Hírek, újdonságok

Fyne Audio F701 high end állványos hangfal teszt

bartimex
2023.12.10 11:07
Fyne Audio F701 high end állványos hangfal teszt

A Fyne Audio repertoárjából eddig a 300-as és 500-as széria egy-egy állványos és álló típusát vettük alaposan szemügyre, most pedig sikerült a 700-as szériából az F701-et is testközelből megismernünk. Közel kétmillió forintos árcédula, fényűző kivitelezés, és vele egyenesen arányos hangzás - azt hisszük, ennyit elárulhatunk elöljáróban!

 

 

Egyéni megoldások, precíziós eljárások, a kitaposott ösvény egyenes folytatása

 

Skócia hangsugárzó specialistája eddig sem okozott csalódást, főleg az F501SP férkőzött nagyon közel a szívünkhöz, ahol a szépséges küllem ritka egységes előadással párosult. Az F701 esetében már a megjelenése miatt is eldörzsölünk pár könnycseppet, hiszen valódi luxusérzetet nyújt. A kézzel készített doboznak egyedi formavilága van, aminek természetesen a hangzásban van elsődleges szerepe, ahogyan az alkalmazott nagysűrűségű rétegelt nyírfalemeznek is, amire azért esett a választás, mert rendkívül alacsony a hangszíne.

 


Fyne Audio F701 hangfal

 

Az egyes panelek görbéje pontosan kiszámított az állóhullámok kialakulásának megakadályozása érdekében, a burkolat pedig elősegíti a hangsemlegességet. A fényes zongoralakk fekete, fehér vagy diószínű F701 megépítése során minden egyes darabnál meg kell felelni a legszigorúbb minőségi előírásoknak, de másképpen ebben a kategóriában már nem is lehet, pontosabban nem is szabad, mert kirívó esettel sajnos találkoztunk már. A hátrafelé, enyhe, de határozott ívben szűkülő doboztest sem ok nélkül készült ilyennek, ahogyan ennek a végződése sem, amit szigorúan levágtak, tehát nem a klasszikus lantformát alkalmazták.

 


Fyne Audio F701 hangfal

 

Nem akarjuk folyton kihangsúlyozni, de megemlíteni érdemes a Fyne Audio Tannoy-ból eredő gyökereit, ahol a felsőbb kategóriás modellek védjegye volt, és a mai napig azok a dual-koncentrikus hangszórók. A Fyne Audio esetében IsoFlare elnevezésű ez a technológia, ami az F701-nél pontosan 200 mm-es rostdúsított membrános hangszórót jelent, aminek a közepébe 25 mm-es, magnéziumból készült magassugárzót integráltak, az egészet pedig FyneFlute, gumiperemű felfüggesztéssel látták el.

 


Fyne Audio F701 hangfal IsoFlare

 

A nagyteljesítményű kompressziós nagyfrekvenciás hangszóró valódi pontforrás - izotróp sugárzást biztosít a képalkotáshoz és egyenletes frekvencia-átvitelhez, a neodímium mágnest pedig fém pólusdarabbal erősítették, a hő átadása és a nagy teljesítmény kezelésének érdekében. A membrán közvetlen kimenetét szakszerűen hangolták egy egyedi geometriájú HF hullámvezetővel, amely rendkívül egyenes frekvencia-átvitelt nyújt 30 kHz felett.

 


Fyne Audio F701 hangfal

 

Az alkalmazott keresztváltó sem piskóta, hiszen a lehető legjobb anyagokat használták fel a készítése során, amit a mérnökök széleskörű tapasztalataira alapoztak. A valódi semlegesség érdekében alacsony veszteségű induktort, Claritycap kondenzátort és a Van den Hul által előállított nagytisztaságú, ezüstözött belső kábelezést alkalmazták, az egészet pedig kriogén kezelésben részesítették. Ez azt jelenti, hogy a gyors fagyasztást követően lassú kiolvasztást alkalmaztak,
ami enyhíti az alkatrészek, a vezetékek és a forrasztási kötések mikroterhelését, maximalizálja a jelátvitelt és nagyobb átláthatóságot biztosít a hangnak. Passzív, alacsony veszteségű, másodrendű aluláteresztő, valamint elsőrendű felüláteresztő felépítésű, az alkalmazott kábeleket pedig meg is duplázták a biztonság kedvéért.

 


Fyne Audio F701 hangfal csatlakozó

 

A kimeneti rész is ismerős lehet az "őscég"-től, hiszen a prémium minőségű csatlakozókból két pár található, és további még egy a földeléshez, megakadályozva a finom részletek rádiófrekvenciás interferencia általi elfedését.

Az F701 basszreflex rendszerű, aminek a megoldása szintén nem mindennapi. A BassTrax Tractrix diffúzor rendszere egy nagyméretű, függőlegesen irányuló cső, aminek használata matematikailag származtatott profillal valódi 360 fokos LF hullámfrontot hoz létre. A kialakításnak köszönhetően a hangdoboz kevésbé érzékeny az elhelyezésre, ráadásul olyan basszust ígér, amit akár a nagyobb modellek is megirigyelhetnek. A technológiához szorosan hozzátartozik a dupla, 8 mm-es alumíniumból készült lábazat, aminek az alja egy szintén alumíniumból készült talpban végződik, a kettő között pedig pontosan annyi a tér, hogy az alkalmazott technológia maximálisan ki tudja futni magát. A színe lehet szaténfekete, vagy polírozott alumínium, ami a doboz furnérjához igazodik.

 


Fyne Audio F701 hangfal

 

Bocsánatot kérünk mindenkitől, az esetleg kicsit száraznak tűnő, és terjedelmes bevezetőért, de egy ilyen értékű hangdobozpárnál indokoltnak tartjuk az egyedi technológiák feltérképezését. Ennek a tizedébe kerülő hangsugárzóknál is találkozhatunk hasonlóan fifikás megoldásokkal, de azok általában egy már ismert, nagyobb kategóriából kerültek átemelésre, vagy egyszerűen a marketinges ceruzája szaladt meg, így kevésbé tartjuk akkor fontosnak azok ismertetését. A 100-150 ezer forintos hangdobozoknál a lényeg azon van, hogy a szerényebb kivitelezésből mit sikerült kisajtolni, mert bizony a hazánkban ezekre is sokat kell spórolni egy hétköznapi zeneszeretőnek.

 


Fyne Audio F701 hangfal

 

A Fyne Audio F701-et megszokott Parasound elő-végfokunkkal párosítottuk, jelforrásként is a csöves kimenetű CD-lejátszónkat használtuk, állványként pedig a jól bevált márvány darabunkat. És itt álljunk is meg egy kicsit! Ez a hangdoboz olyan terjedelmes, hogy minden irányban lelógott róla. Ez nem feltétlenül lenne baj, de az egyedi basszreflex technológia és a talp bizony igényli azt, hogy minden centimétere alatt legyen stabil felület. Így mi egyszerűen megfordítottuk az állványunkat - ami nem is volt könnyű feladat, hiszen darabja legalább 30 kg - mert az alsó része terjedelmesebb, így a Fyne végre megkapta azt, ami neki jár. Nem is csoda, hogy a skótok saját, spéci állványt kínálnak hozzá, amin kényelmesen elfér, és ez még 400 ezer forint plusz kiadást jelent, de ezzel a párossal fog igazán érvényesülni a gyártó elképzelése. Tehát mindenképpen ajánljuk a megvásárlását!

Egyedi utakon, komoly elképzelésekkel

Úgy döntöttünk, hogy a negatívumokkal kezdjük, ha ezek egyáltalán azoknak tekinthetők. A Fyne Audio F701 túlságosan kulturált és finom a hétköznapi, rosszul kevert, és egyszerű zenékhez. Tehát az, aki metált vagy diszkót szeretne döngetni, hajlamos arra, hogy a régebbi, gyengébb minőségű felvételeivel nosztalgiázzon, vagy csak a szomszédot akarja idegesíteni a mélytartománnyal, az máshol keresgéljen. Hogy ezen kívül találtunk-e valamit, ami miatt lebeszélnénk bárkit is erről a modellről? Bizony nem.

 


Fyne Audio F701 hangfal

 

Az F701 külön utakon jár, ami a pontsugárzásából adódik. Egyik tartományban sem volt hiányérzetünk, de a klasszikus reflexnyílás adta pulzálásról, a labirintusrendszer jellegzetességeként definiálható pincemélyekről, és a legtöbbször mű háromdimenziós hangzásról le kell mondanunk. A dual-koncentrikus megoldás más. Természetes.

Ugyan átlag feletti az érzékenysége, kisebb teljesítményű és kisebb kategóriás erősítővel egyszerűen nem tudja magát kifutni. Még a Parasound 2x100 wattja sem izzasztotta meg, pedig 750-es trafóval rendelkezik, így nem szorong, ha feljebb emeljük a hangerő potméterét. Az F701 esetében feljebb is kellett. Alacsony kimeneti szinten egyszerűen csak éreztette kvalitását, de sokat nem tudott belőle mutatni. Csak sejttette azt, hogy nem hétköznapi produktummal van dolgunk, de annak megvalósításához elengedhetetlen volt a wattok szabadjára eresztése. Sőt, egyszerűen kívánta, falta azokat, cserébe a várt eredmény sem maradt el.

 

Jacques Lussier Bach vagy Vivaldi átiratainak megszólaltatásakor szárnyalni kezdett, de úgy, hogy kordában tartotta a hangszereket. Tehát a nagybőgőt sosem emelte ki, hanem inkább a zongorára fektette a hangsúlyt, ahogyan az a felvételen is van. Becsuktuk a szemünket, és a percek nagyon gyorsan elrepültek, mert a Fyne Audio bevonzotta a hallójáratainkat, és az elménket is. Nem feltétlenül érzelgős fajta, és a kihegyezettség is távol áll tőle, az arany középutat választja, ami mindenkinek megfelel, minden, minőségi zenén és felvételen.

 


Fyne Audio F701 hangfal

 

Mike Oldfield Amarok című albumával folytattuk a meghallgatást, ami meglepetésből nem keveset ad. Régen, a megjelenésének az idején hifi show-k állandó főszereplője volt ennek köszönhetően, és a hirtelen váltásokra most is reagáltunk, de az F701 a zenészkavalkád egészére összpontosított, így az első félóra tulajdonképpen csak egy gondolatnak tűnt. Nehéz és változatos zene Oldfield utolsó minőségi érájából, amit a hangdobozoknak köszönhetően a megszokottnál könnyebben fogadtunk be, mert a Fyne Audionak is kihívást jelentett, így meg tudta mutatni igazi tudását, valós énjét, komolyságát, így a terjengős bevezetőnk végképp indokolttá válik. A sokszor nüánsznyi attitűdök kirajzolódtak, minden apró díszítés életre kelt, a sztereó színpadkép pedig szélességben és mélységben is kiteljesedett.

 


Fyne Audio F701 hangfal

 

Eric Clapton a stúdióban is jól érzi magát, de mindene a színpad, és ez most abszolút átjött. Lassúkéz kényelmesen elhelyezkedett, azáltal mi is, a kísérőzenészek a megfelelő távolságban ültek, hogy szabad teret engedjenek neki, viszont az egység nem bomlott fel. Minden palástolt fájdalma átjött a kilencvenes évek közepéről, amit nem csak akkor, hanem most is, és minden bizonnyal a jövőben is csak elismeréssel és meghajlással fogadhatunk. A Fyne Audio F701 is egyből behódolt neki, pontosabban együtt érzett vele, így a melankolikus, mégis egyedi, laza, és életigenlő átiratai nem csupán a bő 20 nm-es teret, hanem az énünket is megtöltötte. Továbbra sem volt semmi túlzás, szépen, pontosan, határozottan, és minden bizonytalanságot mellőzve kaptuk a bluest, és együtt adta az ütemet a lábunk Claptonéval együtt.

Természetesen szimfonikus zenével folytattuk és zártuk a sort, ahol a hangdobozok megmutatták azt, hogy ezen stíluson belül sem válogatnak. Lehetett szimpla zongora Chopin által, jöhetett a többi zenész is Vivaldi műveinél, ahogyan Paganini súlya alatt sem remegett meg, sőt az esetében szintén akkor brillírozott igazán, amikor a hegedűre lecsapott a nagyzenekar, így a rendelkezésére tudott állni a tér minden négyzetcentimétere. Igen, az F701 állványos doboz, de azok között egyáltalán nem hétköznapi termetű és tüdejű, és ezt nem csupán szereti megmutatni, hanem el is várja, hogy kihasználjuk. Ahogyan kisebb teljesítményű vagy kvalitású elektronikákkal ne is próbálkozzunk az esetében, úgy kisebb légterekbe se szorítsuk be, mert nem fog megvalósulni az álma, ahogyan a miénk sem. Adjuk meg azt, amit kíván, ami jár neki, így mi is megkaphatjuk általa a Fyne Audio filozófiáját a high end ezen kategóriájában, ami minden elismerésünket kivívta magának.

 


Fyne Audio F701 hangfal

 

Amikor a Fyne Audio igazán komolyan gondolja a zenealkotást

 

A Fyne Audio F701 egy high end hangfal. Rendkívül egyedi megoldásokat nyújt, aminek gyökerei a múltban keresendőek, azonban mindez a folyamatos fejlesztésnek köszönhetően tovább tudott
csiszolódni. A pontsugárzó alkalmazása révén nem feltétlenül alkalmas bulizásra, ahogyan háttérzenére sem, mert igényli maga mögé a teljesítményt, és a hasonlóan nívós láncot. Rendkívül precíz a megépítettsége, a kivitelezése a kategóriáján belül is kiemelkedő, a megjelenése pedig egyszerűen pazar, elsősorban a dió furnér burkolatú, ami szerintünk a legjobban illik a stílusához. Komolyabb lelkületű, és ízléssel megáldott zenehallgatóknak ez egy végső állomás is lehet, ha rendelkeznek egy olyan szobával, ami csak a zenéé. Az F701 ugyanis azt nyújt, mégpedig igencsak felső szinten.

 

Műszaki adatok

 

Hangszórók: 200 mm-es IsoFlare pontsugárzó, 25 mm-es magnézium magassugárzó
Frekvencia-átvitel: 35 Hz-34 kHz (-6 dB)
Keresztváltási frekvencia: 1,7 kHz
Terhelhetőség(RMS/max): 90/360 W
Érzékenység: 91 dB
Impedancia: 8 Ohm
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-180 W
Színválaszték: magasfényű fekete, fehér vagy dió
Méretek: 278 x 465 x 389 mm
Tömeg: 13,6 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 1 799 990 Ft/pár

 

Mérleg

 

+ High end állványos hangsugárzó, ami a pontsugárzás jelen technológiájára épít

+ Minden hangszert egyenrangúnak tekint, hűen követi a rögzített felvételek arányait

+ Rendkívül fifikás megoldások, nagyon egyéni elgondolásokkal ötvözve

+ Hibátlan kivitelezés, szemet gyönyörködtető megjelenés

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel:
Formaterv:
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu