Hírek, újdonságok

KEF KC62 aktív mélyláda teszt

bartimex
2023.12.10 08:56
KEF KC62 aktív mélyláda teszt

KEF KF92 tesztelése után örömmel és lelkesen fogadtuk a kistestvér szerkesztőségünkbe érkezésének hírét. Gyártója szerint a KC62 a legnagyobb kis szubláda, amiről az 1970-ben bemutatott Little Big Man című remek western jutott eszünkbe. Izgalmas, érdekes film, kellemes emlék, reméljük a KC62-ről is ezt fogjuk mondani pár év, vagy évtized múlva!

Tudtuk, hogy kicsi, de amikor dobozában rejtőzve megérkezett, nem sejtettük, hogy mennyire. Felbontás és a rögzítő idom eltávolítása után kellett némi idő a látvány megemésztéséhez. Miután sikerült összeszedni magunkat, egyikünk megkérdezte: nagyítót adtak hozzá? Nem adtak, ahogy emelődarut sem. Egyikre sem igazán volt szükség, hiszen éles látással rendelkező és jó erőben lévő férfiak vagyunk, csupán szeretjük a barokkos túlzásokat. Igazság szerint a mélyláda parányi
méretéből következtetett rákészülés, amivel a kiemeléséhez fogtunk, az volt alulméretezett és optimista.

 

A KC62-t focilabda méretűnek nevezik a KEF honlapon, ami találó, de nem próbáltunk dekázni vele, hiszen 14 kilójával sokkal inkább medicinlabdának illik be, amivel még azok közül is kiemelkedne. Tesztestársunk (akinek a véleményével, meglátásaival még fogunk példálózni) szerint ólommal töltött, XL méretű bowling golyó. Abszolút szubládás értelemben nem hatalmas tömeg a 14 kg, a duplája már valami, de járt már nálunk számos kétszer, háromszor ekkora térfogatú példány, ennél kevesebb önsúllyal. Halkan jegyezzük meg, a konstrukció hasonlít a B&W PV1D-re, ami még gömbölyűbb. A KC62 a súlyát és kopogtatásra adott válaszát tekintve, értve utóbbi alatt az ujjainkba nyilalló fájdalmat is, álruhába bújtatott betonkockának is beillene. Szerencsére nem az!

 


KEF KC62 aktív mélyláda LS 50 Meta hangfal

 

Az állványos KEF LS hangdobozokéra hasonlító a formaterve, a tesztelés egy részében olyanokkal hallgattuk, nem túlzás kijelenteni, hogy egymásnak teremtették őket, de erről majd később mesélünk.

 


KEF KC62 aktív mélyláda hangszóró

 

A KEF KC62 két ellentétes oldalán helyezkednek el az átlagos középsugárzókkal megegyező méretű, 6,5 colos hangszórók. Na jó, legyen mélyközép! Nem aggódtunk különösebben, mert pár éve egészen jól szerepelt nálunk a REL ugyanekkora membránokkal rendelkező mélyládája. Meglepetést okozó basszusok jöttek elő abból a lapos dobozból, feltételeztük - a KF92-t ismerve - hogy nem nagyotmondó versenyre készítették a KC62 adatlapját, amin 105 dB-es maximális hangnyomás és 11-200 Hz-ig terjedő frekvencia-átvitel olvasható. Utóbbi nem tévedés, ezek szerint ugyanannyit tud, mint a nagyobbik testvér. Az ugyanitt fellelhető négyzetméterekkel - 5-50 - amik az optimális szobaméretre vonatkoznak, nem tudunk egyetérteni, erről is a megfelelő helyen, a Meghallgatás fejezetben mesélünk bővebben.

 


KEF KC62 aktív mélyláda hangszóró

 

A KC62 sok szempontból kicsinyített mása a KF92-nek. (Fontos megjegyzés: nem a kedves orosz kislányra gondolunk, akit Böröczky József humorista emlegetett rendszeresen: "ma más a kása Mása"). Ám a kívülről nem látható hangszóró fel, vagy inkább egybeépítés egészen egyedi, szabadalmaztatott, ilyennel még nem találkoztunk. A neve Uni-Core, különlegessége a közös mag, vagyis meghajtó egység. A mágnes pakk három ferritgyűrűből áll, ebben mozognak teleszkópszerűen az eltérő átmérőjű lengőtekercsek, a kisebbik kényelmesen elfér a nagyobbik belsejében. Utóbbinak köszönhetően mindkettőnek hosszabb mozgástér áll rendelkezésére annál, mintha azonos méretűek lennének.

 


KEF KC62 aktív mélyláda hangszóró

 

Szintén unikális a P-Flex nevű gumiperem, ami ugyanúgy inverz, mint a KF92-é, de pluszban bordázott az általunk látható oldala, állítólag a japán Origami által ihletve született. Szerintünk semmihez nem hasonlítható, ennek oka alighanem bennünk rejlő hiányosság, nem jártunk Japánban és a papírhajtogatásban sem vagyunk járatosak.

 


KEF KC62 aktív mélyláda front

 

Nem egyértelműen felismerhető és látható, de alapos vizsgálattal, aminek része a tapogatás, kopogtatás és a nagyítóval kukkolás, sejthető, hogy a doboztest nem az általánosan alkalmazott, megszokott MDF-ből, hanem valami másból készült. Kedves brit úriembereknek köszönhetően a KEF honlap erre is fényt derít: extrudált alumínium a nagyrészt ívelt lapok anyaga. Gyorsan visszavonjuk a kedves jelzőt, mert a membrán alapanyagáról egy árva kukkot sem említ a weblap. Különösen annak fényében nehezményezzük, hogy a KF92-ét nem titkolták el, az alumínium/papír hibrid. Elképzelhető, hogy a kistesóét ugyanabból gyártották, kijelenteni nem merjük.

 


KEF KC62 aktív mélyláda hátlap

 

2x500 W meghajtással szolgál a beépített D osztályú erősítő, ami elméletileg pontosan ugyanolyan, mint a KF92-é, ám erről nem tudtunk meggyőződni, mert a csöppség szétszerelése meghaladta a lehetőségeinket. Ami biztos, a hátlapon minden gomb és bemenet ismerős volt a nagyobbik testvérével megegyezőek találhatóak rajta. Dióhéjban felsoroljuk azokat, hátha valaki még nem olvasta az előző cikkünket.

 


KEF KC62 aktív mélyláda KW1 wireless adapter

 

Jelszint (leánykori nevén hangerő) és vágási frekvencia szabályzó, ötállású EQ kapcsoló, vonal kimenetek variálható magasáteresztő szűrőjének 4 darab kétállású pöcke, Manual/LFE kapcsoló, amivel kiiktatható a jelútból mindaz, ami szükségtelen, ha házimozi erősítőnkre vagy processzorunkra bízzuk a keresztváltást és a szobaakusztika korrekciót. Továbbá KW1 típusú, vezeték nélküli kapcsolatot biztosító egység csatlakozója, RCA be és kimenetek. KEF csemege a Room Placement Equalisation, magyarosítva: elhelyezéshez igazított ekvalizáció, ezt már ismerjük a KF92 jóvoltából.

 


KEF KC62 aktív mélyláda hátlap

 

Hűtőbordák nem díszítik a hátlapot, az a nagy testvér formatervének egyik ékköve. Az IEC aljzatnak külön örültünk, nem lepődtünk volna meg, ha piskóta formájú, de hála a KEF gazdasági részlegének, ezen sem spóroltak a tervezők.

 

Jópofa és felhasználóbarát megoldás az elejébe süllyesztett LED működése: bekapcsoláskor felfénylik, majd elhalványul, így nem zavarja a sötétben történő házimozizást.

 


KEF KC62 aktív mélyláda

 

Lábai pontosan a szükséges stabilitást biztosítják, a nálunk töltött pár hét alatt a mélyláda egy milliméternyit sem mozdult el a helyéről.

 

Meghallgatás

 

Kezdetben 30 négyzetméteres szobában KEF LS50 Wireless hangdobozpár társaságában üzemelt, abszolút megállta a helyét, elképesztő dinamizmussal és energiával segítette munkájukat. Mindez tökéletest megközelítő pontossággal, feszességgel, maximális kontrollal párosult. Ugyanitt egyértelműen karcsúnak bizonyult, amikor filmnézésre került sor. Nem Twiggy-féle kóros soványságra kell gondolni, csak az időnkénti hiányérzetet érzékeltetni próbáló hasonlatról van szó.

 


KEF LS 50 Wireless App KC62

 

Szokásos 22 négyzetméteres szobánkban a KF92 helyére került – melegváltással, Marantz processzorhoz Nordost Bass Line kábellel csatlakoztatva. Mivel már alaposan be volt járatva, egy gyors Audyssey MultEQ XT32 kalibrálás után elindítottuk unalomig ismert tesztfájljainkat. Hulk fűre huppanása nem remegtette meg a padlót, viszont a különféle lőfegyverek kaliberét tizedmilliméteres pontossággal adta elő. Még a .50 hüvelykes nehézgéppuska is egészen tisztességes erővel szólt. Ahogy a Drive revolvere is, ezzel szemben a Valkyrie légvédelmi gépágyúja kissé visszafogottan pufogtatta a lőszereket, a bombák robbanásától nem hullámzott a szőnyeg. Összefoglalva: ekkora szobába, álló frontsugárzók mellé és az ilyen filmekhez a nagyobbik testvért a KF92-t választanánk és szívből azt ajánljuk.

 


KEF KC62 aktív mélyláda LS 50 Wireless hangfal

 

A frekvencia-átvitel mérése nagyrészt alátámasztotta a gyártó által megadott adatok valódiságát. 31,5 Hz-től 20-ig 3-4 decibelnyit esett a hangnyomás, ami akár kiválónak is nevezhető, de azt, hogy 11 Hz-ig csak 3 dB-t esne, nem tudtuk igazolni. Ez nem szabványos, nem hivatalos mérés volt, ahogyan a többi nálunk megforduló szubládáé sem. A 105 dB-t ki tudta préselni magából, amit már normál használat során sejtettünk.

 

Janus arcúnak nevezni a KC62-t két szempontból indokolt. Egyrészt két hangszórója van, ám a lengőcsévék nem egyformák, másrészt - ez kissé hosszas indoklás lesz - nem tudtuk egy bizonyos skatulyába helyezni, többféle arcát ismertette meg velünk.

 


KEF KC62 aktív mélyláda LS 50 Wireless hangfal

 

Zenékkel remekelt, lett légyen szó bármilyen műfajról. Filmnézés során több értelemben is meglepetést tudott okozni. Például a szinte mindenki által túltolt basszusúnak minősített Tenet-et megzabolázta, sosem jutott eszünkbe az említett jelző. A Drive-ban a zálogháztól menekülés közben az autók összeütődését rendszerint valószerűtlenül nagy döngés kíséri, a KC62 előadásában nyoma sem volt ilyesminek. Mindig ilyennek szeretnénk hallani! Máskor, skatulyába nem helyezhető helyzetekben, a kanapéról fel kellett tápászkodni és a jelszint állítót 1-2 órányival visszacsavarni, mert túlzónak éreztük a szubbasszust. Ennek oka alighanem a kivételes, 11 hertzes
alsó határfrekvencia, olyan hangok kerültek elő, amiket a szubládák döntő többsége képtelen megszólaltatni. Vagy ha mégis, akkor egészen halkan, füllel alig érzékelhetően. A San Andreas mélygarázs jelenete kevésbé volt félelmetes, mint amilyennek ismertük, aztán amikor a főhős helikopterrel megmenti elvált feleségét, a rotor és az összeomló toronyházak robaja elégedett mosolyt csalt az arcunkra. Nem annyira széleset, mint a KF92, pláne nem olyat, mint egy 1500-2000 wattal hajtott 30 centis hangszóróval vitézkedő korábbi tesztalanyunk, de messze az elvárásaink fölé emelkedett az élvezeti faktor.

 

Koncertfilm gyűjteményünk számos darabjába (Lisa Stansfield, Phil Collins, Chris Botti, George Michael) belehallgattunk, Tom Jones Soundstage filmjét végignéztük, végig szuperül szórakoztunk.
Ez a KC62 igazi pályája, no meg a sztereó zenék világa. Normál esetben, magunk szórakoztatására mindig pure direct-re kapcsoljuk az AVR-eket, processzorokat, de ezt a csöppnyi KEF-et vétek lett
volna egy percre parlagon heverve hagyni. Tolta, nyomta a szubbasszust, nem fogyott ki az erőből.

 


KEF KC62 aktív mélyláda LS 50 Meta hangfal

 

Végszó

 

Jelenlegi ismereteink szerint valóban a KEF KC62 az egyik legnagyobb kis mélyláda, ami nagyság a hangerejére és a hangminőségére egyformán érvényes, ráadásul makulátlan a kivitele, tetszetős, egyedi a formaterve. Utóbbiak kifejezetten feleségbaráttá teszik, plusz a méretéből kifolyólag az elhelyezése egyszerű. Ha némileg olcsóbb lenne… De mivel 600000 Ft az ára, nem minősítjük kiváló vételnek. A KF92 nagyjából 30 %-kal kerül többe, mi inkább spórolnánk addig, míg összejön az ára. A KC62 nem az előbb megnevezett nagyobb testvére konkurense kíván lenni, egyéb nagytestű szubládákkal sem lenne korrekt versenyeztetni. Saját ligájában a csúcsot képviseli, elsőrangú választás az említett KEF LS hangdobozok vagy más, főként állványos hangfalak mellé, valamint olyan házimozisoknak, aki kisméretű szobával rendelkeznek, és inkább koncertekért rajonganak, mint a lövöldözős/robbantós akciófilmekért.

 

Műszaki adatok

 

Felépítés: zárt
Hangszórók: 2 db 16,5 cm-es, öntvénykosaras
Teljesítmény: 1000 W RMS (2x500 W RMS)
Frekvencia-átvitel: 11-200 Hz (+/-3 dB)
Keresztváltó: 40-140 Hz
Fázis: 0 vagy 180 fok
Max SPL: 105 dB
Teljesítmény-felvétel: 1000 W
Színek: karbon fekete és ásvány fehér
Méretek: 246 x 256 x 248 mm (erősítő panellel és lábakkal)
Tömeg: 14 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 599 990 Ft

 

Mérleg

 

+ Elképesztően pontos, gyors, feszes, kontrollált hang

+ Alsó határfrekvenciájával felülmúlja a nála sokszor nagyobb konkurenseit

+ Hibátlan kidolgozás, különleges és tetszetős formaterv

+ Önbemérő, mikrofonos EQ-val sokkal könnyebb lenne a felhasználók dolga

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség házimozira:
Hangminőség zenére:
Hangnyomás:
Kivitel: 4,5 
Formaterv:
Ár/érték arány: 4

 

Forrás: AV-Online.hu