Hírek, újdonságok

FiiO K11 DAC és fejhallgató erősítő teszt

bartimex
2024.02.08 06:41
FiiO K11 DAC és fejhallgató erősítő teszt

A kisméretű hifi eszközeiről közismert FiiO legújabb terméke azoknak készült, akik számítógéphez és akár további két forráshoz (játékkonzol, televízió stb.) szeretnének fejhallgató erősítővel egybeépített D/A konvertert. Láttunk ilyet korábban, de a K11 azért érdemel külön említést, mert egész kellemes áron kapható és formaterve új fejezetet nyit a gyártó történetében.

 

Bevezető gondolatok

Kevés cég biztosít olyan széles választékban fejhallgató erősítővel kombinált DAC készülékeket, mint a FiiO. Kezdve a (főleg) okostelefonokhoz szánt, 25 000 Ft körüli KA1-től a magasabb kategóriás K9 Pro ESS-ig (380 000 Ft), számos opció szóba jön, melyek hangzásban és szolgáltatásokban egyaránt igyekeznek megfelelni a leggyakoribb felhasználói igényeknek. A FiiO K11 neve alapján még a K9-nél is magasabb tudást sugall, de valójában inkább a belépőszintet gazdagítja. E sorok írásakor 60 000 forintért kapható, mit tud cserébe?

 


FiiO K11 DAC hátlap

 

Három digitális bemenetet (USB-C, optikai, koaxiális - a koaxiális csatlakozó digitális kimenetként is használható, amikor a bemeneti jel az USB csatlakozón keresztül érkezik a K11-be) és három analóg kimenetet (RCA, 6,3 mm-es Jack, 4,4 mm-es Pentaconn) tartalmaz. LCD kijelzőjén a menüben történő navigáció is lehetséges, minden funkció és a jelszint (hangerő) beállítására egy előlapon lévő vezérlő (vagy, ahogy sokan nevezik, potméter) szolgál. CS43198 D/A konverter chip segítségével akár 384 kHz/32 bites, illetve DSD 256 dekódolásra is alkalmas, ami a számítógépes USB-C bemenet használatával értendő. 1400 mW teljesítményű fejhallgató erősítőjével attól nem igazán kell tartani, hogy túl halkan szólna a műsor.

 


FiiO K11 DAC

 

A hivatalos FiiO honlapot olvasgatva többek között az is kiderül, hogy a K11 nem kizárólag számítógéppel, hanem PS5 és Nintendo Switch játékkonzollal ugyancsak képes
kamatoztatni USB-C bemenetét. Sőt, jövőbeni szoftverfrissítésekhez is segítséget jelent majd.

 

Küllem

 

A FiiO K11 készülékháza kifejezetten szép. Különösen, ha az ezüstszínű kiadásra vetünk egy pillantást, kerekített sarkaival, lapos formatervével az Apple Mac Mini számítógépre hasonlít. Dicséretes, hogy egy belépőkategóriás eszköznél is törekedtek az igényes kivitelre. Az előlapon egyetlen, többfunkciós gomb van, ami egyúttal a jelszint vezérlő (hangerő szabályzó) is. A fejhallgató kimeneteket kreatívan elrejtették a kijelzőt is magába foglaló fekete sávba, melynek sarkait ugyancsak lekerekítették.

 


FiiO K11 DAC

 

A tetőt aránylag méretes embléma díszíti, mely RGB világítást kapott. Alapértelmezetten mintavételtől függően, eltérő színekkel izzik a FiiO felirat. Tetszés szerint beállítható egyetlen árnyalat, de akinek nem tetszik, menüből ki tudja kapcsolni. Esztétikailag nem igazán találtunk kifogást az eszközzel kapcsolatban, egy apróságot leszámítva. Mivel kicsi és könnyű, már a potméter érintésétől is könnyedén elmoccant annak ellenére, hogy aljára gumitalpat helyeztek. Külső tápegységet mellékelt hozzá a gyártó, ami önmagában is lehúzhatja az asztalról az eszközt, ha kicsit is meghúzzák a tápkábelt. Ez a működést nem befolyásolta negatívan, mindössze arra kellett ügyelni, hogy a menü böngészése közben egyik kezünk a tetőn maradjon.

 


FiiO K11 DAC

 

Használat közben

 

Eleinte furcsa volt egyetlen gombbal végrehajtani az összes lehetséges funkciót, de néhány perc gyakorlást követően már egész könnyen ráéreztünk a K11 logikájára. A menüpontok megértésében nagy segítséget jelentett, hogy a FiiO saját YouTube csatornáján is közzétett egy angolul feliratozott segédvideót, melyből áttanulmányozható a kijelzőn megjelenő feliratok jelentése. 

 

 

A beüzemelés nem jelentett különösebb gondot, mivel a teszthez használt iMac számítógép azonnal felismerte tesztalanyunkat. A meghallgatáshoz Beyerdynamic Custom One Pro fejhallgatót alkalmaztunk, alkalmanként egy Sennheiser HD 800 S is előkerült, csak hogy a karakterisztikai adottságokat illetően ne maradjanak kétségek.

 

Nem derült ki egyértelműen a gyártó leírásából, de egy gyors próbával meggyőződtünk róla, hogy a FiiO K11 telefonos DAC-ként is működik. Android és iOS operációs rendszerű telefont USB-C OTG kábellel egyaránt fölismert és automatikusan továbbította annak hangját a kimenetre.

 

Megjegyzés: a FiiO külön megvásárolható kiegészítői között remek minőségű, eltérő csatlakozókkal szerelt OTG kábelek ugyancsak szerepelnek.

 

Hangminőség

 

A FiiO K11 karakterének fő előnyei közé tartozott az erős, határozott dinamikai kontraszt. A halk és hangos részletek közti ellentétet hatásosan megjelenítette, közben a sztereó tér mozgására, tagolására is ügyelt. Élénk, színes módon szólaltak meg jól ismert tesztzeneszámaink. Viszont a basszusban kismértékű lelkesség, a magashangokban pedig hűvösebb élek voltak megfigyelhetők. Az összkép gazdag textúrájú volt, durva kiemelések nélkül, de a finom részletek logikusan nem voltak olyan aprólékosan kibontva, mint a többször drágább FiiO alternatívák esetében.

 


FiiO K11 DAC

 

Cassandra Wilson - Red Guitar c. számában minden hangszert egyértelműen és tisztán lehetett hallani. Ezek elkülönítését és távolságát kevésbé pontosan kezelte a FiiO, de hozzá kell tenni, hogy a Custom One Pro hangsáv szeparációja egyébként sem high end jellegű. A HD 800 S kíméletlenebb módon mutatott rá arra, hogy a K11 a sűrűbb gitárjátékot, rumbatököt nem a legtermészetesebben adta vissza. Aki ilyen jellegű zenét hallgat főleg, annak szubjektív megítélésünk szerint inkább K7 vagy K9 mellett érdemes dönteni, különben a tömör magashangok könnyen magukra vonzzák a figyelmet.

 


FiiO K11 DAC teszt

 

Az amerikai, "tinirock" hangulatot megtestesítő Blink 182 - First Date már nagyságrendileg jobban állt a K11 és Custom One Pro kombinációnak. Az elektromos gitár meleg tónust kapott, a basszus kiegyensúlyozott erővel kísérte a dalszöveget, a cintányér pedig közel sem volt olyan zavaró, mint a sterilebb hangzású Red Guitar rumbatökjei. Energikus, élvezetes módon kaptuk vissza az American Pie (Amerikai Pite) által halhatatlanná tett slágert, különösebb hiányérzet nélkül.

 

A Pink Floyd - Time rámutatott a K11 stabil mélyhang kezelésére. Emellett ismételten elismeréssel adóztunk a szépen szegmentált, mozgással teli színpadkép előtt. A gitár, dob, basszus, billentyűs hangszerek mind kicsit eltérő irányból érkeztek. Itt nem éreztünk ügyetlenséget a magas frekvenciák élein, egyszerűen csak élveztük az ikonikus zenemű pszichedelikus, lüktető darab hangzását.

 


FiiO K11 DAC

 

Ha csak lazán szórakoztatni kellett, a FiiO K11 elrejtette hibáit. Ha kevés, neutrális akusztikai térből megszólaló hangszerrel zártuk össze, ügyessége alábbhagyott. A Dave Brubeck - Take Five hallgatásakor túl nehézkesen jelent meg a nagybőgő, hiányzott a súlytalan térbeli lecsengése. A cintányér lecsengése felszínes volt, a szaxofon pedig nem rajzolódott ki eléggé. Ez nem azt jelenti, hogy kategorikusan rossznak éreztük a zenét. Annak hangulata és energiája fantasztikusan átjött. Mindössze az apró részletek nem voltak eléggé hitelesek, de a K11 árának ismeretében hozzá kell tenni, hogy hasonló funkciójú vetélytársaktól sem kaptunk ennél jobbat eddig.

 


FiiO K11 DAC

 

Alternatívák

 

Aki csak számítógépes USB bemenetre tart igényt és képes lemondani az RCA kimenetről, annak érdemes meghallgatni a FiiO Q11 vagy FiiO K3s nevű DAC-ot. Aki hajlandó kb. 40 000 forintot hozzáadni, annak a FiiO K7 szerintünk általánosan tisztább hangkaraktert nyújt, ráadásul funkcióit egy RCA bemenet is kiegészíti.

 


FiiO K11 DAC

 

Végszó

 

A FiiO K11 praktikus kis DAC/fejhallgató erősítő, esztétikus megjelenéssel és energikus hangzással. Könnyűzenére, általános hétköznapi tevékenységekhez, videójátékhoz nem biztos, hogy kell jobb, amennyiben egy jó mindenevő, erős középkategóriás füles vagy hangrendszer kerül mellé. Aki csak klasszikus zenét hallgat és korábban kipróbált magasabb kategóriás hifi láncot, valószínűleg
kevésnek tartja majd a K11 mikro-dinamikai képességeit, kissé felszínes magas frekvenciás felbontását. Őket inkább a K7 vagy K9 kipróbálására bátorítjuk.

 

Meg kell jegyezni, hogy a K11 hangkaraktere elméletileg jócskán javítható, amennyiben bekerül mögé a PL50 nevű lineáris tápegység. Más kérdés, hogy ez a tuning több mint duplájára emeli a végösszeget. Természetesen 60 000 forintért még nem várható el maradéktalan high end hangzás, ettől függetlenül a FiiO mérnökei szerintünk kreatívan kisajtolták a K11-ből mindazt, ami ennyiért lehetséges.

 

Műszaki adatok

 

Teljesítmény:

6,3 mm-es Jack: 2x720 mW


4,4 mm-es Pentaconn: 2x570 mW

DAC: CS43198
Bemenetek: USB-C, optikai, koaxiális
Kimenetek: 6,3 mm-es Jack, 4,4 mm-es Pentaconn, RCA
Jel/zaj viszony:

USB DAC: 126 dB


optikai: 123 dB


koaxiális: 123 dB

Legmagasabb mintavételezési frekvencia:

USB DAC: 384 kHz/32 bit, natív DSD 256


optikai: 96 kHz/24 bit


koaxiális: 192 kHz/24 bit

THD+N:

RCA: 0,00035%


6,3 mm-es Jack: 0,00059%


4,4 mm-es Pentaconn: 0,0010%

Frekvencia-átvitel: 20 Hz-50 kHz
Színek: fekete, ezüst
Méretek: 147 x 32 x 133 mm
Tömeg (tápegység nélkül): 407 g
Ár (a cikk megjelenésekor): 59 990 ft

 

Mérleg

 

+ Dinamikus hangkarakter, jó sztereó színpad tagolás

+ Kis helyigényű, letisztult készülékház, igényes formaterv

+ USB-n kívül optikai és koaxiális bemenetet is tartalmaz

+ Szimmetrikus fejhallgató hangkimenet megléte

- A finomabb magas frekvenciás részletek, lecsengések megjelenítése felületes

- Háza meglehetősen könnyű, ezért könnyen elmozdul

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel:
Kezelhetőség: 4,5 
Szolgáltatások:
Ár/érték arány: 4,5 

 

Forrás: AV-Online.hu