Hírek, újdonságok

Cambridge Audio CXN100 bemutató - Stereonet

bartimex
2024.04.10 16:17
Cambridge Audio CXN100 bemutató - Stereonet

A Cambridge Audio évek óta kínál szuper versenyképes árú hálózati lejátszókat különböző árkategóriákban. Újdonságuk a CXN100, ami a legendás CXN V2-t váltotta le. A legtöbb gyártó nyugodtan békén hagyta volna, esetleg apró módosítások után nagy hírveréssel útjára indított volna egy CXN V3-at. Ám a Cambridge Audio nem így csinálta.

Biztos, hogy mindennek oka van. Amellett, hogy javítaniuk kellett az előd modell egekig terjedő színvonalán, a gyártónak rengeteg mást is figyelembe kellett vennie. Az inspirálta őket, hogy nagyobb szeletre vágynak a piaci részesedésből. Lássuk, mit tesz ennek érdekében az új streamer.

A megjelenés:

Közelebbről nézve nem sok minden különbözteti meg az elődtől. Holdszürke szín, ami érdekes, de nem ezüst? Pipa. Általános méretek 85x430x305 mm? Pipa. Példaértékű kivitelezés, és minőség? Újabb két pipa.

Természetesen vannak eltérések, de ezek akkor válnak nyilvánvalóvá, ha használni kezdi, vagy ha a specifikációkat nézi. Például a fényes nagy felbontású kijelző az előlapon kicsit nagyobb, egészen pontosan 121 mm. A StreamMagic alkalmazás stabilabb mint korábban, most már olyan mércét állít fel, amit számos nagyobb erőforrással rendelkező rivális is megirigyelhetne (ez a frissítés a CXN V2 tulajdonosok számára is elérhető – Fordító megjegyzése)

Lehet hozzá vásárolni CX szériás távvezérlőt, ha ragaszkodik hozzá, de őszintén szólva nem sok értelme van, mert az alkalmazás iOS és Android verzióban ingyenesen letölthető, és tökéletesen használható.

A front panelen van néhány fizikai kezelő gomb. Az egyik sarokban a bekapcsoló, a másik szélen pedig a hangerő forgató gomb található. Ez utóbbira akkor lehet szüksége, ha aktiválja az előerősítő funkciót, és a CXN100-at hangerő szabályzásra használja. A kijelző két oldalán található gombokkal általános lejátszás és menü navigációs műveleteket végezhet. A hátlapon a Wi-Fi és Bluetooth antennák kisebbek, mint az előd modellnél, ez elegánsabb megjelenést ad.

A beépített Bluetooth 5.1-es verziója az SBC és AAC kodekeket támogatja, ez azért lehetne jobb. A kétsávos Wi-Fi, az Airplay 2 és a Chromecast kárpótolhatja, a Roon Ready pedig nagyon praktikus. Az alkalmazás támogatja az MPEG DASH internet rádiók kínálatához. A Deezer, a Qobuz, a Tidal és Spotify Connect pedig lefedi az általános felhasználói igényeket. Ráadásként a CXN100 kompatibilis az Apple, a Google és a Roon multiroom rendszerekkel.

A hátlap csatlakozó kínálata bőséges, ahogy ez manapság elvárható. A többi Cambridge Audio eszközhöz használható Control Bus be és kimenetek mellett Ethernet, USB-A és B, koaxiális és Toslink be és kimenetek találhatók. Ez utóbbira csak akkor lehet szüksége, ha külső DAC-ot akar csatlakoztatni. Analóg kimenetei XLR szimmetrikus és RCA.

Ám ne feledje azt, hogy a külső DAC-nak különlegesen jónak kell lennie ahhoz, hogy érdemes legyen megkerülni a beépített chip készletet. A Cambridge Audio lemondott a Wolfsonról, és az ESS Sabre ES9028Q2M dekódert építette be. Ez annyit jelent, hogy 32 bit 768 kHz és DSD512 fájlok kezelésére képes az USB és az UPnP bemeneten keresztül. Nem mellesleg MQA kompatibilis. Ahogy az megszokott, az optikai bemenet 24 bit 96 kHz és DoP64, a koaxiális pedig 24 bit 192 kHz és DoP64 támogatást biztosít.

A meghallgatás:

Az új CXN100 számos csodálatra méltó tulajdonsága mellett az egyik kellemes az, hogy viszonylag elnéző a nem optimális minőségű tartalom lejátszásakor. Sok riválisa, a legkülönbözőbb árfekvésekben könnyedén válik túlságosan szaglászóvá, és ítélkezővé, amikor például a 160kbps MP3 Eartheater Pure Smile Snake Venom fájl kerül lejátszásra. A CXN100 viszont arra törekszik, hogy a lehető legjobbat hozza ki belőle. Függetlenül a formátumtól vagy a forrástól, a lejátszó a lehető legjobbat nyújtja.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kedveli a jó felvételeket, ahol aztán villoghat. A 24-bit/192kHz FLAC New Amsterdam Elvis Costello & The Attractions a Qobuz forrásról telt, és szórakoztató. A Cambridge elkötelezettsége szinte kézzelfogható. Lenyűgöző mennyiségű apró részlet hallható az átviteli tartomány minden részéről, de fontos, hogy nem analitikus a bemutató. Azt mondanám, hogy az apró részleteket egyszerűen az általános képbe helyezve szólaltatja meg, kellő súlyozással, de nem eltúlozva. Legyen szó mondjuk két gitár közös játéka közben az interakcióról, vagy egy halk orgona futam megszólaltatásáról a színpad hátsó részéről, a lejátszó szépen megrajzolja.

 24-bit/96kHz FLAC Julia Holter Sun Girl felvételen tetten érhető a természetes átviteli tonalitás. Az ütős és tartalmas alsó végtől a szépen csillogó magas tartományig kiegyensúlyozott a megjelenítés módja. A közép tartomány artikulált, tele van információval az énekes érzelmeitől kezdve a technikájáig minden hallható. Közvetlen, és természetes. Sehol nem érzékeltem kiemelést, vagy alul lövést.

Mindent egy széles és mély hangtérben ábrázol, hihető módon. Stevie Wonder Living for the City DSD64 felvétele az USB bemeneten keresztül jó példa a színpad ábrázolás módjára. Nem csak a pozíciók, de az elemek közötti távolság is jó. A dobfelszerelés elrendezésére is oda lehet figyelni a felvételben. A sok részlet nem megy az időzítés rovására. A Cambridge Audio CXN100 a felvételt egyetlen eseményként jeleníti meg, és olyan hihető módon szól, ami nem feltétlenül magától érthetődő ebben az árkategóriában.

A tranziens átvitel a következő erőssége. A Talk A Talk Spirit of Eden 16 bites/44,1 kHz-es felvétele könnyedén meg tudja tréfálni a lejátszókat, de a CXN100 uralma nyilvánvaló. Teljesen egyenes vonalon ábrázolja a basszus vonalakat, ennek pedig a koherens ritmus ábrázolás a jutalma.

A bemutatóim vége felé szokott következni az IGEN, DE… és tovább menve elmagyarázom az esetleges hibákat, valamint a hiányosságokat. Jelen esetben csak annyit tudok fel emlegetni, hogy nem igazán toleráns a fényes, magasba húzó partner eszközökkel szemben. A CXN100 átvitelének felső része ugyan olyan jól megvilágított, mint a többi, és ez így van jól. Egy szinergikus rendszerben nem fog problémát jelenteni, mert nem lesz túl kemény, vagy ideges. Ha egy felső véget csillogtató erősítővel és egy magasba húzó hangfallal párosítja, az biztos, hogy túl sok lesz a jóból.

Ítélet:

Bizonyos szempontból nézve nehéz helyzetben volt a Cambridge Audio. Ha a CXN100 nem lenne kiváló – márpedig az – akkor „csak” teljesítették az általános piaci elvárást, figyelembe véve az előd modell sikereit. Ha pedig nem lenne kiváló, akkor hatalmas baklövésnek könyvelné el a fogyasztói társadalom. Aggodalomra semmi ok, az új modell továbbra is kimagasló ár-érték arányra képes hálózati lejátszó. Megérdemli a sikert, amit aratni fog.

Írta: Simon Lucas

2024 Március 4.

Forrás és képek: Stereonet és Cambridge Audio

 

Forrás: Audiophile-szalon.hu