasabb osztály. Pompás műalkotás, ami gyönyörűen zenél.

A McIntosh erősítők jól ismert tervezési koncepciója az Autoformer. A normál félvezetős erősítőkön csak egy pozitív és egy negatív kimeneti csatlakozás található, ám ezen több. A közös negatív mellett három pozitív kimenete van, 2, 4 és 8 ohmos hangfalakhoz. A nehezen hajtható alacsony impedanciás hangfalakhoz például használható a 2 ohmos kimenet. A McIntosh kereskedője majd segít kiválasztani a megfelelőt. Anélkül, hogy belemennék egy 2000 szavas vitába, ami indokolt lehet, de nincs rá hely, soha nem kell attól tartania, hogy az MC303 kifogy az erőből, mindig lesz benne elegendő kakaó. Az aranyozott kimenetek szépek, és jók, segítenek teljessé tenni a csúcskategóriás megjelenést. Az egész dizájn felső szintet képvisel, mégis hogy maradhatott ennyire megfizethető?

A hasznos funkciók közé tartozik a Power Guard, és a Sentry Monitor. Az egyik a torzítás mentességet, a másik az erősítő védelmét biztosítja. Ezeken túl a túlméretezett tápegység kivételesen alacsony torzítást és zajt biztosít.

RCA és XLR bemenetek mellett bekapcsolás vezérléssel is együtt használható, mindössze egy 1/8 inches kábel kell hozzá az előerősítő vagy a processzor felől. Szerintem az árát meghaladó fényűző szépséget és hangot produkál.

Rendszerbe illesztés:

A legtöbb ítész eldicsekszik azzal, hogy mit és hogyan csinált az installáció során. A Mcintosh MC303 esetében az lehet a dicsekvés, ha egyedül sikerül kicsomagolni, és a helyére tenni. 155 fontról beszélünk (több mint 70 kiló – fordító megjegyzése), ez tagadhatatlan kihívás. Az előlap fogó része segítség, de nem árt, ha többen csinálják.

A setup meglehetősen egyszerű. Rotel/Michi P5 előerősítő, és a forrás egy Yamaha CD-2100S CD/SACD lejátszóból áll. Az összekötő kábelek Blue Truth Ultra XLR volt, a hangszóró kábel pedig 8 láb hosszú Blue Jeans 10 AWG vezeték.

Négy különböző hangfal típust használtam, hogy kiderítsem az MC303 rugalmasságát és hangzás világát. Harbeth SHL5 Plus XD monitor, Sonus faber Maxima Amator, The Heretic Loudspeakers AD612, és a háromcsatornás teszthez Axiom M100/VP180 centert használtam. Egyik meghajtása sem jelentett kihívást a végfok számára. A Magazinunk munkatársai már mindegyikről írtak bemutatót, és mindegyik jó ajánlást kapott.

The Heretic Loudspeakers AD612 hangfallal:

A Heretic AD612 hangfalat 2022 végén teszteltük a lehallgató szobánkban, és óriási sikert arattak. A gyártó kisebb modellje, a 614-es nem csak tőlünk, de számos más magazintól is jó kritikákat kapott. A 97 dB (2,83V/1m) érzékenysége, és a 35 Hz-től lineáris átvitele biztos, hogy nem fog ennek az erősítőnek kihívást jelenteni, ám képes arra, hogy az erősítő esetleges hiányosságait felfedje. Az MC303 esetében a teszt első szakaszában az erősítő zajszintjét figyeltem. Az ítélet egyértelmű, a McIntosh semmiféle hallható zajt nem ad. Olyan halálosan néma, amit még soha nem tapasztaltam. A tesztnek ezzel a részével végeztem, eljött az ideje, hogy komolyabban is meghallgassam.

Steely Dan Aja:

Ez a lemez tökéletes a rendszer felfedezéséhez. Szokatlan, meghökkentő keverés mód, ami nagy hangerejű. A késői 70-es évek lemeze kiváló egy rendszer korlátainak megtapasztalására. A Black Cow című nyitó szám szinte előrobban a rendszerből, ha az képes a detonáció ábrázolására. Az MC303 és a Heretic párosa ilyennek bizonyult. A nyitó basszus a zsigereimre mért ütését megérezve kényelmesen hátradőltem, és élveztem az előadást. Külön meg kellett győződnöm arról, hogy a mélynyomók nem maradtak véletlenül bekapcsolva, mert a hangfal jobb mélyeket mutatott, mint a tavalyi teszt során. Ha tehát valaki úgy gondolja, hogy a McIntosh erősítők basszus ábrázolásban nem jók, hát gondolja újra.

Az énekhang olyan érzelmi ábrázolást kapott, amit még nem tapasztaltam az elmúlt 45 év során, pedig több ezerszer meghallgattam az albumot. A hangszer ábrázolás olyan arányos, hogy libabőrös lettem. A címadó dal a valaha felvett legnehezebb dobszólót tartalmazza. A legtöbb erősítő/hangfal kombó egy kicsit össze tudja mosni, a McIntosh/Heretic páros mindent jól csinált. A beütések „bőr” hangja tipikusan olyan volt, mintha élőben hallgatnám a dobokat.

A nosztalgikus hatás folytatódott a Deacon Blues című számon. Ezt a dalt 1978-ban kislemezen is kiadták. Akkor volt sláger, amikor elvégeztem a középiskolát, ami egyszerre volt szomorú, és izgalmas időszak az életemben. A szerzeményt először a kiadás évében hallgattam meg, és most a rendszer olyan jól ábrázolta az érzelmi mondanivalót, hogy még egyszer meg kellett hallgatnom. A műszaki adatokból az már korábban is kiderült, hogy a McIntosh erőben bővelkedik, de a szám meghallgatása arra derített fényt, hogy az érzelmek ábrázolására is képes.

A Sonus faber Maxima Amator hangfallal:

A McIntosh Group tulajdonában van a McIntosh Labs és a Sonus faber is. Ez utóbbi egy híres olasz hangfal gyártó. Mivel tavaly megvásároltam a vizsgálati mintának küldött Maxima Amator hangfalakat, jó ötletnek tűnt a testvéreket együtt muzsikáltatni.

Vanessa Wagner Study of the Invisible

Vanessa Wagner sokak szerint korosztályának egyik legjobb klasszikus zongoraművésze. A lemez 15 különböző szerzőtől származó muzsikát tartalmaz. Képzelje el magát egy olyan hallgatási környezetbe, ahol a kandalló mellett ülve egyetlen hangszert, Vanessa zongorajátékát élvezi. Az előadás olyan mély és magával ragadó, hogy a kis közönség áhítattal hallgatja.

A zongora hiteles reprodukciója az egyik legnehezebb feladat minden audió rendszer számára. Ha bármikor van lehetősége élőben erősítetlen zongora játékot hallgatni, éljen a lehetőséggel, mert csodálatos. A McIntosh MC303 bizonyította a képességét, hogy Ms. Vanessa tehetségét a lehető leghihetőbb módon mutatta be. A Sonus faber hangfalakon keresztül áramló McIntosh erő inspiráló élmény.

Ezen a lemezen a dinamika jóval meghaladja azt, amiben egy élő előadáson kívül találkozhat. A jelenlét érzet arra ösztönzött, hogy mélyre tekintsek a zenébe, és az időnként megszólaló megdöbbentő erejű crescendo pedig feledhetetlen. Vanessa rendkívüli tehetségét a tökéletesen időzített billentyű kezelés ábrázolása egészítette ki.

Ebben a kombinációban a forrás érzet teljesen megszűnt. Az erő, a szépség és az érzelmek domináltak, az audió rendszer mintha eltűnt volna, és csak a zene maradt. Végül is ez az érzés az audió rendszer építés végső célja, és az MC303 bebizonyította, hogy képes rá.

Supertramp Brother Where You Bound

A zongora után a következő nagy kihívás a Supertramp együttes a korabeli regnáló kormány által nem túlságosan kedvelt lemeze volt az 1980-as évek közepéről. A Better days és a címadó szerzemények erős politikai tartalmat hordoznak. Én nem foglalkoztam a politikával, ezért felhőtlenül tudom élvezni magát a muzsikát.

Igazi kemény zene, jól rögzített rock felvétel énekhanggal, billentyűs hangszerekkel, rézfúvósokkal, és speciális effektekkel. A McIntosh figyelemre méltóan jó munkát végzett akkor, amikor a politikusok beszédei alatt a rézfúvósok és az ütős hangszerek szólnak. A címadó számban az alig hallható orosz nyelvű beszéd is tisztán érthető.

A Brother lábdobja, gitárja és zongorája ábrázolása közben az MC303 a hangfal hét inches mélyközép középsugárzójából kihozta a maximumot. A lehető legtöbb jó mélyhang jött elő a hangfalból.

Harbeth SHL5 Plus XD hangfallal:

Ez a Harbeth típus a BBC inspirációk közül a leginkább igazságtevőnek minősülő darab. Két éve vagyok tulajdonosa egy pár ilyennek, és elsősorban azt vizsgálom vele, hogy az erősítők mekkora áramot képesek szállítani. Ha elég nagyot, egyike lehet a legmuzikálisabb hangfalaknak, amit csak vehet magának.

Crosby, Stills & Nash CSN

A bemutató megírásakor éppen két hónap telt el azóta, hogy David Crosby elhunyt. 1977-es albumuk, a CSN meghallgatása, ezért szomorú aktualitást kapott számomra.

A lemez első száma a Shadow Captain kiváló példája a trió harmóniájának, ami állandó kedvencemmé tette őket. Mindhárom énekes saját aurával, és térközzel szólalt meg. Az MC303 kiváló munkát végez, mert kisebb rendszereken hallgatva ez a hatás csökken. Aztán amikor belép az akusztikus gitár, a hangja a harmóniát még jobban kiemeli. Ez a fajta előadás az, amin mindent egyben kell hallgatni, nem szabad egy dologra koncentrálni.

A Fair Game üzenete, az 1970-es évek végi megjelenését is figyelembe véve figyelmeztetés a szexuális forradalom végére, és a szabad szerelem következményeire. 45 évvel később hallgatva, a 80-as évek AIDS járványát ismerve, Stephen Stills akkor lazának tűnő jóslata vérfagyasztó valósággá vált.

A lemez Dark Star című dala külön említést igényel. Egy férfiről szól, aki eltávolodott a feleségétől, és hosszú sötét időszak után újra keresi vele a kapcsolatot. A McIntosh/Harbeth duó látványos volt abból a szempontból is, ahogy megtartotta a tökéletes tempót. Maga a dal a legtöbb jó rendszeren jól szól, de egy nagyszerű rendszerben kijön az érzelmi mondani való is. A hallgató azon kapja magát, hogy reménykedik azért, hogy a kapcsolat újbóli felvétele boldog véget ér.

A McIntosh MC303 sztereó rendszerben hallgatva gond nélkül boldogult. Most eljött az ideje annak, hogy miként hajt házimozi alkalmazás során két front és egy center csatornát.

Axiom M100s és VP180HP hangfalakkal:

A térhatás vizsgálatához a Secrets of Home Theater and High Fidelity által ajánlott Axiom hangfalakat használtam. A trió összesen nyolc darab 6,5 inches nagy membránkitérésű woofert tartalmaz, amelyek kb. 32 Hz-re hangolt kabinetekben üzemelnek. Némi hezitálás után úgy döntöttem, hogy 3.0 konfigurációt építek, és nem fogok aktív szubot használni. Ez valódi tortúrát jelent majd úgy az erősítő, mint a hangfalak számára. Tudnia kell, hogy a konfigurációm elméletileg két darab 12 inches mélynyomónak felel meg, így ezekkel kell állnia az összehasonlítást.

Az Open Range klasszikus western, ami egyike a legjobb mélysugárzó teszt anyagoknak. Nem utolsó sorban csodálatos ábrázolása Kevin Costner és Robert Duvall apa-fia kapcsolatának, és a western hangulatnak. A kezdőképek hanganyaga rengeteg részlettel szólalt meg. A párbeszédek kristály tiszták, az égzengés és az eső olyan valósághű, hogy kinéztem az ablakomon. A jelent végén a fegyveres harc volt a másik meglepetés. Hozzá vagyok szokva ahhoz, hogy négy darab 12 hüvelykes mélysugárzó vesz körbe 3500 wattnyi AB osztályú erősítéssel a mindennapokban, ezért arra számítottam, hogy a lövöldözés sokkhatása jelentős mértékben csökken majd. Az eredménnyel annak ellenére elégedett voltam, hogy nem horpasztotta be a mellkasomat a hangnyomás, csak kisebb mértékben. Lehet, hogy az MC303 képes az érzelmek ábrázolására és a gyengédségre, de nagyot tud ütni, ha arra van szükség.

A hallgatási tesztet a 2018-as Bohemian Rhapsody lemezzel fejezem be. Rami Malek személyesítette meg Freddie Mercury alakját a filmben, és a Queen zenék keverés módja is kiváló. A McIntosh MC303 bebizonyította, hogy bombabiztos erősítő. A koncertek hangulatától kezdve a hangerőig mindent bemutatott. Személyes kedvencem a We Will Rock You, amiben a hallgatóság lábbal veri a ritmust. Az általam épített 3.0 rendszer olyan keményen dübörgött, hogy felmerült bennem az is, hogy ehhez a zenéhez egyáltalán nem hiányzik a mélysugárzó. Az énekhang mindig tiszta, a hangszerek durva él nélkül szólnak, a dobok és a gitár dinamikája pedig határtalannak tűnt.

Következtetés:

A McIntosh olyan márkanév, ami nem csak nagyszerű termékeket, de kimagasló értéket is kínál. Egy olyan világban, ahol a legtöbb magas minőségű végfok 25 ezer dollár, vagy még ennél is magasabb áron kapható, az MC303 a maga 12.500 dolláros árcímkéjével igenis megfizethető, jó ár érték arányú. Lehetséges, hogy Binghamton-ban erre néhány ember majd felkapja a fejét, és megkérdezi: Ez a Chase fiú csak jó ár érték arányúnak nevezett minket? Na ne már! Mi maga a High-End vagyunk! Bocsánat srácok, ezt nem zaklatásnak szántam. Ez az erősítő elképesztően jól felépített vadállat, ami bármire képes amit csak elvárok tőle. Így értettem azt, hogy jó ár-érték arányú.

Mivel már több mint húsz éve birtokomban van egy MA6900, tisztában vagyok a McIntosh tartósságával. Számtalan hangfal teszten használtam már, és soha nem hagyott cserben, semmi rosszat nem tudok róla mondani. Ám az MC303 más szintet képvisel, több dinamikával, és még erőteljesebb basszus ábrázolással. Ha úgy nézem, kicsivel több, mint négyezer dollár 300 wattonként egyáltalán nem nevezhető drágának. Sőt inkább olcsó a high-end audió világában. A vásárlók körében gyakran a Rolex, a Mercedes és a McIntosh név a tartósság szinonimái. Ám a Rolex és a Mercedes koránt sem annyira golyóálló, mint a McIntosh.

A munkámhoz használt referencia rendszerem eddig a Cambridge Audio Edge W, Michi S-5 végfokokat, Rogers Fidelity KW-88 integrált csöves erősítőt, NAD M33 félvezetős integrált erősítőt, és a korábban említett McIntosh MA6900 integrált erősítőt tartalmazta.

Értékelés:

A McIntosh MC303 annyira lenyűgözött a teljesítményével, hogy immár a referencia rendszerem részévé vált. Nem küldöm vissza a gyártónak, mert megvásárolom. A végső döntésre úgy jutottam, hogy a Legacy Audio Focus XD hangfalról kellett bemutatót írnom, és ezeken is az MC303 nyújtotta a legmagasabb hangminőséget.

Ha tehát erősítő fejlesztésen gondolkodik, a McIntosh jó választás lehet. Sokféle készüléket gyártanak, van nekik olcsóbb is, mint a bemutatóban szereplő. Míg más gyártók esetében a watt per dollár ráta kedvezőbb lehet, egy McIntosh a magasabb év per dollár rátában utolérhetetlen. Köszönöm, hogy végig olvasta a cikkemet, de most visszamegyek a kék műszerek mutatóit bámulni némi jazz muzsika hallgatása közben.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Írta: Craig Chase

2023 Május 10.

Forrás és képek: HometheaterHifi és McIntosh

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu