Hírek, újdonságok

McIntosh MA352 bemutató - The Speaker Shack

bartimex
2023.08.14 10:02
McIntosh MA352 bemutató - The Speaker Shack

Az eltelt évek alatt számos híres márkanév sok kiváló készüléke érkezett hozzám véleményezésre. Krell, Audio Research, Dan D’Agostino, és persze McIntosh is díszítette a nappalimat. Minden alkalommal lenyűgöztek a nagyszerű hangjukkal és a megjelenésükkel. Annak ellenére, hogy a kinézet nem befolyásolja a hangzást, azért minden bizonnyal segít még a drágább készülékek kiválasztása esetében is. A McIntosh MA352 megjelenésére nem lehet panasz. A nagy kék VU műszerek, az alulról megvilágított elektroncsövek gyönyörű látványt nyújtanak.

Ahogy az lenni szokott a csúcskategóriás erősítők esetében, soha nem vagyok teljesen felkészülve sem a méretükre, sem pedig a súlyukra. Megküzdöttem a 34 kilós csomagolt állapotával, amíg behurcoltam a nappalimba, majd a közel harminc kilós súlyával, amikor állványra tettem, de tudtam, hogy ez csak jót jelenthet.

Az építési minőség:

A kidolgozás minősége kiváló. A tükörfényesre polírozott rozsdamentes alváz felett a végfokok matt fekete egységei, és a festett üveg front panel, jellegzetes McIntosh. A nagy forgató gombok között 5-sávos EQ, és fejhallgató kimenet található. Teljesen analóg integrált erősítő, amiben elektroncsöves előerősítést, és félvezetős végfokot építettek. A gyártó Hybrid technológiának nevezi, és azt ígéri, hogy mindkét világ legjobb jellemzőinek kombinációja. Lenyűgöző design, el kell ismerni. Az előerősítő részben 12AX7A és 12AT7 csövek dolgoznak. A félvezetős végfok 200 watt 8 ohm, és 320 W 4 ohm teljesítményre képes. Figyelembe véve, hogy egy McIntosh-ról beszélünk, ez az irdatlan teljesítmény nem üres ígéret, sőt, valószínűleg ennél többre is képes. Bármilyen hangfal meghajtására könnyedén képes.

A hátlapon két pár XLR és három pár RCA bemenete van. Ha aktív mélysugárzót akar hozzá csatlakoztatni, talál rajta kimenetet is. Ha MM hangszedővel épített lemezjátszója van, mint mondjuk nekem, az is csatlakoztatható. Teljesen analóg, és tökéletesen letisztult, jól áttekinthető.

A bemutatóhoz a kedvenc ProAc D2R hangfalaimat használom, a csatlakozáshoz Chord Company kábelezést alkalmazok. A források Chord Hugo 2, Denon DP-400, Melco Audio N10 voltak. A zenei streaming forrása a Qobuz, és a saját zenei könyvtáram tartalma.

A teljesítmény és a hangminőség:

Új berendezéssel zenét hallgatni mindig szórakoztató, és izgalmas. Úgy érzem magam, mint egy gyerek a játékboltban, és rögtön mindent ki akarok próbálni. Az általam jól ismert zenékkel kezdek, hogy általános képet kapjak a McIntosh MA352 hangzás világáról. Egyértelműen olyan a hangzás simasága, és gazdagsága, amit csak elektroncsövekkel lehet elérni, ugyanakkor a végfoka a közvetlenséget és a jelenlét érzetet adja hozzá. A hybrid technológia tényleg mindkét világ erősségeinek kombinációja.

Az első album, a 2021-es Late Night Tales, nagy kedvencem. Jordan Rakei munkája úgy digitális, mint vinyl verzióban is megvan. A digitális verziót NAS-ról játszom le a Melco N10-zel. A második szám, az Alfa Mist nagyon meggyőző, hatalmas erejű dobokkal. A hangban megjelenik a dobütés valós ereje és a bőr csattanása, ami széles mosolyt csalt az arcomra. A hetedik szám a He Came from The Sun. Nagyon tetszett, ahogy itt is az erő és a dinamika vette körül az énekest egy tűpontos színpad ábrázolásban. A hangzás kiválóan rétegezett, a mélytartomány csodálatosan textúrált, a hang meleg és valósághű, pedig szub támogatás nélkül hallgattam állványos hangfalon. Az MA352 folyamatos uralom alatt tartotta a hangfalakat, a legjobbat hozva ki belőlük. Az album kilencedik száma az Idiom. Itt megmutatta az erősítő, hogy a lágy és finom hangokat is tudja kezelni. A cintányér csilingelése, és a halk zongora futamok minden apró részletet tartalmaztak. Ugyanez mondható el a 11-es Forever & Always című számról, amiben a kísérteties és erőteljes énekhangok is nagy szerepet kapnak. Sok jó szám van ezen az albumon, és mindegyik nagyon tetszett, az MA352 tényleg új magasságba emelte a zenei élvezetem mértékét.

A következő album a What’s Going On. Marvin Gaye a lélek hercege, olyan angyali a hangja, és mestermű a muzsikája, hogy megvan analóg meg digitális formátumban is. Az egyik kedvencem az analóg lemezről a címadó szám, erről kiváló minőségű nyomatról. Ez, és Santana Abraxas című lemeze a két legszebben szóló albumom, amit imádok. Az ütőhangszerek, a ritmus, a tökéletes időzítés, a pontos színpad ábrázolás, és a jól elkülöníthető művészek együtt teszik csodálatossá az élményt. Marvin Gaye hangja még inkább a lelkemhez szólt az MA352 előadásában. Minden számban kiváló az érzelmek tolmácsolás módja. A Mery Mercy Me introjában a basszus gyönyörűen áradt. Valódi erő, gyönyörű tisztaság, élethű hang. A lemez második oldalának harmadik száma az Inner City Blues olyan muzsika, ami visszarepített a régi klubomba, és sok szép emléket felidézett. A hangulat ábrázolás módja kiváló, Gaye hangja még soha ilyen szépen nem szólt a lemezről. Egyszerűen minden benne van, ami a mondani valót pontosan tolmácsolja. Az MA352 phono bemenete pontos időzítéssel, igazi energiával és tisztasággal mindent megmutatott.

Néhány új muzsikát is meghallgattam, olyan előadóktól, akikről még csak nem is hallottam korábban. A Qobuz jóvoltából akadtam rá a Terra Firma című Tash Sultana lemezre. Óriási tehetségnek tartom, ámulatba ejtő képességekkel. Eddig csak Prince volt nálam ilyen magas besorolásban, de a feltörekvő ausztrál jó úton halad a csúcs felé, legalábbis a saját véleményem szerint. A Pretty Lady című száma a McIntosh tolmácsolásában szépen rétegezett, harmonikus, tökéletes színpad elrendezéssel szólalt meg. A mélytartomány textúrája külön említést érdemel. Az album hatodik száma a Dream My Life Away is nagyon tetszett. Gyönyörű akusztikus hangokkal, és zengetős elektronikus gitárral. Az MA352 itt is mindent jól csinál. Nem túl éles, nem túl fényes, inkább tiszta, és hihető. A Let The Liht In című szám hallgatása közben a szavam is elakadt.

Szintén a Qobuz jóvoltából találtam rá egy zseniális norvég progresszív rock csapatra. A Kosmodome a debütáló albumuk, és tele van kemény, ütős, meg lágy hangokkal. Az Enter The Dome olyan mint egy régi Bruce Lee filmzene. Ezt dicséretnek szántam, mert az Enter The Dragon mindig is nagyon tetszett. Az MA352 valódi energiát ad a zenének, a dinamika a zsigereimig hat. A Waver II egy gyors, tempós rock himnusz, amit az első sorból hallgatok. Az erősítő teljesítménye lélegzet elállító. A banda a szobámban játszik, csak nekem. Az utolsó szám az Orbit, ami kíméletlen tempójú. Kiváló a gitár, a dob és a cintányér elhelyezés módja. A dob erőteljes, mintha a McIntosh is élvezné, hogy felpöröghet, és villogtathatja a képességeit.

Minden zenei stílus esetében érzékeltem azt, hogy az elektroncsöves előerősítés organikus, telt, érzelmes hatással egészíti ki a félvezetős végfok rész rendkívüli erejét. Ha elszabadulhat, a végfok akár brutális is tud lenni, ha a zene azt kívánja. De tud rétegezett tiszta és részlet gazdag maradni anélkül, hogy túlságosan elemzővé válna. A csöves előfok tehát inkább hasznos kiegészítő egy gyakorlatilag korlátlan áramerősséget előállítani képes végfok előtt, erre a ProAc hangfalam is tanú.

Összefoglalás és értékelés:

Biztosan feltűnt, hogy megszerettem ezt az erősítőt. A McIntosh MA352 egy tisztán analóg konstrukció, ami pontosan azt teszi, amit tennie kell. A hangfalát torzításmentes, kivételes mennyiségű, de jól kordában tartott energiával hajtja meg. Nagyon tetszett a csövek és a félvezetők fúziója, és tanúsítom, hogy tényleg mindkét technológia előnyét magában hordozza. A beépített MM előerősítő rész is nagyon jól használható. Az MA352 hangminőségben és funkció kínálatában is kimagasló, nem mellesleg gyönyörű a megjelenése.

A Speaker Shack az MA352 hybrid sztereó integrált erősítőnek a Referencia értékelést ítéli oda elsősorban a fenséges hangzása miatt.

Írta: Giancarlo Massironi

Forrás és képek: The Speaker Shack

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu