Hírek, újdonságok

Elac Solano FS287 bemutató - Allhomecinema

bartimex
2023.05.16 17:03
Elac Solano FS287 bemutató - Allhomecinema

Az Elac Solano FS287 jó választás, ha magasabb hangminőségre vágyik, de nem akar hatalmas hangfalakat bezsúfolni a nappaliba.

Általános bemutatás:

A Solano FS287 álló hangfal. Az Elac amerikai részlege rendszeresen tervez olyan hangfalakat, amelyek megfizethető áron kiváló teljesítményt nyújtanak. A németországi anyacég is folyamatosan fejleszt, ennek eredménye a Solano sorozat, amely JET magas sugárzóval és elegáns kivitelezés móddal indul harcba a vásárlók kegyeiért.

A bemutatóban szereplő FS287 az új Solano sorozat legnagyobb tagja. A Solano széria középtájon helyezkedik el a kínálat hierarchiában. Három modellt tartalmaz. A BS283 állványost, a CC281 centert, és természetesen az FS287 állót. Jól összeillő egységek, amelyekből egyszerűbben lehet rendszert tervezni, mint például a Polk Spare kínálatból, ami nem kevesebb, mint kilenc tagot számlál. A Solano széria a Carina felett helyezkedik el, amiből az állványos verziót már volt alkalmunk meghallgatni.

A három Solano tényleg megkönnyíti mindenki dolgát, és közös bennük az, hogy a nagyobb méretű hangfalak teljesítményét nyújtják elfogadható helyigénnyel. Ezt úgy érte el a gyártó, hogy magasabb minőségű alkatrészeket használt az építéshez. Ezt prémium minőségű kivitelezéssel párosították, és úgy méretezték, hogy látványuk ne uralja a nappalit. Teljes 5.1 rendszer építhető velük.

A Solano álló hangfal ára 2998 Euro párban. Egyik legfőbb jellemzője az Elac ikonikus JET magas sugárzó.

Keskeny hangfal megfelelő tömeggel:

Az FS287 98,5x26x30 centis méretével tényleg nem nagy. Amikor ránéz, azonnal úgy gondolja, hogy ezek elegánsak. A szűkebb profil előnye azonnal nyilvánvalóvá válik a beállítás alatt. Nem szakadtunk bele, amikor kiemeltük őket a dobozból. Azért pehely súlynak sem lehet nevezni, mert 19 kiló a tömegük. Ez azért pozitívum, mert a káros rezonanciák ellen a tömeg növelés a legjobb módszer. A káros rezonanciák pedig elhomályosítják a hangzás képet, és ezt senki nem szeretné. A karcsú megjelenést hangsúlyozza a szélesebb lábazat, ami néhány centire elemeli a földtől. Olyan mintha lebegne. Az összhatás szép.

A különálló lábak nem robosztus méretűek, de jól funkcionálnak. Nem csak tüskéket, de alátét korongokat is tartalmaz a csomagolás. Az alátétek alsó részén parafa csillapítás található. Nem minden gyártó gondol a kemény padló védelmére, ők igen.

A kicsomagolás során érdemes óvatosnak lenni. A vonzó lakkrétegen az ujjlenyomat és a sérülés azonnal meglátszik. Ha ezeket elkerüli, a látvány gyönyörű. Az FS287 egy közép kategóriás álló a gyártó kínálatából, ami a belépő kínálat fölött helyezkedik el árban, ezért minden szempontból többet is kell nyújtania azoknál. A Solano kétféle kivitelben rendelhető. A bemutatóban szereplő fényes fehér, vagy fényes fekete választható.

A JET magas bemutatása:

Az FS287 2,5-utas rendszerű. Két darab 150 mm-es mélyközép egészíti ki a magas sugárzót. Van rajta basszus port, hogy a mély átvitel testesebb legyen. A hátul lévő nagy kicsatoló csőre gondol? Nem egészen, az valami más…

A JET magas sugárzó jellegzetes Elac. A sárga hajtogatott membrán igen látványos és híres darab. Érdekes lehet tudni, hogy az Elac két részlegből áll. Van egy az Egyesült Államokban, és az anyacég pedig Németországban található. Az amerikai piacon az Andrew Jones által tervezett hangfalaik vannak reflektor fényben, míg a Kielben található csapat elsősorban a JET magassal tervez hangfalakat. (A bemutató megírása után Andrew Jones elhagyta az Elac-ot, erről az írónak még nem lehetett tudomása – Fordító megjegyzése)

A JET magas az Oskar Heil által tervezett AMT tovább fejlesztett verziója. Ebben a membrán másként mozog, mint a normál dóm hangszórókban. Vékony vezető réteg van felhordva a hajtogatott membránra. A sugárzó felülete viszonylag nagy, de ez nem érzékelhető a hajtogatás miatt. Nagy mennyiségű levegő mozgatására képes, és a membrán könnyű súlya miatt kiválóan tolmácsolja a dinamikus részleteket. Véleményünk szerint ez igen jól jön a komolyzene, de a filmek hangjának bemutatásához is.

A JET dipólként működik, azaz nem csak előre, de hátra is sugároz hangot. Sok gyártó csillapítani próbálja ezt, de az Elac másként gondolta. Ezért van a nagy nyílás a hátlapon a magas sugárzó mögött.

Az érzékenysége elfogadható 87,5 dB, az impedancia pedig 4 ohm, de ebben a kategóriában már érdemes komolyabb erősítőben gondolkodni, még akkor is, ha a paraméterek nem sugallnak nagy kihívást.

A telepítés:

A nappaliban helyeztük el a hangfalakat, egy falra szerelt 55 hüvelykes LG TV két oldalán. Ha a TV készüléke a falon lóg, valószínűleg Ön sem szeretné, hogy a hangfalai távol legyenek a faltól. Nem is kell, ez a Solano FS287 egyik nagy előnye. Sőt, a magas sugárzó kicsatoló csöve miatt még előnyös is lehet a falhoz közeli elhelyezés, ami visszaverődve szélesíti a hangzás teret. Ez különösen jól jött a Spider-Man: Far From Home nézése közben. A párbeszédek tisztán érthetők, és a mozgalmas jelenetek elképesztő hanghatásokat mutattak. Amikor Velencében a vízi szörny és Mysterio vadul harcolnak, és a Pókember mindent megtesz, hogy megmentse Dogestad történelmi épületeit az nagyon jó. Mivel a két Elac kb. 2,5 méterre volt egymástól, Mysterio tényleg keresztül repült a szobán. Rengeteg apró részlet is megjelent. Ebben a pozícióban általában B and W 606-os hangfal tartózkodik, amik nem rosszak, de nem az FS287 versenytársai. A filmes effektek bombasztikus hatással és erőteljes módon dördültek el. Igazság az, hogy nem erre számítottunk ezekből a viszonylag kis méretű hangfalakból. A határozott mélytartomány minden bizonnyal a front panel felé mutató alul elhelyezett basszus portoknak köszönhető. Elsőre fel sem tűnnek olyan kicsik. Viszont jól működnek és egész jól tűrik a falhoz közeli elhelyezést

A bemutatóra egy Hegel Röst erősítővel is készültünk, mert úgy véltük, hogy a Sonos Amp nem lesz elég. Filmnézéshez mégis elegendő lehet, amit több órányi sorozat nézéssel tudunk igazolni. Természetesen a jobb erősítést meghálálja.

És mi a helyzet a zenehallgatással? A forrás egy Apple TV+ volt, a TV készüléken pedig a Letters To You című Bruce Springsteen új albumának felvételéről készült dokumentumfilmet néztünk. Egész jól szólt. A Boss hangja kiválóan felépített színpad hatásban élvezhető. A gitár játék különösen tetszett. Aztán itt van Joe Strummer a The Clash frontemberének muzsikája. Feszes ritmussal szólalt meg, ami tele van a rock apró részleteivel. Komoly hatása van a feszes basszusnak az élményre, amit elsősorban a Hegellel hajtva mutatott meg, emellett Miles Davis It Ain’t Necessarily So, Porgy and Bess felvételén a magas tartomány is tisztább. Ugyanezt tapasztaljuk a sokat hallgatott Beethoven interpretations of Boxwood & Brass szerzeményen, valamint Aimee Mann You’re with Stupid Now és Dominique Fils-Aimé Joy számain, ahol az énekhang tele van melegséggel. A Solano szépen mutatja az Elac hangzás erősségeit. Rengeteg a muzikalitás és a részlet. A legtöbb zene rajongó nagyra fogja értékelni ezeket a tulajdonságokat. Az elektronikus és a világzene tele van feszes rétegezett basszusokkal, de érdekes módon az FS287 karcsú kialakítása ezek számára alig jelentett akadályt. A filmes effektek hallgatásakor nincs hiányérzet, a hangfal bombázza a hallgatót a hangokkal, és a popzene is jól áll neki. Daft Punk Contact című számát már sokszor hallgattuk drágább rendszereken, innen tudjuk, hogy hol vannak a Solano határai. Ettől eltekintve igen élvezetes őket hallgatni, ügyesen titkolja a korlátait.

Értékelés:

Az Elac Solano FS287 jó választás, ha nem akar nagyméretű hangfalakat kerülgetni a nappaliban. Elegáns forma, gyönyörű kivitel, amit könnyű beállítani, akár a falhoz közel is. Tiszta részleteket és széles színpad ábrázolást kínál. Méretéhez képest meghökkentő a mélytartománya. Lehet vele zenélni, jó a TV hangra, gyors és egyszerű megoldás lehet. Kell mellé egy HDMI ARC bemenettel rendelkező jobbfajta erősítő, amivel helytakarékos, kiváló hangzásra képes rendszer építhető.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Forrás és képek: Allhomecinema és Elac

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu