Hírek, újdonságok

FiiO M15s hordozható zenelejátszó teszt

bartimex
2023.08.09 16:13
FiiO M15s hordozható zenelejátszó teszt

Mikor azt hinnénk, hogy a hordozható zenelejátszók nem tudnak újat mutatni (mert az okostelefonok kiszorítják azokat), váratlan szereplő érkezik a szerkesztőségbe. A FiiO M15s több tekintetben feszegeti a DAP kategória határait. Bőven az M17 ára alatt olyan funkcionalitást és hangélményt nyújt, amivel még kritikusokat is a székhez szögez. Miért vehető komolyan, amit tud és pontosan kinek való az M15s?

 

 

Majdnem csúcsminőség

A FiiO jelenlegi zászlóshajó DAP készüléke, az M17 tavaly járt nálunk. Koncepciója túlmutatott a hordozható zenelejátszók határain. Nadrágzsebhez túl nagy és nehéz, így az egyik alapszolgáltatása, a hordozhatóság válik vitathatóvá. Ezért érdemes rápillantani a ranglétra eggyel lentebbi fokán fészkelő M15s-re. Kisebb és könnyebb, teljesítményben alulmarad, de nem sokkal. Azonban, ha olvasónk megnézi a specifikációt, akkor láthatja, hogy e készülék sem szerénykedik teljesítményben és mérnöki megoldásokban.

 


FiiO M15s DAP hátlap

 

Megnövelt teljesítmény, akkumulátormentes mód

 

Tesztalanyunk a 2020-ban bemutatott FiiO M15 fontos frissítésekkel kiegészített utódja. A névben szereplő s betű sok változtatást takar, nemcsak a külső részleteken szépítgettek. Új, nagyobb teljesítményű processzort (Snapdragon 660) tartalmaz, kettő AK4499EQ helyett ES9038 PRO D/A konverterrel dolgozik. Ezek csak a főbb eltérések. Hosszasan lehetne sorolni a különbségeket, de
a gyártó honlapján lévő összehasonlító táblázat részletesen mutatja, hogy miben változott az M15s.

 


FiiO M15s DAP Bluetooth

 

Meg kell említeni a FiiO M15s egyik legfontosabb szolgáltatását: két eltérő tápellátást kínál. Az egyikkel beépített, 6200 mAh kapacitású akkumulátora biztosít áramot. A másik mód akkor engedélyezhető, ha USB gyorstöltőhöz csatlakoztatjuk az ezközt. Ekkor megközelítőleg 20%-kal megnő a kimenő teljesítmény és teljes mértékben akkumulátor nélküli üzemre kapcsolható az elektronika. Ezzel növekszik a cellák élettartama. Az alapértelmezett alacsony, közepes,
magas és szuper magas fokozatok külső tápellátással egy "ultra magas" móddal is kiegészülnek.

 


FiiO M15s DAP

 

A FiiO speciális hőelvezetést alkalmazott, hogy a viszonylag szűk helyen lévő áramkörök melegedése ne okozzon gondot. Az akkumulátort rozsdamentes acél tokba illesztették, mely gyorsan elvezeti a hőt. A vékony-fóliás kondenzátorokat is kimondottan stabil, hőingadozással szemben toleráns működésük miatt választották. A melegedő alkatrészekre szilikagélt hordtak fel, mely után papír és grafit rétegeket illesztettek. Mindezt egy árnyékoló nikkel lemezzel zárták le.

 


FiiO M15s DAP

 

Küllem

A FiiO hordozható zenelejátszóinak többsége szögletes formájú. Rokonaitól eltérően az M15s kevésbé Transformers-szerű külsővel rendelkezik. Széleit lekerekítették, ami meglepően jó fogást biztosít. Magassága (14 cm) és szélessége (8 cm) egy hagyományos okostelefonhoz hasonló. A közel 2 cm-es mélység és 350 grammos tömeg masszív érzetet okoz. Enyhe jóindulattal még zsebméretűnek mondható. Egy kiadós gyaloglás után azért eléggé húzza a zsebet, mentségére szóljon, hogy ősköri változata, az első Walkman sem volt könnyebb. Megjelenése, mely a mellékelt fotókon is látható, inkább időtlen, elegáns matt fekete fém házzal. Hátulját csillogó lap és szögletes minta díszíti. A menürendszert 5,5 col méretű kijelző jeleníti meg. Felbontása csak 720p-s, ami prémium okostelefonhoz szokott személyeknek hallásra kevésnek tűnhet. Pánikra semmi ok. Albumborító nézegetéshez és zenekönyvtár böngészéshez szerintünk nem kell több képpont. Mellesleg a színvilága szemet gyönyörködtető, fényereje enyhébb napsütésben is bőséges, betekintési szöge kifogástalan.

 


FiiO M15s DAP

 

Ahogy a mellékelt fotók is mutatják, fizikai gombok, RGB LED által díszített jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) és fizikai nyomógombok (zenei navigáció, billentyűzár) töltik ki a kerekített oldalakat. Kimenetek tekintetében 3,5 mm-es Jack, 2,5 mm-es szimmetrikus és 4,4 mm-es Pentaconn közül lehet választani. A 3,5 mm-es csatlakozó használható S/PDIF kimenetként, külső DAC-hoz csatlakoztatva, továbbá analóg vonalszintű kimenet funkciót is betölt, amennyiben saját jelszint vezérlővel rendelkező hangrendszerhez csatlakozik az M15s.

 


FiiO M15s DAP DK3s dokkoló

 

Használat közben

A FiiO rendszeresen ügyel arra, hogy termékeihez praktikus kiegészítőket adjon. A korábbi M15 cikkben negatívumként említettük a védőtok hiányát (külön lehetett megvásárolni). Az M15s doboza már eleve tartalmaz egy igényes, sötétbarna bőrtokot, melynek a vége lezárható, hogy véletlenül se csússzon ki belőle a lejátszó. A hátsó oldalán egy rács található, mely a szellőzést segíti. Épp úgy, mint az M17 esetében, ehhez a kiadáshoz is mellékeltek egy USB-C kábelről üzemeltethető, ventilátorral egybeépített dokkolót (DK3S).

Feltétlenül szükséges aktív hűtéssel használni? Mint a legtöbb magasabb teljesítményű DAP, az M15s is hajlamos enyhe melegedésre. Ultra magas jelerősségű módban, külső tápellátással elég egy óra, hogy a bőrtok is átmelegedjen. Ekkor sem aggasztóan forró a készülékház, de hosszú távon bizonyára nem jó áramköreinek az egésznapos "izzasztás". Feltételezhető, hogy a DK3S nevű ventilátoros dokkoló a kiadósabb maratonokra szolgál, ha a felhasználó órákon keresztül az asztalon, külső tápforrásról hallgat zenét. Kétségtelenül menő látvány az állványon díszelgő DAP. Más gyártó nem ad aktív hűtést a termékéhez. Már ennek ténye is egyfajta felsőbbrendűség érzésével vértezi fel tesztalanyunkat. Más kérdés, hogy a ventilátor, ha maximális fordulatra kapcsolják, meglehetősen hangos. Szerencsére az egyes fokozat kevésbé zajos (nyomába sem ér az M17 "turbinájának").

A doboz tartalmazott: egy második USB-C kábelt (az M15s töltésére, DAC módhoz, illetve adatátvitelre), USB-A-C adaptert, kézikönyvet és jótállási kártyát. Egy micro SD kártyarekesznyitót is találtunk benne, melynek segítségével nyomban beillesztettük saját, jól ismert tesztzenékkel megtöltött memóriakártyánkat.

 


FiiO M15s App

 

A gyártó saját fejlesztésű FiiO Music alkalmazását előre feltelepítették az eszközre. Tetszés szerint szinte bármilyen más Android kompatibilis zenelejátszó szoftver is futtatható. Az M15s képességei egyértelműen a hozzá szabott programmal használhatók ki legjobban. Ráadásul a FiiO Music könnyen átlátható menürendszere sok hasznos funkciót rejt. Utóbbiak közé tartozik a FiiO Link, mely Bluetooth távvezérlővé alakítja az okostelefont. Aktiválásáról rövid segédvideót is készített a gyártó, mely itt tekinthető meg. Pozitívum: a FiiO Music villámgyorsan futott az M15s hardverén.

 


FiiO M15s App

 

Az M15s Android 10 operációs rendszert futtat. Olyan könnyen használható, mint egy okostelefon. Fizikailag onnan tudni, hogy nem csevegésre készült, hogy egy átlagos mobilhoz képest nehezebb és vastagabb. A fentről legördíthető, parancsikonokat tartalmazó menüben azonnal elérhetők olyan funkciók, mint a szimmetrikus kimenet engedélyezése/tiltása, Roon üzemmód, asztali mód (külső tápellátással), Bluetooth és WiFi kapcsoló, vagy éppen autós üzem. A lejátszó értesít, ha új frissítés érhető el. Amennyiben kapcsolódott egy hálózathoz, letölti az aktuális firmware verziót az internetről, majd néhány perc alatt a telepítést is elvégzi. A korábbi "zárt" Androidos DAP eszközöktől eltérően a FiiO M15s rugalmasabban bánik a külső alkalmazásokkal. Konkrétan Play áruház is található rajta, de érdemes szétnézni a cég saját "katalógusában" is, mely az általuk javasolt zenei alkalmazásokat tartalmazza.

 


FiiO M15s App

 

A FiiO M15s széleskörű finombeállításokat tartalmaz. Meghatározható a legnagyobb jelszint (hangerő) és azt is eldönthetjük, hogy csak a fenti analóg jelszintvezérlő vagy az oldalsó plusz/mínusz jelű gomb változtassa a hangerőt. Érintésre feloldható a képernyőzár, ha szeretnénk. Különböző DAC szűrő módok, preferált Bluetooth kodekek közül lehet válogatni. A fenti állapotjelző LED színe, fényereje, funkciója szintén variálható. Nagy a kísértés, de nem sorolunk fel minden egyes menüpontot, különben a cikk sosem készülne el!

 

Hangminőség

 

Kritikus meghallgatáshoz Sennheiser HD 800 S és Focal Stellia fejhallgatókat, valamint egy Campfire Audio Andromeda Emerald Sea IEM fülhallgatót alkalmaztunk.

 

A FiiO M15s meggyőző pontossággal jelenítette meg jól ismert zeneszámainkat. Figyelmünket azonnal lekötötte széles színpadjával, fejlett vízszintes tagolásával. Nem különállóan érzékeltük a frekvenciákat, mert a lejátszó megakadályozta, hogy túl analitikus, mesterkéltnek tűnő technikai részletekre fókuszáljunk. Egységes, kiteljesedett módon építette fel a műsorokat. Zenehallgatás közben nem azt gondoltuk, hogy "ez digitális". Nem gondoltunk semmire. Nem kellett kritizálással, elemző gondolatokkal foglalkozni, mivel agyunkat lefoglalta a dallamok, ritmusváltások, ütemek által kitöltött, szokatlanul tiszta megjelenésű hangtenger.

 


FiiO M15s DAP teszt

 

Minden apró részletet evidens módon, óvatos fegyelemmel határolt el egymástól. A közeli-távoli hangsávokat, részleteket akkumulátoros módban is szépen szétválasztotta. Az énekes nem folyt össze a mögötte lévő zenészekkel. Erőltetettség nélkül voltunk képesek bármelyik zenei összetevőt követni. Nem kétdimenziós tömbként, hanem holografikus, folyamatosan mozgó jelenségként ábrázolta az éneket, hangszereket és egyéb elektronikus hangeffektusokat.

 

Karaktere egyértelműen a természetesség és gazdag textúra között egyensúlyozott. Nem az elektronikát, hanem az előadást, stúdiófelvételt hallottuk. Nem éreztünk késztetést, hogy átugorjuk a számokat, még azokat sem, amiket korábbi tesztek alkalmával százszor meghallgattunk. Tiszta energiaként jelent meg fejünkben a zene. Élethű volt? Igen, mert megszoktuk a fülhallgató/fejhallgató használatával együtt járó, virtuális belső tér érzetét. Minden darab rögtön
az „agyunkba” fészkelt, ezáltal teljes beleéléssel mártózhattunk a zenében.

 


FiiO M15s DAP

 

Megjegyzés: a FiiO M15s hagyományos hangrendszer vagy aktív hangfal forráseszközeként is használható. Ezt az oldalát nem vizsgáltuk, mert az eredmény nagymértékben függ a lejátszó utáni lánctól (hangfalak, erősítő, kábelezés stb.).

 

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában a hangszerek energiaszintje józan volt, precízen adagolt dinamikus összetevőkkel és a teret átszelő, megnyerően intim, életteli énekhanggal. A hátrébb játszó zenészek kristálytisztán hallatszottak annak ellenére, hogy a fókusz egyértelműen a mézes orgánumú művésznőre irányult. A meghallgatáshoz szánt fülesek tudása is kellett ahhoz, hogy a lazaság és precizitás ilyen mértékben kombinálható legyen. Azonban az M15s nem akadályozta meg a Focal/Sennheiser/Campfire képességeit, a fülesek legfőbb pozitívumai hiánytalanul megjelentek. Hozzá kell tenni, hogy azok hiányosságait (például a HD 800 S vékony basszusát) sem próbálta
alapbeállításon kompenzálni, ami dicséretes.

Komolyzene és jazz hallgatása közben eleinte arra gyanakodtunk, hogy a FiiO túl óvatoskodóan bánik lejátszási listánkkal és a durvább basszusokat szándékosan elfojtja. Tévedtünk, nem a lejátszó okozta ezt az érzetet. Minden esetben beigazolódott, hogy a konkrét fejhallgató, vagy éppen zenemű keltette finomkodás érzetét. Ha vadabb darabokra váltottunk (Joe Satriani, Linkin Park, Post Malone, Massive Attack) és nem a szigorúan kimért Sennheiser tolmácsolt, akkor az intenzívebb, keményebb hangulatú zenét is megnyerő lazasággal engedte tovább az M15s. Ez már bátran nevezhető színezetlen hangnak. Minden más esetre pedig ott van az EQ, amit nem szégyen alkalomadtán bevetni.

Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem c. dalát hallgatva engedélyeztük az Ultra High jelszintet. Szubjektíven azt tapasztaltuk, hogy nőtt a szellősség. Kis mértékben, de érzékelhetően gyarapodtak a magas frekvenciák mikro-dinamikus részletei. Ha kihúztuk az USB kábelt, enyhe árnyalattal fakult az énekesnő hangszíne és a kísérő vonós hangszerek. Hozzá kell tenni, hogy akkumulátoros módban is kimagasló hangminőségben volt részünk. Az eltérés nem alapvető jóból rossz/rosszból jó változást hozott, hanem további tisztaságot a halkabb, finomabb részletekben. Konklúzió: a külső tápellátás nem a magasabb hangerőt, hanem a gazdagabb részletességet (és az akkumulátor élettartamának növelését)
szolgálta.

 


FiiO M15s DAP USB

 

Alternatívák

 

Akinek a FiiO M15s ára túl sok, vagy éppen a cég tudásának legjavát szeretné kompromisszum nélkül, az dönthet az M11s vagy M17 lejátszók valamelyike mellett. Mindkét DAP máig erős résztvevő a kategóriájában. Az M15s jelenlegi legszorosabb vetélytársa az iBasso DX240, azonos D/A konverterrel és processzorral. Előnye, hogy kisebb és könnyebb, ezáltal hordozhatóbb. Viszont nincsen akkumulátor kímélő (idézőjelesen asztali) üzemmódja, alapértelmezetten nem tartalmaz
4,4 mm-es kimenetet (2,5 mm-est viszont igen) sem. Leginkább ízlés kérdése, hogy kinek melyik eszköz tetszik jobban.

 


FiiO M15s DAP

 

Végszó

A FiiO M15s abból kovácsol előnyt, hogy az asztali és hordozható kategória határait összemossa. Eddig nem találkoztunk ekkora méretű és hasonló teljesítményhatárokat nyújtó DAP eszközzel. Már az M11 Plus is lenyűgöző hangélményben részesített minket. Ahhoz képest az M15s még jobb. Főleg asztali módban. Vitathatatlan, hogy a FiiO kínálata intelligensen pozícionált.

Esetleges negatívuma, hogy túl sokat tud. De a mai világban megszoktuk, hogy mindent akarunk és egyszerre. Ezért az M15s összetettsége inkább előny. Akit zavar az Android komplexitása, átválthat FiiO Music üzemmódba. A felhasználói élmény teljesen gördülékeny, az okostelefonhoz szokott személyek számára.

Elég kézbe venni és néhány zenét meghallgatni rajta, hogy a termék eladja magát. Elődjéhez képest számos fejlesztést, jobban átgondolt kivitelt és több funkciót tartalmaz. Az ár mégsem nőtt. Szerintünk egy Ajánlott Vétel cédulát mindenképpen érdemel. Próbáltunk belekötni, majd talán legközelebb sikerülni fog.

Műszaki adatok

 

Támogatott audio formátumok: DSD, DXD, APE, Apple Lossless, AIFF, FLAC, WAV, WMA Lossless, DTS, MQA, MP3, OGG, WMA, AAC
Legnagyobb támogatott mintavételezési frekvencia: 384 kHz/32 bit, DSD 256
Legnagyobb támogatott mintavételezési frekvencia USB módban: 768 kHz/32 bit, DSD 512
DAC: ES9038 PRO
Bluetooth verzió: v5.0
Támogatott Bluetooth kodekek: SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX LL, LDAC, LHDC, aptX Adaptive
Főbb WiFi funkciók: DLNA, AirPlay, WiFi fájlküldés, Roon Ready
Kijelző: 5,5 colos (1440x720 képpont)
Kimeneti jelszint (32 Ohm, ultra high, 3,5 mm-es Jack/szimmetrikus): 2x535/2x1200 mW
Jel/zaj viszony: 122,5 dB
THD: 0,0005%
Bemenet: USB-C (3.0)
Kimenetek: 2,5 mm-es szimmetrikus, 3,5 mm-es Jack, 4,4 mm-es Pentaconn
Memória: 64 GB (ebből használható 46 GB)
Akkumulátor: 6200 mAh
Készülékház anyaga: alumínium
Színek: fekete
Tömeg: 345 g
Ár (a cikk megjelenésekor): 419 990 Ft

 

Mérleg

 

+ Hipnotikus részletmennyiség, megfelelő fejhallgatóval és zenével lebilincselő hangminőség

+ Az elődhöz képest igényesebb kivitel

+ Akkumulátor kímélő üzemmód gyorstöltő használatával

+ Az Android rendszer és FiiO Music alkalmazás továbbra is sokoldalú funkcionalitást nyújt

- Kissé nehéz

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel: 4,5 
Kezelhetőség:
Szolgáltatások:
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu