Hírek, újdonságok

Bowers&Wilkins 705 S3 állványos hangfal teszt

bartimex
2024.03.13 18:30
Bowers&Wilkins 705 S3 állványos hangfal teszt

A gyártó megújult 700 Series családja sok frissítést tartalmaz, melyeket csokorba szedtünk a 703 S3 álló hangfalat bemutató cikkben. Kisebb és olcsóbb rokona, a 705 S3 nem próbálja elrejteni fizikai korlátait, mégis fontos szereplő. Nem éppen lágy karakter, elődjeihez hasonlóan megfontoltan kell hozzá rendszert társítani. Mégis tartogat lebilincselő tulajdonságokat. Legszerethetőbb és legbosszantóbb jellemzőit egyaránt megkíséreltük összefoglalni.

Bevezető gondolatok

B&W hangfalakkal szinte mindenki találkozik, aki komolyabban érdeklődik a hifi iránt. Magyarországon is évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek e gyártó termékei annak ellenére, hogy inkább a prémium szintet képviselik. Magas hangfelbontásuk és elegáns kivitelük kapcsán mi is elismerő véleményeket fogalmaztunk meg a legtöbb Bowers & Wilkins hangfal tesztjében.
A gyártó iparágban betöltött státusza látszólag megingathatatlan.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal

 

A konkurensek folyamatosan fejlődnek és az angol székhelyű cég is évről évre követi a trendeket. A fülhallgatók és vezeték nélküli hangrendszerek fejlesztése mellett még soundbar kategóriában is tevékenyek. Néhány évente hagyományos passzív hangfalaik ugyancsak kapnak finomításokat.
Ízlés dolga, hogy a névhez társuló hangkarakter (melyet a Hangminőség c. bekezdésben fejtünk ki bővebben) kit és mennyire győz meg. Meghallgatás nélkül is kétségtelen, hogy a gyártó miért furfangosan profi. Tessék megpillantani termékkínálatukat, annak lépcsőzetes összeállítását! Rendkívül feszesen követik egymást a szériák és hangfalak. Három fő termékcsaládot gyártanak különböző minőségi szintnek és igényeknek megfelelve. A dobozméret és árcédula tekintetében
e szériák mérnöki precizitással fedik egymást.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal magassugárzó

 

A 700, ami majdnem 800

A középre pozícionált 700 Series nevezetű család minden lehetséges hangsugárzó kivitelt magába foglal, hogy kicsi és nagy szobákban is lehessen belőle sztereó vagy házimozi hangrendszert építeni. A termékcsalád EISA-díjjal jutalmazott, 703 S3 nevű tagjáról írtunk korábban.
Meglepődtünk, hogy mennyit fejlődött a frissítések által. De egyesek túl nagynak és drágának vélhetik, különösen egy átlagos magyar zenehallgató szobájához mérten. Most a sorozat legfejlettebb állványos tagjáról esik szó, de a 705 S3-ra úgy is tekinthetünk, mint a legolcsóbb B&W hangsugárzó, melyen már fellelhető az ikonikus Nautilus tölcsér, illetve annak elvét hasznosító masszív fémdarab.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal magassugárzó

 

A méretes fémcsőnek köszönhetően sokan összetéveszthetik nagyobb testvérével (B&W 805 D4). Azonban utóbbi az Egyesült Királyságban, a 705 S3 pedig Kínában, a cég saját tulajdonú, magas minőségi elvárásoknak megfelelő üzemében készül. Megkapta a zászlóshajó szériában debütáló Continuum mélyközépsugárzót, a már említett magassugárzó tölcsért, továbbá a 800 D4 modelleken alkalmazott csatlakozókat is. E sorok írásakor párja 1 200 000 forintért kapható.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal magassugárzó

 

Küllem

A Bowers & Wilkins 705 S3 elegáns, komoly megjelenésű. Vizuálisan is jót tett neki, hogy ívesre cserélték az előlapját. A spártai téglatest formára ültetett magassugárzó tölcsér a korábbi generációkon sutának tűnt. Ezúttal az összkép áramvonalasabb. Néhol fényesre csiszolt részletek is díszítik, ami szobaékszer benyomását kelti. Kétségtelenül exkluzív összképet kapunk. De ha ezt a cikket valaha látni fogja B&W formatervért felelős személy (ami nem valószínű, de a remény hal meg utoljára), akkor jöjjön egy szubjektív gondolat! A zongoralakk-fekete, bármilyen elegáns, szerintünk egyre kevésbé divatos. És borzasztó kényes. Igaz, hogy a 705 S3 profin hangsúlyozza önmaga tekintélyét, ahogy táncolnak rajta a szoba fényei. De azért, kedves B&W felelősök, készítsenek már ebből egy matt fekete verziót is, legalább egy kérdőívet osszanak meg, a visszajelzés
kedvéért!

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal

 

Beüzemelés

Mint a legtöbb B&W hangfal, a 705 S3 is hosszas bejáratást igényelt. Kezdetben egyenetlen és túlfényezett karakterrel szólalt meg, de a napok múlásával sokat javultak arányai. A tesztidőszak első
felében Arcam SA30 erősítővel volt párosítva. Végül a fennmaradó időt Rotel RA-1572MKII-vel
töltötte. Előbbi barátságosabb, utóbbi fegyelmezettebb karaktert eredményezett.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal hátlap

 

A csomagolás részét képezte: mágneses előlapi takaróselyem, két szivacsdugó a reflexnyíláshoz, öntapadós gumitalpak. A dobozok aljába M6-os csavarmenetet is süllyesztettek, így külön megvásárolható hangfaltüske (Soundcare SuperSpikes remek alternatíva) is becsavarozható. A menet fő célja, hogy a szintén külön megvásárolható FS-700 S3 állványhoz rögzíteni lehessen a hangdobozokat.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal csatlakozó

 

Az állvány párja e sorok írásakor 360 000 forintért kapható, ami azért kissé borsos. Alternatív megoldásként kevésbé extravagáns külsővel, de sok más állvány létezik olcsóbb/drágább összegért. E cikk írásakor kvarchomokkal feltöltött és Soundcare tüskés alátétekkel kiegészített hangfalállványon muzsikáltak a hangdobozok.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal

 

Hangminőség: alapvető karakter

A B&W 705 S3 hangkaraktere ugyanazokra az alapokra épült, mint a 703-é, viszont a halk részleteket árnyaltabban mutatta és szellősebb térrel ábrázolt. A gyártó ideológiáját ismerve analitikus, tárgyilagos karakterre számítottunk és azt kaptuk. Az eddig kipróbált állványos hangsugárzók közül ez inkább a fegyelmezettséget és objektivitást tűzte ki célul. A következő sorok viszont szubjektívek, csupán lelkes hifi újságíróktól származó gondolatok. Minden ember hallásában és ízlésében lehet eltérés. Akik higgadtabb és lazább hangzást keresnek, valószínűleg a JBL/Gold Note/Sonus faber irányba mozdulnak. Kipróbálás során nem a gyártók közti ellentétekre, hanem arra próbáltuk figyelni, hogy jól ismert referencia zenéinkből mit és hogyan ad vissza a 705 S3?

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal

 

A tényszerű hangzásra törekvés előnyökkel és hátrányokkal járt, ami a leendő tulajdonos részéről törődést vagy elfogadást igényelhet. Előnyként könyveltük el, hogy az internetről lejátszott műsorok (pl. Spotify) tömörségét, hiányosságait azonnal kimutatták a hangfalak. Aki csak hálózaton keresztül szeretne zenét hallgatni, annak lehet, hogy jobb a B&W 600 Series-nél megállni - vagy inkább
megbocsátóbb hangdobozt választani. Összegezve: enyhén világos hangsugárzónak ismertük meg, de cserébe rendkívül friss és tiszta ábrázolást nyújtott, ami különösen klasszikus zene és emberi hangok megjelenítésénél jelentett óriási előnyt.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal

 

Hangminőség: frekvenciák

A Bowers & Wilkins 705 S3 lejjebb szorította a csilingelést, bár nem szüntette meg teljesen. Enyhe szárazság továbbra is lappangott karakterében, de mikro-dinamikában és térhatásban jelentős előrelépést mutatott. A középső frekvenciákat szokatlan tisztaság, egyenesség jellemezte. A basszus könnyed volt és gyors, bár a legalsó mélyhangok esetében hézagos. A nagyobb mennyiségű basszust tartalmazó zenéknél (pl. Massive Attack - Angel) előfordult, hogy kissé feszes, kemény tónusokkal kiegészítve tudta csak megjeleníteni tesztalanyunk az ütemeket. Tetszett, hogy nem célja a fizika meghazudtolása.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal mélyközépsugárzó

 

A gyártói leírás szerint 50 Hz-től indul a frekvencia-átvitel. Egyéni, hogy kinek elegendő vagy kevés ez a küszöbérték. Szerencsés elhelyezés vagy kisebb szobaméret esetén nem zavaró. 15 négyzetméteren egészségesebb, kerekebb mélyhangokat kaptunk. 25 négyzetméteres szobába költöztetve a hangrendszert, sokat csökkent a búgó, morajló részletek súlya. A mi ízlésünknek ott kevés volt a mélyhang ereje, mennyisége. Akik szeretik a gazdag mélyhang tartalékot, azoknak közepes/nagyobb helyiségbe kiegészítő mélysugárzó, vagy inkább nagyobb hangfal (704 S3) lehet megoldás. De elkanyarodtunk a lényegtől!

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal mélyközépsugárzó

 

Hangminőség: zenei példák

Alapos bejáratással és minőségi kábelezéssel hamar megmutatta nyerő kártyáját a hangfal, nevezetesen az extrém magas felbontást. Melody Gardot - If I'm Lucky c. számát hallgatva a vonósokban lévő összes vibrato hiánytalanul megjelent. Az énekhang nagy térrel szólalt meg, függőlegesen és széltében is túlnyúlva a hangsugárzók tengelyén. A nagybőgő inkább könnyű volt (egy hagyományos álló hangfalhoz képest), de a dallamváltozásai a kevesebb erő mellett is hallhatók maradtak. Tetszett a zongora gazdag tonalitása. A romantikus, kissé lágy és szomorkás hangulatot tisztelettudóan továbbították a kis Bowers hangsugárzók.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal magassugárzó

 

A szirupos kezdés után kicsit szikárabb és pattogóbb jazz klasszikus, Herbie Hancock - Watermelon Man c. örökzöldje következett. A kezdő sípok szépen elkülönültek egymástól. A basszus feszes volt és villámgyors. A lábdob szikár és szilárd érzettel ugrott előre a hangfalak síkjából. Kisebb szobát szépen megtöltöttek a 165 mm-es mélyközépsugárzók. Nagyobb térben kissé erőtlennek hatott a 705 S3 basszusa, ott hasznát vettük volna egy SVS 3000 Micro vagy REL T/7x mélysugárzónak. Fontos leszögezni, hogy a mélyhang és a dinamika nem egyenlő jellemzők. A halk és hangos részletek közötti óriási kontraszthatás megmaradt nagyobb szobában is.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal reflex port

 

Könnyűzenekedvelők is lehetnek vájtfülűek, ezért a zeneipar fősodrából is merítettünk. Post Malone - Wow c. művét hallgatva meglepő térmozgást vettünk észre. Nem rázkódott alattunk a kanapé, de 50 Hz-ig kellemes feszességet tapasztaltunk. Szerintünk a B&W 705 S3 meglehetősen tárgyilagos reakcióval kezelte a hip hop és ahhoz hasonló zsánereket. Mint egy fegyelmezett stúdió monitor, ami házibuliban bekötve nehezen vetkőzi le komolyságát. Cserébe klasszikus rock, szimfonikus zene és jazz hallgatásakor meggyőző neutralitást, realizmust kaptunk.

 


Bowers & Wilkins 705 S3 hangfal

 

Végszó

A Bowers & Wilkins 705 S3 végállomás hifi hangfal főleg azoknak, akik a friss és tiszta hangzásvilágot preferálják. A klasszikus, jazz, blues és klasszikus rock (Pink Floyd hangzást kedvelők, Önökre is gondolunk) műfajok részleteit is ügyesen feltárja. Mielőtt félreértésre kerül sor: rap és hip hop zenét is lehet hallgatni. De 1,2 millió forintért sok lazább, játékosabb kihívó kapható, melyek akár mélynyomó nélkül is erősebb és teltebb basszusokat nyújtanak.

 

A 705 S3 igényes "eledellel" fenntartja tiszteletre méltó profizmusát. Forrásnak bevethető vinyl hanglemez, CD vagy hálózati (streaming) kliens. Fentebb volt szó róla, hogy a hangsugárzó kimutatja a gyengeségeket, de nem jelenti azt, hogy kizárólag a rosszra fókuszál. Általános józansága igazságosságra törekszik, ami hosszú távon kincset ér, a legkedvelhetőbb tulajdonsága. Basszuskedvelők lehet, hogy jobban járnak egy (vagy kettő) kiegészítő mélyláda, esetleg nagyobb méretű B&W hangfal választásával. Azt leszögezzük, hogy a 705 S3 még jó darabig a szerkesztőségben marad!

 

Azoknak érdemes mélyebben megismerni, akik csak egyszer szeretnének egy precíz, jól terhelhető hangfalat birtokolni, ami utána évtizedeken át rendszerük stabil része maradhat. Ehhez elkerülhetetlen a személyes kipróbálás. A rossz hangzás okozója legtöbbször a helytelenül, nem eléggé körültekintően összeállított rendszer. Tudatosság, türelem vagy éppen szakértői segítség kellhet, hogy a 705 S3 vele harmonikus láncban, egységes energiát nyújtson, bántó élek nélkül. A kritikus meghallgatást mindenképpen alaposan bejáratott hangfalakkal érdemes elvégezni. A befektetett munka meg fog térülni: tér, sebesség és felbontás tekintetében méltó szereplője a jelenlegi kínálatnak. Nyitott kérdés, hogy vajon mennyire visszalépés kisebb testvére, a beépített magassugárzós 706 S3? Bárki meggyőződhet róla saját füllel a hivatalos viszonteladóknál, de remélhetőleg hamarosan írásos formában is megoszthatjuk a különbségeket Kedves Olvasóinkkal!

 

Műszaki adatok

 

Felépítés: kétutas, basszreflex
Magassugárzó: 25 mm-es Decoupled Carbon Dome
Mélyközépsugárzó: 165 mm-es, Continuum membrános
Frekvencia-átvitel: 50 Hz-28 kHz (±3 dB)
Érzékenység: 88 dB SPL (2,82 Vrms, 1 m)
Névleges impedancia: 8 Ohm
Minimum impedancia: 3,7 Ohm
Ajánlott erősítő teljesítmény: 30-120 W
Színválaszték: fényes fekete, matt fehér, mocha
Méretek: 192 x 413 x 337 mm
Tömeg: 9,6 kg
Ár (a cikk megjelenésekor): 1 199 990 Ft/pár

 

Mérleg

+ Lenyűgöző hangrészletesség, széles és levegős színpad

+ Profi dinamika kezelés, amihez jó terhelhetőség társul

+ Nincsenek felesleges szépítések és melegítések, ami szimfonikus zenénél is nagy előny

+ Hosszú távú hallgathatósága felülmúlja az előző, illetve kisebb generációkat

+ Szemgyönyörködtető kivitel

- Basszusban nem a legerősebb, egyesek lehet, hogy kiegészítő mélysugárzó szükségét érzik majd

- A külön megvásárolható állvány lehetne olcsóbb

- Nincs matt fekete színopció, ami egyre keresettebb, mégsem kínálják ilyen kiadásban

- Nem megfelelő kiegészítőkkel zavaróvá válhat a hűvös karaktere, ennek kiegyensúlyozásához körültekintő erősítő, lejátszó és kábelezés választás ajánlott

 

Szubjektív vélemény

 

Hangminőség: 4,5 
Kivitel:
Formaterv: 4,5 
Ár/érték arány:

 

Forrás: AV-Online.hu