Hírek, újdonságok

Elac Miracord 80 bemutató - HifiNews

bartimex
2024.02.06 14:09
Elac Miracord 80 bemutató - HifiNews

Amikor az Elac 2017-ben újra indította a lemezjátszó kategóriáját a Miracord 90 Anniversary modellel, még nem volt egyértelmű, hogy összehangolt fejlesztést terveznek-e a Miracord név újra élesztésével, vagy csak a 90 éves jubileumra dobták piacra.

Azóta egyértelművé vált, hogy ez csak a kezdet volt. Utána következtek a Miracord 50, a Miracord 60 típusok, ezzel az Elac a belépő kategória és a közép kategória piacon is letette a névjegyét.

A bemutatóban szereplő Elac Miracord 80 feltűnően hasonlít a jubileumi kiadásra, és a második hullámnak nevezhetjük. A Miracord név egyébként az Elac legendás lemezjátszó kínálatát idézi fel az 1950-es évekből. Az új modellek természetesen modern stílusú megjelenést kaptak.

A nagy tömegű, 5,6 kilós fém tányért DC motor hajtja lapos gumi szíjjal. A 10 hüvelykes kar levehető headshellt tartalmaz. Ára 2199 font, és a 90-es csepegtetett technológiáit tartalmazza, egy kivétellel. A hangkar más. Az újra tervezett egységet egy másik német cég, a Clearaudio gyártja nekik, míg az alváz saját építés. A német piacon rendelhető a D96 mozgó mágneses hangszedővel gyárilag szerelt verzió, ami a bemutatóban szerepel. Az Elac a honlapján nem árulta el, hogy ennek ki a gyártója.

A Miracord 80 298 mm-es tányérja súlyát behelyezéskor nem lehet nem észrevenni. Az alváz is komoly, 60 mm vastag lekerekített MDF. A 470 mm széles alvázon szálcsiszolt alumínium perem fut körbe, ami a megjelenését igényessé teszi, határozottan jobban mutat, mint a rivális márkanevek minimalista kivitele. A külső burkolat remek kontrasztot alkot a kétféle választható fedő lappal. Magasfényű fekete, vagy pedig gyönyörű dió választható. A minimalista tervezést semmi nem zavarja, csak a sebesség választó kapcsoló, és a meghajtó motor emelkedik ki a kaszniból. Sok gyártó elrejti a szíj meghajtást, de az Elac más utat választott, a szíj a tányér peremén fut végig.

Ha a D96 hangszedővel rendeli, a beállítás nagyon könnyű. A D96 egyébként egy adoptált Clearaudio Concept V2 MM hangszedő, amit gyárilag beállítanak. Csak a 2,2 grammos tűnyomást kell belőni, és gyakorlatilag kész, a dobozban mindent megtalál hozzá. Digitális mérleggel a beállítás egyszerű, de manuálisan sem nehéz, mert az Elac végre skálázott ellensúlyt alkalmazott a gyártáshoz. Az anti skating súly beakasztása talán a legmacerásabb, mert átlátszó műanyag a huzal, ami apró hurokban végződik. Ezt követően már csak a vékony filcet kell rátenni a tányérra. Ez az a pont, ahol a rajongók kényeztethetik magukat egy esetleg jobb csillapítással rendelkező mat alkalmazásával.

A Miracord 80 doboza nem tartalmazza a porvédő fedelet. Ez a közelmúlt hagyománya, de aki szeretne egyet, az 199 fontért megrendelheti a kiegészítőt.

A hátsó részen nem egy, hanem két tápfeszültség bemenet található. Az egyik a 12V-os, a másik egy DIN Lumberg csatlakozás, ami 18 V jelölést kapott. A 18 V-os opció azoknak szól, akik fejleszteni szeretnék külső tápegységgel.

A bekapcsolás:

A Miracord 80 tányérjának nagy tömege, és viszonylag alacsony motor nyomatéka azt jelenti, hogy kis időt hagynia kell a fordulatszám eléréséhez. A jubileumi kiadással összehasonlítva itt nincs lehetőség a finom szabályzásra, de Paul méréseiből kiderül, hogy az Elac fejlesztett a fordulatszám szabályzó áramkörön, így finom hangolásra nincs szükség. Ez jutalom azok számára, akik jó hangminőséget keresnek felesleges bonyodalmak nélkül plug-and-play stílusban. A levehető headshell és a VTA beállítás lehetősége pedig arra ad lehetőséget, hogy különböző hangszedőkkel lehet kísérletezni.

Ebben az árkategóriában szokványos, és így van jól, hogy nincs beépített phono előerősítő. Én az EISA díjas Primare R15 lemezjátszó előerősítőt használtam hozzá, ami egy Hegel  Reference H590 integrált erősítőhöz csatlakozott. A hangfal Canton Towrus 90 volt, ami a lemezjátszójához hasonló dió színben pompázott. Ez az összeállítás nem biztos, hogy az Elac kedvence lenne, hiszen erős versenytárs a német Hi-Fi arénában.

A Light For Attracting Attention [XL Recordings XL1196LP] a Radiohead legutóbbi kiadása. Ám ez a The Smile, és nem a Radiohead, amiben Tom Skinner dobol, aki korábban a The Sons os Kemet-ben játszott, Thom Yorke énekel és Johnny Greenwood gitározik. A különbség alig észrevehető, tökéletesen átjön a Radiohead melankolikus stílusa.

A közelség és az intimitás érzésének középpontjában ott volt Yorke éneke, ami még az olyan összetett számokon, mint a The Opposite és a Thin Thing is tökéletesen átjött a Miracord 80 bemutatójában. Tiszta, zenei ábrázolás mód, minden a helyén volt.

Az A Hairdryer egy másik példa a nem Radiohead-ra jellemző, de többrétegű zenei stílusra, ahol az énekesek meggyőző levegősséggel jelennek meg a színpadon. Ez a muzsika könnyen összezavarja a belépő szintű lemezjátszókat, de jelen esetben erről szó sincs. Megmutatkozik a Miracord néhány erőssége, a kiváló sebesség szabályozás, a finom ritmus érzék, és az energia. A bemutató a középtartományon kiváló, de a D96 hangszedő megmutatta a bonyolult cintányér játékot is.

Általánosságban kimondható, hogy a Clearaudio forrásból származó hangszedő világosabb tónusú, és más a tonalitása, mint a sötétebb hangú Ortofon Quintet Red. A The Dropkick Murphys This Machine Still Kills Fascists [Dummy Luck Music DLM002LP] (producer Nora Guthrie) ír-amerikai punk zenéje a producer apja, Woody fel nem használt dalszövegeire épül. A lemezjátszó továbbra is csodálatosan tisztán és részlet gazdag módon dolgozott. Ken Casey nyers hangja a himnikus Talking Yukebox című számban teljesen felpörgetett, szinte forralta a vérem. Az energia áramlása lebilincselt, és ugyanez volt a helyzet Nikki Lane csatlakozásakor. A duett a Never Git Drunk No More című számban hallható. Megígérik, hogy lemondanak az italról, de kudarcba fullad a dolog.

Annak ellenére, hogy a Miracord 80 D96 csomag tisztességes minőségű párosítás, érdemes lehet a lemezjátszót valami felkapottabb típusú hangszedővel turbózni. Megválasztható a rendeléskor, hogy az ajánlott hangszedővel, vagy anélkül vásárolja meg. Aki fél az installációtól, annak az üzlet biztosan beszereli.

Természetesen azt tapasztaltam, hogy tovább javítható az alváz hangja például egy Goldring Elite MC-vel. A felbontás növekedett, a dinamika tovább javult. Egy MC hangszedő légiesebb, mégis feszesebb hangulatot adott Hayden Symphony No. 101 in D Major (‘The Clock’) Berliner Philharmoniker Splendeur du Classicisme Deutsche Grammophon’s La Grande Musique collection [DG 2864 091] bemutatójának. Az 1980-as években kiadott lemez jó példája annak, hogy egy megóvott állapotú bakelit mire lehet képes.

Hi-Fi News ítélet:

Az Elac Miracord 80 egy jól megtervezett, és gyönyörűen felépített lemezjátszó. Kellő tömege és jó felépítése lehetővé teszi, hogy minden felvétel kiválóan szóljon rajta. A D96 hangszedővel párosítva lebilincselő zenehallgatás élményt nyújt azok számára, akik a plug-and-play rendszereket kedvelik, de szilárd alapot ad a későbbi fejlesztésekhez, akik javítani akarnak a hangminőségen.

Írta: Jamie Biesemans

2023 03. 13

Forrás és képek: HiFi News és Elac

Mérés:

Az Elac Miracord 80 tényleg több tulajdonságában hajaz az Anniversary modellre. A DC motor amit használtak igen alacsony ingadozást mutatott. Az átlagolt eltérés  kb. 0,13%-kal alacsonyabb ám a súlyozott sebesség ingadozása nagyon meggyőző 0,02% ahogy az a grafikonon is megfigyelhető. A 10 Hz-es eltérés 0,09%, és a teljes sávon átlagolva +/- 34 Hz. Ez annyit jelent, hogy a a csapágyazás és a PID szervó is egészen jó. A csapágy zaj -53 dB 1 kHz/5cm/sec sebességen. A súlyozott méréssel kedvezőbbek az adatok, így -64,5 illetve -66,5 dB a barázdában mérve a gyári filccel. Ezen tovább javíthat egy jobb mat használatával.

A karbon szálas hangkar csapágyazás súrlódása kb 15 mg mindkét irányba, ami elfogadható érték, de van egy csekély játéka. Ez együtt az ellensúllyal, és a headshell egységgel az alábbi vízesés diagrammot mutatja. 120 Hz-es lapos Q látható, de 220 Hz, 260 Hz, 410 Hz, 495 Hz, illetve 900 Hz környékén van némi rezonancia, ami csekély mértékben ráhatással van a középtartomány hangszínre. A 9 grammos effektív tömeg úgy néz ki, hogy engedékenységben pont jó érték a D96 hangszedővel párosítva.

Egyéb mérési adatok:

Sebesség mérés 33,33 rpm állásban: 33,29 rpm (-0,13%)

Sebesség stabilizálás időtartama: 6 másodperc

Csúcs ingadozás: 0,02/0,09%

DIN B súlyozott motor zaj barázdában: -66,5 dB

DIN B súlyozott csapágy zaj: -64,5 dB

Teljesítmény felvétel: 1-2 W

Írta: Paul Miller

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu