Hírek, újdonságok

Elac Debut ConneX DCB41 bemutató - WhatHiFi

bartimex
2024.02.11 15:59
Elac Debut ConneX DCB41 bemutató - WhatHiFi

A felépítés és funkciók:

Az Elac Debut Connex DCB41 egyik doboza tartalmazza az összes elektronikát, beleértve az erősítőket, míg a másik pedig hagyományos passzív kivitel. A két hangfal hagyományos hangszóró kábellel csatlakozik egymáshoz, ami tartozék. Ellentétben a drágább alternatívákkal, mint például a Triangle AIO Twin vagy a KEF LXS II ez nem tartalmaz streaming funkciót, forrásra lesz szüksége. Ez lehet akár aptX Bluetooth a telefonról, vagy más digitális Toslink forrás, esetleg USB-B vagy HDMI ARC. Ez utóbbi lehetővé teszi a TV csatlakoztatását.

Jó hír, hogy az analóg forrásokat sem hagyták figyelmen kívül. Egy pár sztereó RCA bemenete van, aminek bemeneti érzékenysége átkapcsolható MM Phono, vagy vonal jelszint között. Egy ideális világban elképzelnénk rajta egy koaxiális digitális bemenetet, esetleg egy második analóg bemenet csatlakozást, de ennek ellenére kimondható, hogy az Elac a legtöbb általános alap követelményt jól lefedi.

A gyakorlati felhasználással kapcsolatosan van néhány panaszunk. A hangerő szabályzó kényelmetlen helyen a hátlapon helyezkedik el, és véletlen megnyomásakor bemenetet vált. Ez természetesen nem okoz gondot, ha a távvezérlőjét használjuk, de az nem minden esetben kényelmes. Másrészt jó lenne valami tájékoztató kijelzés a hangerő beállítás aktuális értékéről. Ez főleg bemenet változtatásakor okozhat meglepetést, ha a forrás jelszint például nagyobb.

Amúgy a Debut Connex DCB41 nem foglal sok helyet. Mivel vélhetően karnyújtási távolságban lesznek elhelyezve, könnyen találhat helyet nekik. A kivitel tetszetős, és masszív. Otthon érzik magukat az asztalon a számítógép mellett, de akár kisebb szobában is jól teljesítenek, ha nem bulit akar velük rendezni.

Ahogy az ilyen típusú hangfalak esetében elvárható, a DCB41 nem túlságosan kényes az elhelyezésre. Legjobban akkor teljesítenek, ha van egy lélegzetvételnyi helyük, és szilárd, alacsony rezonanciájú hordozóra teszi őket. Az ideális egy hangszóró állvány lehetne, de érthető módon ez nem minden esetben kivitelezhető, vagy praktikus.

A hang:

A ConneX 10 centis mélyközéppel és 19 mm-es lágy dóm sugárzóval van szerelve. A mélytartományért egy hátrafelé mutató keskeny reflex port felel. Ez viszonylag jól tűri azt is, ha a hátsó falhoz közeli az elhelyezés. Dicséretes lehetőség, hogy a távvezérlő XBass gombjának megnyomásával fokozható a basszus. Súlyosabbá teszi a mélytartományt, de mi végül is kikapcsoltuk.

A rendszer a legjobbját a digitális forrásokról mutatta. Így használva tiszta, kiegyensúlyozott és egész jó előadó. Megfelelő a felbontás, az információt összefüggő zenei stílusba rendezi.

Meghallgattuk a The Unthanks Sorrows Away folk stílusától Tchaikovsky 1812 Overture szerzeményéig többféle zenei stílussal, és mindegyiken meglepően jó bemutatóban volt részünk.

A hangzás stílusa hasonló az Elac Debut 2.0 passzív hangfalaihoz. Nem ez a legizgalmasabb bemutató stílus, például a drágább Triangle energikusabb, de a DCB41 visszafogott egyenletes teljesítménye kifejezetten szimpatikus. Olyan bemutatás stílusról beszélünk, amelyben maga a hangfal a háttérbe vonul, és a zenét helyezi rivalda fénybe.

Ilyen csak akkor lehetséges, ha nincsenek nyilvánvaló gyengeségek. Itt semmi nem vonja el a figyelmet az éppen lejátszott zenéről. A bemutatója kicsit lekerekített, hogy ne legyen válogatós a stílusban, de ez nem olyan mértékű, hogy ne tudná megmutatni, ha valami jobban szól az átlagnál. Jól teljesít a Bluetooth és a vezetékes digitális forrásokon is, annak ellenére, hogy a vezeték nélküli hangzás során nem annyira kiterjesztett a hang.

A vonalszintű analóg bemeneten az áttekinthetőség némi csorbát szenved, de a bemutató általános erősségei megmaradnak, továbbra is informatív, és szórakoztató. Az MM Phono érzékenységre kapcsolás lemezjátszó csatlakoztatása esetén kis csalódást okoz a többihez képest. A beépített előerősítő ugyan használható alkalmi LP hallgatásra, de nem elég dinamikus ahhoz, hogy fenntartsa a folyamatos érdeklődést. Ha a bakelit prioritást élvez, javasoljuk, hogy külső phono előerősítővel párosítsa.

Nagy rajongói vagyunk az aktív rendszereknek. Szépek, jól felszereltek, és igazi értéket képviselnek. Tekintetbe véve az Elac Debut ConneX DCB41 nagyon is versenyképes árazását, gazdagon jutalmazzuk csillagokkal az ajánlásunkban.

Pontozás:

Értékelés az eredeti nyelven:

Forrás és képek: WhatHiFi és Future

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu