Hírek, újdonságok

Cambridge Audio MXN10 vs Bluesound Node összehasonlítás - Whathifi

bartimex
2023.08.17 14:33
Cambridge Audio MXN10 vs Bluesound Node összehasonlítás - Whathifi

A Cambridge Audio MXN10 vagy a Bluesound Node a legjobb belépő kategóriás hálózati lejátszó? A feltörekvő csillag átveszi a vezető helyet a budget kategóriában.

A zenei streamer vagy más néven hálózati lejátszó ideális választás mindenki számára, aki fejleszteni szeretné a rendszerét. Vezeték nélküli lejátszással és sokféle online tartalom hozzáféréssel bővítik a lehetőségeket az általuk telhető lehető legjobb hangzásminőségben.

A Bluesound Node (2021) és a Cambridge Audio MXN10 két megfizethető, magas ár-érték arányt nyújtó eszköz azok számára, akik a kínálat alsó végéről szeretnének választani. A piaci kínálat alsó végének választása viszont nem jelenti azt, hogy csökkennek a lehetőségek. Mindkettő nagyon sokféle fájlformátumot támogat, köztük a nagy felbontást is, emellett telepített kliensekkel csatlakozni tudnak a szolgáltatók zenei szervereihez.

Hatalomátvételnek lehetnek tanúi. A Bluesound Node (2021) az aktuális What Hi-Fi kategória győztes a megfizethető hálózati lejátszók között. Kiváló hangja van, és két évig a piaci megjelenése után nem akadt olyan rivális, aki jobb lett volna ár-funkció és teljesítmény viszonylatában. Eddig nem volt, de most színre lépett a szintén ötcsillagos minősítéssel rendelkező Cambridge Audio MXN10, ami alaposan megizzasztotta. Ha az új kihívó győz, valódi hatalomátvételnek lehet tanúja a büdzsé kategóriás hálózati lejátszók versenyében, mert rohamosan közeledik az éves díjátadó ünnepségünk. A legfontosabb értékelési szempontok szerint fogjuk összehasonlítani őket, és meghatározzuk, hogy melyik, miben jobb.

Ár összehasonlítás:

Annak ellenére, hogy a Node és az MXN10 is a spektrum hasonló részén tartózkodik, van közöttük árkülönbség. Az MXN10 449 fontba, a Node 549 fontba kerül. Bármelyiket meghallgathatja, biztosan tetszeni fog, mert az árcédulát meghaladó hangzásra képesek. Nem csak a hangjuk jó, de a funkció kínálat is kiváló. Valójában mindkét modell ötcsillagos ár-érték arányt képvisel, de a Cambridge készüléke 100 fonttal olcsóbban megvásárolható, ezért ezt az értékelési szempontot egyértelműen az MXN10 nyeri.

Kivitel összehasonlítás:

Mindkét versenyző hasonló méretű, így könnyű megoldást jelentenek helyszűke esetén. A Cambridge kínál teljes méretű opciót AXN10 néven, de ez nem vesz részt az összehasonlításban.

A Node megjelenése hasonló egy csúcskategóriás hálózati lejátszóhoz, elegáns lekerekített ház, kapacitív érintő kijelzős fedőlappal. A kijelző hangerő módosításra, műsorszám léptetésre, és öt memória elérésére használható. Amikor véleményeztük, akkor azt javasoltuk, hogy szereljék fel rendesebb kijelzővel, annak ellenére, hogy a BluOS alkalmazással jól működött.

Az MXN10 megjelenése sem rossz, de inkább letisztultnak nevezhető. Szó sincs csúcskategóriát idéző megjelenésről, egy bekapcsoló gombja, és négy memória gombja van a front panelen. Kijelzője nincs. Távirányítója sincs, minden vezérlést a dedikált, szintén stabil StreamMagic alkalmazással lehet csak végezni.

Az MXN10 ügyes, és nem nevezhető csúnyának sem, de a Node a kivitel összehasonlításban egyértelmű győztes.

Funkciók és csatlakozások összehasonlítása:

A Node amellett, hogy a BluOS alkalmazással kezelhető, rendelhető hozzá távirányító. Az opcionális RC1 elég borsos 49 fontos áron kapható. AirPlay 2, aptX HD Bluetooth kétirányú kapcsolat (nem csak fogad, de vezeték nélküli fejhallgató vagy hangfal felé is tud küldeni jeleket). Amazon Music-tól, Tidal-ig minden, ezen kívül a BlueVoice lehetővé teszi az Alexa vagy a Google Assistant hangvezérlés használatát. Fizikai kapcsolatai optikai/mini 3,5 mm-es kombinált bemenet, HDMI eARC bemenet, és többféle digitális, valamint analóg kimenet, beleértve a mélysugárzó kimenetet is. Az előlap közepén 3,5 mm-es fejhallgató kimenetet is kínál. A beépített DAC 24 bit 192 kHz-ig támogatja a formátumokat, és MQA kompatibilis. A nagyobb testvérei erősebb hardverrel rendelkeznek, de a Node hangja minden tekintetben teljesen elfogadható.

Hogy képes ezzel az MXN10 lépést tartani? Erősen kezd, mert számos streaming lehetőséget felvonultat, olyanokat mint a Google Chromecast, Bluetooth 5.0, AirPlay 2, és olyan alkalmazásokat mint Spotify Connect, Tidal, Deezer, és Qobuz. Internet rádiók is elérhetők. Itt is van vezetékes Ethernet bemenet, és mindkettő esetében erősen javasolt ezt alkalmazni.

A Cambridge válasza a BluOS-ra a StreamMagic. Mindenhez hozzáfér benne, telefonról, táblagépről és laptopról is használhatja. Kiváló, stabil alkalmazás, emellett igazán felhasználó barát. Az MXN10 az ESS Sabre ES9033Q DAC-ot tartalmazza, ami 32 bit 768 kHz PCM és DSD512 támogatással rendelkezik. Nincs benne MQA támogatás, ami nem feltétlenül jelent hátrányt, ha tekintetbe veszi a Tidal legújabb sajtóközleményét a nagy felbontású FLAC formátumú anyagok küszöbön álló elérhetőségéről.

Szóval az MXN10 fizikai kapcsolatok terén kevesebbet, de formátum feldolgozás tekintetében többet nyújt. Nincs rajta HDMI és fejhallgató csatlakozás, de a DAC tekintetében jóval erősebb. A Node támogatja az MQA-t, de a DSD jelfeldolgozást egyáltalán nem, és a PCM-et is csak 192 kHz 24 bit-ig. Bármelyik lehet végső választást befolyásoló dolog, egyéni preferencia dönti el, hogy melyik a jobb. A funkció összehasonlításban mi döntetlen eredményt hirdetünk.

Hangminőség összehasonlítás:

Eddig a Node volt a kategória hangminőségének összehasonlítás alapja nálunk. Vajon ehhez hogy viszonyul az MXN10?

A Node ritmikája, dinamikája és karaktere díjnyertes volt éveken át, de a 2021-es jelfeldolgozás megközelítés mód ebben a gyorsan fejlődő piaci szegmensben esetleg lemaradhat. Igazán szórakoztató hallgatni, a zeneiséget helyezi előtérbe anélkül, hogy túlszínezné a hangzást. A tonalitás kiváló, meleg és textúrált az olyan kifinomult műveken, mint Ludovico Einaudi Seven Days Walking / Day 1 – Golden Butterfly. Nem hiszi el, hogy belépő kategóriás olcsó streamer szól.

Ha a Node hallgatása kiváló élmény, akkor az MXN10 igazi csemege. Az összehasonlítás során elképesztett minket az extra téralkotás, a széles átvitel és a tisztaság, ráadásul ezek nem mentek a dinamika és az érzelem tolmácsolás rovására. Nehéz megtalálni a helyes egyensúlyt a szórakozás és a tájékoztató betekintés között, de ebben a tekintetben az MXN10 minden olcsó hálózat lejátszót lekörözött. Bármivel hallgattuk összeszedett a hang, az igényes műfajokon kiválóan adta vissza a hangszerek hangját és textúráját. Minél tovább hallgattuk, annál több erénye vált nyilvánvalóvá. A Wu-Tang Clan Gravel Pit erőteljes és lendületes a Deftones Swerve City pedig tiszta. Az MXN10 hallgatását szerettük volna a végtelenségig folytatni.

Ahogy az a fentiekből kiderülhetett, az MXN10 új mércét állított fel a büdzsé kategória hangzásban. Továbbra is szeretjük a Node hangját, de a Cambridge teljesítménye maga mögé utasította. Az új belépő tehát hangzás tekintetében egyértelmű győztes.

Ítélet:

Mindkét megfizethető hálózati lejátszó ötcsillagos, ráadásul olyan szegmensben versenyeznek, ahol nehéz lenyűgözőt alkotni. Ár és csatlakozás igény alapján nézve mindkettő sokat ad, és kiválóan szól. Nagyon szeretjük a Node hangját, jó szívvel ajánljuk bárkinek továbbra is. Amit viszont a Cambridge Audio MXN10 kínál, az a nagyobb teljesítmény, és a jobb hang szerényebb megjelenés mellett. A két készülék közötti 100 fontos árkülönbség bőven elegendő lehet bárki számára, hogy az MXN10 mellett döntsön.

Rövid értékelés az eredeti nyelven:

Írta: Harry McKerrell

  1. 08. 08

Forrás és képek: What HiFi és Cambridge Audio

 

Forrás: audiophile-szalon.hu