Hírek, újdonságok

Advance Paris MyConnect 150 hi-fi rendszer/hálózati lejátszó

bartimex
2023.12.08 19:27
Advance Paris MyConnect 150 hi-fi rendszer/hálózati lejátszó

A francia márka termékeit jól ismerők bizonyára emlékeznek a MyConnect50 modellre, melynek a vadonatúj MyConnect 150 a modernebb, komolyabb, nagyobb és izmosabb változata, egy igazán impozáns és sokrétűen használható elegáns all-in-one készülék.

A MyConnect 150 az igényes audiofil zenehallgatók számára készült csöves komplett sztereó rendszer, amelynek gyökereit egyértelműen a korábbi nívós CD-receivereknél kell keresnünk. A már sok évvel ezelőtt is népszerű kompakt készüléktípus, amelyhez csak egy pár hangsugárzót kell csatlakoztatni és már kész is a komplett rendszer, időközben kibővült az új hálózatos és streaming technológiákkal, így született meg többek között a MyConnect150 típus is.

Megjelenését és formáját tekintve a MyConnect 150 a jellegzetes Advance Acoustic (Paris) kiviteli elemeket mondhatja magáénak a fényes fekete előlappal, a kék Deprez műszerekkel és a fehér fénygyűrűkkel. A korábbi óriási és szemkisütő kék műszerek kisebbek és jóval szelídebb fényűek lettek, magát a komplett kijelző egységet pedig a hangerőszabályzóhoz hasonlón egy fehér fénykeret veszi körbe, ami főleg sötétben nagyon hangulatos látványt nyújt. Ehhez a kék-fehér színvilághoz jön még az előlap bal oldalán kikandikáló elektroncsövek narancs fénye; ezek az elemek persze nem csupán a látvány fokozását szolgálják, hanem a csöves előerősítő valóban kifinomult, kellemes és barátságos hangzást ígér, na, nem mintha a korábbi tisztán félvezetős AA-AP modellek valami nyers hangú készülékek lettek volna. A csöves előerősítőhöz egy AB osztályban működő 8 Ohmon 2×130 W, 4 Ohmon 2×190 W teljesítményű izmos félvezetős végfok párosul, amelynek köszönhetően a MyConnect 150-nek az esetleges problémásabb hangsugárzók ugyanúgy nem jelentenek problémát, mint a nagyobb terek vagy a hangosabb zenehallgatás sem.

Advance Acoustic Myconnect 150 belso copy

A klasszikus funkciókat a beépített CD-lejátszó, amelynek keskeny lemeztálcája a frontlapon a kijelző alatt helyezkedik el, valamint FM/DAB/DAB + rádió képviseli, amelyek révén máris kapunk lényegében egy komplett hi-fi láncot. A hátoldalon található analóg és digitális bemeneteknek köszönhetően a készülékhez számos egyéb külső forrás csatlakoztatható, köztük még egy MM hangszedős analóg lemezjátszó is. A különféle digitális forrásokat optikai és koaxiális S/PDIF csatlakozók fogadják, a PC vagy Mac számítógépeket pedig az XMOS technológián alapuló kiváló minőségű USB port. Érdekes módon a Bluetooth kapcsolat alapesetben nem érhető el, a gyártó ehhez a csatlakozási formához ismét az opcionálisan megvásárolható Advance Acoustic X-FTB02 vagy az Advance Acoustic X-FTB01 Bluetooth egységeket ajánlja. Közülük az X-FTB02 az újabb, immár HD anyagok fogadására is képes típus, ennek okán az előző X-FTB01 változatot a gyártó sok esetben ajándékba adja a készülékei mellé.

A készülék fontos részét képező hálózati lejátszó egység az okostelefonon, táblagépen, PC/MAC számítógépen, külső merevlemezen, vagy USB kulcson tárolt zenei állományokat egyaránt kiváló hangzásminőségben tudja megszólaltatni. A MyConnect 150 a hozzá mellékelt elegáns távvezérlő mellett az AppStore vagy a GooglePlay áruházakban elérhető ingyenes Advance digitális adatfolyam kezelő alkalmazással is kezelhető, és segítségével az olyan népszerű digitális adatfolyam szolgáltatók repertoárja is könnyen elérhető válik, mint a Spotify, Qobuz, Deezer, Tidal, TuneIn és a többiek. A digitális tartalmak precíz feldolgozását a kiváló minőségű AKM AK4490 32 bit/768 kHz rendszerű DAC végzi, lineáris PCM jelekkel maximálisan 32 bit/384 kHz felbontással, míg DSD-ben akár a DSD256 formátumig.

Advance Acoustic Myconnect 150 hatlap copy

A készülék felszereltségének része még az előlap bal alsó sarkában található kettő fejhallgató csatlakozó is, amelyek közül az egyik 6,3 mm-es, a másik pedig egy 3,5 mm-es sztereo mini jack aljzat.

A gyártó 2016-ban megjelent új integrált erősítő sorozatának meghallgatásakor értekeztem róla, hogy az új modellek elődjeikhez képest racionálisabb, határozottabb és nyíltabb hangvételűek lettek, ügyesen ötvözve ezekkel a tulajdonságokkal a márka afféle védjegyének számító kellemes, lágy, analógos, kerek és kifinomult megszólalást. Ugyanezt érzem most a MyConnect 150 esetében is, amely még a csöves előfoka dacára sem az a klasszikus elomló és ellágyuló hangú készülék, hanem a finomságai mellett egy igencsak határozott, karakteres, a szépséget kellő erővel és energiával ötvöző modell. Jókora teljesítménye révén mindenféle erőlködés nélkül megtölt zenével egy nagyobb helyiséget is, vagy lazán meghajtja az alacsonyabb érzékenységű vagy lomhább hangsugárzókat, és szintén ezen jellemzőjének köszönhetően stabil, megfogott és nagyon határozott mélytartományt produkál. Kvalitásai egyértelműen a felsőbb osztályokét idézik; többek között az eszköztelensége és a fesztelensége, valamint a „nagyok” magabiztos nyugalmának érzete is. Finoman vagy éppenséggel lendületesen feljebb tekerve a hangerőt szépen jönnek az újabb energiák és fokozódik a megszólalás dinamizmusa, miközben a hangzás alapvető jellemzőjének számító kellemesség és barátságosság természetesen mindvégig megmarad. Ennek dacára a készülék cseppet sem a maga mutató fajtába tartozik, mert erejével egyáltalán nem kérkedik és túlzásokba még nagyobb kivezérléseken sem esik és az arányait mindvégig megőrzi. A márka többi erősítőjéhez hasonlóan a MyConnect 150 is ügyesen elaltatja a hallgató kritikai érzékét, így az ember minduntalan azon kapja magát, hogy bár próbálna, mégsem analizál vagy tesztel, hanem „csak” zenét hallgat, és ez még a ronggyá hallgatott tesztfelvételek esetében is így van. Elandalítanak a telt, mégis könnyed, határozottságukkal együtt is selymes, néhol egészen bársonyos, a hangsugárzókról könnyedén leszakadó hangok, amelyekben élességet, sarkosságot, de még egy egészen aprócska bántó élt sem lehet felfedezni. Ez a kellemes és barátságos karakter ráadásként kellő mennyiségű részlettel, színnel és izgalommal párosul ahhoz, hogy a hallgató figyelmét hosszabb távon is fenntartsa és minden egyes felvétel valódi egyéniség lehessen. A komplex, afféle családi-változtatás csomag részeként a magasakat is nyitottabbnak, levegősebbnek és precízebbnek érzem, míg az élénkséget fokozó prezensz a korábbinál egy kicsivel szintén nagyobb hangsúlyt kap.
A különféle akusztikus hangszeres és klasszikus műveken a készülék a könnyedség, finomság, levegősség és energikus testesség kellemes kombinációját nyújtja, olyan egészen minimálisan (a korábbi modelleknél kevésbé) „szépítve” a hangokat, hogy azok még azért valódi hatásúak legyenek. A kevés hangszeres vagy kamara jellegű műveket kellemes és bensőséges hangulatban tálalja; Jordi Saval performansza a szóló gordonkával és a zenész tökéletesen hallható erőteljes szuszogásával például nagyon megkapó módon szólal meg, egyben valódi csemegét jelent az akusztikus zenéléssel óhatatlanul együtt járó hangokra és zörejekre vadászóknak. A lecsengések és a hangszerek különféle apró nüanszainak hitelessége valóban élvezetessé és hihetővé teszik az akusztikus műfajok hallgatását. Az igazán finom akusztikus hangszeres muzsikákon érezni igazán, hogy a MyConnect 150 sok tekintetben tényleg jócskán túllép kategóriájának határain, hiszen ha osztunk-szorzunk és minden egyes komponenst és zenehallgatási lehetőséget belekalkulálunk, az jön ki, hogy az erősítőre maximum 150-200 ezer forint juthat, az ennyibe kerülő, ráadásként ilyen nagy teljesítményű típusok pedig közel sem szólnak így.
A készülék saját DAC-jait használva vezetékes vagy hálózatos forrásokkal a hangzás forrás és csatlakozás függvényében nagyjából ugyanolyan karakterű és jellegű, mint analógban vagy a beépített CD játszót hallgatva. Mivel a MyConnect 150 a változások ellenére is egy alapvetően barátságos és jóindulatú típus, a különféle felbontású és minőségű zenei anyagok különbsége nem a gyengébbek „ledorongolásában”, hanem a jobbaknál jelentősen fokozódó élményszintben nyilvánul meg, ami afféle pozitív ösztönzéssel finoman a jobbféle anyagok hallgatására inspirálja a felhasználókat, hiszen manapság azért már bőven van miből választani.

Ajánlás

Kedvelem az Advance Paris (Acoustic) márkát, mert a kezdetektől fogva egy nekem nagyon tetsző hangzásvilágot képvisel, amely ráadásul az utóbbi években jelentős javuláson esett át, az alapvető, kifejezetten szerethető jellege viszont a némileg más irányba mutató változások dacára is megmaradt. A csövekkel tovább finomított és a jókora teljesítménnyel határozottá, energikussá és dinamikussá tett AB-osztályú erősítő egységhez egy nívós CD játszó valamint a zenei világ kapuját szélesre táró streamer párosul, így a MyConnect 150 lényegében egy komplett hifi rendszer, amelyből napjaink elvárásait tekintve csak a Bluetooth kapcsolat hiányzik, ami azonban kedvező áron beszerezhető hozzá, és a készülék kiváló ár/érték aránya még így is bőven megmarad.


Advance Paris MyConnect 150
Teljesítmény: 190/130 W (csatornánként, 4/8 Ohm)
Frekvencia átvitel: 20 Hz- 80 kHz (+/- 3 dB)
THD: <0,006 %
Jel/zaj arány: > 105 dB
Optikai digitális bemenet: PCM 24 bit/ 96 kHz
Koaxiális digitális bemenet: PCM 24 bit/192 kHz
USB audió PCM: 24 bit/32 bit 44,1 kHz – 384 kHz
USB audió DSD: 2,8 MHz (DSD64)-DOP/5.6 MHz,
(DSD128)-DOP/11,2 MHz (DSD 256)-DOP
Méretek: 430×170×371 mm
Tömeg: 14,5 kg

 

Forrás: Hifipiac.hu