Hírek, újdonságok

KEF LS50 Meta állványos hangfal teszt

bartimex
2023.12.10 16:32
KEF LS50 Meta állványos hangfal teszt

A brit KEF az utóbbi években - de talán már évtizedekről is beszélhetünk - a dizájn területén szinte folyamatosan valami forradalmit alkotott, ráadásul ezt sikerült párhuzamba hozniuk az adott kategóriához méltó hangzással. Az LS50 8 éve mutatkozott be, aktív változata is létezik, sikere pedig megkérdőjelezhetetlen, hiszen szerkesztőségünkben is kizárólag barátokra lelt. 2020 vége van, a cég pedig bejelentette LS50 Meta modellt, amibe a Uni-Q hangszóró 12. generációs változata került beépítésre, és ez még nem minden. Lássuk, majd halljuk a részleteket!

 

 

Gondoljuk tovább az amúgy is remekül sikerült receptet

Külsejével formabontóra sikerült a bevezetőnkben említett LS50, ennek ellenére mindenkinek, még a gyengébb nem képviselőinek is elnyerte a tetszését. Azt nem mondhatjuk, hogy olcsó volt, főleg az aktív változat, ám mindkettő a kategóriájában egy nagyon stabil és megbízható darabnak mondható, a kritikusok és a vásárlók tulajdonképpen rajongtak értük. A most debütáló KEF LS50 Meta hasonló úton halad, ám fejlesztések sorát tartalmazza, az árcédula pedig barátibb lett, főleg, ha hozzávesszük a jelenlegi árfolyamot. Ez alapján már akár el is könyvelhetjük a sikert, a cikkünk pedig véget is érhetne, de az így túl egyszerű és hiteltelen lenne a részünkről. A modell nem engedett az ívelt oldallapokból, ahogyan a pompás színvilágból sem, amelyek közül választhatunk: ásványi fehér, korom vagy titánszürke és limitált királykék.

 


KEF LS50 Meta hangfal színek

 

Azt nem bánjuk, hogy elmaradt a csillogó bevonat, ami ugyan mutatós, de ősi ellenségei a por és az ujjlenyomatok. A vastag, és nagyon merev oldallemezek a megfelelő stabilitást nyújtják, a kivitelezésre és összeszerelési minőségre továbbra sem lehet panaszunk, de a lényeg a hangszórón van, amit az LS50-hez hasonlóan nem fed védőszövet.

 


KEF LS50 Meta hangfal

 

A KEF a Uni-Q hangszórót ugyanis egyesítette a MAT (Metamaterial Absorption Technology) technológiával, ami egy nagyon összetett labirintusszerű szerkezet, és 99 %-ban kiküszöböli a nem kívánt hangokat, és elvileg tisztábban, természetesebben szól. Érdemes itt megemlítenünk, hogy az alap LS50 esetében ez 60 %.

 


KEF LS50 Meta hangfal Uni-Q hangszóró

 

Az Acoustic Metamaterials Group közös fejlesztési munkájának az eredménye valóban egy új dimenziót nyithat a hangsugárzó építés területén, hiszen az új konstrukció csökkentett színezést, kevesebb torzítást és átláthatóbb, életszerűbb hangzást biztosít, mint korábban, ráadásul mindez egyenletesen oszlik el a hallgató helyiségben. Az LS50 Meta terelőlemezét fröccsöntött vegyületből (DMC) tervezték, míg a belsejében a keresztmerevítés és a csillapítás (CLD) együttesen csökkentik a belső rezgéseket.

 


KEF LS50 Meta hangfal

 

A konstrukcióban függőlegesen és vízszintesen is találunk egy vastag MDF lemezt, amelynek az alsó részében egy kör alakú nyílás is fontos része az egyedi megoldásoknak. A Computational Fluid Dynamics (CFD) segítségével kiszámították az LS50 Meta szabadalmaztatott kimenő portjának peremét és profilját, hogy késleltesse a turbulencia kialakulását, és a rugalmas csőfal megakadályozza, hogy a rezonanciák színezzék a középtartományt.

 


KEF LS50 Meta hangfal basszreflex port

 

A megoldás az elődből is ismerős lehet, hiszen a reflexcső mindkét vége szélesebb és ívelt, így nem csak a ki, hanem az abba bejutó levegő tömege is nagyobb lesz.

 


KEF LS50 Meta hangfal

 

A 130 mm-es hangszóró rögzítése azonban változott, így ezeket nem a hátlaphoz erősítették hosszú rudakkal, hanem az előlapba integrálták, a stabilitásért pedig nem kevés csavar felel. Belül megtermett mágnest helyeztek az új Uni-Q membrán mögé, valamint a keresztváltó is minőségi elemekből áll össze, ahogyan a szimpla, aranyozott és teflonbevonatú bemenet is. A hangsugárzó méretéből adódóan polcra is helyezhető, de opcióként állványt is vásárolhatunk hozzá, amit mi a nagyon stabil, márványból készült típusunk mellett ezúttal nem próbáltunk ki, de bizonyára nem hiába tervezték a gyárit, továbbá az egységes megjelenés terén bizony jobban teljesíthet, mint az esetünkben.

 


KEF LS50 Meta hangfal Uni-Q hangszóró

 

Aknázzuk ki a kategória összes lehetőségét

Visszagondolva a KEF LS50 hangképére, mindig eszünkbe jut az ambivalencia, ami a külsejét és a hangzását illeti. Futurisztikus dizájn, magabiztos, fizikumát teljesen meghazudtoló, teljesértékű és analógos hangzás jellemezte, amiből talán csak némi sziporkázást hiányoltunk, továbbá nem vettük volna zokon, ha kicsit alacsonyabb az ára. Az utóbbi teljesen indokolt volt egyúttal, hiszen a KEF abszolút új modellt tett le az asztalra, ami mellett senki sem tudott elmenni szó nélkül, és akkor még meg sem szólalt. Az LS50 Meta-val hasonló a helyzet, főleg a nálunk vendégeskedő fehér kivitelű esetében, ahol még nagyobb dominanciát kap a sárga hangszóró, aminek együttesét csupán az azt körülvevő fekete perem töri meg. Parasound elő-végfokkal hajtottuk meg a hangsugárzót, de bevetettük a nálunk vendégeskedő Audia Flight CD-játszó és integrált erősítő párost, valamint Arcam elektronikát is, ahogyan kábelek terén szerepeltek QED és Nordost gyártmányok.

 


KEF LS50 Meta hangfal

 

Az LS50 Meta esetében megvan az a bizonyos első benyomás, ami rokonlelket mutat az alap modellel, viszont teljesen új értékeket is egyből fel lehet fedezni. A tér eddig is megfelelő volt, viszont most hallhatóan megnőtt, és a benne rejlő részletek is jobban elváltak egymástól. A mélyközép tartomány továbbra is dominánsnak hathat, de ha picit jobban odafigyeltünk, akkor megnyugodva tapasztaltuk, hogy a magashangok mennyiségén nem esett csorba, csak
egyszerűen ez a hangsugárzó testes hangkarakterű, főleg a termetéhez képest. Nem akar álló modellhez hasonlítani, de még termetesebb állványosok szerepét sem akarja átvenni, az egy másik dolog, hogy becsukott szemmel bizony gondoltunk arra, hogy ezek valamelyikét halljuk. Az új hangszóró rendkívül pontos, továbbá elképesztő teret alkot, ami megtelik meleg és kerek hangokkal, viszont a részletekből nem enged. Azt továbbra sem értjük, hogyan lehet ezt 130 mm-ből
kihozni ilyen szinten, de a bevezetőkben leírtak alapján nem kevés munka áll mögötte. A hátsó reflexnyílás hangolásához a csomagban mellékelve kis szivacsokat is kapunk, de igazán nincs rá szükségünk, ha megfelelően helyezzük el a hangdobozokat.

 


KEF LS50 Meta hangfal csatlakozó

 

A KEF LS50 Meta meghallgatása közben rájöttünk, pontosabban örömmel tapasztaltuk, hogy bár high end elektronikákkal hozza ki magából a maximumot, ennek javarészét földközeli komponensekkel is el tudjuk érni, tehát az élvezeti értékeinek teljes kihasználásához nem feltétlenül szükségesek drága társak. Vele azonos ársávú, vagy valamivel olcsóbb "vasak" mellett is abszolút kifutja magát. Kicsit szürreális is lenne kétmillió forintos erősítővel meghajtani, igaz a KEF abban az esetben sem fogja ellenszegülésnek semmi jelét mutatni. Egy dolog viszont fontos, mégpedig a megfelelő teljesítményű és tartalékkal bíró erősítő, mert a 85 dB-es érzékenység bizony ezt megkívánja. Amennyiben ez adott, más nincs is hátra, mint a felhőtlen szórakozás, aminek jellege ebben az esetben is analógos, és hosszútávon is élvezetes. Pár óra tulajdonképpen szinte elrepült a társaságában, hiszen kerülte a szélsőségeket, az egységes hangkép viszont végig adott volt. Az LS50 Meta is jobban értékelte Mark Knopflert, Petruccianit, Lorena McKennitt vagy Bruce Springsteen természetes, akusztikus megoldásait, de a Toto rock-koncertjének lényege is átjött, ahogyan az elektronikus vagy metál zene kedvelői is a megfelelő élvezethez juthatnak, ha kis kompromisszumot képesek kötni a basszushangok terén.

 


KEF LS50 Meta hangfal

 

Mindenképpen adott a dobogó egyik helye

A KEF az LS50 által egy olyan modellt hozott létre annak idején, ami külsejét és megoldásait tekintve szakított minden jól bevált hagyománnyal, a hangminősége pedig kategóriájának egyik büszke képviselőjévé tette. Az LS50 Meta tett egy újabb lépést a tökéletesség irányába, az újonnan kifejlesztett MAT technológiájú 12. generációs Uni-Q hangsugárzó pedig amellett, hogy egy igazi kuriózum, az előadásával is újabb dimenziókat nyit meg. Analógos, életszerű, kiegyensúlyozott, természetes a hangzása, ami által egy normálméretű nappaliban, vele hasonló kategóriájú komponensekkel karöltve egy igazi mindenessé válik, és továbbra is egy üde színfoltja lehet
a nappalinknak. Ez a modell nem csak egy nagyon stabil darabja kategóriájának, hanem kiemelkedő tagja, így elkerülhetetlen az Ajánlott Vétel státusz.

 

Műszaki adatok

 

Kivitel: kétutas, basszreflex
Hangszórók: 25 mm-es alumínium magassugárzó, 130 mm-es alumínium mélyközépsugárzó
Frekvencia-átvitel: 47 Hz-45 kHz (-6 dB)
Keresztváltási frekvencia: 2,1 kHz
Névleges impedancia: 8 Ohm
Minimum impedancia: 3,5 Ohm
Érzékenység: 85 dB (2,83 V/1 m)
THD: 0,1 %
Ajánlott erősítő teljesítmény: 40-100 W
Méretek: 200 x 302 x 280,5 mm
Tömeg: 7,8 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 499 990 Ft/pár

 

Mérleg

+ Analógos, természetes hangzás, amiben nem vesznek el a részletek

+ Az audiofil kategória egyik legjobb vétele ebben az ársávban

+ Tulajdonképpen allrounder, de hi-tech külsejével ellentétben a természetes hangszereket részesíti előnyben

+ A MAT technológiával felvértezett 12. generációs Uni-Q hangszóró új referenciának tekinthető

+ Az LS50 nyomdokaiban haladva megmaradt az egyéni, formabontó külső, ami ezúttal is hibátlan kivitelezéssel jár együtt

- Egy dolog nem változott, mindenképpen izmos erősítő kell a meghajtásához

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel:
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu