Hírek, újdonságok

Advance Paris A10 Classic integrált erősítő/DAC

bartimex
2023.05.05 09:09
Advance Paris A10 Classic integrált erősítő/DAC

A francia gyártó új A10 Classic hibrid felépítésű integrált erősítője a zeneiségével nagyon kedvező visszhangokat kiváltó és számos elismerést begyűjtő high-end X- i1100 által inspirálva született meg, a csöves előerősítő pedig a készüléket még inkább különlegessé teszi.

Az A10 klasszikus vonalvezetése időtlen eleganciát sugároz, a nagy és egyszerűségében is tetszetős ház pedig a két erősítő világot egyesítve egy ECC81/12AT7 elektroncsövekkel megépített előfokot és egy 2×130 Watt teljesítményű, A/B osztályú, ellenütemű kapcsolásos teljesítményerősítő fokozatot rejt magában.

A készülék belső felépítése a klasszikus jegyek dacára kifejezetten modernnek mondható: mikroprocesszor vezérli a központi kódoló egység által engedélyezett funkciókat, a beállító,- és kezelőmenüt rövid, vagy hosszú gombnyomással jeleníthetjük meg. A különféle bemenetek közül a menüben lehet kiválasztani a használni kívántat - 6 analóg (RCA), közte egy MM hangszedő jelét fogadó és háromféle (100, 200, 320 pF) kapacitásértékre állítható, egy szimmetrikus (XLR), 5 digitális (3 optikai, egy S/PDIF és egy USB audio, valamint az XFTB01 aptX vagy az XFTB02 aptX HD Bluetooth vevőegység fogadására aljzat a választék. Egy USB-A aljzat fogadja a hordozható eszközökön, vagy USB kulcson tárolt MP3 fájlokat. Emellett két HDMI bemenet is kapcsolható a beállításokra szolgáló System Setting menüben. Az egyikhez egy DVD lejátszó, a másikhoz pedig egy az ARC funkciót és a CEC protokollt támogató megjelenítő eszköz csatlakoztatható.

Advance Paris A10 Classic hatlap


A menüben tekinthetjük meg a rendszerre vonatkozó információkat, a kiválasztott hangsugárzókat (A, B vagy A + B), a hangosságérzés és a jelút (serious, acute vagy bypass) beállításokat, az automatikus készenléti üzemmódra váltás (vagy sem) várakozási idejét (5 - 90 perc). Ugyancsak itt ellenőrizhetjük az A10-es készüléket távolról, vagy a mini jack dugós kábellel a megfelelő aljzathoz csatlakoztatott más készülékről be-/kikapcsoló kapcsoló be-/kimenetek beállításait is. Az A10 készülékhez kettő aktív szub-woofer csatlakoztatható, a paraméterei az előerősítőn vagy az erősítőn külön-külön állíthatóak be. A rögzített szintű vonalkimenetre kazettás magnó, MD vagy egyéb felvétel készítésére alkalmas készülék csatlakoztatható. A hátlapon található High Bias (magas előfeszítési szint) kapcsolóval a teljesítményerősítő fokozat első néhány wattjáig A osztályú üzemmódra kapcsolható a készülék.

Advance Paris A10 Classic belso


Kiemelt figyelmet fordítottak a különösen fontos minőségi tápellátásra is, melynek a lelke egy 15 cm-es toroid transzformátor és négy 6800 μF- os /71 V-os kondenzátor. A tápegység többszörösen szabályozott és az A10 mindegyik áramköre külön szűrőt kapott.

Felgyúlnak a kék fények, meglendülnek a kivezérlés mérő műszerek piros mutatói és megszólal a márka legújabb modelljeinél már megismert határozott, nyílt, kerek, erőteljes és a csövek lágyságával együtt is karakán hangvételű muzsika, amely a francia gyártó legjobb hagyományait ötvözi egy modernebb, de változatlanul szép stílussal. Az általános jelleg ugyanúgy analógos, ahogy korábban volt; a készülékből lényegében semmilyen felállásban és hangerőn nem lehet nyers, éles, sarkos vagy bármilyen módon bántó hangokat kicsiholni. Az elektroncsövek munkálkodása újabb finomságokban és nagyon-nagyon kellemes momentumokban érhető tetten, az újfajta racionalitás, határozottság és energikusság azonban semmilyen téren sem szenved csorbát tőlük, szóval rózsaszín ködről szó sincs.
A hangzás összességében nagyban emlékeztet a MyConnect 150-esére, ami nem különösebben meglepő, hiszen mindkettejükben csöves előerősítő és azonos teljesítményű illetve felépítésű végerősítő munkálkodik. Megkockáztatom, hogy az A10 Classic lényegében a MyConnect 150 CD játszó és streamer nélküli változata integrált erősítősebb formában és stílusban megvalósítva, magyarán kompaktság helyett a klasszikus erősítős elemeket és funkciókat kimaxolva. Ennek megfelelően valahol a MyConnect 150 nagyra értékelt hangzását kapjuk tőle egy kicsivel talán még cizelláltabb formában. A testvérmodellnél már megtapasztalt és kellően méltatott jókora teljesítmény révén a készülék mindenféle erőlködés nélkül megtölti zenével a nagyobb helyiségeket, és/vagy könnyedén meghajtja az alacsony érzékenységű hangsugárzókat is. Ugyanezen jellemzőjének köszönhetően már kis hangerőn is stabil, megfogott és nagyon határozott mélytartományt produkál és kivezérlési szinttől függetlenül erő és energikusság jellemzi, s mindez kellően kifinomult formában. Kvalitásai egyértelműen a felsőbb osztályokat idézik, az erősítőt megihlető X-i1100 szellemisége úgyszólván minden egyes eszköztelen, testes, sima és kellemes hangon tetten érhető. Feljebb tekerve a hangerőt fokozatosan jönnek az újabb energiák és növekszik a megszólalás dinamizmusa is, miközben az alapvető márka jellemzőnek számító kellemesség és barátságosság mindvégig megmarad. A többi Advance Paris erősítőhöz hasonlóan az A10 is ügyesen elaltatja a hallgató kritikai érzékét, így most is azon kapom magam, hogy nem analizálok vagy tesztelek, hanem zenét hallgatok, legyen szó akár bármelyik régi és számtalanszor hallott tesztfelvételről is. A testességükben is könnyed, határozottságukkal együtt is kifinomult, és az álló hangsugárzókról is könnyedén leszakadó hangok további zenehallgatásra csábítanak, és mivel a kellemes és barátságos karakter kellő mennyiségű részlettel, színnel és izgalommal is párosul, a figyelem hosszabb távon is fennmarad.
Akusztikus hangszeres és klasszikus műveken a szépségükben is hiteles jellegű hangszerhangok mellett külön említést érdemel az atmoszférateremtő képesség, aminek köszönhetően az efféle műfajoknál kiemelten fontos jelenlét érzet is magas szinten valósul meg, emellett a lecsengések és a hangszerek mellék hangocskáinak hitelessége még élvezetesebbé teszik az akusztikus műfajok hallgatását.
Az erősítő beépített DA konvertereit használva a megszólalás hasonló karakterű és jellegű, mint az analóg források esetében. Vérbeli Advance Paris készülékekként az A10 Classic is egy alapvetően barátságos és jóindulatú típus, ami gyengébb anyagokkal is jól hallgatható produkciót nyújt, a jobbak szépségével pedig finoman jelzi, hogy egy ilyen kvalitású eszköz birtokában érdemesebb a minőségi felvételek felé tendálni.

Ajánlás

Nagyon egységes minőségi szintet és hangzásvilágot képvisel a francia gyártó aktuális erősítő sorozata, melynek minden tagja a legjobb hagyományaikat idézően kellemes és barátságos hangvételű, ugyanakkor mégis erőteljes, nyílt és modern megszólalású. Az előfok csövekkel még tovább finomított, a jókora teljesítménnyel pedig igencsak energikussá és dinamikussá tett A10 Classic egy tulajdonosa kezét sem műfajilag, sem hangsugárzó választásban nem megkötő, mindenféle zavaró hiba nélküli vérbeli audiofil erősítő, amely nagyon értékarányos választásként zenén és sztereó mozin egyaránt rengeteg kellemes órát szerezhet a hallgatóságának.


Advance Paris A10 Classic
Teljesítmény: 250/190/130 W (csatornánként, 2,66/4/8 Ohm)
Frekvencia átvitel: 20 Hz- 80 kHz (+/- 3 dB)
THD: <0,006 %
Jel/zaj arány: > 105 dB
Előfok csövek: ECC81/12AT7 JJ Electronics
D/A konverter: AKM AK4490 (32bit/768kHz)
Frekvencia átvitel: 20Hz – 80.000 Hz
Bemenetek: 5×analóg RCA(+1 MM Phono), 3×optikai digitális,1×koax digitális, 1×USB A, 1×USB B, 1×HDMI
Kimenetek: 1×RCA Pre-out, 1×Sub-out, 1×HDMI, 1×fejhallgató
1 opcionális Bluetooth
Méretek: 430×170×430 mm
Tömeg: 14,5 kg

 

Forrás: hifipiac.hu