Hírek, újdonságok

ELAC 4PI PLUS V SZALAGSUGÁRZÓ

bartimex
2024.02.24 20:14
ELAC 4PI PLUS V SZALAGSUGÁRZÓ

Ez az Elac modell egy kiegészítő hangszóró, amelynek működési elve a szalagos (ribbon) hangsugárzás megvalósítása. Ez az Ultimate Super magassugárzó egy magasfényű, fekete fémházba szerkesztett konstrukció, amely a legmodernebb komponens technológiát tartalmazza. A beállítási lehetőségeknek köszönhetően, hangzása az adott helyiséghez szabható. A típusmegjelölésben lévő „V” betű a változtatható elhelyezést jelenti. Az új 4Pi Plus hangszóró, elcsavarható talpazata segítségével, lejtős tetejű hangsugárzó kabineten is elhelyezhető. Ez a 2,7 kg-os kiegészítő hangsugárzó, a maga öntött alumínium kupolájával, sokkal tartalmasabb és méretesebb, mint azt a fotók mutatják.

Teljesítmény: 400 – 600 Watt
Frekvencia átvitel:: 3 500 – 50 000 Hz
Érzékenység: 91 dB / 2,8V / m
Impedancia: 6 Ohm
Keresztezési frekvenciák: 10/12/15 kHz (választható)
Méretek: 134 x 139 x 161 mm
Tömeg: 2,7 kg

Mint az köztudott egy helyiség akusztikája jelentősen meghatározza a benne keletkező zenehallgatási élményt. A hangzás kétféle összetevőből a közvetlen hangsugárzásból, és a közvetett visszaverődésekből áll össze. Az irányhallás, mint képesség, az emberi fejlődés során alakult ki, és tapasztalati úton lesz egyre jobb. Az irányhallás olyan ösztönös folyamat, mely során a különböző hangforrásokat egymástól el tudjuk különíteni, és nem lép fel ún. diffúz hallástér. Ez utóbbi esetben a hallás az irány pontos meghatározására már nem, csak egy egységes hallásérzet létrehozására képes, az agyban minden irányból azonos hangterjedést észlelünk. E kétféle sugárzás összhatása alakítja ki a hallható frekvencia átvitelt és térélményt. Az Elac mérnökei már korábban kihasználták Oskar Heil szabadalmának lejártát, hogy sajátjukat, ezt a házon belüli fejlesztést létrehozzák.

Az ELAC 4Pi Plus V magassugárzó körkörösen minden irányba sugározva szinte integrálja a helyiséget a zene akusztikus eseményeibe, és így eddig még nem tapasztalt térérzetet közvetít. A 4pi membránja egy 5 µm-es dombornyomott alumínium fólia, egyedileg hajtogatott hullám mintával, alsó és felső éle szilikon ágyban rögzítve garantálja az 50 000 Hz-es frekvencia-sáv véget. Mivel minősége és stabilitása kritikus fontosságú, a hatásfok beállítása ellenállásokkal, nem szekunder tekercsekkel, történik. Mind akusztikai, mind elektromos szempontból a szűrő lejtése másodrendű. A 360°-os sugárzási szögnek köszönhetően létre jön a tökéletes térbeliség. Az ELAC 4Pi Plus V modellnek van egy kifejezetten meglepő, mással össze nem hasonlítható tulajdonsága, hogy szinte bármilyen hangsugárzóval kombinálható. Az érzékenység, a felüláteresztő frekvencia szabályozható, az alsó határfrekvencia három fokozatban történő változtatásával minden hangsugárzóhoz illeszthető. A lesugározható frekvenciatartomány jóval az ultrahang tartományba esik. Itt jön jól, ha már a műsoranyag is tartalmaz extra magas hangtartományt és azt a berendezés láncolat sem rontja el.

A hangszóróban két darab speciális beállításban elhelyezett, neodymium gyűrű olyan erős mágneses teret képes létrehozni, hogy az érzékenység eléri a 91 dB/2,8V/m értéket. Az egységbe beépített keresztváltó három fokozatban (-3, 0, +3) állítható, emellett a keresztezési frekvencia szintén három értékben (10, 12, és 15 kHz) választható. Ideális bármely 84 és 91 dB/2,8V/m érzékenység tartományba eső hangsugárzóhoz, kiváltképpen a dóm-sugárzókkal ellátott modellekhez. A 4Pi Plus V szuper magas-sugárzókat ugyanazzal a jellel tápláljuk, mint ami eljut az álló vagy állványos hangsugárzóinkhoz, általában közvetlenül a hangsugárzó csatlakozóiról áthidalva kötjük be, elhelyezésre és beállításra kevésbé nyűgös, mint egy aktív-mélynyomó. A kiváló minőségű analóg hanganyagok magashang-tartományának maradéktalan megjelenítésére alkalmas. Ezen kívül az SACD, és DVD-Audio lemezek hanganyagának reprodukálására is ideális. Technikailag kifinomult és fejlett megoldás, amely a hatást növeli.

MEGHALLGATÁS

Az emberi hallás biológiája, a hangszerek tényleges frekvencia tartománya és az audio-rendszer teljes frekvencia átvitele mind-mind azt sugallják, hogy az extra-magas hangtartományból nem lehet sokat hallani. A tapasztalat viszont egészen más. Most nem kívánunk a biológiával, a hallás tudományával és az öregedéssel bekövetkező frekvencia szűküléssel foglalkozni – megtesszük mindezt más cikkekben. De, természetesen mindnyájan szeretnénk valami hangzási kapaszkodót az ügyben. Ami biztos, az a tény, hogy egy hangszer vagy énekhang alapelemből (alaphang) és rengeteg magasabb frekvenciájú felharmonikusból áll, amelyek ráadásul meredek tranzienseken haladnak. Alapvetően érzékenyek vagyunk a magas hangtartomány stabilitására, az egyes hangszerek esetén meglévő felharmonikusok maradék nélküli lesugárzására, felfogására.

Az ELAC 4Pi Plus V szalagsugárzót összevetettük egy hagyományos dóm-sugárzóval. Tettük ezt azért, hogy később a teszt folyamán a kiegészítés hatásait is megírjuk. Egyszerűen kikötöttük a hangsugárzóban lévő dóm-hangszórót és a 4Pi Plus V-t kötöttük be helyette. Az Elac rendkívül sok modellben alkalmaz JET-szalag sugárzót. Itt és most lehetett megérteni (akár a szkeptikusoknak is) a miértek sorozatát. Egy fontos kitétel szerint kis membrán felülettel csak kis levegőtömeg mozgatható meg, azaz halk lesz az előállított hang, és hiába hallunk relatív jól a magas tartományban, ez akkor is kevés az élvezethez. Igen(!) megfelelő méretű sugárzó felület is szükséges. Ebben itt nincs hiány. A másik a körkörösen sugárzó felület, ami egyenletesen sugározza be a szoba légterét. Ennek a térérzet kialakításában van nagy szerepe. Természetesen itt meg kell teremteni a lehetőséget, hogy ez a körsugárzás létrejöjjön. Nem szabad beszorítani a hangsugárzót, és a használathoz, lehetőleg, szimmetrikus kialakítású teret kell biztosítani.
Amikor egy egyszerű selyemdóm hangszórót kiegészítettünk egy 4Pi Plus V szalagsugárzóval, elhelyezésekor figyelembe kellett venni a fáziseltolódást. Mindenképpen jobb volt a hatás amikor a hangsugárzó front-felőli éléhez helyeztük közelebb. Így akusztikusan fázisban voltak. Természetesen meg lehet próbálni hátrébb helyezni, akkor nincs meg az optimális fázis, de érdekes hangzás-eredményre lehet jutni.
A 4Pi Plus V szalagsugárzó az extra nagyfrekvenciás tartomány lesugárzásával szélesebb hang-színpadot és új könnyedséget hozott a zenei élménybe. A széles hatósugarú terítés egyenletessége nemcsak a magas hangok frekvencia átvitelének fülünk és agyunk általi felfogását javítja, hanem hozzájárul a térérzet tágasságához és az egyes hangszerek körüli levegősség érzékeléséhez. Mivel a 4Pi Plus V a hallható sávszélesség szélsőségeivel foglalkozik nem rögtön és szignifikánsan jön a jobb érzés, ki kell várni a magas hangrendű hangszerek belépését.

Ahogyan az igazi basszus a zsigereket borzolja, a kiváló magas hangok a „mentális látást” hozzák előtérbe. Az ELAC 4Pi Plus V szalagsugárzó beiktatásával könnyebb átlátni a képalkotást.

KONKLÚZIÓ

És valóban: a szuper magas-sugárzóktól nem leng a nadrágunk szára, nem esik le a kép a falról, cserébe nem idegesítik a szomszédokat! Viszont kijelenthetjük, hogy számunkra az ilyen eszközöknek hallható érdemei vannak. Az ínyenceknek valók. Mivel hatásukkal összefüggő népszerűsítésre nincs igazán meggyőző tudományos érv, bízni kell a saját fülünkben – csak a meghallgatás a bizonyíték. A többit a pszichoakusztikusok, mérnökök és audiológusok magyarázzák el.

Forrás: Hangzásvilág.hu