Hírek, újdonságok

FiiO K9 DAC és fejhallgató erősítő teszt

bartimex
2023.11.25 06:08
FiiO K9 DAC és fejhallgató erősítő teszt

Nincsen egyetértés a gyártók között arról, hogy milyen csatlakozókat, ki- és bemeneteket kellene egy adott kategóriában alkalmazni. Ezért mindenki olyan szolgáltatásokat próbál adni a termékéhez, amit ideálisnak vél. Nem könnyű ebben a kuszaságban jövőbiztos, univerzálisnak nevezhető alapot találni a kezdő hifi rendszert építőknek. A FiiO cégnek évek óta tudatos célja, hogy az otthoni asztali hifi felhasználók táborából minél nagyobb közönséget meghódítson. Ehhez saját fórumán kapott visszajelzéseket is megfogadott. Az eredmény olyan eszköz, mely a maga kategóriájában meglehetősen univerzális!

 

 

Asztali svájcibicskák szakértői

Ha valaki főleg íróasztali környezetben szokott zenét hallgatni és e célra keres D/A konvertert, akkor a FiiO kínálatában sok eszköz közül csemegézhet. A pár tízezer forintos opciókon egyetlen USB bemenet és egy fejhallgató kimenet található. A nagyobb, drágább készülékek akár komplex, több forráseszközt tartalmazó hifi rendszerbe is beilleszthetők. A K9 már az utóbbi kategóriát testesíti meg. Méretét és fizikai kivitelét tekintve főleg íróasztalon ideális, de szolgáltatásai miatt az is lehetséges, hogy hagyományos kétcsatornás hangrendszerben tegyen szolgálatot. A FiiO kínálatának mindig is szerves részét képezték olyan eszközök, amelyeket szinte bárki integrálhat meglévő hifi láncába, ezáltal korszerűsítve, funkciókban gyarapítva azt. A K9 e vonal egyik legfrissebb képviselője.

 


FiiO K9 DAC hátlap

 

Kompakt, de tudása tovább kamatoztatható, amennyiben hifi rendszert, aktív hangfalat vagy akár végerősítőt csatlakoztatnak hozzá. Ami a pozicionálását illeti: a korábban bemutatott K7 és K9 Pro közé ékelődik be, ami tudására és árára egyaránt vonatkozik. A K9 Pro egyszerűsített kiadásának is tekinthető, de globális tekintetben erős középkategóriát sugall.

 


FiiO K9 DAC ES9068A dual DAC chip

 

Nagyobb testvérétől eltérően nem ES9038Pro, hanem ES9068AS DAC található benne. Emellett levették a második USB-C aljzatot, maradt a hátsó USB-B. Kimenő teljesítménye valamivel alacsonyabb (pontos számok a gyártó honlapján találhatók, összehasonlító táblázattal) és jel/zaj viszonya 5 dB-lel szerényebb. Cserébe az ára is jóval barátibb. A K9 Pro 380 000 forintos árához képest a "sima" K9 már 210 000 forintért hazavihető.

 


FiiO K9 DAC THX AAA 788+

 

Technikai adottságok

A FiiO K9 jobb és bal csatornára kiosztott, kettős DAC segítségével végzi a digitális jel analógra történő átalakítását. A legnagyobb támogatott mintavételezés PCM esetén 768 kHz/32 bit, DSD esetén pedig akár DSD 512 dekódolása sem jelent akadályt. A különböző digitális bemenetek mintavételi képességeiről részletes információk találhatók a gyártó honlapján. Beépített Bluetooth vevőt is tartalmaz, mely az SBC és AAC kodekek mellett LDAC és aptX Adaptive/HD/LL támogatottságot egyaránt nyújt.

 


FiiO K9 DAC OCC5124 Bluetooth DAC chip

 

Robusztus lineáris tápegységet tartalmaz, benne 4 db 4700 uF kapacitású kondenzátorral. Digitális és analóg áramkörei elkülönítve (szeparált tápellátással) üzemelnek a jelzavar csökkentése érdekében. Az alaplapon teljesen elkülönített részeken található a tápegység, jelfeldolgozó áramkör és az analóg jeltovábbító rész.

 


FiiO K9 DAC transformer

 

Ezzel csak a jéghegy csúcsát érintettük, számos apró további részlet befolyásolja a hangzást. Közéjük tartozik a jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) is, melyről a gyártó leírását olvasva tudtuk meg, hogy ADC görbe rekonstrukcióval működik, finom lépéseket biztosítva 120 hangerőszinttel.

 


FiiO K9 DAC

 

Küllem

A FiiO K9 kicsomagolási élménye is minőségérzetet sugall. Strapabíró dobozában erős szivacsrétegek védik a készüléket és annak kiegészítőit. Mellékelt tartozékai között szerepel: kézikönyv, tartalék biztosíték, fejhallgató adapter, vaskos, felragasztható gumitalpak, tápkábel és USB kábel. Asztali állvány is található a dobozában, melynek használatával a K9 élére állítható, mint egy külső merevlemez.

 


FiiO K9 DAC Sennheiser HD 800 S fejhallgató

 

Ugyanazt a szögletes, futurisztikus (mecha fantázianevű) formatervet kapta, mint a zászlóshajó FiiO M17 DAP. Matt fekete ház, levágott sarkokkal és élekkel. Szubjektív, hogy kinek nyeri el tetszését, de szerintünk a K9 egységessége komolyabb arculatot kelt, mint az arany jelszint vezérlővel (vagy ahogy sokan nevezik, potméterrel) díszített K9 Pro. A bő két és félkilós készülékház minőségérzete igényességet sugall. Némely drágább vetélytársa is példát vehetne róla.

 


FiiO K9 DAC

 

Az előlapon három fejhallgató kimenet is található: 6,3 mm-es és 4,4 mm-es Pentaconn, továbbá 4 tűs XLR közül lehet választani. Utóbbit fémsapkával zárták le, ami figyelmes gesztus, bár elsőre azt hihetjük, hogy az a ki/bekapcsoló gomb. Az említett kezelőszervet a jobb alsó sarokba helyezték, közvetlenül a forrásválasztó gomb alá.

 


FiiO K9 DAC

 

Ezeken kívül egy jelerősség kapcsoló is található az előlapon, amellyel alacsony, közepes vagy magas szintek közül lehet választani. Mellette egy ugyancsak háromállású kapcsoló fészkel, melyet LO (line out - fix vonalszintű hátoldali hangkimenet), PRE (vezérelhető jelerősségre állított hátoldali hangkiment) vagy PO (phones out - fejhallgató hangkimenet) beállításokra lehet kattintani. A jelszint vezérlő körül vékony RGB LED világít, mely eltérő színekkel jelez mintavételezési frekvencia vagy Bluetooth kodek függvényében. Akit zavar a színváltás elsötétítheti vagy teljesen kikapcsolhatja telefonos alkalmazás használatával.

 


FiiO K9 DAC

 

A hátsó oldal rendezett, könnyen átlátható. Az optikai, koaxiális és USB-B csatlakozókat gondosan egy csoportba rendezték, a külső Bluetooth antenna mellé. Az analóg részen nagyméretű, hagyományos XLR kimenet is látható, ami jó hír lehet profi aktív hangfallal vagy végerősítővel rendelkezőknek - minden egyéb szituációra ott van egy pár kimenő RCA. Szimmetrikus Pentaconn és RCA bemenet is színesíti a szolgáltatásokat, így a FiiO K9 analóg előerősítő módban ugyancsak alkalmazható.

 


FiiO K9 DAC hátlap

 

Ritkán láttunk eddig ilyen szintű univerzalitást 300 000 Ft alatti, kisméretű, elsősorban fejhallgatósoknak, íróasztali felhasználóknak szánt eszközön. Előnye, hogy hosszú távon komolyabb sztereó lánc is építhető köré. Bennünk csupán egyetlen hiányérzet lappangott, hogy a K9 nem távvezérelhető. Igaz, hogy telefonról van lehetőség forrás választásra, de jópofa bővítési opció lenne akár a FiiO RM3 távirányítóval való kompatibilitás. Egyesek hiányolhatják még a 12 voltos trigger kimenet/bemenet vagy automatikus jelérzékelés meglétét. Habár a fő célközönség nem biztos, hogy igényt tart ilyen funkciókra, ebben a kategóriába egyébként is beleférnek hasonló kompromisszumok.

 


FiiO K9 DAC

 

Használat közben

A jelszint vezérlő (hangerő szabályzó, potméter) profi érzékenységgel reagált. Nem ugrott zavaróan nagymértékben a hangerő, precízen, kis mozdulattal is könnyű volt beállítani. Az RGB fény nem volt túl zavaró és az aktuális forrást mutató LED fényereje sem bántotta a szemet. Órákig tartó használat után is csak enyhén langyosodott a készülékház, túlmelegedés miatt nem kellett aggódni. Ha feltétlenül kifogásolni kell valamit, akkor legfeljebb azt tudjuk megemlíteni, hogy a potméter széle kissé éles. Mivel az oldalát csíkos mélyedések díszítik, határozottabb fogást igényelt, hogy ne csússzon meg rajta az ember ujja. Ezzel együtt a FiiO K9 olyan fizikai minőségérzetet nyújtott,
ami többször drágább kategóriában is megállja a helyét.

 


FiiO K9 App

 

A telefonos alkalmazás lehetőséget kínált az előlapi RGB LED kikapcsolására vagy sötétítésére. Emellett a preferált Bluetooth kodek beállítására és szoftverfrissítésre is volt lehetőség. Tipp: érdemes közel tartani a telefont frissítés közben. Két méterre tartózkodtunk és folyamatosan megszakadt a telepítés. Leraktuk mobilunkat a K9 mellé, attól kezdve gondtalanul lezajlott a folyamat.

 


FiiO K9 App

 

A parametrikus, tízsávos hangszínszabályzó megléte üdítőleg hatott. Kár, hogy csak Bluetooth módban volt módunk alkalmazni. Tipp: aki számítógépről hallgat zenét, alkalmazhat szoftveres EQ-t is. Többek között a Roon ugyancsak tartalmaz EQ funkciót, amely Q beállításra ugyancsak alkalmas.

 


FiiO K9 DAC App

 

Hangminőség

 

Olivier Latry - Midnight at Notre-Dame c. lemezét joggal dicsérik az orgona kedvelői. Fantasztikus a hangzása, neves klasszikusok közkedvelt darabjait tartalmazza, átírva a monumentális hangszerre. A FiiO K9 lendülettel, zamatosan adta vissza a hangszer súlyát. Dinamikában gazdag volt, amihez mozgalmas sztereó középpont is társult. Közepes vagy magasabb terhelésen kissé nyúlósnak hatottak az alsóbb mélyhangok, nem volt olyan szintű sebessége és könnyed jellege a basszusnak, mint a K9 Pro esetében. Mellette a magashangokban tömörséget figyeltünk meg, a kisebb sípokat csak kissé erős kontraszttal, markánsabb érzettel kezelte a készülék. Mindezt a Sennheiser HD 800 S 4 tűs XLR kábelével tapasztaltuk. Átváltottunk egy 6,35 mm-es dugóval szerelt, Furutech fejhallgatókábelre. Máris tisztábban megjelent a katedrális levegős, mély tere, csökkent a basszus elkent jellege. E kísérlet bizonyítékul szolgált arra, hogy nem kizárólag a szimmetrikus csatlakozó hoz élvezetesebb hangélményt, hanem a lánc egésze, beleértve a kábeleket. Ezzel együtt megmaradtak a lelkes magashangok, melyeket más (többször drágább) D/A konverterek természetesebben képesek megjeleníteni.

 


FiiO K9 DAC

 

Rebecca Pidgeon - Spanish Harlem c. száma hipnotikus tisztasággal jelent meg. Az énekhang ultra magas felbontással jött át, a nagybőgő enyhén meleg és feszes érzetet kapott. A zongora textúrája gazdag volt, finom lecsengéssel. Összességében elképesztő felbontást kaptunk. A magashangok kontúros jellege továbbra is megmaradt. Ezzel nem szeretnénk azt sugallni, hogy a K9 hangja nem volt élvezhető. Gyönyörűen tálalta a részleteket, de a FiiO eddig kipróbált, magasabb kategóriás eszközei jobban kezelték az énekhang felsőbb tónusait. A melegebb és sötétebb karakterű Sennheiser HD 600 nem mutatott rá ennyire egyértelműen a FiiO K9 korlátaira. Mindebből azt szűrtük le, hogy inkább homogén, simulékonyabb, megbocsátóbb hangzású fej vagy fülhallgató ideális páros számára. Ilyenek jellemzően a BA (balanced armature) fülmonitorok és síkmágneses (planar magnetic) fejhallgatók. Vagy talán nem véletlen, hogy erre reagál rugalmasan egy FiiO FT3.

 


FiiO K9 DAC

 

Dabe Brubeck - Take Five c. klasszikusa tovább erősítette bennünk, amit a Spanish Harlem hallgatásakor gondoltunk. Felső kategóriás, transzparens fejhallgatóval a cintányér metsző volt, kevés mikro-dinamikával. Visszaváltottunk (a mai globális viszonylatban talán nem sértés középkategóriásnak titulálni) a HD 600-ra és tompult a cintányér, de legalább a lágyabb összkép nem hangsúlyozta ki az elektronikus hatású, fényesre polírozott magashangokat. Egyéni meggyőződésünk, hogy aki zömmel USB DAC módban tervezi kihasználni a FiiO K9 tudását, annak inkább melegebb karakterű füles ajánlott.

 


FiiO K9 DAC

 

Tipp: akinek anyagilag belefér, érdemes kipróbálnia a gyáritól jobb minőségű összekötő kábelek és tápkábel alkalmazásával is, hogy mit tud a K9 (esetünkben IsoTek EVO3 Premier tápkábel és AudioQuest Carbon USB kábel volt alkalmazva). Több külső forráseszköz esetén főleg érdemes kipróbálni egy hifi tápszűrő beillesztését.

 

Megjegyzés: a FiiO K9 tesztelése során Reavon UBR-X200 lejátszót illesztettünk a koaxiális bemenetre. Végighallgattuk a fent említett zeneszámokat. Ezt követően nem a FiiO, hanem a Reavon lejátszó D/A konverterére támaszkodva, a K9 analóg sztereó RCA bemenetéről is meghallgattuk ugyanazokat a zenéket. Az UBR-X200 természetesebb hangzást tett lehetővé, egyértelműen több mikro-dinamikával. Rövid kísérletünk tanulsága, hogy a K9 kiváló hangminőségű analóg előerősítő. Tudását azok fogják kihasználni legjobban, akik szem előtt tartják e képességét.

Műszaki adatok

Teljesítmény:

2x2000 mW/32 Ohm (THD+N: <1%, szimmetrikus kimenet)


2x780 mW/300 Ohm (THD+N: <1%, szimmetrikus kimenet)

DAC: kettős ES9068AS
USB: XMOS XUF208
Bemenetek: USB, optikai, koaxiális, RCA, 4,4 mm-es Pentaconn, Bluetooth
Bluetooth chip: QCC5124
Támogatott Bluetooth kodekek: LDAC, aptX Adaptive, aptX HD, aptX, aptX LL, AAC, SBC
Kimenetek: 6,35 mm-es Jack, 4,4 mm-es Pentaconn, RCA, 4 tűs XLR, 3 tűs XLR
Legmagasabb támogatott mintavételezési-frekvenciák:

USB DAC: 768 kHz/32 bit, DSD512


koax: 192 kHz/24 bit

Jel/zaj viszony: 124 dB (A-súlyozott)
Frekvencia-átvitel: fejhallgató kimenet: 20 Hz-50 kHz
Méretek: 200 x 72 x 224 mm
Tömeg: 2,66 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 209 990 Ft

 

Mérleg

+ Univerzális funkcionalitás, analóg és digitális bemenetek sokféle szituációhoz

+ Dinamikus és tiszta hangkarakter, határozott sztereó középpont megjelenítés

+ Igényes, tekintélyparancsoló készülékház

+ További beállítási lehetőségek telefonos alkalmazással

+ Analóg fejhallgató erősítőként még kiegyensúlyozottabb hangzás és több mikro-dinamika, amennyiben a forráseszköz lehetővé teszi

- A jelszint vezérlő (potméter) kidolgozása kevésbé nívós

- A DAC chip kissé erős fókusszal kezeli a magashangokat, ami analitikus fülessel zavaró lehet

- Nem távvezérelhető

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség (USB):
Hangminőség (koax):
Hangminőség (analóg bemeneten):
Kivitel: 4,5 
Kezelhetőség:
Szolgáltatások: 4,5 
Ár/érték arány: 4,5 

 


FiiO K9 DAC front

 

Végszó

A FiiO K9 sokoldalú eszköz igényes kivitellel és praktikus funkciókkal azok számára, akik nem kizárólag számítógépről, de korlátozott helyen hallgatnak zenét. Az ES9068 DAC chip dinamikus és tiszta jelet nyújt, de felsőbb kategóriás fejhallgatóval zavaróvá válhat erősen fókuszált magashang kezelése. Ezért akik főleg D/A konverterként fogják alkalmazni, azoknak szerintünk inkább simulékonyabb karakterű fülest célszerű a K9 mellé illeszteni. Analóg módban kicsit más a helyzet. Hosszú távon szempont lehet, hogy a vonalszintű bemenet használatakor természetesebb hangzás is megvalósítható (amennyiben a forrás olyan jelet biztosít). Olyankor lineáris, meglepően profi jelkezelést végez, rögtön levetkőzve az ESS chip korlátait. Sokoldalú funkcióinak köszönhetően rendkívül izgalmas résztvevő a mai kínálatban, de a körítést (kábelezés, forrás, fejhallgató) céltudatosan érdemes hozzá összeválogatni.

 

Forrás: AV-Online.hu