Hírek, újdonságok

Elac Varro Reference RS500 bemutató - Future Audiohile

bartimex
2023.05.31 19:15
Elac Varro Reference RS500 bemutató - Future Audiohile

Annak ellenére, hogy sok hangfalat neveznek teljes átvitelűnek, ténylegesen nagyon kevés képes arra, hogy kiérdemelje ezt a címet. Ha valóban teljes hangtartományt szeretne elérni, a 80 Hz alatti hangokhoz szükséges lehet egy mélysugárzó. A szubok elhelyezése néha nem egyszerű, mert oda kell tenni őket, ahol a legjobb a hangot, és a lehető leglineárisabb frekvencia átvitelt produkálják. Gyakran ez nehézségekbe ütközik. A megoldás egy rugalmasan állítható aktív mélysugárzó.

Az Elac Varro Reference RS500 a gyártó széles mélysugárzó széria kínálatának egy tagja. Kis és közepes méretű szobákba tervezték. Elfogadható az ára, elfogadható a mérete, és még jól is néz ki. Akár sztereó rendszerekhez is alkalmazható kiegészítés.

Mi teszi különlegessé?

Azonnal szembeötlő fizikai jellegzetesség a driver megjelenés formája. Az Elac ezt a membránszél formát Hex technológiának nevezi, és azt állítja róla, hogy lineáris kitérést garantál mindkét elmozdulás irányba.

Saját alkalmazása van, amivel a hangerőt, a keresztezési frekvenciát, a fázist, a késleltetést, a parametrikus EQ-t, de még az érzékenységet is állítani lehet. Az alkalmazás nálam még akkor is látta a szubot, amikor másik emeleten voltam.

Az RS500 hangszórója három rétegű szendvics membrán. Két cellulóz réteg között egy alumínium. Ez a papír hangzásbeli előnyeit kombinálja az alumínium torziós merevségével. A lengő cséve 2,5 inch, ami nagy terhelhetőséget és kontrollt biztosít.

A gyártó ingyenes firmware frissítést biztosít. Az elac.com honlapról a legfrissebb firmware letölthető. Letölti, kicsomagoltatja a számítógéppel, és pendrive-ra kimásolás után csak rátölti az egységre. Egyszerű.

Az RS500 vonalszintű és nagy jelszintű bemenetekkel is rendelkezik. Az aktív szubok általában vagy vonalszintű, vagy magas jelszintű bemenettel rendelkeznek, ritka az, hogy ebben az árkategóriában mindkettőre van lehetőség. Ez sokkal rugalmasabb rendszerbe illesztést tesz lehetővé.

Az RS500 BASH modulált kapcsoló üzemű tápegységet alkalmaz AB osztályú erősítéssel kombinálva. A gyártó tájékoztatása szerint 500 W 4 ohmon a teljesítmény, ami akár maximális 1000 W-ra is emelkedhet rövid ideig.

Általános megjelenés:

Az aktív mélysugárzók formaterve egy kaptafára készül. A dobozban egy nagy driver van beépítve, amit saját erősítés hajt meg. Az Elac ezt az alapot úgy tette XXI. századivá, hogy DSP-t épített be, iOS és Android vezérlő alkalmazást tervezett hozzá, ami a szoba hangzásbeli jellegzetességeihez igazítja az egységet. Még vezeték nélküli csatlakozás lehetőséget is biztosított neki. A szatén festése is eltér a szokványos fényes vagy vinyl bevonatoktól.

Jellegzetességek, amiket nem biztos, hogy szeretni fog:

A beállításához az Elac Subcontrol alkalmazást kell használnia. Ha nincs okos telefonja, nem állítható a keresztezési frekvencia, mert magán az egységen csak hangerő szabályzó található, és a szobakorrekciót sem futtathatja.

Az RS 500 nem kicsi méret. 381x360x387 mm a doboza, ami akkora, mint egy nagyobb virág cserepestül. Az Elac pedig gyárt ennél nagyobb méretet is a szériában. A Varro Reference RS700 nem csak méretben nagyobb, de 3 dB-el hangosabb, és 2 Hz-el alacsonyabbra megy.

A Reference RS500 18 Hz-ig megy le, ám nagyobb méretű szubok ennél többet is tudhatnak. Akik az orgona muzsikát vagy az elektronikus zenét kedvelik, a nagyobb testvért jobban fogják kedvelni. Ezzel persze nem azt mondom, hogy az Elac Varro Reference RS500 gyenge darab, csak arra hívom fel mindenki figyelmét, hogy a nagyobb méretek kissé mélyebbre mennek, és hangosabbak.

A meghallgatás:

Cory Wong együttesére biztosan számíthat bárki, aki gyors és pattogós basszust szeretne hallgatni. Az RS500 megmutatta a testet és a tisztaságot. Paisley Park Sessions Welcome 2 Minneapolis felvételén a 2:30 környékén kezdődő szóló bemutatásához bizony gyors reflexekre van szükség. Az Elac-nak semmi gondot nem okozott lépést tartani, az elektronikus basszus, ahogy emelkedett, vagy süllyedt frekvenciában, a hangereje nem változott, jó volt az integráció. Kiválóan teljesített, pedig az értékelés során többféle hangfallal párosítva hallgattam.

Band of Heathens új lemeze a Simple Things, ami tele van nagy és ütős basszusokkal. A Heartless Year című felvételen az RS 500 megmutatta, milyen remekül tudja kezelni a rock and roll feszes basszus aláfestését. A Stormy Weather című számban pedig kellemesen kontrollált és persze elég hangos maradt.

Az versenytársakkal összehasonlítva:

A Klipsch RP-1200SW front kicsatolást alkalmaz, ami irányított módon ugyan, de több mélyre lehet képes kicsivel az RS-500 ára alatt. Vezeték nélküli opciót ez is kínál, de hátránya, hogy nincs nagy jelszintű bemenete, és nem vezérelhető alkalmazással. Nem mellékesen a kabinet vagy tíz hüvelykkel nagyobb, ezért nehezebb elhelyezni a szobában.

Ha a magasabb árkategória is számításba jöhet, a JL Audio E széria, E-110 kicsit drágább, hamu színű felület bevonattal. Én több mint 30 éve használok egy F-112-t, ezért nyugodtan mondhatom, hogy ugyancsak tartósak. Az E sorozat hátránya, hogy csak vonalszintű bemenetei vannak, és nincs vezérlő alkalmazás.

Ugyancsak jól ismert lehetőség a REL T/7x. Ez 7 hüvelykes drivert tartalmaz az előlapon, amit lefelé mutató 10 hüvelykes passzív radiátor egészít ki. Ennek hátlapján törésponti frekvenciát és hangerőt is lehet szabályozni, van vonal és magas jelszintű bemenete. Kompakt méretben komoly kihívás, de ennek sincs vezérlő alkalmazása.

Záró gondolatok, és értékelés:

A mélysugárzó kiválasztásakor három dolgot kell figyelembe vennie: mekkora a szoba, mennyi mélyhangot szeretne, és mekkora a költségvetés. Nagyon sokféle 500 dollárnál alacsonyabb szubot találhat, amelyeket „alulnyomónak” értékelhet, ha nem elég közelről hallgatja, mivel nincs megfelelő teljesítményük, és nem tudnak elég mélyre menni átvitelben. Az olcsóbb kategóriában ezeknek a harmonikus torzításuk is magas. A 40 Hz-es tartomány például 80 Hz-en, a második harmonikuson sokkal hangosabb lehet, pedig 40 Hz-nek kéne megszólalnia.

Az Elac Varro Reference RS500 úgy közelről, mint távolról hallgatva jól használható kis és közepes méretű szobában. Semmi problémát nem okozott, hogy összehangoljam a monitor hangfalaimmal. Meggyőző mennyiségű testes gyors mély aláfestést képes biztosítani. Akik többre vágynak, fontolják meg két darab vásárlását, mert nagyon rugalmasan integrálható.

Az Elac SubControl 3.0 nem csak trükk, bármi beállítható benne. Külön kiemelem a szobakorrekció lehetőséget, ami kényelmes és gyors. Aztán az egyéni preferenciákkal tetszés szerint lehet finom hangolni a hangját.

Kiváló teljesítménye és a sok beállítás lehetőség miatt kimondható, hogy az árkategóriáját meghaladó hangzásra képes. Sokat kap 1299 dollárért. Ha nem valami hatalmas szobaméretben szeretne akkora mélytartalmat, ami a gatya szárát lobogtatja, jó választás lehet. Az Elac RS500 kiváló basszus alapot teremt a rendszer építéshez.

Írta: Steven Stone

2023 május 15.

Forrás és képek: Future Audiohile és Elac

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu