Hírek, újdonságok

FYNE AUDIO CLASSIC VIII SM HANGSUGÁRZÓ

bartimex
2023.10.03 10:03
FYNE AUDIO CLASSIC VIII SM HANGSUGÁRZÓ

A gyártó ezzel a modellel a régi kor hangsugárzóinak összes nosztalgikus megjelenési jegyét és hangzási jellegzetességét egy egységbe foglalta. A Classic VIII SM egy két-utas, koaxiális szerkezetű hangszórót üzemeltetve, lefelé sugárzó BassTrax Tractrix diffúzorral a mély energiákat egyenletesen a térbe sugározva, aránylag kisebb mérettel, de mégis tekintélyes megjelenéssel megőrizte az ősi brit stílust – egyszerűen rabul ejt. A Vintage Classic gyönyörű és hagyományos kivitelezése a Fyne Audio műszaki igazgatója, Dr. Paul Mills munkáját dicséri, mindenképpen a fejlett akusztikai tervezés aranykorára emlékeztet. Kiállásukkal, a kontrasztos felületekkel és textúrával, a fém alkalmazásával és egyedi ráccsal a Vintage Classic szekrényei éppolyan megalkuvást nem ismerő retro stílusúak, mint maguk a britek.

Teljesítmény: 30 – 360 Watt
Frekvencia átvitel: 34 Hz – 34 000 Hz
Érzékenység: 91 dB (2,83 Volt / 1 m)
Impedancia: 8 Ohm
Keresztezési frekvencia: 1 800 Hz
Méretek: 540 x 330 x 294 mm
Tömeg: 16.1 kg

A lapos oldalú, négyszögletes szekrény dimenziói a hagyományos tervezés alapelveit követik. A Classic VIII SM modell szélesebb, mint amilyen mély, kompromisszumok nélküli, élvonalbeli akusztikai kivitel. A látképet a gyönyörűen kontrasztos fekete frontlemez is kiemeli – a díszrácsok rejtett mágnesekkel rögzíthetők – a textil mintázatát skót kilt-szövetek ihlették. A kabinet megépítésénél felhasznált minőségi alapanyagok között szerepel a merev, alumínium öntvény vázra szerelt nagy sűrűségű, fél hüvelyk vastag farostlemez. A kiterjedt belső merevítés az oldalfalak akusztikai rezgés-mentességét segíti elő, így ez a kabinet a beépített hangszóró teljesítményének eléréséhez a legszilárdabb alap. A külső felület eleganciájáról olajozott dió furnér gondoskodik. Az arany díszítés, a vezérlőgombok és a legendás frekvenciaspektrum diagramok mind tovább fokozzák a nosztalgiát, a kialakítás retro lelke elbűvölő.

A hangsugárzó egy pontforrás, teljes tartományú transzducer-rendszer, egy koaxiális kialakítású monomer, amelynek közepén egy kompressziós meghajtó magassugárzó található. A „munkát” egy Dual Concentric konstrukciójú, 200 mm átmérőjű IsoFlare hangszóró végzi, a basszus/közép sáv hiteles lesugárzása érdekében kúp alakú membránnal rendelkezik. A magas hangokért 25 mm-es kompressziós magnézium dómmal felszerelt ferrit mágneses hangszóró kezeskedik. A cég saját szabadalmait tartalmazó két hangszórós IsoFlareTM rendszer elemei egy, közös középpontban vannak. A nagyfrekvenciás egység hullám-vezetőjének egyedi geometriája hozzájárul az energia egyenletes terítéséhez, a horizontális és vertikális terítést egyaránt biztosítja. A közép/mély hangszóró membránjának mozgatásához szükséges nagy erőteret ferrit mágnes képzi. A hangszóró pereme speciális kialakítású, átlós mélyedésekkel ellátott kompozit alapanyagból készült, ezt a gyártó FyneFlute-nak nevezi, ami a membrán mozgása során csökkenti a torzítást.

A gondosan megválogatott alkatrészekből, kézi munkával készülő és rezgéscsillapító farostlemez panelekre épített, füllel hangolt keresztváltót Dr. Paul Mills és csapata tervezte. A világ legkiválóbb alkatrészeinek műszaki és hangzásbeli paramétereit használó tervezési folyamatot a legmodernebb számítógépes modellezés korszerűsíti. A keresztváltó alkatrészlistája alacsony veszteségű laminált magos tekercseket, nagy teljesítményű precíziós ellenállásokat és audiofil polipropilén kondenzátorokat, kézzel forrasztott Matched Crystal OFC ezüstözött vezetékeket tartalmaz. A csatlakozó kábelek Cryo-Lite kezelést kapnak. Az egyedi, kézzel készített crossover egységeket minden egyes kombinációhoz finomhangolják. A keresztváltó kétutas, passzív, alacsony veszteségű, másodrendű, aluláteresztő sűrő, és egy elsőrendű felüláteresztő szűrő kombinációja. A folyamatosan szabályozható keresztváltó-vezérlők finom hangolást kínálnak a magas frekvenciás (HF) energia és jelenlét érzet (1,8 kHz – 26 kHz) +/- 3 dB, valamint a középfrekvencia (2,5 kHz – 5,0 kHz) +/- 3 dB sávjában. A precíz vezérlőgombok gyönyörűek, kivételesen jól megtervezettek, felhasználói élményt biztosítanak. Kompromisszumok nélküli, a szobaakusztikára ható tervezés biztosítja a lehallgató helyiségben létrejövő hangzási energia és jelenlét-érzet összhangját, egyensúlyát.

Az egyszerűsített Bass Trax portolási rendszer a Fyne szabadalmaztatott LF diffúzor technológiájának minden előnyét adja. A matematikailag kialakított BassTrax Tractrix diffúzor innovatív, a hangdobozban keletkező energiákat lefelé sugárzó rendszere – kissé leegyszerűsítve a kamra alján függőlegesen helyezkedik el – 360 fokban teríti az alacsony frekvenciás energiákat. A mély hangok a szekrénynek mind a négy oldalán lévő nyílásán keresztül vízszintesen lépnek ki. A BassTrax az egészen mély regiszterekig terjedő, legsimább alacsonyfrekvenciás megjelenítést kínálja. A BassTrax rendszer sokkal könnyebbé teszi a Vintage Classic hangsugárzók elhelyezését és integrálását a hallgatási helyiségbe. A hagyományos elülső vagy hátsó portos hangsugárzókhoz képest a Vintage Classic közelebb helyezhető el az oldalsó vagy a hátsó falakhoz anélkül, hogy az elhelyezés hátrányosan befolyásolná az alacsony frekvenciájú teljesítményt.

MEGHALLGATÁS

Az IsoFlareTM hangszóró a hangot úgy képzi, mint bármely dinamikus modell, de itt a hangsugárzás úgy jön létre, hogy kettő hangszóró (a mély/közép és a magas frekvenciás egység) közös középpontból indítja a hangokat. A hang létrejötte szinte egyetlen pontból történik. A hangok energiája izotróp módon, állandó irányítottsággal hagyja el a membrán felületét. A magas- és mély hangszóró által kibocsátott hanghullámok időben összhangban vannak, ugyanabban az időben és ugyanabból az irányból együtt érik el a hallgató füleit. A képviselt hangzás egyszerre részletes, leleplező és megnyerő. Mivel mindkét hangszóró egy pontból indul, a teljes hangsávban fenntartja a fáziskoherenciát, beleértve a kritikus keresztváltási tartományt is. Pontforrás-képet biztosít még a hallgatási tengelyen kívül is, és fenntartja a hangszerek valódi harmonikus szerkezetét. Egy gyakorlott audiofil azt gondolná, hogy ez a hangsugárzó – vintage jellegénél fogva – majd egyes műfajokon elnéző lesz, esetleg „benne marad a hang”. Nem! Bármilyen közepes teljesítményű (itt a kimenő teljesítményt kell érteni) erősítővel remekül szól, persze, ha annak hangzása találkozik ítéletünkkel. A keltett hangzás éppen, hogy nem buja de, ettől még precíz de, nem analitikus, megoldó de, nem sebészi, nem steril. Bőséges részletet mutat a felvételekből testes, sűrű, mély és gyors hangzású – érzékenységi adata a 91 dB (2,83 Volt / 1 m) is erre predesztinálja.

 

Rendkívül tetszetős ahogyan megkülönbözteti a Fender Telecaster szólógitárt a Stratocaster rendkívül univerzális és tiszta hangzásától. Tranziens dinamikájával, tonális sűrűségével, jó hangszíneivel és hangszín-mélységével szinte magával ragadóbbá teszi a zenét. A rock-albumok hallgatása közben örömmel konstatáltam, hogy egy erőteljes, tiszta és energikus hangú hangsugárzó, inkább neutrális a karaktere, amely nem tolódik el, de cseppet sem technikai, viszont robbanékony, gyors tranziensekkel operál. A magas tartományban túlzó, „presence” keverésű felvételeket meg tudja szelídíteni. A semleges hangzásvilág továbbra is megvan, ugyanakkor dögös és gyors. Van kellő felbontása az élvezetes zenehallgatáshoz, megmutat mindent, amit szükségesnek ítél. Torzítatlan, tiszta, levegős hang, nagyon jó tranziensekkel, mély csönddel, amely nem csak mély, hanem sötét is. A lecsengések hosszúak, a gitárhang gyönyörűen textúrált, izmos, erős basszus futamokkal, a basszusgitár hangja fenomenális ezért kijelenthetjük, hogy rockzene nélkül nem teszt a teszt.

 

A BassTrax Tractrix diffúzor szerepénél fogva természetesebb és kifinomultabb basszus hangot sugároz a térbe, ami ideális a zenei műfajok széles skálájához. Meggyőzően reprodukálja a mély hangrendű hangszerek hangját, basszusgitár, nagy tam-tam-dob, üstdobok, orgonahangok, brácsa és cselló hangját mind élvonalbeli pontossággal, túlzengés vagy feltorlódás nélkül sugározza. A Fyne Classic VIII SM valódi hangokat produkál, feszes és koherens, bár nincs akkora testessége, mint a nagyobb mélyhangszórókkal rendelkező hangsugárzóknak. Érdekes módon, még a szimmetriatengelyen kívül is kiemelkedő sztereó képalkotást biztosít. (természetesen ehhez bizonyos szobaakusztikai és kábelezési feltételek is szükségesek) Szinte szuggesztív a zenekar jelenléte, lenyűgöző a térbeliség, nem mintha nagyon nagy lenne a hangszínpad, éppen a valós, emberléptékű sztereókép a megkapó. Különleges atmoszférát sugároz, szempillantás alatt hangulatba hozza az embert, még azzal is, hogy az együttállás mellett rengeteg apró finomság kap helyet.

KONKLÚZIÓ

Fyne Audio Classic VIII SM hangsugárzó betekintést kínál egy skóciai székhelyű tervező és gyártó csapat munkájába, amely gazdag örökséggel rendelkezik. A szakembergárda irigylésre méltó hozzáértéssel büszkélkedhet. Az audio-berendezésekbe való befektetés nem kis dolog. A teljesítmény és az esztétikai kialakítás egyensúlya, az ár-érték arány, valamint a márka szakértelmébe és örökségébe vetett hit alapján szoktunk választani. Miután eldöntöttük a vásárlást azt szeretnénk, hogy a termék még sok éven át a legjobb teljesítményét nyújtsa. Úgy érezzük, a Classic VIII SM hangsugárzóval kapcsolatban minden kritérium teljesül.
A hangzás szubjektív preferencia kérdése is, és az, amit a hallgatási élményben keresünk, különböztet a többiekétől. Vannak, akik a részletesebb és pontosabb hangzást, míg mások a természetesebb és koherensebb hangzást részesítik előnyben. A Fyne Audio Classic VIII SM hangsugárzó utóbbi esetre a legjobb példák egyike.

Pro
+ Kivitele őrzi az ősi brit stílust
+ Egy pontból történő sugárzás
+ A membrán mozgatásához ferrit mágnes
+ Keresztváltó a világ legkiválóbb alkatrészeiből
+ Szabályozók a finom hangoláshoz

Kontra
 Hozzá kell válogatni az erősítőt

 

Forrás: Hangzásvilág.hu