Hírek, újdonságok

FiiO FT3 fejhallgató teszt

bartimex
2023.08.25 06:42
FiiO FT3 fejhallgató teszt

A FiiO FT3 a gyártója elképzelése egy kiforrott otthoni hifi fejhallgatóról. Viszonylag kedvező árához minőségi hangzás társul, ami elcsépelt kifejezés, most mégis helytálló. Komolyabb, elmélyült zenehallgatásra is alkalmas, miközben szolgáltatásokban a drágább riválisokra emlékeztet. Szokatlanul életteli, holografikus karaktert nyújt, ami konkrét előd nélküli terméknél, ennyire telített kínálatban nem kis szó.

 

Bevezető gondolatok

A FiiO az elmúlt évben sok energiát fordított IEM, másnéven hallójárati fülmonitor fejlesztésre. Számos modellt kipróbáltunk a gyártótól, többségük Ajánlott Vétel cédulát is bezsebelt. Az FT3 kényes kategóriába tör be, mivel a fül köré fekvő fejhallgatók mezőnye évek óta erősen zsúfolt. Azonban a legtöbb cég high end címszóval 500 000 - 1 000 000 Ft közé pozícionálja termékét. A FiiO FT3 e sorok írásakor 120 000 forintért kapható.

  

 

 

Különlegességei közé tartozik a szokatlanul nagy, 60 mm-es hangszóró. Membránja berillium bevonatú peremet és DLC (diamond like carbon) középrészt tartalmaz. A pontosabb hajtás érdekében aszimmetrikus belső és külső mágnesekkel dolgozik, továbbá monokristályos rézkábelt csomagolnak mellé, melynek csatlakozója cserélhető.

 


FiiO FT3 fejhallgató kábel

 

Impedanciája 350 Ohm, ami magasabb jel/zaj viszonyt eredményez. Hasonló részletekkel (berilliummal felületkezelt hangszóró, magas impedancia, Furukawa rézkábel) eddig csak lényegesen drágább kihívóknál, vagy néhány miniatűr fülhallgató esetében találkoztunk.

 


FiiO FT3 fejhallgató hangszóró

 

Küllem

 

A gyártó kiegészítőkre irányuló figyelmét korábbi cikkeikben is dicsértük. Ezúttal sem okozott csalódást. Az FT3 doboza olyan tokot tartalmaz (minősége valamennyire a fotókon és mellékelt videón is érzékelhető), melyhez foghatóval korábban csak a Focal (többször drágább) audiofil füleseinél találkoztunk.

 


FiiO FT3 fejhallgató tok

 

Másik ritkaságnak számító motívum, hogy kétféle igényes fülpárnát adnak mellé. Az egyik műbőr, a másik pedig hasított bőrhöz hasonló kárpitozású (nem tudtuk pontosan megállapítani, hogy valódi-e, a leírásban "suede", azaz szarvasbőr szerepel).

 


FiiO FT3 fejhallgató fülpárnák

 

A hosszú, monokristályos réz vezetőt tartalmazó kábel 3,5 mm-es Jack dugóval csatlakozik a fejhallgatóhoz. A forrás felőli vég moduláris. A felhasználó döntheti el, hogy a mellékelt 3,5 mm-es Jack vagy 4,4 mm-es szimmetrikus Pentaconn közül melyiket szeretné rácsavarozni. Utóbbihoz egy 4-tűs XLR adaptert is biztosított a gyártó, továbbá egy 6,3 mm-es átalakítót is találtunk a csomagban. De térjünk végre a konkrét fejhallgatóra!

 


FiiO FT3 fejhallgató kábel

 

A formaterv más gyártók (jól bevált) motívumait tartalmazza. Közéjük tartozik a műbőrrel bevont, fémbetétes felső híd és a flexibilis, fejmérethez automatikusan illeszkedő fejpánt. A hangszórókamra külsején lévő, dobócsillagra hasonlító motívum fotókon nem kimondottan prémium hatást keltett. Élőben lényegesen jobb érzés volt kézben tartani, saját szemmel látni az FT3 alumínium házát.

 


FiiO FT3 fejhallgató fejpánt

 

Használat közben

 

391 grammos tömegével (kábel nélkül) tesztalanyunk súlya picit nehéznek tűnt kézben tartva. Fejen is enyhén érzékelni lehetett a tömeggel járó nehezedést, de a széles pánt és a puha párnák remekül elosztották a nyomást. Ennyire kényelmes fülessel ritkán találkoztunk eddig a 100-150 000 forintos kategóriában. A kamrák bizonyos mértékig függőleges és vízszintes irányban is elfordultak, ezáltal jobban illeszkedtek a fejhez. Használat közben semmilyen zörgés, kotyogás, kattogás nem avatkozott bele a zenehallgatásba.

 


FiiO FT3 fejhallgató fejpánt

 

Órákig tartó használat után sem vált bántóvá vagy frusztrálóvá a használat. Egyedüli viszonylagos kompromisszum a fülpárnák belső átmérője. Az interneten lehet olvasni egyesek véleményét, akik nagyobb füllel rendelkezve kissé szűkösnek találták. Esetünkben éppen elegendőnek bizonyult a párnaméret, de aki biztosra akar menni, annak ajánlott a vásárlás előtti személyes kipróbálás.

 


FiiO FT3 fejhallgató

 

Ha valamit mindenáron muszáj megemlíteni, akkor a kábel, pontosabban annak hosszúsága lehet kifogás tárgya. Az íróasztalról lelógva kissé húzta a fejhallgatót, de egy szupertitkos trükkel (a FiiO által eleve biztosított tépőzáras kötegelővel) egyszerűen feltekertük a kihasználatlanul tekergő részt. Akinek felesleges a 3 m hosszúság, némi utánajárással bármikor csináltathat magának másik kábelt.

 


FiiO FT3 fejhallgató

 

Másodlagos kompromisszuma nem igazi hátrány, hanem a nyitott kivitel sajátossága. Mivel nem zárt, nem rekeszti ki a külvilág hangjait. Számos külső zaj beszűrődhet, és ha éppen zenét hallgatunk közepes vagy nagyobb terhelésen, akkor mások is hallhatják azt. Emiatt elsősorban csendes, nyugodt körülmények között érdemes használni, mint bármely más, nyitott hifi fejhallgatót.

 


FiiO FT3 fejhallgató

 

Hangminőség

 

A FiiO FT3 tesztje FiiO R7 lejátszós fejhallgató erősítővel történt. A tápellátást FiiO PL50 biztosította. A tesztzenéket közvetlenül, USB adathordozóról játszottuk le. A kritikus meghallgatást 3 napos folyamatos járatás előzte meg.

 

Az FT3 tiszta és közvetlen karaktert nyújtott. Mellőzte a szigort, de a túl érzelgős basszus melegítés hibájába sem esett bele. Ahogy a lenti grafikonon látható, mellőzte a mélyhangok túlzását. Eleven, kissé közelre fókuszált színpadot jelenített meg, profi hangsáv szeparációval és várakozáson felüli általános dinamikával.

 


FiiO FT3 fejhallgató hangszóró

 

A frekvenciák precízen követték egymást. A fegyelmezett, de szükség esetén jó feszességet nyújtó basszus után határozott és gazdag középső frekvenciákat hallottunk. A magashangokon érzékelhető volt enyhe derengés, puhítás. Utóbbi analóg simaságot kölcsönzött az összképnek anélkül, hogy dinamika rontó tompaságot okozott volna. Nagy atmoszférát megjelenítő zenékkel óriási tereket érzékeltünk annak ellenére, hogy a fejhallgató nem kimondottan a térmélységben, hanem
a közelebbi történések megrajzolásában volt ügyesebb.

 


FiiO FT3 fejhallgató hangszóró

 

A sztereó térben rengeteg irány és mozgás volt fellelhető zenei stílustól függetlenül. Nils Frahm - All Melody c. albuma nyugodt, áramló stílusával unalmasnak tűnhet egy kevésbé magas felbontású fejhallgatóval. A FiiO ügyesen megjelenítette az elektronikus effektusok örvénylő, beúszó mozgását. De ha ezután puszta kíváncsiságból átugrottunk a Blink 182 - Take Off Your Pants and Jacket c. albumára, a vadabb, pezsgőbb összkép ellenére megmaradt az intenzív részletmozgatás. Egyértelműen el tudtuk különíteni egymástól a basszust, elektromos gitárt, a cintányérokat és az éneket, mindegyik eltérő sávban helyezkedett el. A nagy hangszóró kis terhelésen is árnyaltan,
gazdag textúrával jelenítette meg a basszusgitár érdességét és az énekhang kontrasztos, szikár jellegét.

 


FiiO FT3 fejhallgató tok

 

Az FT3 nem hagyta, hogy beskatulyázzuk a könnyűzenecentrikus kategóriába. Yuja Wang - Ravel: Piano Concertos c. lemezét hallgatva egy zenekar lélegző, folyamatosan változó energiáit kellett tolmácsolna. Meglepő őszinteséggel és áttetszőséggel tette. A magashangokon, amikor fúvós hangszerek szólaltak meg, ismét visszaköszönt a korábban tapasztalt derengés. Utóbbi kicsit szemcséssé és kötötté tette az apróbb hangváltozásokat. Ezért a mikro-dinamika nem volt olyan pontos és kifejtett, mint más, többszörös felárba kerülő kihívók esetében. Ugyanakkor a zenekar középpontja a fejben jelent meg, gazdag részletességgel és hatalmas atmoszférával.

 


FiiO FT3 fejhallgató fejpánt

 

Gregory Porter - Quizas, Quizas, Quizas c. száma csak megerősítette, amit Ravel közben hallottunk. Az énekest és a kísérő hangszereket is meglepő élénkséggel tálalta. A középső frekvenciák kissé erőteljesek voltak, amit a mérési eredmény is alátámasztott, különösen 5 kHz-nél. Sejthető, hogy az FT3 éppen ezért tudta fejünk közepére állítani bármelyik zeneszám énekhangját.

 


FiiO FT3 fejhallgató mérés

 

A mérés nem egyértelműen jelzi, hogy a műbőr párnákkal kontrasztosabb a hangzás. Nekünk a bársonyos tapintású kárpit nyújtott egyenletesebb karaktert, a másikkal túl dominánssá váltak a középső hangok. Mindez nem annyira mutatkozott meg a diagramon. Ízlés dolga, hogy kinek melyik tetszik. Jól látható, hogy a jobb és bal hangszórót precízen összehangolták. A 9 kHz közötti ugrás elég erős, amitől néhány magas frekvenciás tónus vastagabbnak, közvetlennek tűnhet, de 10 kHz fölött folyamatos hanyatlás jelzi, hogy a legmagasabb hangok természete inkább lágy. A 3,5/5,5 kHz-es árkokat leszámítva szép linearitás. Aki több basszusra vágyik, bármikor alkalmazhat EQ-t.

 


FiiO FT3 fejhallgató tok

 

Végszó

 

A FiiO FT3 mindenevő. Emellett a fizikai kivitelezése, a szolgáltatás összességében példás. Nagyobb terhelésen érzékelhetőbb volt, hogy a magas frekvenciákat csak felületesebben kezelte. Ugyanakkor hatalmas térrel és gazdag dinamikával dolgozott, ezért egy pillanatra sem volt unalmas a hangélmény. Azoknak ajánlott, akik vegyesen hallgatnak sok zenei stílust. Képes elhitetni hallgatójával, hogy kereken és teljesen jön belőle a műsor. Gyakorlott fülűek érzékelhetik, hogy enyhe derengés lappang benne 10 kHz fölött. De közben mégis átadja a közeli részleteket, a számok leginkább meghatározó központi részeit. Ettől a hallgató úgy érezheti, hogy a keverőpult mellett,
a színpad előtt, hangmérnökként hallgatja az éppen lejátszott zenét. Ezen az áron szerintünk manapság nehéz jobbat találni.

 

Műszaki adatok

 

Rendszer típusa: fül köré fekvő (over-ear), nyitott
Hangszóró: 60 mm-es, dinamikus (DLC és berillium bevonatos membránnal)
Frekvencia-átvitel: 7 Hz-40 kHz
Impedancia: 350 Ohm
Érzékenység: 105 dB
Kábelhossz: 3 m
Csatlakozó: 3,5 mm-es Jack, 4,4 mm-es Pentaconn (4-tűs XLR és 6,3 mm-es Jack átalakítóval)
Tömeg: 391 g
Ár (a cikk megjelenésekor): 119 990 Ft

 

Mérleg

 

+ Remek dinamika ábrázolás, atmoszféra ügyes megjelenítése, mozgalmas színpad

+ Sokféle zenei stílussal élvezhető, magas felbontású hangkarakter

+ Igényes kivitel, tartósságot sugalló fém hangszórókamra és fejpánt

+ Figyelmesen összeállított tartozékok

+ A hangminőséghez képest kedvező ár

- Magasabb terhelésen, 10 kHz fölött kevésbé pontos, de más jellemzők bőven kárpótolják

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség:
Kivitel: 4,5 
Stabilitás: 3,5 
Zajelnyomás hatékonyság: 2,5
Komfort:
Szolgáltatások:
Formaterv:
Ár/érték arány:

 

 

Forrás: AV-Online.hu