Hírek, újdonságok

Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő és zenelejátszó teszt

bartimex
2024.02.01 06:53
Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő és zenelejátszó teszt

A Lotoo limitált kiadású zászlóshajója nem zsebméretű, de akkumulátora által valóban hordozható. A formánál nem kevésbé fontosabb, hogy teljes mértékben legfelső kategóriát kíván megtestesíteni. Jelenlegi tudomásunk szerint nincs ugyanilyen funkciókat kínáló, egyértelmű riválisa, de a különc luxus mellé milyen hangélmény társul?

 Maximalistákra szabva

 

Gyártója egyértelműen megfogalmazta honlapján, hogy micsoda a Mjölnir: a végső (minőségű) eszköz igényes zeneszeretőknek. A Lotoo kínálatában különböző zenelejátszók szerepelnek középkategóriától (PAW Pico) a csúcsminőségig ( PAW Gold Touch). Előnyük, hogy elférnek egy kabátzsebben és útközben is audiofil hangzásban adják vissza a rajtuk tárolt zenét. Hátrányuk, hogy egy hagyományos, otthoni hangrendszerbe csak kompromisszumokkal illeszthetők be.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő DAP

 

A Thor pörölyéről elnevezett eszköz csúcskategóriás otthoni hangrendszerekbe is beilleszthető, mint digitális futómű, DAC vagy helyi hálózatról (DLNA használatával) merítő lejátszó. Mivel digitális (AES/EBU, koaxiális, optikai) és analóg (fejhallgató, RCA, XLR) kimeneteket egyaránt kínál, sokféle láncban megállja helyét. A karosszékben eltöltött szeánsz végeztével lehetőséget nyújt arra, hogy felvegyék a hifi állványról és útközben, otthonitól eltérő környezetben is élvezzék tudását. Ebben egy bőrtáska ugyancsak segítséget nyújt. Miután bele kerül az eszköz, ránézésre olyan benyomást kelt, mint egy profi hangrögzítő.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő

 

A Lotoo csúcskészüléke DSD és PCM jelfolyamokat egyaránt támogat, emellett MQA és ISO kompatibilis. NXP, ADI és Ingenic processzorokat tartalmaz, AK4499EQ DAC chip és nyolc LME49600 fejhallgató erősítő chip társaságában. Gyomrában 21700 típusú akkumulátorok nyújtanak 9000 mAh kapacitást. További specifikáció a cikk végén található. Ami pedig az árát illeti, e sorok írásakor 3,2 millió forintért vihető haza, feltéve, hogy a leendő tulajdonos nem kési le a 600 legyártott darab valamelyikét.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő DAC

 

Küllem

 

Aki szereti az indusztriális részleteket, svájci műszerekre emlékeztető kivitelt, hosszan legeltetheti szemét a Lotoo Mjölnir sejtelmesen fénylő fémgombjain és kapcsolóin. A Beijing Infomedia Electronic Technology Co., melynek tulajdonát a Lotoo képezi, meghatározó szerepet tölt be professzionális és broadcast iparágakban egyaránt. Nem mellékesen a svájci székhelyű Nagra részére is biztosít alkatrészeket. Nem tudjuk, hogy pontosan hogyan született meg a Mjölnir formaterve. Mégis valószínű, hogy tervezői nem kis szimpátiával viszonyultak a Nagra ikonikus megjelenésű, hordozható hangrögzítői iránt. Az előlap szélein lévő kapaszkodók erről árulkodnak. De éppen e részleteknek köszönhető, hogy az eredmény szép és időtlen.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő

 

Adott tehát egy mindenes okoslejátszó, mely egy orsós magnó és egy iPhone szerelemgyermekének tűnik. Majdnem háromkilós fémháza tekintélyt parancsoló. Hozzá képest a saját RME ADI-2 DAC FS D/A konverterünk nagyáruházi zsebrádiónak tűnik. A Lotoo nem viccelt, amikor legmagasabb szintre tört. Az ultra high end hifi eszközök hangulatát adja vissza, csak sokkal kisebb méretben. Nem tudni, hogy szándékos-e a párhuzam, de az oldalsó rácsos motívum pedig a Mac Pro számítógép arculatára hasonlít.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő kijelző

 

Elöl és fent is található egy-egy kijelző. A kisebb méretű (2,2 col, 480x360 képpont) általános információkat jelez, a fenti, érintést érzékelő (4 col, 800x480 képpont) kijelző biztosít hozzáférést a menürendszerhez, zenék böngészéséhez és finombeállítások elvégzéséhez.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő front

 

Kicsomagolás

 

Méretes, vastagon bélelt dobozban került hozzánk a Lotoo zászlóshajója, melyben a készüléken kívül praktikus kiegészítők rejtőztek. Többek között az ikonikus vállpántos bőrtáska, mely ízléses kiegészítőnek bizonyult. Tetszett, hogy nem egyszerűen csak bele kellett csúsztatni az eszközt, hanem csavarok segítségével ténylegesen hozzá rögzítettük, így a tároló alkalmatossághoz stabilan rögzült a benne lévő értékes tartalom. A dobozban találtunk még üvegfóliát, törlőkendőt, szokásos dokumentációt és egy USB-C kábelt.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő tok

 

Szükséges kiegészítők

 

Annyit érdemes szem előtt tartani, hogy a Lotoo Mjölnir csak USB PD (Power Delivery) töltőt fogad. Alapértelmezetten nem tartalmaz ilyet doboza, a vásárlónak kell gondoskodnia beszerzéséről és a gyártó minimum 60 wattos névleges teljesítményűt javasol. A Muzix Group, mint hivatalos magyarországi forgalmazó igény szerint PD töltőt is biztosít a Mjölnir mellé. Másik részlet, ami talán kevésbé meglepő, de ugyancsak jó tudni előre, hogy nincsen beépített háttértár. Legfeljebb 2 TB kapacitású SD kártya, vagy a hátsó USB csatlakozók alkalmazásával külső merevlemez, illetve pendrive tartalmát képes beolvasni az eszköz.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő hátlap

 

Bizonyos funkcionális korlátok high end készülékek esetében is lehetnek. A Lotoo e sorok írásakor nem támogatta az USB DAC funkciót iOS/Android mobileszközökhöz, csak számítógéppel tudott külső USB-s hangkártyaként működni. Emellett egyidejűleg csak egy kimenetre továbbította a jelet. Sejthető, hogy utóbbinak az alacsonyabb torzításhoz van köze.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő

 

Beüzemelés, lejátszó menürendszer

 

Aki valaha kipróbált már okostelefonon futtatható zenelejátszó alkalmazást, annak néhány perc elegendő lesz a Lotoo főbb funkcióinak feltérképezéséhez. Mielőtt bármit teszünk, először is be kell kapcsolni. A főkapcsolót szorosan a jobb felső sarokba helyezték, szinte jelentéktelen látványt nyújt a díszes, világító jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) árnyékában. Az arculat annyira frappáns, hogy képtelenség megunni, kényszert éreztünk, hogy elkattintsuk valamelyik kapcsolót. Az előlap sztárja főleg a bemenetválasztó, mely annyira határozott, igényes kattanással reagál, mint egy repülőgép kezelőszerve. Megjegyzés: akit zavar a potméter körüli, folyamatosan pulzáló kék-fehér glória,
egyszerűen ki tudja kapcsolni a beállítási menüben.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő

 

A kapcsoló átbillentésétől számítva 5-6 másodpercen belül felállt tesztalanyunk operációs rendszere, amivel számos más referencia DAP sebességét felülmúlta. Elismerést zsebelt be az USB-s adathordozóról történő beolvasás ideje is, lényegében a csatlakoztatást követően azonnal lehetőség nyílt a mappák böngészésére. 128 GB-os pendrive és 512 GB-os külső SSD esetében egyaránt fürgén nyíltak meg a mappák, 100 MB fölötti fájlok is rögtön elindultak, amint rákoppintottunk azok címére. A menük közti léptetés hasonlóan villámgyorsan történt. Ha a Lotoo rendszerén belül meghatároztuk kedvelt számainkat (megérintve a kézre eső szívecske ikont), azokból automatikusan lejátszási lista
jött létre. Továbbá tetszőleges nevű és mennyiségű egyedi listát is engedett létrehozni. Ahogy más hagyományos zenelejátszók, a Mjölnir is biztosított album, előadó és mappa szerinti böngészést (zsáner szerintit egyelőre nem).

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő kijelző

 

További funkciók

 

Helyi hálózaton keresztül is tudtuk továbbítani a zenét a készülék számára (ezt Mac számítógép és JRiver lejátszó kombinációjával sikerült kipróbálni). Egy 2024 elején jött frissítéssel AirPlay klienssel gazdagodott a szolgáltatások tára. Az LDAC kodeket támogató Bluetooth vevő funkció működött, viszonylag kellemes hangminőséggel, de azzal nem foglalkoztunk alaposan. Inkább közvetlenül, SD kártyáról lejátszott műsort vettünk alapul a Lotoo legjobb hangzásának feltérképezésére. Még egy érdekesség: számítógépről, USB kábelen keresztül a Roon is felismeri.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő

 

Lehetne valamiben jobb?

 

A kijelzők mérete és felbontása mai viszonylatban nem kimondottan nagy, de arra tökéletesen alkalmasak, hogy karnyújtásnyi távolságból segítsék a tájékozódást. Teljesen szubjektív részlet, de szívesen megnéztünk volna egy puritánabb, műszer érzetet jobban sugalló kijelzőt az előlapon (például ahhoz hasonlót, amilyet a PAW Gold lejátszón alkalmaztak). Ez nem azt jelenti, hogy
a Mjölnir elején lévővel bármi jellegű gond volt. Viszont ahhoz, hogy a zenekönyvtárban böngészni tudjunk, mindenképpen a fenti kijelző fölé kellett hajolni.

 

Az eszközt láthatóan úgy tervezték, hogy magas minőségű high end sztereó láncokban is megállja helyét. Éppen ezért örültünk volna még távvezérlő, vagy telefonos alkalmazásnak (mint a PAW Pico esetében), hogy karosszékből is kényelmes legyen a használat. Így minden beállításhoz, zeneszám választáshoz oda kellett ballagni a Mjölnirhez, ami nem feltétlenül gond, de ebben nem nyújtott olyan modern vezérlési élményt, mint más DAP/DAC/streamer kombinációk.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő hátlap

 

Hangminőség

 

Erősen koncentráltunk, de nem tudtuk megállapítani, hogy a Lotoo Mjölnir saját hanggal, színezéssel dolgozott-e. A lejátszott zenéket csak akkor befolyásolta (de csak nem túl agresszív módon), ha alkalmaztuk a felskálázó (XRC), PMEQ vagy ATE hangszínszabályzó módok valamelyikét. Az alapkarakter kiegyensúlyozott volt, részletgazdag és természetes. E jellemzők mára elcsépelt kifejezések lettek, mert miden második hifi eszközt így jellemez a marketing zsargon. A Mjölnir viszont olyan hangzást nyújtott, amit semmilyen aspektusban nem tudtunk kifogásolni. Még több éves tesztelés után, 2016 óta birtokolt Sennheiser HD 800 S fejhallgató alkalmazásával sem.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő

 

Az eszköz kihozta saját fejhallgatónkból annak legkedvelhetőbb tulajdonságait, de ugyanez érvényes a jól ismert zeneszámokra egyaránt. A lejátszási lista legtöbb darabját számtalanszor kipróbáltuk különböző minőségi szintű rendszereken. Minél jobban figyeltük a részleteket, annál erősebb volt meggyőződésünk, hogy a Sennheiser ennyire kifinomult, kontrollált módon csak nagyon ritkán adta át az unalomig ismert motívumokat.

 

A Melody Gardot által előadott If I'm Lucky finom tér-rétegződéssel épült fel. Csukott szemmel egyértelmű hangsáv elkülönítésre volt lehetőség. Az énekesnő hangja finoman levált a hangszerek síkjáról, a zenészek széles mezőből, eltérő irányokból, felesleges súly nélkül követték. A basszus könnyű volt, de nem erőtlen.

 

Herbie Hancock - Watermelon Man c. műve lenyűgöző tisztasággal és mélységgel jelent meg. A bevezetőben úszó pánsíp kísérteties jelenlét érzettel rajzolódott ki. A kísérő rikkantások és a dob dinamikája magabiztos, egészséges dinamikával épült fel. Megkaptuk a jelenlévőség illúzióját, ami azt jelenti, hogy csukott szemmel jobban elhittük a fejhallgató, mint a körülöttünk lévő szoba általi hanginformációt. A frekvenciákon (beleértve a magashangokat) semmilyen felesleg, dekoráció, fényesítés nem volt érzékelhető.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő

 

Minél komplexebb és nagyobb szabású zenére került sor, annál jobb térhatást, sebességet és fókuszt kaptunk. A Yuja Wang által előadott Ravel - Piano Concerto in G, 3. Presto csodálatra méltóan kitárulkozott a fejünkben. A zongora finom és eleven textúrája mellett a zenekar nem halványult el, nem veszett a háttér ködösségébe. A fürge vonósok, energikusan berobbanó kürtök érzelmi hullámvasútra vitték teljes figyelmünket.

 

A Kedves Olvasónak úgy tűnhet, hogy csak klasszikus zenével jött át a Mjölnir tudása, de könnyűzenei zsánerekkel is tartotta a szintet, feltéve, hogy azokhoz illő fülest biztosítottunk. A hangszeres, akusztikus darabokra inkább Sennheiser HD 800 S mellett döntöttünk, de elektronikus és rock esetén egyértelműen jobb basszust, szilárdabb ütemeket és pihentetőbb összképet biztosított a final D8000 Pro Edition. Utóbbit eleve azért kaptuk kölcsön, hogy felmérjük a tudását, mint Mjölnir-társnak. A japán zászlóshajó úgy mutatta meg Trentemoller - You and I c. munkáját, hogy gépi lüktetés helyett meditatív, áramló energiafolyamnak fogtuk fel.

 


Lotoo Mjölnir high end fejhallgató erősítő final D8000 Pro Edition

 

Végszó

 

A hifi eszközök bizonyos szintig nem tudják elrejteni a digitális hang technikai jellegét. Ez már exkluzívabb régió, jobban megérteti hallgatójával a zenét, mint művészeti formát és meditatív, kikapcsolódást biztosító jelenséget. Manapság bármin lehet zenét hallgatni, egy okostelefonon is, de hol van az a pont, amikor a maximalista vájtfülű is úgy érezheti, hogy feljutott a csúcsra? Úgy érezzük, épp az imént hódítottunk meg egy ilyet. A Lotoo Mjölnir természetessége arról győzött meg minket, hogy analóg bemenet nélkül is elérhető a kifogástalannak vélt hang.

 

Ehhez vaskos árcédula társul, ami cseppet sem meglepő. A Mjölnir méret, árazás és funkció oldalon egyelőre rendkívül egyedi szerepet tölt be a jelenlegi kínálatban, egyértelmű riválist nem igazán tudunk említeni. Mint DAC és előerősítő, sok high end rendszerben lehet központi szereplő, bár a vezérelhetősége, ahogy fentebb is szó volt róla, némileg korlátozott. Egyértelműen relatív, hogy kinek mi tökéletes, de a leendő tulajdonos ízlésének megfelelő, kellően magas felbontású fejhallgató és minőségű műsor esetén ez a gép hangzásban biztosan nem okoz csalódást.

Műszaki adatok

 

Támogatott hangformátumok: DSD 64/128/256/512, DFF, DSF, ISO, WAV, MP3, FLAC, APE, OGG, M4A, AAC
Legnagyobb mintavételezési frekvencia:

PCM: 768 kHz


DSD: DSD 512

DAC: AK4499EQ
Digitális bemenetek: AES/EBU, koaxiális, optikai
Digitális kimenetek: AES/EBU, koaxiális, optikai
Vonalszintű analóg kimenetek: XLR, RCA
Fejhallgató kimenetek: 4 tűs XLR, 4,4 mm-es Pentaconn, 6,3 mm-es Jack, 3,5 mm-es Jack
USB csatlakozók:

USB-C OTG (háttértár vagy DAC számára)


USB-C PD (töltéshez)


USB-A (háttértárhoz)

SD-kártya kompatibilitás: UHS-II SD 4.0, legfeljebb 2 TB, 300 MB/s
Támogatott Bluetooth kodek: SBC, AAC, LDAC
WiFi: támogatott
Streaming: DLNA (frissítéssel LTTP támogatás is várható)
THD (fejhallgató/RCA/XLR kimenet): 0,0004%/0,0004%/0,0003%
Kijelző: 2,2 colos (480x360 pixel) és 4 colos (800x480 pixel)
Jel/zaj viszony: 130 dB
THD (szimmetrikus/aszimmetrikus kimenet): 0,0003/0,0004%
Akkumulátor: 9000 mAh
Készülékház anyaga: fém
Méretek: 18 x 6,3 x 18 cm
Tömeg: 2,7 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 3 233 990 Ft

 

Mérleg

+ Kiváló hangminőség kisebb és magasabb terhelésen

+ Bőséges teljesítmény bármilyen hagyományos fejhallgató hajtásához

+ Szemgyönyörködtető megjelenés, professzionális világra utaló formaterv

+ Informatív kijelző a tetőlapon

+ Gyorsan beolvas magasabb kapacitású adathordozókat is

+ Digitális bemenetek és kimenetek AES/EBU-t beleértve

+ Szimmetrikus analóg hangkimenet megléte

- Nincs mód távvezérlésre

- Felesleges zárófedél az SD kártyának

- Okostelefonokat OTG USB kapcsolattal egyelőre nem fogad, mint külső DAC

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség:
Szolgáltatások: 4,5 
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu