Hírek, újdonságok

Cambridge Audio DacMagic 200M bemutató - HiFiReport

bartimex
2023.08.26 11:08
Cambridge Audio DacMagic 200M bemutató - HiFiReport

A Cambridge Audio DacMagic készülékei mindig is népszerűek voltak a felhasználók körében. Folyamatosan fejlesztik a kínálatot. Ebben a bemutatóban a legújabb DacMagic 200M-ről lesz szó, ami az MQA technológiával egészítette ki a 32 bites 768 kHz PCM dekóder képességeit. Számítógép USB bemeneten kívül optikai és koaxiális forrásokat tud fogadni, ezen kívül a Bluetooth is rendelkezésre áll.

A tervezés módja:

A Cambridge Audio DacMagic 200M tervezésekor a legfontosabb szempont az volt, hogy a digitális muzsikák bármely forrásból lejátszhatók legyenek. A design nagyon hasonlít az előd DacMagic Plus-hoz. Mérete kompakt, 52x215x191 mm-es fémháza akár a munkaasztalon is kényelmesen elfér. Egyetlen színben választható, amit a gyártó Lunar Gray – hold szürkének nevez.

A front panelt a hangerő gomb uralja, és található mellette műsorforrás választó, szűrésmód választó is két oldalon. A kijelzés LED fényekkel működik. Az MQA statust kék színű jelzi. A beépített ESS ES9028Q2M chip 32 bit 768 kHz és DSD512 Hi-Res formátumok natív feldolgozására képes.

A hangerő gomb forgásérzékelő, ami finoman működik és igény szerint kikapcsolható. A Filter gombbal három szűrés mód közül választhat. Ezek már az előd modellben is megtalálhatók voltak. A 200M beépített fejhallgató erősítője 600 ohmos fülesek meghajtására is képes. AB osztályú fejhallgató erősítő topológiát alkalmaztak, és 6,3 mm-es csatlakozó aljzat van beépítve. Alacsony torzítás, kiváló teljesítmény, alacsony zajszint mellett érhető el, ha fejhallgatóval használja.

A hátlapon RCA és XLR analóg kimenetei vannak. Aktív hangfalak meghajtására is képes. Bluetooth antenna is tartozék, amivel aptX HD protokollal hallgathat zenét telefonról. Az USB-B aljzat mellett Ground/Lift kapcsolóval szüntetheti meg a számítógép zajt.

A burkolat alatt elsőként az XMOS chip az érdekes látnivaló. Programozható kommunikátor, ami támogatja a 32 bites PCM jeleket 768 kHz-ig, és a DSD512 formátumot. Az MQA AK4118AEQ-val együtt ezek alkotják a digitális interfész részt és továbbítják a jeleket a két Sabre ES9028Q2M dekóder felé. A teljes dekóder áramkör szimmetrikus felépítésű, ami ritka ebben az árkategóriában. Látszik az alaplapon egy Cambridge Audio logo és az aláírás tanúsítja, hogy egyéni fejlesztésről van szó.

MQA támogatás:

A DacMagic 200M a gyártó első terméke, ami MQA támogatással rendelkezik. Az MQA egy díjnyertes brit technológia, ami kisebb sávszélességen is képes nagy felbontású jelek továbbítására. A Tidal online platform ezt használja a felbontás növelésére. A 200M MQA kompatibilis eszköz, ezért akár a Tidal alkalmazáson keresztül is elérhető a funkció, nem kell hozzá például Roon, bár az is bele van építve. Mindhárom dekódolás szint elérhető, így akár az extrém magas felbontás is hallgatható, ha rendelkezésre áll az adott műsorszámon.

A hangzás:

Elsőként természetesen az MQA funkciót próbáltam ki. A lejátszáshoz MacBook-ot használtam, ezért nem volt szükség meghajtó telepítésre. Csatlakoztattam az USB kábelt, és elindítottam a Tidal alkalmazást.

A digitális zenei streaming egyre népszerűbb, és komolyan átformálta az audiofil zenehallgatási szokásokat. Mikor leül zenét hallgatni, telefonon vagy táblagépen keresi meg a muzsikákat. Az alkalmazások egymáshoz eléggé hasonlók, könnyen el lehet bennük igazodni. Szóval manapság már nem CD lemezeket cserélgetünk a lejátszóban, hanem nagy felbontású fájlok között böngészünk, ami a szolgáltató ígérete szerint meghaladja a CD hangminőségét, főleg akkor, ha a master anyagok közül válogat.

A Queen A Night At The Opera House lemeze klasszikus. A nyitány hatalmas térben szólal meg, tisztán érzékelhető pozíciókkal. Amikor a basszus aláfestés elkezdődik, a hangzástér teljesebbé válik, és kiváló kontrasztot alkot.

John Williams In Vienna felvételén meggyőző mennyiségű részletet hallok, a hang szépen mutatja a hegedű textúráját. Ugyanakkor lágyabb, talán melegebb egy kicsit. A színpad nagy, mindent egybe vetve a bemutató kiváló, az átvitel pedig széles.

Beethoven Violin Concerto a Boston Philharmonic Orchestra előadásában csekély alapzajt tartalmaz. Nem csoda, igen régi a felvétel. Ez feltárja a 200M azon képességét, hogy mély betekintést ad a muzsikába. Bár a felvétel öreg, az előadás mód és a téma élénk. A zongora hangja csodálatosan fényes, tökéletesen érzékelhető a hierarchia a nagyzenekar egyes hangszer csoportjai és a szólista között.

Értékelés:

Azt kell, hogy mondjam, a Cambridge Audio DacMagic 200M egy magas minőségű USB DAC. MQA kompatibilitás, 32 bit 768 kHz és DSD512 támogatás mellett optikai és koaxiális bemenetekkel is rendelkezik. Bluetooth streaming teszi teljessé a bemenet kínálatot. A beépített fejhallgató erősítő teljesítménye jó, és előerősítőként is alkalmazható. Nagyon rugalmasan használható audiofil rendszerekben, vagy akár a dolgozó asztalon például fejhallgatóval.

A tesztelés során a benyomásom az, hogy a hangja a mélytartományon kellemesen tömör, a magas átvitel gyönyörű lágy és levegős. A felvételek mélyebb elemzésekor feltűnt, hogy a háttérzaj csekély. Tisztán, zenei módon szól, emellett megfizethető megoldás bármely audiofil számára.

Ami azt illeti, az MQA kontra CD lemez kérdés körül sok vita kialakult ki. Nem mindegy, hogy milyen eszközzel hallgatja. Az összehasonlítás során az MQA fájl lejátszásakor a 200M-en keresztül hallgatva szembetűnő a rengeteg részlet megjelenése, és a háromdimenziós érzékelés. Ugyanazt a felvételt CD lemezről hallgatva az MQA viszont már nem annyira izgalmas. Persze tagadhatatlan előnye az MQA-nak a kényelem, és a hatalmas zenei választék.

A Cambridge Audio DacMagic 200M egy olyan költséghatékony eszköz, ami könnyen integrálható bármilyen rendszerbe.

Írta: Gordon Lyn

Forrás és képek: HiFiReport

Forrás: Audiophile-szalon.hu