Hírek, újdonságok

Elac Debut ConneX DCB41 bemutató - HiFi Choice

bartimex
2024.05.09 09:27
Elac Debut ConneX DCB41 bemutató - HiFi Choice

Mint termék kategória az aktív hangfal régóta elérhető, de csak napjainkra lett a megfizethető árkategória állandó része. Meggyőző hangminőségük mellett elegendő bemenetet kínálnak a rugalmas használathoz. Szem előtt tartva a komponens rendszerek fejleszthetőségét, még sem mehetünk el anélkül egy modern aktív hangfal mellett, hogy nem vetünk rá egy pillantást. Egyszerűen azért, mert elképesztő ár-érték arányt képviselnek.

Az Elac évek óta jelen van a belépő kategóriában a sikeres Debut passzív sorozatával, és most megépítették a DCB41 aktív verziót. A konfiguráció nagyjából megegyezik a versenytársak által kínált lehetőségekkel, de vannak elérések. Ami hasonló, az hogy a fő hangfalba beépített erősítő a kimeneten keresztül hajtja a passzív társát, és ezen találhatók a bemenet csatlakozások.

A hangfalak 19 mm-es lágy dóm magas sugárzót és 114 mm-es polipropilén mélyközép sugárzót tartalmaznak. A beépített erősítő csatornánként 50 W-os, D-osztályú. Ez nem számít különösebben nagy értéknek, de az Elac mégis azt állítja róla, hogy az átvitele 50 Hz-ig megy le. A viszonylag nagy méretű kicsatoló csőnek köszönhető a dolog, ami a hangfal hátlapján található. Az elrendezés különlegessége az, hogy nem egyenes csövet, hanem S-formát építettek be, ami a szélzajt hatékonyan csökkenti. A basszust a gyártó által XBass Enhancer tovább képes fokozni. Én személy szerint nem voltam nagy híve a funkciónak, a többi általam vizsgált eszközhöz hasonlóan ebben is kikapcsolva tartottam a kritikus meghallgatás során.

Ahol a DCB41 a riválisok fölé emelkedik, az a bemenet kínálat. Szinte mindent kínál. Van rajta analóg RCA, aminek bemeneti érzékenységét kapcsolóval MM hangszedőhöz lehet igazítani, ám ez a vetélytársakon is megtalálható. Ugyanez a helyzet a Bluetooth aptX kodekkel, és az aktív mélysugárzó kimenettel és a Toslink optikai bemenettel. Ami viszont szokatlan, és különlegessé teszi, az USB-B bemenet, ami 96 kHz-is képes adatfolyamot feldolgozni meghajtó telepítése nélkül, valamint a HDMI ARC csatlakozás.

A HDMI bemenet erős érv lehet a valós felhasználási körülmények között, hiszen a TV csatlakoztatásának ez a leg elterjedtebb módja, már a Toslinket is túlhaladó módon. Az Elac tartozék távvezérlőt ad hozzá. Nem túl nagy, de jól használható, könnyű együtt élni vele. Az erősítős egységen többszínű LED mutatja az aktuális választott bemenetet. Kis kapcsolóval lehet kiválasztani a bal és jobb oldali elhelyezést, ez kifejezetten praktikus funkció, és egyszerűsíti a kábelezést.

Az általános megjelenése meggyőző, az építési minőség kiváló, megfelel az árkategóriának. Kis mérete miatt könnyű elhelyezni, és négy színben választható. Fekete tölgy és dió mellett lehet kék, vagy narancs színű. A porvédő tartozék, és csapokkal csatlakozik az előlaphoz. A hüvelyek jól láthatók, ha leveszi róla, ezt azért megoldhatták volna másként is.

A hang:

Minden bemeneten kipróbáltam, és ahogy azt a cikk elején leírtam, nem szerettem igazán az XBass Enhancer funkciót. Nem használtam, de természetesen kipróbáltam. El kell ismernem, hogy a nevéhez méltó módon elképesztő mértékben fokozza a kis doboz basszusát. Little Berrie and Malcolm Catto Steel Drum című számának komoly súlyt adott. Catto jazz ritmusú dobolás stílusának jót tett a DCB41 gyorsasága, és a kick dob is egész intenzíven rúgott. Az átvitel felső része nagyon is meggyőző. A magas és mélyközép közötti átmenet sima, nem érzékelhető hiba. A magas tartomány balanszos, nem karcos még a gyenge felvételeken sem, ugyanakkor a jobb minőségű forrás anyagot kifejezetten meghálálja, és egyértelműen megmutatja a különbséget. A Bluetooth aptX forrásról egészen elfogadható, a Hi-Fi normákat meghaladó teljesítményre képes.

Tovább megyek az ötletelésben. Egy aprócska Wiim Mini streamer csatlakoztatásával a kis rendszer építhető nagy hanggal alig több, mint hatszáz fontból. Egész jó a mély átvitel, igaz a sztereó kép hagy némi kívánni valót, de ennél nem jobbak a vetélytársak sem. Seasick Steve Sonic Soul Surfer című blues rock stílusú felvételének bemutatója könnyedén feledteti, hogy egy nagyon is földhözragadt árú egyszerű rendszert hallgatok. Kellemes élmény vele a zenehallgatás.

Mivel van rajta HDMI bemenet, az optikai bejárat felszabadul más forrás csatlakoztatásához, ami fokozza a rugalmas alkalmazhatóságát. A modern TV készülékek legtöbbjén már ez a kimeneti forma van csak beépítve, és az Elac jól kezeli. Nincs különbség a Toslink és a HDMI hangzás között, de a rendszerbe iktatás jelentősen egyszerűbb ilyen módon, ráadásul az optikai bemenetre CD lejátszót is köthet például.

A phono fokozata is elfogadható minőséget nyújt, ha összehasonlítom a belépő kategóriás lemezjátszók beépített egységeivel, még jobb is. Az, hogy az analóg bemenet választási lehetőséget ad lemezjátszó, vagy más analóg forrásra, csak hab a tortán. Lehetőséget ad az összehasonlításra, és esetleg külső lemezjátszó előerősítő használatára.

Értékelés:

Végeredményben az Elac DCB41 az egyik legjobb aktív hangfal, amit ebben az árkategóriában tesztelhettem. Jelen pillanatban nincs a látókörömben olyan kis rendszer, amely 530 fontért le tudná győzni. Nem csak Bluetooth, de bemenetek széles skáláját biztosítja, többet, mint a riválisai. A hangja is jó, az építési minősége kiváló, ráadásul a megjelenése is variálható. Nehéz lesz nála jobbat találni ennyiért.

Írta: Ed Selley

  1. December

Forrás és képek: HiFi Choice fizikális lapkiadvány

Forrás: Audiophile-szalon.hu