Hírek, újdonságok

Fyne Audio F1-8 high end állványos hangfal teszt

bartimex
2023.11.12 06:27
Fyne Audio F1-8 high end állványos hangfal teszt

A Fyne Audio high end kategóriás F1 sorozatának legkisebb tagja rendesen megmozgatta szerkesztőségünk agytekervényeit, hiszen ilyen előadást még nem hallottunk kompakt hangdoboztól. A széria következő tagja az F1-8, ami szintén állványos modell, ám már hétköznapi méretben, korántsem hétköznapi külsővel és teljesítménnyel.

 

 

Ilyen egy Fyne Audio állványos high end hangfal

A háromtagú Fyne Audio F1 sorozatból a legkisebb F1-5 roppant egyéni formájával, luxuskivitelével, és nem utolsósorban előadásával rendesen meglepett minket, tesztünket követően elégedetten dőltünk hátra. Már ott megemlítettük, hogy a most bemutatásra kerülő F1-8 készült korábban, tehát az ötös típus annak volt a redukált változata, amit kisebb szobákba szántak. 20 m2 alatt maximálisan teljesített, így sikerült tulajdonképpen könnyedén kivívnia az elismerésünket, amit Kiváló Termék címkével díjaztunk. Vajon ez a sors vár a nagyobb állványos hangfalra is? Könnyen meglehet, hiszen mindenben megegyezik azzal, csak nagyobb méretben, így tágasabb szobák úgymond allrounder doboza is válhat belőle.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal hangszóró

 

Az F1-8 esetében még látványosabb a gyönyörűen megmunkált magasfényű diófa burkolat, ami által a hangfal egy valódi luxusbútor érzetét kelti. Az alumínium tömbből készített forgácsolt talpak itt sem hiányoznak, amelyek elősegítik a BassTrax LX diffúzor rendszert, aminek hangolt hullámvezető nyílása van a doboz megerősített alsó oldalán. Ez a technológia a csillapítórendszer feladatát is ellátja, hiszen kiiktatja az esetleg keletkező rezonanciákat.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal BassTrax reflexport

 

A kiemelkedő, IsoFlare pontforrás hangszóró ezúttal 200 mm-es, alumínium öntvény kosárba került, és FyneFlute gumiperemmel van ellátva a multi rost szerkezetű mélyközép membrán. Ennek a közepére ültették a 25 mm-es, nyomókamrás, magnézium dóm magassugárzót, aminek geometriáját számítógéppel optimalizálták, az egész hangszóró mögé pedig kettő darab mágnest integráltak.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal hangszóró

 

A kézzel készített keresztváltót ebben az esetben is farostlemezre rögzítették, az alkatrészei válogatottak és finomhangolást kaptak. Itt is alkalmazták az alacsony veszteségű, laminált magos LF kondenzátorokat, vastagfilm ellenállásokat, HF polipropilén kondenzátorokat, és a Neotech gyárából érkező PC-OCC kábeleket. Az egész mélykriogén kezelést kapott, ami gyors fagyasztást, majd lassú kiolvasztást jelent, lényege pedig az, hogy a mikrofeszültségeket mindenütt enyhítse, a jelátvitelt viszont maximalizálja.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal csatlakozó

 

A csatlakozók itt is a WBT Nextgen típusai, viszont már alkalmasak a dupla erősítésre vagy kábelezésre, de a frontoldali finomhangolás opció is megmaradt, amit tárcsával állíthatunk, igazíthatunk a szobánk akusztikájához.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal Presence

 

Tovább nem is szaporítjuk a szót a technikai részletek terén, hiszen minden megtalálható a gyártó weboldalán, továbbá az F1-5-ről szóló írásunkban, hiszen az F1-8 ugyanaz, csak nagyobb méretben. Továbbá a száraz, ám roppant érdekes információk és adatok helyett nagy valószínűséggel többeket érdekel az, hogy mit is nyújt ez a hangfal dupla méretben, dupla árért, nagyobb térben! Minket legalábbis nagyon izgatott, hogy a korábbi sikertörténet megismétlődik, pontosabban folytatódik-e?

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal

 

Mindent megadtunk a számára a teljesítés érdekében, ezért Parasound erősítőinket nem váltottuk le, ahogyan a QED és VIABLUE kábeleinket valamint márvány állványainkat sem, jelforrásként viszont a Gato Audio CD-lejátszóját illesztettük a láncunkba, ami egy nagyon megbízható és felsőkategóriás darab. Megjegyezzük, hogy ehhez a hangfalhoz ugyanazt az állványt kínálja a Fyne Audio, mint az F1-5-höz, egyszerűen csak le kell cserélnünk a tetejét egy nagyobbra, amit szintén kínál a cég.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal állvány

 

Az F1-8 nagyon magasra tette a mércét az állványos high-end hangfalak között

A Fyne Audio F1-5 igazi meglepetés volt a számunkra, hiszen tényleg mindnyájunkat elkápráztatott azzal, hogy egy kompakt sugárzóba hogyan is férhet ennyi egyéniség a megjelenését tekintve, a zeneisége, reprodukciója pedig pillanatok alatt levett a lábunkról. A nagytestvér valóban nagy, de nem csupán hozzá képest, hanem az állványos hangdobozok között is, hiszen a közel félméteres magasságához hasonló mélység párosul, és a kiemelkedő, 200 mm-es hangszóró sem nevezhető elhanyagolható látványelemnek.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal front

 

A megmunkálás egyszerűen kifogástalan, de ebben a kategóriában ez már nem is lehet kérdéses. A megjelenés továbbra is egyéni, viszont azt meg kell jegyeznünk, hogy elsősorban nagyobb helységekben érvényesül, ahol ráadásul elegendő teret is kap, hiszen erre nem csupán az akusztika szempontjából van szüksége. Tudjuk jól, hogy a formavilága és a mérete nem lesz egyértelműen megnyerő mindenki számára, de azt el kell fogadnunk, és így is van jól, hogy ebben a kategóriában a gyártók nem csupán hangzás, hanem megjelenés szempontjából is próbálnak egyénit készíteni. A Fyne Audionak ez természetesen sikerült, hiszen sokéves tapasztalattal rendelkező szakemberek keze által született meg ez a külső, ami egyértelműen formabontó. Míg a Vintage széria a klasszikus megjelenésével mindenki szívébe beférkőzik egyből, addig az F1-8 igenis megoszthatja a közönséget. Az biztos, hogy nem fog kapcsolódni a bútorok alkotta miliőbe, hanem neki kell létrehozni egyet, ahol más számára nincs hely. Csak így fog tudni kibontakozni a megjelenése, ahogyan a prezentációja is.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal hangszóró

 

Míg az F1-5 ritka vehemenciájával és tempójával taglózott le minket, addig a nagyobb modell a kiegyensúlyozottság egyik szimbóluma is kehet a kategóriájának. Továbbra sem veszett el a Fyne Audio rengeteg sajátossága, jellegzetessége, de ebben az ársávban bizony be kell állni a sorba, tehát a hangfal nem lehet válogatós. Már a kistestvér sem volt az, hiszen egy abszolút műfajfüggetlen hangdobozt ismertünk meg a személyében, az pedig az F1-8 esetében hatványozódni látszott, köszönhetően egyértelműen a méretének.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal hangszóró

 

A 200 mm-es hangszóró eleve nem egy hétköznapi méretű darab, még akkor sem, ha pontsugárzóról van szó, és ebben a Fyne Audionak, még a Tannoyos gyökereiből rengeteg merítenivalója van. Ehhez adódik a hatalmas belső térfogat, ami által sokkal nagyobb lett a megmozgatott levegő mennyisége, amivel nem csak azt érték el, hogy tágasabb terekbe is alkalmas legyen igazán magas szintű reprodukcióra, hanem azt is, hogy az előadás még kézenfekvőbb, magától értendőbb, egységesebb legyen.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal Audio Centrum

 

Az F1-8 a technológiájából adódóan rengeteg bejáratást igényel, és a nagyon masszív doboztest sem adta meg magát egyből, tehát arra már most felhívjuk a potenciális vásárlók figyelmét, hogy 150-200 órás hajtás kell ahhoz, hogy ezt követően meg tudja mutatni az egyéniségét és azt, hogy miért is kerül ennyibe. Elég magas az érzékenysége, tehát elvileg nem kívánja azt, hogy hatalmas teljesítményű erősítő álljon mögötte, de mi azért biztatunk mindenkit arra, hogy ne spóroljon vele, ahogyan a kategóriájában is a hozzá passzolóval párosítsa, mert az élmény csupán akkor lesz garantált. Akkor viszont teljesen.

 

A Fyne Audio már a 300-as, abszolút megfizethető kategóriájú sorozatában is kényesen figyelt arra, hogy a mélyhangok rendben legyenek, itt viszont már szinte kínosan precízen. Ennek köszönhetően olyan természetes, pontos és határozott basszussal találtuk magunkat szemben már szobahangerőn is, hogy az bárki becsületére válna. Ennek eredményeként a magastartomány csak később érkezett meg, ahogyan a tér és a tisztaság feltárására is többet kellett várnunk. Tehát a bejáratást követően még el kellett telnie pár órának ahhoz, hogy olyan zenei reprodukciót kapjunk, ami ennek az ársávnak megfelelő, és amit elvárhatunk ettől a modelltől, főleg az F1-5 ismeretében.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal csatlakozó

 

Azt mindenképpen le kell szögeznünk, hogy akinek az F1-8 előadása nem tetszik, bátran keresse fel a fül-orr-gégészet egyik specialistáját, mert ebbe a hangba egyszerűen nem lehet belekötni. Már halkan is képes volt elvarázsolni természetességével, és erejéből is jócskán mutatott, szobahangerőn pedig kiteljesedett. Hogy mi van akkor, amikor az erősítőt jobban kivezéreljük? A Fyne Audio egyszerűen falta a wattokat, megemelte a hangerejét, egyszerre mutatott mindenből többet, anélkül, hogy bármelyik tartomány ezt megsínylette volna. Lehet, hogy elsőre a basszust éreztük dominánsabbnak, de pár perc után elégedetten tapasztaltuk azt, hogy a tér vele egyetemben
nőtt meg, a magassugárzó meg egyszerűen követte őket. Tulajdonképpen a felső tartomány volt az, ami leginkább igényelte a hajtást, igazán akkor tudta megmutatni egyéniségét és tudását, amikor jóllakattuk a teljesítménnyel. Az F1-8 esetében továbbra sem állíthatjuk azt, hogy mindenképpen igényli a nagyon vehemens és teljesítményű erősítést, de az biztos, hogy kizárólag stabil, nagyon határozott modellt érdemes hozzá választanunk. Az egyértelmű, hogy a társain sem szabad spórolni, ezért vele egy árban lévő elektronikákkal érdemes párosítani, ahogyan a felvételek minőségére is oda kell figyelni. Ugyan gyengébb keverésű és régebbi anyagokkal is kellő tapintattal bánt, de amikor gondosan mixelt és rögzített zenét kapott, akkor érezte magát igazán a komfortzónájában. Jöhetett tulajdonképpen bármilyen jellegű dal, az F1-8 megmutatta kvalitásait, tehát egyáltalán nem riadt vissza még a metáltól és a kommerszebb elektronikus futamoktól sem, de igazán a hangszereket szerette, mert ez a hangfal is maga egy hangszerré tud válni a megfelelő körülmények között.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal

 

Már George Michael és a Dire Straits dalain is képes volt elringatni minket természet adta erejével, odaadásával és vérbő taktusaival, de az igazi high end szintet Jan Garbarek, Petrucciani vagy
Miles Davis albumaival értük el, ahol szinte katarzisba hajlóan tálalta a minőségi jazzt, legyen abban a főszerep a zongoráé, a dobé vagy a szaxofoné. Igen, ez a műfaj nagyon közel állt hozzá, de Claptonnál vagy Gary Moore-nál is átitatott minket a gondterhelt vagy szomorú blues, és látatlanban már nyúltunk is a képzeletbeli pohárért, ami szinte csordultig volt minőségi whiskyvel. Igen, az F1-8 nem spórol az élvezettel, és belőlünk is könnyedén képes volt kihozni azt az érzést, amit úgy igazán megkívánunk a minőségi zenehallgatás során.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal állvány

 

Az énekhang természetességét még nem emeltük ki, pedig az is megérdemel egy vastag bekezdést. Shirley Bassey ritka jó formában volt, orgánuma kristálytisztán, ugyanakkor életerősen és pontosan vált le a hangszórókról, de a Fyne Audio a szerényebb oktávszámmal megáldott énekeseket is nagyon kedvelte, így megadta a kellő tiszteletet a Cranberries nagyon egyéni énekesnőjének is, ahol az akusztikus kíséret sokszor drámaiságba csapott át, aminek lekövetése a hangfal számára szinte természetes volt. Sheryl Crow countrys dalait egyszerűen csak hallgattuk, mert már kisebb hangerőn is lazán átjött a mondanivalója és hangulata. Először a hangszerelésre figyeltünk fel, majd a bekapcsolódó énekesnőre, aztán maradtunk magánál a zenehallgatásnál, nem pedig a részletek elemzésénél, mert ez a hangfal nagyon könnyedén be tudott minket szippantani.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal BassTrax reflexport

 

Klasszikus zenénél sem tudtunk fogást találni a hangfalon, pedig Paganinit és operát is bevetettünk, de a hatalmas levegőtömegnek, a minőségi összetevőknek és a gondos kivitelezésnek hála, az egyénisége ezekben az esetekben is megmaradt, egyszerűen nem feszengett egyik mű esetében sem. Még Max Richternél is képes volt végig izgalomban tartani minket, ráadásul fokozta a feszültséget, amit hirtelen lelassított, majd újra nagyobb fokozatra kapcsolt, tehát egyszerűen megmutatta azt, amit a szerző papírra vetett, majd előadott a zseniális zenészei társaságában. Nem kell tehát félnünk attól, hogy igazán nagyvolumenű szerzeményeket hallgassunk általa, mert
nagyon jól bírja a terhelést, a sok hangszert és a hangerőt is.

 


Fyne Audio F1-8 high end hangfal Audio Centrum

 

Összegzés, végszó

A Fyne Audio F1-8 egyértelműen az egyik legjobb állványos hangfal, ami ebben a kategóriában jelenleg a hazai piacon megtalálható. A kivitele abszolút luxuskategóriás, nem lehet belekötni sem az anyaghasználatba, sem a megmunkálásba, az előadása pedig olyan kerek és teljes, amit ettől a mérettől elvárhatunk. A hangfal megjelenése ritka egyéni, viszont a kiteljesedéséhez megfelelő tér és környezet szükséges, ahogyan a társait is vele azonos kategóriában érdemes megkeresnünk. Ebben az ársávban már nehéz rossz hangfalat készíteni, így nem is lehet találni. Az már a vásárló döntése, hogy melyikért ad ki pénzt. A többiek is igénylik a megfelelő környezetet és a nívós elektronikákat, tehát ezzel nem lóg ki a sorból, egyéniségével viszont igen. Hatalmas zenei érzéke van, teljes odaadással muzsikál már kisebb hangerőn is, előadásába, ami roppant izgalmas, ugyanakkor tapintatos és dinamikus, egyszerűen bele lehet feledkezni. A Fyne Audio F1-8 nagyon könnyen be tud minket cserkészni, majd rabul ejteni, onnan pedig nehéz kiszabadulni. Akinek a keretébe belefér, nem is biztos, hogy akar majd.

Műszaki adatok

 

Felépítés: kétutas, basszreflex BassTrax diffúzorral
Hangszórók: 200 mm-es IsoFlare, 25 mm-es magnézium dóm magassugárzó
Legnagyobb terhelhetőség: 360 W
Tartós terhelhetőség: 90 W
Frekvencia-átvitel: 33 Hz-34 kHz
Keresztváltási frekvencia: 1,8 kHz
Szabályozható tartomány: Presence: 2,5-5,0 kHz (+/- 3 dB)
Érzékenység: 91 dB (2,83 V, 1 m)
Névleges impedancia: 8 Ohm
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-180 W
Méretek: 280 x 470 x 441 mm
Tömeg: 15,2 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 2 999 900 Ft/pár

 

Mérleg

 

+ Egyértelműen az egyik legjobb hangfal a kategóriájában

+ Izgalmas mélyhangok, tisztaság és kristálytiszta magastartomány ritka jól eltalált balansza

+ A felhasznált anyagok, a kivitelezés és a megmunkálás igazi luxus

+ Mindenevő, de a legjobban a valódi hangszereket, az izgalmas hangszerelést és a dinamikát szereti

- Mindenképpen igényli a nívós elektronikákat, a megfelelő minőségű felvételeket és a nagy teret

- A formaterve ritka egyéni, ezért nem illik minden jellegű dekorációba, és sokan kicsit túlzónak találhatják

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel:
Formaterv: 4,5 
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu