Hírek, újdonságok

Bowers & Wilkins 703 S3 – A KISEBBIK TESTVÉR

bartimex
2024.03.27 13:54
Bowers & Wilkins 703 S3 – A KISEBBIK TESTVÉR

A Bowers & Wilkins új 700 S3 sorozatának összesen nyolc modellje van. A 703 S3 a két toronymodell közül a kisebbik, két 6,5 hüvelykes mélysugárzóval és hátulról induló nyílással rendelkezik.

A prémium kategóriás, nagy teljesítményű, álló hangfalak egyaránt alkalmasak 2 csatornás sztereó rendszerhez és többcsatornás házimozi használatra; jellegzetes, 3 utas, 4 hangszórós kialakításban épült.

Lépjünk közelebb

A B&W 703 S3 álló hangfal tetején egy jellegzetes 1″-os, széndioxid dómos magassugárzó kapott helyet. Ezt a koncepciót a vállalat “Tweeter-on-Top” néven emlegeti. A középfrekvenciákat egy 6″-os, szétválasztott Continuum Cone FST (Fixed Suspension Transducer – rögzített felfüggesztésű átalakító) meghajtó kezeli, amely a jobb rugalmasságnak, valamint a hagyományos, kúpos kialakításokkal szemben az alacsonyabb torzításnak és hang-elszíneződésnek köszönhetően sima és természetes hangzást produkál.

Végül a spektrum mélyebb tartományában a merev, 6 és 1/2″ méretű Aerofoil Profile hangsugárzó mély és erőteljes basszust biztosít. A 90 dB-es érzékenység némi teljesítményt igényel ahhoz, hogy igazán beinduljon, a 703 S3 állóhangfal ajánlott teljesítménytartománya 30 és 200 watt között van, de a 8 ohm névleges impedancia az erősítők széles skálájával való kompatibilitást ígéri.

A hátlapon a hangfal két pár aranyozott csatlakozót kínál, melyek két erősítős vagy kétvezetékes konfigurációkat tesznek lehetővé. A terminálok kompatibilisek a 4 mm-es banándugókkal, illetve a 6 és 8 mm-es tüskékkel, sőt, akár 4 mm vastagságú csupasz vezetékek fogadására is alkalmasak.

Az alapos tervezés, a részletekre való odafigyelés kiterjed a hangfal kialakítására és más kényelmi funkciókra is. A mágnesesen rögzített, eltávolítható hangfalvédő rács (speaker grill) könnyű hozzáférést és tisztítást tesz lehetővé, a mellékelt talapzat és szőnyegtüskék pedig kellő stabilitást biztosítanak. A 29 x 111,7 x 37,2 cm méretű és 28,8 kg súlyú B&W 703 S3 egy tekintélyes hangtechnikai eszköz.

Első benyomások

Az 703 S3 tornyok megjelenése összetéveszthetetlenül Bowers & Wilkins. Ezek a vizuálisan is vonzó hangfalak jól illeszkednek bármely elegánsan berendezett helyiségbe. A kávészínű, fa szemcsés kivitel remekül egészíti ki a többi esztétikai elemet. Véleményem szerint kár lenne rácsot használni ezen a hangfalon, mert a hangszórók csupasz látványa sokkal izgalmasabb.

Szobakorrekció

Ezeknek a tornyoknak valóban nincs szükségük EQ-ra vagy szobakorrekcióra ahhoz, hogy fantasztikusan szóljanak. Ha teljes tartományban futnak, és megfelelően állítjuk be őket, akkor lenyűgöző hallgatási élményben lesz részünk. Ennek ellenére a helyiségkorrekció megfontolt alkalmazásával izgalmasabbá válnak a dolgok.

Teljesítmény és hangzás

A hangszórók kivételesen kifinomult hangzásvilágot és képalkotást nyújtanak, és a képesek széleskörű panorámát alkotni vagy a részletek finomságára összpontosítani. Akár egy stúdió intim környezetébe viszik a hallgatót, akár egy élő előadás vibrálását hozzák be a szobába, ezek a hangszórók hibátlanul reprodukálják úgy az élő felvételek, mint a stúdióprodukciók zenei esszenciáját.

Sokoldalúságuk 5.1-es beállításban és önálló kétcsatornás hifirendszerként is ragyog. Többcsatornás konfigurációkban együtt működnek a középcsatornával és a 700 S3 sorozat többi hangszórójával, a vezérlés, ami lényegében a hangok egyik hangszóróról a másikra történő átadása, zökkenőmentes – ami a mozgás illúzióját kelti. Ez különösen alkalmassá teszi őket komplex, árnyalatokkal teli, többcsatornás zene- és mozihangsávok hallgatására. Precízen tartják a hangszínpad méretét, nem alá- és nem fölérendelve azt.

Az általuk megjelenített hangkarakter hűen tükrözi a hangtartalom eredeti masteringjét, következetesen, pontosan reprodukálják a hangzást, anélkül, hogy saját színezetet adnának hozzá. A különböző zenei műfajokkal és filmekkel végzett kiterjedt teszteléseim során a hangszórók mindvégig átfogó és pontos hangzást biztosítottak. A műfajsemlegességük nyilvánvaló volt a tartalmak széles skáláján, amelyeket hibátlanul tudtak reprodukálni.

Zene

A B&W 703 S3 álló hangfalakat EQ nélkül, szub nélkül, teljes tartományban, valódi kétcsatornás rendszerként hallgattam. A Sztereó magazin legendás Jazz sorozatának lemezei közül válogatva Babos Gyula felvételén az előadó gitárjátékának jellegzetes hangja, a ritmus lüktetése, finom részleteket tár fel, amiket a 703 S3-ak hibátlanul adnak vissza.

A mélyhangszórók zökkenőmentesen csatlakoznak, kontrollált basszusalapot árasztva anélkül, hogy elmaszatolnák a gitár érintetlen magas hangjait. A tornyok könnyedén reprodukálják az összetett basszushangokat, a kíséretben lüktető mélységet és dimenziót adnak hozzá, ami a gitárjátékot magával ragadó hallgatási élményre emeli.

A 703 S3-ak önmagukban organikusan, tisztán szólnak, és könnyedén reprodukálják a lenyűgöző, hangzásbeli finomságokat. A komplex hangzásban a basszus feszes és elég mélyre megy, amivel tökéletes hangképet produkál.

Összegzés

A Bowers & Wilkins 703 S3 állóhangfalak kivételes teljesítményükkel és esztétikai vonzerejükkel az audiotartalmak széles skáláját szolgálják, így sokoldalú választást jelentenek azon hifirajongók számára, akik értékelik a luxusteljesítményt. Kitűnő hangjuk és formatervezési kiválóságuk miatt – húzós áruk ellenére – rendkívül ajánlott az igényes audiofilek számára.

(Herskovits Tamás)

Forrás: Sztereómagazin.hu